Tomi78__ 03.12.2011 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 jest juz w dzienniku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 27.12.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Pamiętam jak kiedyś wymieniliśmy kilka zdań na temat ocieplenia poddasza styro, pytałeś czy będę zaciągał styro klejem i siatką. Miałem robić deski, ale stwierdziłem, że wytynkowanie tego to idealne rozwiązanie. Właśnie robię tynki, ale w zamieszkałym domu w zimie idzie to strasznie powoli - robię sam. Podsumowując , super patent. Krokwie mają jedną stronę uwolnioną do atmosfery, więc nim im nie będzie. Teraz już wiem, że mniej ważna jest grubość tego styro między krokwiami , moim zdaniem wystarczy 10cm , bo i tak krokwia jest mostkiem term, a dużo więcej daje ta druga warstwa...takie moje odczucie na podstawie obserwacji dachu po częściowym ociepleniu - znikanie śniegu. Tynk cem wap zabezpieczy w pewnym stopniu przed ogniem. U mnie jest pełne deskowanie i mam 3cm szczeliny wentylacyjnej nad tym styro między krokwiami....to miejsce pokochała ryjówka ...ale już się do niej przyzwyczaiłem. W takim przypadku jak mój, trzeba bardzo dobrze zabezpieczyć okap przed zwierzętami. Domek masz super !!! Nie zaniedbuj dziennika. Ja mam 32m po podłodze w 3 poziomach i to na prawdę nie jest mało. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 14.01.2012 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Ja juz mam otynkowane skosy, siatka, klej i tynk maszynowy gipsowy. Tez sie zastanawiam co sie stanie jak mi tam zwierzki w ten styro wleza... ale bede sie martwil jesli to sie stanie, a dziennika w sumie nie zaniedbuje, poprostu pomalutku sie dzieje ... A moje 92m2 uwazam za duzy dom.... chociaz wiekszosc kibicow jest innego zdania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda kitka 21.06.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Tomi78_ - gratuluję!!!!!!!!!!!!!!! Fantastyczny domek Osobiście od wielu lat jestem zwolenniczką właśnie takich domów (pracuję w branży budowlanej od 12 lat) i zdążyłam się sporo nauczyć i zobaczyć. Jesienią też zaczęłam budowę bardzo podobnego domku (ok. 90m2 z poddaszem) i za chwilę będzie wieniec a za drugą chwilę - więźba A mój brat właśnie swój wykańcza I oboje jesteśmy mega szczęśliwi i zadowoleni ze swoich "Skrzatów" Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 18.07.2012 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 19.07.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Gratuluję!!! Teraz nic tylko czekać na sezon grzewczy:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 21.07.2012 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Gratuluję!!! Teraz nic tylko czekać na sezon grzewczy:-) Pozyjemy zobaczymy:) Chociaz Twoje wyniki napawaja mnie optymizmem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.04.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisz proszę, jak wyglądają skosy ze styro na poddaszu. Nie ma pęknięć? Sam zastanawiam się nad położeniem styro pod krokwiami Pomiędzy leży wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 03.04.2013 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Jakis miesiac temu spotkałem sie z tynkarzem, wykonawca moich skosow, sam był ciekawy czy cos sie dzieje z tym, i jest tak: Nic jeszcze nie pekło i mam nadzieje ze sie tak nie stanie, ale doklejony styro jest dokładnie zaparty o sciany nosne szczytow jak i działowe, wiec nie ma prawa drgnąć, dach bez styro podczas wiatru trzeszczał i minimalnie sie poruszał, teraz przez to, ze jest styro zaparty pomiedzy krokwiami, i druga warstwa zaparta pomiedzy sciany, dach nie trzeszczy ani sie nie porusza. Osobiscie jestem mega zadowolony z tego rozwiazania, a otynkowane skosy sa dodatkowo bardzo szczelne, przez co budynek staje sie cieplejszy, badz mniej traci cieple powietrze. Ocieplenie wykonałem sam, i bardzo dbałem o szczelnosc połączeń, nie wiem jakby to było jakby robił to jakis wykonawca, bo nie wierze, ze chciało by mu sie tak o to dbac. Dlatego polecam to do samodzielnego wykonania, ocieplenie, a tynki to juz wiadomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.04.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) U mnie wełna pomiędzy krokwiami,Zastanawiam się nad styro podkrokwiowo,Obawiam się że dach nie jest odpowiedno sztywny na takie rozwiązanie.Może podbicie desek szałunkowych w jodełkę go usztywni i dopiero na to styro (od dołu)?Desek mam na około połowę poddasza. Resztę musiałbym dokupić (około 800zł).Co o tym myślisz?Ewentualnie dać co drugą deskę, na to styro.Robota własna. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 04.04.2013 04:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 U mnie sztywnosc zapewnia styro pomiedzy krokwiami, i to jest chyba klucz do sztywnosci, ale jakbys usztywnił konstrukbe deskami, badz płyta osb, to osiagniesz porzadany efekt, styro wbij ciasno pomiedzy scianki szczytow i działowe (młotek i deska) i nic nie powinno sie z tym dziac. Miałbym tylko obawe, ze jesli sie nie usztywni konstrukcji to poruszajacy sie dach mógłby skrzypiec o ten styro, co by było dosc irytujace. U mnie nawet przy bardzo silnym wietrze nic a nic nie skrzypi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k-g 04.04.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 WitamŚledziłem twoje postępy w budowie i jestem ciekaw jak wyglądają temp. wewnętrzne i ile energii to pochłoneło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 04.04.2013 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Witam Śledziłem twoje postępy w budowie i jestem ciekaw jak wyglądają temp. wewnętrzne i ile energii to pochłoneło Witam, Nadal nie stac mnie na reku, chociaz rury do WM mam rozprowadzone, czyli mam narazie rurowa W grawitacyjna. Temp na dole od 20,5 - 22stC, w sypialniach na górze ok 19-20stC, wilgotnosc 53-57% (bo nie ma reku). Od wrzesnia dotychczas zuzyte 7000kWh tylko w taniej taryfie. Duzo, ale jak podokanczam i zamontuje reku bedzie znacznie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.04.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Grzejesz piwnicę? Jakie schody do piwnicy?U mnie schody żelbetowe. Kombinuję z ociepleniem całej klatki schodowej od wewnątrz.Zużycie masz spore jak na taki domek. Aż boję się ile u mnie będzie ciągło kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 06.04.2013 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Grzejesz piwnicę? Jakie schody do piwnicy? U mnie schody żelbetowe. Kombinuję z ociepleniem całej klatki schodowej od wewnątrz. Zużycie masz spore jak na taki domek. Aż boję się ile u mnie będzie ciągło kwh. Duzo, i nie duzo, nie mam reku - a to moim zdaniem najwieksza strata bo przewody sa otwarte i nastepuje przez nie wymiana powietrza - nie kozystna jak wiemy. Drugie to długa i mrozna zima, a trzecie to wilgotna chatka, i eksperymenty z nastawami sysyemu. Mysle ze przyszły sezon z reku bedzie o niebo lepszy. Jednak 7000kWh to jakies 2200zł - rozmawiajac z sasiadami to i tak wynik dobry, bo jeden deklaruje 3 tony peletów, a inni na weglu wynik maja podobny, a ja sie w palacza nie bawie:) Piwnicy nie grzeje, schody zelbetowe ocieplone od piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.12.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Cześć, minęło 6 lat jak ostatnio pytałem o skosy poddasza - ponawiam pytanie Nic nie spadło, nie pęka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 21.12.2017 00:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Witam, nic nie pękło poza mała rysa koło okna dachowego w łazience ale tam był regips (na wnęce okna) tak jestem mega zadowolony bo nie spodziewałem się ze nic kompletnie nie pęknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 12.11.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 Cześć, również chciałem podpytać jak wygląda kwestia tynku na skosach poddasza (w sumie 2 lata minęło od ostatniego pytanie). Dalej nic nie pęka?Czy mógłbyś zdradzić więcej szczegółów dotyczących wykonania tynków i mocowanie styropianu? Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem. Na styropianie robiłeś warstwę zbrojoną i na to tynkarze położyli tynk gipsowy, czy kładłeś jakieś dodatkowe siatki tynkarskie (coś a'la siatka stucanet / Rabitza / Leduchowskiego)?Drugą warstwę styropianu mocowałeś dodatkowo mechanicznie do krokwi, czy tylko na pianokleju do krokwi i pierwszej warstwy? Przy pierwszej warstwie styropianu robiłeś jakieś "frezy" w powierzchniach bocznych styropianu, żeby mieć gdzie zaaplikować pianoklej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts