szczukot 16.11.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 WitamSzykuje sie do wejscia elektryka, a nie mam jeszcze nic wybranego pod katem sterowania CO i CWU.Chce miec kolektory + kominek z plaszczem (turbokominek)+ piec gazowy + zasobnik + potrzebne sterowniki,pompy, czujniki itp.Moze mi ktos powiedziec jakie kable gdzie musze puscic aby to mialo sens ? Zawsze mam szanse trafic, ze po tynkowaniu bede mial 90-100 % potrzebnego okablowania do tego celu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 16.11.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 fioletowe do sterowników różowe do czujek a zielone z lampkami do choinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.11.2009 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 fioletowe do sterowników różowe do czujek a zielone z lampkami do choinki Dzieki za info. Jest to ten pierwszy 1 % ktory potrzebuje aby polozyc to okablowanie. Ciezko bedzie kolorystycznie takie znalezc, ale czego sie nie robi dla .... Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 16.11.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 fioletowe do sterowników różowe do czujek a zielone z lampkami do choinki Ale bzdury piszesz, lepiej "daj se siana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.11.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witam Szykuje sie do wejscia elektryka, a nie mam jeszcze nic wybranego pod katem sterowania CO i CWU. Chce miec kolektory + kominek z plaszczem (turbokominek)+ piec gazowy + zasobnik + potrzebne sterowniki,pompy, czujniki itp. Moze mi ktos powiedziec jakie kable gdzie musze puscic aby to mialo sens ? Zawsze mam szanse trafic, ze po tynkowaniu bede mial 90-100 % potrzebnego okablowania do tego celu. Fantom Ty nie kładź kabli, tylko peszle z pilotem (to taki drut, jak wiazałkowy) do tego w miarę bez załamań. Wciągniesz potem jakie chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 17.11.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 fioletowe do sterowników różowe do czujek a zielone z lampkami do choinki Ale bzdury piszesz, lepiej "daj se siana" Wbrew pozorom to ciekawy pomysł na odróżnienie kabli - zawsze ma się wewnętrzny spokój bo szybko się zdiagnozuje który kabel się właśnie przewierciło. Wyczuwam niszę rynkową. A Ty marianku od siedmiu boleści się na purystykę rozwiązaniową przerzuciłeś z wachowości hydraulicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.11.2009 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witam Szykuje sie do wejscia elektryka, a nie mam jeszcze nic wybranego pod katem sterowania CO i CWU. Chce miec kolektory + kominek z plaszczem (turbokominek)+ piec gazowy + zasobnik + potrzebne sterowniki,pompy, czujniki itp. Moze mi ktos powiedziec jakie kable gdzie musze puscic aby to mialo sens ? Zawsze mam szanse trafic, ze po tynkowaniu bede mial 90-100 % potrzebnego okablowania do tego celu. Fantom Ty nie kładź kabli, tylko peszle z pilotem (to taki drut, jak wiazałkowy) do tego w miarę bez załamań. Wciągniesz potem jakie chcesz. No wlasnei nei wszedzei moge tak zrobic, bo czesto kable te beda szly po sporych ilosci zalaman. A nie chce ciagnac np wszdzie pionu do gory na strych. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr28KR 08.12.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witaj, miałem podobny problem i wybrnąłem niego tak: Tam gdzie sie spodziewam sterownika, programatora itp. zastosowałem profilaktycznie kabel popularnie zwany internetowy, w sklepie z kablami pytasz o kabel Lan. Jest to wewnętrznie skręcony kabel ośmiożyłowy każdy inny kolor, nawet jak będą potrzebne 2 kabeleczki to nic ze w rezerwie masz jeszcze 6. Sam dzwoniłem do producenta kotłów jaki kabel; rozwijał temat ze to zależy od modeli sterowników i programatorów. Wszystkie modele pogodzi - Kabel Lanowy; możesz sobie przesłać potem niskie napięcie zasilające, odczyty z czujników , dodatkowe włączniki czy przekaźniki. Kabel kosztuje ok. 1zł/m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 08.12.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Co do kolektorów to nie wiem, bo takowych nie mam, ale jęśli chodzi kominek z PW, piec gazowy i zasobnik to sprawa wygląda nastepująco. 1.Kotłownia: gniazdko do pieca gazowegogniazdko do anody zasobnika (opcja)gniazdko do sterownika kominka z PW - do sterownika podłaczone są pompyMoże być taka opcja, że sterownik do kominka z PW, będzie w innym miejscu, czyli salonie lub przy samym kominku, ale uzgodnij to z hydraulikiem Tak czy inaczej, w kotłowni proponuje dwa, a nawet trzy podwójne gniazdka. 2. Kabel LAN pomiędzy piecem gazowym a przewidywanym miejscem w mieszkaniu na sterownik pokojowy. 3. Kabel LAN pomiędzy piecem gazowym a centralką alarmową, jeżeli jest wyposażona w moduł GSM (opcja) 4. Jeżeli komiek z PW jest mocno oddalony od kotłowni, to być może całe sterowanie i pompy będą przy kominku, więc tam jakiś kabel 220 V musisz podciągnąć (jak pisałem wyżej, najpierw uzgodnij to z hydraulikiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts