Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZYM WYCZYŚCIĆ ZAKOPCONĄ SZYBĘ OD KOMINKA???

patatajka80

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy paleniu mokrym drewnem,iglastym,wrecz ze skorupa na szybie...pozniej gdy sadza drobno pokrywajaca szybe i rownomiernie,nie da rady juz ten sposob.....Acha,zeby nie bylo zludzen,niewielu ,wyjatkom,udaje sie palic w kominku z plaszczem bez zabrudzenia szyby w czesci jej powierzchni,zawsze sie zabrudzi,jednym mniej,drugim wiecej-tu konstrukcja paleniska,rodz. drewna itp. ale szyba jak nie pod koniec kilkugodzinnego palenia,to przy nastepnym paleniu sie u-pitoli ;-)

dzięki za podpowiedzi..widzę, że większość stosuje specjalne płyny do kominków...a myślałam, że zwykłym Cifem dam radę:))

Widziałam na Allegro taką serię do czyszczenia różnych różności - HG- był tam właśnie płyn do kominków, ale kosztuje prawie 40 zł!!...liczyłam, że znajdę coś tańszego..

My za radą kolegi kupiliśmy w Tesco płyn DIX, o ten:

http://www.superkoszyk.pl/data/gfx/pictures/large/2/0/6502_2.jpg

http://www.golddrop.com.pl/dix-professional---grill-kominek-kuchenka.html

kosztował ok. 9 zł i jest REWELACJA!!!! a wcześniej próbowałam jakichś superdrogich proszków, płynów itd. a efekt był opłakany. Naprawdę warto kupić tego DIX-a :)

• 4 weeks później...

Witam ,

Polecam również jak koleżanka Aga 1 preparat CYK CYK.Jest super !

Czysci moją szybę i nie ważne jak jest usmolona , nawet jak nie myje szyby ( bo nie mam czasu :D ) przez 10 paleń to i tak wyczysci.Kiedys miałem płyn ale płyny tak nie czyszczą a to jest w formie piany, nie scieka na podłoge .Cena tez jest rozsadna ok 15 pln . Używam go juz drugi sezon i nie niszczy sznura w drzwiczkach.

Ja kupje go w Castoramie ale widziałem go tez w Leroy Merlin.

Pozdrawiam i życzę miłego PALENIA :D

Palę w kominku już 4 sezon a szybę czyściłam dosłownie kilka razy (na koniec sezonu) jak się "dobrze" pali a nie tli suchym drewnem to samo się wypali.

nawet dzisiaj : rano wstaję szyba zakopcona w kominku tylko kilka żarzących się węgielków, podrzuciłam trochę suchych kawałków , rozpaliło się porządnie za pół godzinki szyba jak nowa.

Ja nie miałabym kiedy czyścić bo szyba ciągle gorąca.