Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie wstawilibyscie wylaz dachowy ?

szczukot

Recommended Posts

Witam

Mam problem ze znalezieniem meijsca na wyla dachowy.

http://images50.fotosik.pl/226/178f4168a1fb3f34med.jpg

Zaznaczylem gfdzie sa krokwie.

W ktorym miejscu mozna go jakos umiescic ?

Nie dosc ze nie mam gdzie go wcisnac, to na dodatek wiekszosc jest otwierana do gory :(

Jak dam pod stopniami to liap wyjdzie. Chyba, ze bede musial dodoac jeszcze stopien z boku czy nawet dwa aby wejsc do gory.

Macie jakies pomysly ?

Fantom

nie żebym się czepiał Waszych dachów, ale czy naprawdę takie stopnie, ławy, czy drabinki śniegowe uznajecie za ozdobę dachu?

moim zdaniem one wręcz działają odwrotnie - szpecą strasznie piękne dachy :),

ja na szczęście u siebie ich uniknąłem - wyjście na dach mam przy kominie i kalenicy od strony ogrodu - z ulicy ich nie widać, natomiast przejście między kominem dymowym, a wentylacyjnym będzie po kalenicy - ganiałem wiele razy i nie ma problemów :),

już bym wolał, żeby raz do roku brudny kominiarz przeszedł mi przez domu, niż przez pozostałe 365 dni bym musiał patrzeć na takie urządzenia zamontowane na dachu.

rób wyłaz - jak się tutaj nie da, to najwyżej po drugiej stronie kalenicy.

Wylaz ma dodtkowa zalete - doswietla strych. Jezeli masz juz zrobiony ciag komunikacyjny miedzy kominami to montowalbym go przy jednym z kominow, tak zeby chociaz do jednego bylo blisko, a nie do wszystkich rownie daleko. Jezeli do ktoregos z nich przewidujesz doczepienie anten tv czy internetu albo innego urzadzenia, to przy tym.

Nie wiem jakiej firmy masz wylaz, ale wiekszosc ma difoltowo gorne otwieranie i mozliwosc przeniesienia na boczne.

No i dalej nei wiem gdzie mam wstawic ten wylaz :(

Tylko dyskusja o "ladnosci" stopni.

Moim zdaniem stopnie ani wylaz nie zdabia dachu.

Ale dostep do kominow i elementow typu antenat musi byc (a przy okazji doswietlenie strychu).

Specjlanie stopnie zxrobilem rowno ladnie w rzedzie aby nie szpecily za mocno dachu. Ale teraz mam problem z miejscem na wylaz :(

Fantom

My wstawiamy dwa włazy przy kominach (przeszło 200 pln jeden), aby jak najmniej było stopni (chodzenie po dachu MOŻE się źle skończyć dla dachówki), poza tym stopnie (przynajmniej w przypadku mojej dachówki) trochę kosztują (o estetyce nie wspomnę). Nie chcę mieć problemów na przyszłosć z kominiarzem i chcę mieć łatwy dostęp do dachu (np. antena).

Aha włazy mamy z tyły domu tuż przy kominach - pomyśleliśmy o tym w czasie robienia więźby (znaczy cieśla myślał a ja mu przypominałam).

No i dalej nei wiem gdzie mam wstawic ten wylaz :(

Tylko dyskusja o "ladnosci" stopni. [...]

Fantom

Wydaje mi się, że odpisałem: przy kominie, na którym planujesz dowieszenie czegokolwiek (bo teoretycznie tam będziesz częściej bywał). Zostaw stopień przy tym kominie a zdemontuj następny i w to miejsce wstaw wyłaz.

Moze i sie czepiam,ale nie mam domku parterowego,nie wyobrazam sobie kominiarza wlazacego po moich 9 m. wys. z drabiny,zeby mnie nerwy zjadaly,ale wyobrazam sobie,ze wlezie przez wylaz,dostanie sie do komina,zrobi,oceni ,co swoje,wyda wazne papiery,raz na rok i po koniecznosci.Decyzja o wlazie zalezy,jak wysoki,rodzaj domu,czy ma sie strych...To wsz. decyzduje o wyborze....A lokazlizacja wzgledem komina i krokwi-najblizej komina,pomiedzy krokwiami...

My mamy dwa wyłazy przy kominach i dodatkowo ławki szt. 2, co by było bezpiecznie. Dzięki wyłazom stryszek stał się jasny a dostęp do kominów bez zarzutów. Wszystko od strony ogrodu, bo tak mamy usytuowane kominy. Jak mam trudności decyzyjne to podjedź na naszą budowę i zobacz jak to wygląda. (dołuje)

• 2 weeks później...