Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody strychowe FAKRO

zin2

Recommended Posts

• 11 years później...

Podepnę się pod temat.

Chciałbym zamontować u siebie schody strychowe 120x70 cm.

Rozumiem, że muszę taki otwór przygotować w konstrukcji jętek. Tylko jak to zrobić, jeśli odległości między jętkami mam 65, 75 i 80 cm?

Poza tym potrzebujemy jeszcze czegoś prostopadle do jętek, żeby powstał prostokąt.

Zatem moje pytanie brzmi nie tyle "jak zamontować schody strychowe", a bardziej "jak wykonać otwór przygotowany pod schody strychowe".

Ktoś podpowie?

• 4 weeks później...
Podepnę się pod temat.

Chciałbym zamontować u siebie schody strychowe 120x70 cm.

Rozumiem, że muszę taki otwór przygotować w konstrukcji jętek. Tylko jak to zrobić, jeśli odległości między jętkami mam 65, 75 i 80 cm?

Poza tym potrzebujemy jeszcze czegoś prostopadle do jętek, żeby powstał prostokąt.

Zatem moje pytanie brzmi nie tyle "jak zamontować schody strychowe", a bardziej "jak wykonać otwór przygotowany pod schody strychowe".

Ktoś podpowie?

Dzień dobry,

W miejscu, w którym mają być zamontowane schody należy przygotować otwór 70x120cm. W tym celu należy wstawić dwie belki poprzeczne (przewiązki blokowe) pomiędzy belkami stropowymi w odległości 120cm od siebie. Natomiast wzdłuż, do belki stropowej należy dokręcić drugą krótką belkę o szerokości 5 cm, która zmniejszy rozstaw z 75 do 70cm

Bardzo dziękuję. Tak właśnie zrobię i wstępnie zdecydowałem się na LWL Extra, ale mam jeszcze problem z wysokością.

Otóż najbardziej estetycznie jest wówczas, gdy klapa skrzynki jest zlicowana z sufitem, prawda?

Ale jak to zrobić przy takim przekroju stropu?

- podłoga strychu: OSB 2,5 cm

- jętka 20 cm (wełna na całej wysokości jętki)

- wełna 10 cm (druga warstwa wełny poniżej jętek)

- pustka powietrzna ok. 15 cm

- stelaż i sufit z płyt gips-karton

Jeśli zamocuję skrzynię pomiędzy jętkami, to dolna powierzchnia skrzynia będzie ok. 30 cm wyżej niż sufit, czyli byłaby w suficie taka wnęka.

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

W razie potrzeby dokupię potrzebne akcesoria Fakro.

I jeszcze jedno, żeby nieco utrudnić sytuację, to dodam, że prawdopodobnie do schodów LWL Extra będę chciał zastosować zestaw ocieplający LXD. Czy wówczas rozstaw belek nadal wynosi 70x120? A czy ta wysokość stropu wraz z pustką nie uniemożliwi montażu tego zestawu ocieplającego?

Klapa schodów LWL Extra cofa się po otwarciu o 6 cm, wiec nie będzie można montować schodów w głębi. Oczywiście, montaż równo z sufitem jest też estetyczny. Skrzynka schodów LWL ma wysokość 14 cm, więc jak najbardziej trzeba będzie wykonać odpowiednią dodatkową konstrukcję/skrzynię do której będzie można zamocować schody. Nie uda się jednak wtedy zastosować zestawu izolacyjnego. Więcej na ten temat mówiłem tutaj: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369852-Schody-sk%C5%82adane-na-strych&p=8029166

• 5 months później...

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Wykonam coś w rodzaju "studni" za pomocą grubej sklejki o wysokości 50 cm (wysokość od góry jętki do sufitu na gotowo), tak jak na rysunku.

Na czarno zaznaczyłem jętki, na zielono sklejkę, a na pomarańczowo dodatkowe deseczki do zamocowania sklejki.

Skrzynię LWL Extra zamocuję w dolnej części sklejki, żeby zlicowała się z docelowym sufitem.

7b49422d7cb4ee4amed.jpg