Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sens domofonu w domku...

Recommended Posts

wejście przy użyciu pastylki wydaje mi się bezsensem.

A mi wydaje się bardziej sensowne niż gmeranie kluczem przy zamarzniętym zamku w zadymce... BTW ten czytnik pastylek z jakiej odległości ściąga obecność pastylki? trzeba ją przykładać czy wystarczy jak mamy ją przy kluczach w kieszeni?

Dorzucę jeszcze jedno pytanie do pastylek. Jaki jest zestaw minimum, żeby czytnik otworzył mi elektrozaczep? Potrzebuję do tego centrali, czy da się to zrealizować samym czytnikiem?

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiscie mozna zrealizowac polaczenie Fritz - sluchawka telefonu na linii analogowej. Jest jednak duzo wiecej mozliwosci na telefonie ISDN ponieważ na jednej sluchawce mamy identyfikacje kazdego z klawiszy domofonu jako oddzielne konto MSN. Nie bardzo to wychodzi na analogu. Telefon ISDN DECT mozna uzywany kupic na allegro za kilkadziesiat zl. Mozemy wtedy dla kazdej z np. 5 osob miec również oddzielne ipsofony. Centralka domofonu ma 3 dowolnie programowalne przekazniki. U mnie dwa pierwsze obsluguja brame i elektrozaczep, trzeci zalacza kamere i oswietlenie.

Do obslugi dotykowego czytnika pastylek potrzebny jest mikroprocesor i jest on elementem dodatkowym.

.... Jest jednak duzo wiecej mozliwosci na telefonie ISDN ponieważ na jednej sluchawce mamy identyfikacje kazdego z klawiszy domofonu jako oddzielne konto MSN. Nie bardzo to wychodzi na analogu.... Mozemy wtedy dla kazdej z np. 5 osob miec również oddzielne ipsofony.....

Teraz wszystko zupełnie jasne. Jeszcze raz napiszę - bardzo ciekawe rozwiązanie.

Tak na marginesie : widze, ze nie kazdy odroznia "domofon" od "elektrozaczepu".

Domofon to jak sama nazwa wskazuje cos do gadania w domu :)

Elektrozaczep to takie cos co trzyma furtke aby nikt jej nie otworzyl bez klucza/pradu.

I dyskusja dotyczy domofonu a nie elektrozaczepu. Ten drugi uwazam za obowiazkowy. i to najlepiej bez ani jednej klamki w furtce - tylko uchwyty. Otwieranie tylko z domu lub np za pomoca pilota od bramy.

Fantom

Czekaj czekaj.Coś mi tu nie pasuje.Przecież domofon i elektrozaczep to jedność.Zakładam domofon ale po co?Po to tylko aby usłyszeć przez niego głos syna ,że zapomniał kluczy?W deszcz mam się doczłapać do furtki i mu ja otworzyć?Bez sensu. :roll: Bez żadnej klamki furtka też bez sensu.Czyż nie za dużo tej elektroniki w kieszeni.Upraszczając, zawsze wydawało mi się ,że jak już wybuduje chałupę i odgrodzę się od "cywylyzacji" będę musiał z tą cywilizacje albo widzieć albo słyszeć albo ją wpuścić albo pogonić.Do tego właśnie potrzeba mi było odpowiedniego okablowania powyżej 30 m i albo domofonu z funkcją bramy i otwieraniem furtki (elektrozaczep) albo domofonu tylko z funkcją furtki (elektrozaczep) albo wideodomofonu z wyborem albo z funkcją bramy lub bez.

Czekaj czekaj.Coś mi tu nie pasuje.Przecież domofon i elektrozaczep to jedność.Zakładam domofon ale po co?

Co Ci nie pasuje? Napisał, że nie ma o czym gadać bo elektorzaczep to konieczność - otwierasz z domu (domofonem) albo np. z pilota do bramy (tu dodatkowy bonus dla pilota) - przecież jakoś sobie musisz sam otworzyć (bo zakładam, że klucze do furtki są passe).

Czekaj czekaj.Coś mi tu nie pasuje.Przecież domofon i elektrozaczep to jedność.Zakładam domofon ale po co?

Co Ci nie pasuje? Napisał, że nie ma o czym gadać bo elektorzaczep to konieczność - otwierasz z domu (domofonem) albo np. z pilota do bramy (tu dodatkowy bonus dla pilota) - przecież jakoś sobie musisz sam otworzyć (bo zakładam, że klucze do furtki są passe).

Chodzi mi o podział, że elektrozaczep osobno a domofon osobno.To po pierwsze.Po drugie jak otwierasz furtkę gdy zapomnisz pilota?A paseee nie są klucze tylko brak klamki wewnątrz posesji.

Chodzi mi o podział, że elektrozaczep osobno a domofon osobno.To po pierwsze.Po drugie jak otwierasz furtkę gdy zapomnisz pilota?A paseee nie są klucze tylko brak klamki wewnątrz posesji.

Podział bardzo dobry - gdzie elektrozaczep jest tylko jedną z wielu funkcji centralki komunikacyjnej (nazywanej tutaj domofonem).

Wbrew pozorom to bardzo łatwe i funkcjonalne rozwiązanie.

Furtkę otwierasz oczywiście kluczem który tam być powinien, jednakże nie jest to codzienne narzędzie autoryzacji przejścia.

Ja bym to wszystko i tak sprowadził do klawiatury, żeby otwierać pinem.

W koncepcji kolegi jest również możliwość otworzenia furtki z telefonu komórkowego - jak ? najbanalniej - dzwonisz domofonem, centralka przekierowuje na komórkę, a ktoś lub ty sam z komórki posyła tonowo sygnał otwarcia do centrali która robi resztę.