Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napinany sufit lustrzany

toyo69

Polecana firma do sufitów napinanych  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. Polecana firma do sufitów napinanych

• barrisol
      3
    • dps ceilings
      7
    • inna
      6

Recommended Posts

Sufit napinany tzw. "kondon" :wink: trudno się zakłada, bywa że pęknie, bardzo kiepskie możliwości dostępu do instalacji ukrytych nad sufitem. W przypadku wentylacji mechanicznej trzęsie się jak galareta od najlżejszego podmuchu co jest bardzo irytujące. Moim zdaniem taki sufit to klapa.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 6 months później...
  • 2 years później...
Bylam o krok od barrisolu w lazience. Na szczescie mi przeszlo. Dlaczego na szczescie? - bo jednak na duzych powierzchniach i wysokosciach - wg mnie - wyglada znacznie lepiej niz w malej lazience,, bo obawialam sie, ze szybko znudzi mi sie taki blyszczacy sufit :)

zaoferowano mi barrisol tej firmy http://www.barrisol.com.pl/techniczne.htm Nie pamietam juz ceny ( drogo dosc jednak wychodzilo), ale jesli wyslesz do nich maila z zapytaniem - potrzebne informacje uzyskasz :)

U mnie pojawil sie problem z kolorem - do moich wnetrz pasowal tylko ktorys z lakierowanych, a ja blyszczacego nie chcialam. Inne kolory mi nie pasowaly. No ale troche czasu juz minelo, moze technologie poszly naprzid :) Powodzenia

Obecnie DPS-y mają w ofercie katalogowej ok 34 kolory w satynie i macie.

( naturalnie wciąż są w bogatej ofercie "metaliki" i lakiery)

Pracuję z tzw. barisolami od ponad 12 lat i też mi się wydawało do niedawna, że nadają się raczej do obiektów publicznych.

Nic bardziej mylnego. Efekt sufitu satynowego i możliwości jakie daje DPS są nieporównywalne z g-k. Można zrobić dużo więcej niż z tradycyjnej płyty g-k i w zasadzie w porównaniu same zalety.Nawet dużo wyższa cena daję się wytłumaczyć.W zależności od formy i materiału od 100-380 zł.

Ponadto "barisole" są też półprzeźroczyste i perforowane, co pozwala na zabawę ze światłem jakiej nie daje gips - np efekt świecącego sufitu z równomiernie rozłożonym światłem na całej jego powierzchni.

Najsprawniejszą firmą realizującą barisole w Polsce i Europie jest IMO poznański "Sufmar". Przeskoczyli samych wynalazców systemu - rozwinęli technologię napinania o własne patenty.

Wsjo to prawda Wojtku, ale....mialam okazje zobaczyc na wlasne oczy taki sufit i wyszlo, ze mi nie pasuje :oops: Jakos tak wydawalo mi sie, ze do super modernych wnetrz takie sufity. A swoja droga fachowiec jakis kiepski ze mna rozmawial, skoro koloru nie mogl mi znalezc. Gdyby sie bardziej postaral, kto wie, kto wie...:)

Zgadzam się z Tobą, co do tej moderności. Nie wyobrażam sobie też takiego sufitu we wnętrzu stylizowanym na..., klasycznym czy historyzującym.

Druga sprawa, to też jakość wykonania i kolorystyka, mimo wszystko ograniczona z wiadomych powodów. Ma też taki sufit pewne , nazwijmy to "mankamenty", nieobecne w sufitach g-k.

Oczywiście wszystko zależy od wyboru estetyki.

PS znakomicie się uzupełnia barisol połączony z g-k, ale tu też zasada ...gust itd. :D :wink:

• 9 months później...

Jeśli temat już się pojawił to proszę o zwrócenie uwagi, ponieważ nie mogłam takiego znaleźć.

Interesuje mnie kwestia napinanego sufitu. Jest kilka firm, które to sprzedają i montują, ale niestety nigdzie nie ma cen. Może ktoś już cos takiego ma? Myślałam o takim akcencie w sypialni. Będzie duża, ładna i jasna, ale nie wiem czy taki sufit nie narzuca zbytnio stylu, w którym musiałabym urządzić sypialnię.

Dla jaśniejszego obrazu zamieszczam zdjęcie. Pokój ma mniej wiecej takie wymiary - 8x5. Okna z lewej, z prawej balkon, na wprost dwa w odległości 150 cm, okienka 90 cm. Szafy muszą być, to nasza garderoba, a także będą w nich zabudowane kominy. Kto ma Planetę II to wie, o czym mówię ;D Oryginalnie były to dwa pokoje, dla nas jednak to za dużo, więc zrobiliśmy jedną wielką sypialnię. Co do stylu to chciałabym coś niezbyt nowoczesnego, ponieważ cały dom planujemy urządzić raczej klasycznie, a nawet bardziej idąc w stronę antyków niż nowoczesnych form. Oto projekt

http://i38.tinypic.com/vg1ysh.jpg