szczukot 17.11.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 WitamWidzialem, ze wiele osob proponuje rozwiazania z zastosowaniem czujnikow pogodowych zewnetrznych w celu sterowania ogrzewaniem.Po co to sie robi ? Jako laik nie czaje tego. Przeciez co mnie interesuje jaka pogoda jest na dworze ? Jezeli nawet jest 40 st a ja mam w domu 19 i chce miec 21 to i tak piec ma mi sie zalaczyc. W czym pomagaja te czujki ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 17.11.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witam Widzialem, ze wiele osob proponuje rozwiazania z zastosowaniem czujnikow pogodowych zewnetrznych w celu sterowania ogrzewaniem. Po co to sie robi ? Jako laik nie czaje tego. Przeciez co mnie interesuje jaka pogoda jest na dworze ? Jezeli nawet jest 40 st a ja mam w domu 19 i chce miec 21 to i tak piec ma mi sie zalaczyc. W czym pomagaja te czujki ? Fantom Jeśli grzejesz i mierzysz w tym samym czasie to masz rację ale jeśli system grzeje (akumuluje) w okresie wcześniejszym (w nocy na przyszły dzień) to musi wiedzieć, mniej więcej, czy ociepla się (pogoda) czy chłodzi, czy ma dołożyć czy może sobie odpuścić. Często takie systemy mają jeszcze czujniki temperatury akumulatora (np. betonu w podłodze) by ustalić resztki ciepła pozostałego z okresu poprzedniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 17.11.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Taki czujnik pogodowy optymalizuje pracę pieca. Ma wpływ na temperaturę wody podawanej do kaloryferów. Załóżmy, że przyjmujemy metodę ustalania temperatury w domu na zasadzie włącz/wyłącz. Za zimno - włączamy piec, za ciepło - wyłączamy. Będzie działać. Ale woda z pieca ma jakąś temperaturę. Może się okazać, że jest za zimna, gdy na zewnątrz mróz -25 stopni i nie jest w stanie domu ogrzać, albo za gorąca, gdy jest to +10 stopni.To jest szczególnie istotne dla kotłów kondensacyjnych. Działają najekonomiczniej, gdy temperatura wody jest możliwie niska. Ale podczas silnego mrozu musi mieć wyższą temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts