Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZYM WYCZYŚCIĆ ZAKOPCONĄ SZYBĘ OD KOMINKA???

patatajka80

Recommended Posts

Zgadza sie - powietrze jest jeszcze dostarczane z góry - jak w każdym porządnym wkładzie - dolny dolot powietrza mam tylko do rozpalania otwarty, po pół godzinie zamykam i idzie tylko na minimum na górnym dolocie - wkład to hajduk volcano 1vt

Z tą porządnością to tak nie przesadzaj bo na tym górnym powietrzu to na pewno byś ognia nie utrzymał więc podumaj trochę skąd masz powietrze do palenia?

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj to chyba porządnych kominków nie widziałeś skoro tak twierdzisz. Dzięki temu górnemu dopływowi powietrza dokładam co 12 godzin a nie co 5 jak kiedyś. Drewno w moim kominku można powiedzieć że się żarzy a nie pali. Zresztą ten hajduk to taka podróba modelu sparthema varii sprzed plus minus 10 lat jeżeli chodzi o sposób działania i budowe Edytowane przez turalyon

Nawet najporządniejszy kominek nie może działać wbrew prawom fizyki.

Powietrze górne poleci "pod prąd" spalin do paleniska?

Ciekawa jest ta kwestia "Drewno w moim kominku można powiedzieć że się żarzy a nie pali."[/b z której może wynikać, że "kisisz" ogień w palenisku i zatruwasz okolicę paskudnymi spalinami.

Oj to chyba porządnych kominków nie widziałeś skoro tak twierdzisz. Dzięki temu górnemu dopływowi powietrza dokładam co 12 godzin a nie co 5 jak kiedyś. Drewno w moim kominku można powiedzieć że się żarzy a nie pali. Zresztą ten hajduk to taka podróba modelu sparthema varii sprzed plus minus 10 lat jeżeli chodzi o sposób działania i budowe

Są dwie podstawowe metody ogrzewania tzw kominkami. Wymieniłeś jedną z nich. Żarzenie drewna, w urządzeniach bez elementów odzysku energii z dymu, montowanych poza paleniskiem. Druga to piecokominki, wymagające solidniejszych palenisk, bardziej rozdrobnionego drewna ze względu na oczekiwaną wyższą temperaturę spalania. No i oczywiście jakiś element "przejmowania" tej temperatury poza komorą spalania...Dobrze gdy to nie jest komin;). Jest jeszcze trzecia metoda. To wszelkiej maści pomysły łączące te dwie podstawowe "szkoły". Bardziej lub mniej udane...bardziej lub mniej idiotyczne...Choćby wielkie palenisko + zestaw pięciu krążków na nim, przez które przepływa cała olbrzymia energia powstała podczas spalania np 10 kg drewna.

W temacie czystej szyby: dobrze wybudowany piecokominek, nie wymaga czyszczenia szyby. Ewentualnie robi się jakieś zabiegi związane z utrzymaniem jej klarownej przeźroczystości. Ze dwa razy w sezonie.

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Trzecia szkoła to wkład kominkowy eksportujacy ciepło przez korpus, konstrukcje opracowywane tak aby na wyjściu do komina osiągać przy normalnym załadunku 200-300 stopni. Plus odzysk ciepła z rury łączącej z kominem.

Nie widzę sensu mieszania tego z tzw " nowoczesnym" zdunstwem. To zupełnie inna technologia, poparta setkami godzin doświadczeń i testów, nazywanie jej namiastka czegoś innego, jest duża niesprawiedliwościa i naduzyciem.

O takich wkładać eksperci piszą, " nie nadaje się do akumulacji" i w tym przypadku jest to ich największą zaleta- wypromieniowanie ciepła przez korpus bez dodatkowych akumulatorów.

Są dwie podstawowe metody ogrzewania tzw kominkami. Wymieniłeś jedną z nich. Żarzenie drewna, w urządzeniach bez elementów odzysku energii z dymu, montowanych poza paleniskiem. Druga to piecokominki, wymagające solidniejszych palenisk, bardziej rozdrobnionego drewna ze względu na oczekiwaną wyższą temperaturę spalania. No i oczywiście jakiś element "przejmowania" tej temperatury poza komorą spalania...Dobrze gdy to nie jest komin;). Jest jeszcze trzecia metoda. To wszelkiej maści pomysły łączące te dwie podstawowe "szkoły". Bardziej lub mniej udane...bardziej lub mniej idiotyczne...Choćby wielkie palenisko + zestaw pięciu krążków na nim, przez które przepływa cała olbrzymia energia powstała podczas spalania np 10 kg drewna.

W temacie czystej szyby: dobrze wybudowany piecokominek, nie wymaga czyszczenia szyby. Ewentualnie robi się jakieś zabiegi związane z utrzymaniem jej klarownej przeźroczystości. Ze dwa razy w sezonie.

Trzecia szkoła to wkład kominkowy eksportujacy ciepło przez korpus, konstrukcje opracowywane tak aby na wyjściu do komina osiągać przy normalnym załadunku 200-300 stopni. Plus odzysk ciepła z rury łączącej z kominem.

Nie widzę sensu mieszania tego z tzw " nowoczesnym" zdunstwem. To zupełnie inna technologia, poparta setkami godzin doświadczeń i testów, nazywanie jej namiastka czegoś innego, jest duża niesprawiedliwościa i naduzyciem.

O takich wkładać eksperci piszą, " nie nadaje się do akumulacji" i w tym przypadku jest to ich największą zaleta- wypromieniowanie ciepła przez korpus bez dodatkowych akumulatorów.

Dla mnie to co napisałeś mieści się w tym co ja napisałem. Nie wiem czy do mnie pijesz, ale na wszelki wypadek podpowiem, że nigdy nie deprecjonowałem kominków bez akumulacji. Przypadkiem stałem się ekspertem od piecokominków, palenia od góry itp...Niech tak pozostanie...:)