StefanW 13.04.2016 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Skrobaczka i płyn nie potrzebne jak się wie jak;-) Niesamowicie błyskotliwe to spostrzeżenie typu -jo wim ale nie powim!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.04.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Nie raz już to pisałem ale jak się nie chce poszukać... zwłaszcza, że tym razem nikt nie pytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 13.04.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Nie raz już to pisałem ale jak się nie chce poszukać... zwłaszcza, że tym razem nikt nie pytał No to ja pytam; czym wyczyścić szybę kominkową? -bo nie mogę znaleźć Twoich porad. Bardzo proszę pomiń sposób z popiołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.04.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 No to ja pytam; czym wyczyścić szybę kominkową? -bo nie mogę znaleźć Twoich porad. Bardzo proszę pomiń sposób z popiołem. Pytaj dalej może ktoś odpowie:offtopic: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 13.04.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Pytaj dalej może ktoś odpowie:offtopic: Prawdopodobnie tylko Ty wiesz jak się to robi więc pisz śmiało. Nie chciałbym żeby przylgnęło do Ciebie - CHWALIPIĘTA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.04.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.04.2016 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 U mnie każdy płyn do kominków lub piekarników sie sprawdził jak połączyłem go ze skrobaczką do kuchenek ceramicznych:) Szkoda że nie uzbierałeś grubszej warstwy brudu na szybie wtedy wystarczyłby kilof..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 14.04.2016 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 kiedys kupilem w castorapie plyn firmy Diall. Rewelacja. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 14.04.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Szkoda że nie uzbierałeś grubszej warstwy brudu na szybie wtedy wystarczyłby kilof..... Ja kominka używam do grzania a nie do ogladania - w związku z tym pale codziennie, opróżniam 2 razy w sezonie a myje po sezonie:) Wklad Hajduka volcano 1v Ale jak ktoś lubi to może jak moja mamuśka - palić 10 razy w sezonie i sprzątać po każdym paleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.04.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Też używam kominka do ogrzewania ale jednak widok ognia jest jak najbadziej oczekiwany;-) Szyby nigdy nie myję tylko czyszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.04.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam. Ja kominka używam do grzania a nie do ogladania Nie prościej i taniej było piec "na byle co" zamontować w kotłowni ... ? U nas na Śląsku "mułę" czy "flotomiał" można przecież za 150 zł już kupić za tonę ... Pozdrawiam. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.04.2016 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Najprościej zamontować urządzenie, w którym można palić i mieć czystą szybę bez konieczności jej czyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 15.04.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 No ja osobiście nie spotkałem jeszcze kominka gdzie po bokach szyby nie tworzy się taka szeroka na 3 cm ramka dookoła szyby - bo tam jest właśnie ten brud do którego raz w roku do usunięcia używam skrobaczki - reszta się sama czyści od ognia - ale bez jaj - nie będę tej "ramki" z brudu mył co miesiąc. Tak samo z popiołem - 2 razy w sezonie opróżniam - w sumie wychodzi po sezonie 20l popiołu - zresztą im więcej popiołu tym u mnie dłużej kominek trzyma ciepło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.04.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Faktycznie, większość dostępnych na rynku urządzeń ma tą przypadłość. Jest ona wynikiem nie do końca przemyślanej konstrukcji do spalania drewna. Czasem się dziwię dlaczego?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 15.04.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 No ja osobiście nie spotkałem jeszcze kominka gdzie po bokach szyby nie tworzy się taka szeroka na 3 cm ramka dookoła szyby - bo tam jest właśnie ten brud do którego raz w roku do usunięcia używam skrobaczki - reszta się sama czyści od ognia - ale bez jaj - nie będę tej "ramki" z brudu mył co miesiąc. Tak samo z popiołem - 2 razy w sezonie opróżniam - w sumie wychodzi po sezonie 20l popiołu - zresztą im więcej popiołu tym u mnie dłużej kominek trzyma ciepło:) Ten Twój kominek to niczym piec chlebowy, że tyle popiołu pomieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 16.04.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Niedowiarek jesteś. Opróżniam popiół raz w m-cu paląc codzień wieczorem . Gdybym się uparł robił bym to rzadziej. Autor stwierdzenia o czyszczeniu dwa razy w sezonie nie sprecyzował jak często pali i jak długo trwa sezon. A w kwestii ogólnej , szybę myję raz na m-c lub rzadziej. Wodą bez detergentów i skrobaczki. Ten Twój kominek to niczym piec chlebowy, że tyle popiołu pomieści. Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez lecho*ski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 16.04.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Niedowiarek jesteś. Opróżniam popiół raz w m-cu paląc codzień wieczorem . Gdybym się uparł robił bym to rzadziej. Autor stwierdzenia o czyszczeniu dwa razy w sezonie nie sprecyzował jak często pali i jak długo trwa sezon. A w kwestii ogólnej , szybę myję raz na m-c lub rzadziej. Wodą bez detergentów i skrobaczki. Niedowiarek? Próbuję zrozumieć jak się pali w tym kominku gdy na ruszcie leży 10 litrów popiołu a powietrze pierwotne jest przez ruszt dostarczane. 10 litrów to takie duże wiadro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 16.04.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) 5 litrów mieści się w tym pojemniku pod rusztem do którego wpada popiół kratką, a 5 w kominku - pale codziennie od połowy października do końca lutego - jedno załadownie o 7 rano, kolejnie około 16. Jak dokładam plus minus co 12 godzin to nie musze rozpalać od nowa tylko rozpala się od żaru. Czyli kominek chodzi 24h na dobe. Te 20 litrów popiołu jest ze spalenia 5m3 drewna - tyle poszło mi w tym sezonie. Czyli co dwa miesiące jest 10 litrów popiołu. do tych 5m3 dochodzi jeszcze rocznie 600m3 gazu - z czego 400 idzie na podgrzanie wody, a 200 na grzanie w takie miesiące gdz nie palę kominkiem Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 16.04.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 No jeśli to kominek z rusztem, to jesteś kozak. Musi być powietrze dostarczane jeszcze w inne miejsce. A co to za wkład ? 20 litrów z 5 m3 drewna wydaje się niemożliwe. Tez staje się po trosze niedowiarkiem w tej kwestii. 5 litrów mieści się w tym pojemniku pod rusztem do którego wpada popiół kratką, a 5 w kominku - pale codziennie od połowy października do końca lutego - jedno załadownie o 7 rano, kolejnie około 16. Jak dokładam plus minus co 12 godzin to nie musze rozpalać od nowa tylko rozpala się od żaru. Czyli kominek chodzi 24h na dobe. Te 20 litrów popiołu jest ze spalenia 5m3 drewna - tyle poszło mi w tym sezonie. Czyli co dwa miesiące jest 10 litrów popiołu. do tych 5m3 dochodzi jeszcze rocznie 600m3 gazu - z czego 400 idzie na podgrzanie wody, a 200 na grzanie w takie miesiące gdz nie palę kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 16.04.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Zgadza sie - powietrze jest jeszcze dostarczane z góry - jak w każdym porządnym wkładzie - dolny dolot powietrza mam tylko do rozpalania otwarty, po pół godzinie zamykam i idzie tylko na minimum na górnym dolocie - wkład to hajduk volcano 1vt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts