Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie kable musze polozyc nie znajac instalacji CO CWU ?

Recommended Posts

Witam

Szykuje sie do wejscia elektryka, a nie mam jeszcze nic wybranego pod katem sterowania CO i CWU.

Chce miec kolektory + kominek z plaszczem (turbokominek)+ piec gazowy + zasobnik + potrzebne sterowniki,pompy, czujniki itp.

Moze mi ktos powiedziec jakie kable gdzie musze puscic aby to mialo sens ?

Zawsze mam szanse trafic, ze po tynkowaniu bede mial 90-100 % potrzebnego okablowania do tego celu.

Fantom

Witam

Szykuje sie do wejscia elektryka, a nie mam jeszcze nic wybranego pod katem sterowania CO i CWU.

Chce miec kolektory + kominek z plaszczem (turbokominek)+ piec gazowy + zasobnik + potrzebne sterowniki,pompy, czujniki itp.

Zawsze mam szanse trafic, ze po tynkowaniu bede mial 90-100 % potrzebnego okablowania do tego celu.

Fantom

Ty nie kładź kabli, tylko peszle z pilotem (to taki drut, jak wiazałkowy) do tego w miarę bez załamań.

Wciągniesz potem jakie chcesz.

fioletowe do sterowników

różowe do czujek

a zielone z lampkami do choinki

Ale bzdury piszesz, lepiej "daj se siana" 8)

Wbrew pozorom to ciekawy pomysł na odróżnienie kabli - zawsze ma się wewnętrzny spokój bo szybko się zdiagnozuje który kabel się właśnie przewierciło. Wyczuwam niszę rynkową.

A Ty marianku od siedmiu boleści się na purystykę rozwiązaniową przerzuciłeś z wachowości hydraulicznej?

Witam

Fantom

Ty nie kładź kabli, tylko peszle z pilotem (to taki drut, jak wiazałkowy) do tego w miarę bez załamań.

Wciągniesz potem jakie chcesz.

No wlasnei nei wszedzei moge tak zrobic, bo czesto kable te beda szly po sporych ilosci zalaman.

A nie chce ciagnac np wszdzie pionu do gory na strych.

Fantom

• 3 weeks później...

Witaj, miałem podobny problem i wybrnąłem niego tak:

Tam gdzie sie spodziewam sterownika, programatora itp. zastosowałem profilaktycznie kabel popularnie zwany internetowy, w sklepie z kablami pytasz o kabel Lan. Jest to wewnętrznie skręcony kabel ośmiożyłowy każdy inny kolor, nawet jak będą potrzebne 2 kabeleczki to nic ze w rezerwie masz jeszcze 6. Sam dzwoniłem do producenta kotłów jaki kabel; rozwijał temat ze to zależy od modeli sterowników i programatorów. Wszystkie modele pogodzi - Kabel Lanowy; możesz sobie przesłać potem niskie napięcie zasilające, odczyty z czujników , dodatkowe włączniki czy przekaźniki. Kabel kosztuje ok. 1zł/m

8)

Co do kolektorów to nie wiem, bo takowych nie mam, ale jęśli chodzi kominek z PW, piec gazowy i zasobnik to sprawa wygląda nastepująco.

1.Kotłownia:

gniazdko do pieca gazowego

gniazdko do anody zasobnika (opcja)

gniazdko do sterownika kominka z PW - do sterownika podłaczone są pompy

Może być taka opcja, że sterownik do kominka z PW, będzie w innym miejscu, czyli salonie lub przy samym kominku, ale uzgodnij to z hydraulikiem

Tak czy inaczej, w kotłowni proponuje dwa, a nawet trzy podwójne gniazdka.

2. Kabel LAN pomiędzy piecem gazowym a przewidywanym miejscem w mieszkaniu na sterownik pokojowy.

3. Kabel LAN pomiędzy piecem gazowym a centralką alarmową, jeżeli jest wyposażona w moduł GSM (opcja)

4. Jeżeli komiek z PW jest mocno oddalony od kotłowni, to być może całe sterowanie i pompy będą przy kominku, więc tam jakiś kabel 220 V musisz podciągnąć (jak pisałem wyżej, najpierw uzgodnij to z hydraulikiem)