Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napinany sufit lustrzany

toyo69

Polecana firma do sufitów napinanych  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. Polecana firma do sufitów napinanych

• barrisol
      3
    • dps ceilings
      7
    • inna
      6

Recommended Posts

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lyreko7 ja mam taki sufit w salonie, zakladala mi firma z Poznania chyba nawet ta o ktorej pisze wojtek. Wielkosc 25m2 - koszt ok 2500zl.

Zaklada sie go na specjalnym metalowym stelazu - bardzo szybko zreszta - moj jakies 10 min. Czysci sie go plynem do szyb , trzeba tylko uwazac aby nie latac przy nim z ostrymi narzedziami.

Przy dotknieciu daje wrazenie "plywajacej" wody.

Poza tym dolaczam sie do wszystkiego o czym pisze wojtek - zaczynajac od fabryk w Europie, konczac na przepieknej palecie barw - lustrzanych, satynowych, podswietlanych grafikach - pieknie prezentuja sie np. chmury na blekitnym niebie podswietlane od gory ;)

Co do montowania oswietlenia na nich lepiej aby zrobili to fachowcy - chodzi o to aby przy wycieciu otworu na przewod zabezpieczyc brzegi planowanej powierzchni taka opaska aby przy cieciu sufit nie "rozdarl" sie po calosci - caly sufit wisi w powietrzu tylko brzegi sa zamocowane na specjalnym stelazu.

Foto mojego sufitu nizej ;)

http://img191.imageshack.us/img191/8307/1005305p.jpg

http://img293.imageshack.us/img293/9026/1005556.jpg

w ciemnosciach

http://img831.imageshack.us/img831/1412/1005322.jpg

• 2 weeks później...

• 5 months później...
  • 7 months później...
  • 7 months później...

Szukam informacji o sufitach napinanych. Chciałbym zastosować taki, we wersji podświetlanej (efekt świecącego sufitu), w "ślepej" toalecie.

Czy, kochani użytkownicy takich cudów, moglibyście napisać, jak zachowuje się taki sufit pod wpływem otwarcia/zamknięcia drzwi do pomieszczenia? Nie faluje?

I, pytanie do Wojtka, jeśli jeszcze tu zagląda, w jakiej odległości od źródeł światła należy umieścić powłokę, by uzyskać efekt powierzchni o jednakowym natężeniu światła? Źródłem światła miały by być paski LED zamocowane na dotychczasowym suficie.

Szukam informacji o sufitach napinanych. Chciałbym zastosować taki, we wersji podświetlanej (efekt świecącego sufitu), w "ślepej" toalecie.

Czy, kochani użytkownicy takich cudów, moglibyście napisać, jak zachowuje się taki sufit pod wpływem otwarcia/zamknięcia drzwi do pomieszczenia? Nie faluje?

I, pytanie do Wojtka, jeśli jeszcze tu zagląda, w jakiej odległości od źródeł światła należy umieścić powłokę, by uzyskać efekt powierzchni o jednakowym natężeniu światła? Źródłem światła miały by być paski LED zamocowane na dotychczasowym suficie.

prawidłowo zamontowany nie ma prawa falować. materiał pracuje i "pamięta" płaszczyznę (na stronie barisola, jednego z producentów jest filmik z facetem stojącym na tej tkaninie :)).

a propos odległości - musisz zasięgnąć info u producenta, którego wybierzesz, bo gwarancja określa te parametry. u siebie planuję kiedyś zamontować wspomniany sufit, a światło ma pochodzić z taśmy ledowej (no chyba że jednak powrócę do pomysłu świetlówkowego) i na konstrukcję przeznaczono 25-30 cm. równomierność światła zależy przede wszystkim od gęstości położenia tychże pasków, no i samych pasków.

prawidłowo zamontowany nie ma prawa falować. materiał pracuje i "pamięta" płaszczyznę (na stronie barisola, jednego z producentów jest filmik z facetem stojącym na tej tkaninie :)).

a propos odległości - musisz zasięgnąć info u producenta, którego wybierzesz, bo gwarancja określa te parametry. u siebie planuję kiedyś zamontować wspomniany sufit, a światło ma pochodzić z taśmy ledowej (no chyba że jednak powrócę do pomysłu świetlówkowego) i na konstrukcję przeznaczono 25-30 cm. równomierność światła zależy przede wszystkim od gęstości położenia tychże pasków, no i samych pasków.

Falować nie ma prawa, bo sufit jest napięty tzn płat barisolu montuje się zawsze mniejszy o określony procent niż sufit docelowy.

Oczywiście na dużych powierzchniach i w momencie np gwałtownej zmiany ciśnienia sufit delikatnie odkształca się ale nie ma falowania. To dosyć sztywna membrana o małej sprężystości za to plastyczna i spokojnie powracająca do swojego pierwotnego kształtu.Sufit zachowuje się trochę jak błona "powolnej" bańki mydlanej, nie ma więc nigdy idealnej powierzchni płaskiej, ale dzięki temu nie ma widocznych drgań i falowań.

Tego na powierzchniach nawet bardzo dużych i lustrzanych zbyt mocno nie widać, chociaż nie jest to lustro doskonałe tak jak tafla szklana. Na matowych membranach w ogóle tych zniekształceń nie widać a na ogromnych powierzchniach stosuje się separatory niwelujące tę przypadłość.Domów mieszkalnych jednak to nie dotyczy wcale.

Producent nie poda odległości umieszczania źródeł światła. Po pierwsze dlatego, że w Polsce nie produkuje się materiału ( w tej chwili robią to tylko fabryki we Francji i Hiszpanii) a po drugie, bo nie ma takiej możliwości aby umieścić bezpośrednio nad rozpiętą błoną żarówkę ( obojętnie co) i uzyskać równomierne rozproszenie na całej powierzchni.

Cóż, nikt nie wymyślił jeszcze źródła , które daje jednakowy strumień bez względu na odległość. Szyba matowa , też by tego nie załatwiła.

Jedynym sprawdzonym rozwiązaniem jakie się stosuje przy budowie takich niby-świetlików, to ukrycie źródeł, najlepiej o rozsyłaniu liniowym. np świetlówki typu T8. Dodatkowo ten typ źródeł nie nagrzewa się mocno i jest żywotny, co jest ważne, bo wymiana wielu świetlówek dla sufitów o skomplikowanym kształcie, może wymagać demontażu całej powierzchni i skorzystania z fachowców.

Sam sufit na niewielkich kawałkach można zdemontować samemu przy użyciu suszarki i szpachelki, którą się odczepia membranę od stelażu.

Taśmy LED czy przewody świetlne typu neon-led dają mało światła i pełnić będą funkcje czysto dekoracyjne a nie funkcjonalne, zwłaszcza , że sam sufit napinany-przezierny pochłania też sporą ilość światła.

Najprościej więc zrobić wokół sufitu napinanego "wysłonę" z g-k i tam umieścić świetlówki.Tak jak na tym zdjęciu farmi, z sufitem "niebiańskim" Tracimy na wysokości około 8-10cm ale mamy efekt świetlika.Powierzchnia sufitu napinanego może licować się z wysłoną. Na zdjęciu u farmi jest wyżej - do wyboru.

Sufity napinane można już także dowolnie drukować, co daje efekt podświetlanego fresku.

Będę miał pomieszczenie, bez okna, pełniące rolę toalety a jednocześnie pralni. Około 2m x 2m. Chciałbym zastosować tam świecący sufit, który będzie głównym źródłem światła (poza nim będzie jeszcze halogen nad lustrem).

Przeglądając internet trafiłem na stronę, gdzie opisują takie rozwiązanie, ze źródłem światła w postaci taśm LED. Teraz nie potrafię odnaleźć tej strony, ale wydaje mi się, że opis sugerował, iż takie rozwiązanie zapewniało wystarczającą ilość światła.

W każdym razie, zgrałem zdjęcia z tej realizacji, więc mogę je tu zaprezentować.

Chciałbym uzyskać taki efekt (tyle że sufit napinany miałby obejmować całą powierzchnię mojego sufitu)

http://i45.tinypic.com/5ppqpi.jpg

Oto źródło światła tego sufitu.

http://i45.tinypic.com/f1mlbc.jpg

Jaki, przy takim rozwiązaniu, należy zachować odstęp pomiędzy diodami a sufitem napinanym?

Kilka centymetrów mogę poświęcić. To że w jednym pomieszczeniu sufit będzie niżej o pięć centymetrów, to nie problem, nikt przecież nie będzie,podczas codziennego użytkowania, latał z miarką i mierzył wysokość sufitu. Ale przy konieczności obniżenia o centymetrów dziesięć lub więcej, może być problem.

Chciałbym, by załączanie i wyłączanie światła, w tym pomieszczeniu, realizowane było poprzez czujkę ruchu i następowało w sposób łagodny (jak w kinie, przed i po seansie). Z tego względu świetlówek wolałbym uniknąć.

Czy to jest dobra droga do uzyskania zamierzonego przeze mnie efektu?

• 1 month później...
  • 1 year później...
Nikt nie oponuje, a więc - zakładam (że) - dobrą drogę obrałem.

Jeśli pomysł wypali, za kilka miesięcy zaprezentuję zdjęcia z realizacji.

Jeśli efekt będzie poniżej oczekiwań, będę siedział cicho a dookoła rozpowiadał, że zmieniłem koncepcję :)

Witam,

Czy od czasu ostatnich postów dołączyło więcej użytkowników sufitów napinanych ?

Ja jestem na etapie projektowania wnętrz i strasznie mi się podobają takie świecące sufity. Chciałbym się dowiedzieć jak z użytkowaniem tego ?

Jak sufit zachowuje się podczas pracy wentylacji mechanicznej umieszczonej w nim?

Jak z wymianą ewentualnego oświetlenia zamontowanego nad sufitem ?

W załączeniu aranżacja salonu,która się inspiruję.

Czekam na uwagi i podpowiedzi w temacie.

pozdrawiam

Sufit napinany1.jpg

• 2 months później...
Witam,

Czy od czasu ostatnich postów dołączyło więcej użytkowników sufitów napinanych ?

Ja jestem na etapie projektowania wnętrz i strasznie mi się podobają takie świecące sufity. Chciałbym się dowiedzieć jak z użytkowaniem tego ?

Jak sufit zachowuje się podczas pracy wentylacji mechanicznej umieszczonej w nim?

Jak z wymianą ewentualnego oświetlenia zamontowanego nad sufitem ?

W załączeniu aranżacja salonu,która się inspiruję.

Czekam na uwagi i podpowiedzi w temacie.

pozdrawiam

Pozwolę sobie podbić temat,może ktoś dołączy do dyskusji ?

Nie wiem czy to na temat.

Mój majster namawiał mnie na wykonanie na podwieszanym karton gipsie tzw. sufitu lustrzanego.

Trochę inna technika, bo taki sufit robi się z farby zmieszanej z jakimś lakierem.

Żmudna robota i nie każdy potrafi to dobrze zrobić.

Końcowy efekt wygląda jak lustro przywieszane do właściwego sufitu.

Nie zgodziłem się, bo mam na ścianie bocznej TV i miałbym odbicie TV na tym suficie, ale efekt fajny (widziałem na realizacjach).