Gość 07.01.2004 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Zastanawiam się, czy gra jest warta świeczki. Tak sobie pomyślałem, że w rurach domku jednorodzinnego wcale tak dużo wody się nie mieści i można ją (tą zimną ) zmarnować. Czy aby wydatki na zrobienie instalacji, a potem straty ciepła jakie oddaje krążąca w rurach woda nie będą większe niż zmarnowana woda?????? Te parę sekund można poczekać na wrzątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.01.2004 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Policz dobrze, a może zmienisz zdanie. Poza tym komfort nie ma ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markos 07.01.2004 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 U mnie w mieszkaniu piec przepływowy jest po jednej stronie łazienki, a odbiorniki po drugiej. Efekt: ręce zaczynam myć w zimej wodzie, a pod prysznic wchodze z pewnym opóźnieniem. W domu, gdzie będę miał szambo na coś takiego sobie nie pozwolę i nie będę wchodził pod zimny prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 07.01.2004 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Tez myślałem że gra nie warta świeczki, ale zrobiłem cyrkulację. Odbiorniki mam blisko pieca i rzeczywiście te parę litrów wody może sobie zlecieć, myślałem. Bez pompki po odkręceniu kranu leci lodowata woda i dopiero po minucie zaczyna lecieć ciepła. Ja buduję dom dla wygody a nie oszczędności za wszelką cenę. Dlatego też nie mam pieca na drewno tylko na gaz, mam cyrkulację, a nawet (o zgrozo!) grzejniki w wiatrołapie i garażu (jakie straty ciepła!). A salon z kominkiem jest salonem a nie kotłownią! Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekW 07.01.2004 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Ja mam łazienkę od pionu ok 3m bez cyrkulacji i stąd wiem, że WARTO. Argumenty j.w. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 07.01.2004 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Jestem za cyrkulacją koszt niewielki a komfort duży bo trzeba wiedzieć ze nie wystarczy by zleciała woda z rury ale z reguły zanim zacznie lecieć ciepła najpierw musi ogrzać ścianki rur oczywiście nie dotyczy rur z tworzyw sztucznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 07.01.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 cyrkulacja jest potrzebna.koniec ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.01.2004 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 1. straty ciepłaciepłą lub gorącą wodę używamy głównie w tym samym okrsie co ogrzewamy dom ( latem rtaczej chętnie bierzemy chłodny prysznic ), a więc strat ciepła nie ma, gdyż to ciepło zostaje w domu. 2. cena wodyWoda ???jak pamiętam, kiedyś woda była "za darmo", później wprowadzono symboliczne opłaty, liczniki, teraz jak widzę rachunki za wodę to zaczynam dostawać gęsiej skórki. A co będzie za parę lat ? 3. komfortbez komentarza 4. cena instalacji i prąd na jej zasilanie1 mb rurki = 4 zł, nie potrzeb pewnie więcej niż 20-30 mb, a i pewnie przesadzam.straty na zasilanie - załóż zegar za 12 zł, bądź czujki - trochę drożej. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 07.01.2004 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Jestem za Howgh! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.01.2004 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Dzięki za porady. Chyba jedna rozterka mniej. W projekcie mam cyrkulację i dzięki Waszym opiniom prawdopodobnie nie będę z niej rezygnował (skoro tak zachwalacie. ) Tego mi trzeba było... A może ktoś myśli co innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.01.2004 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 nie chodzi tu o oszczędność tylko o to żeby po odkręceniu ciepłej wody leciała poprostu ciepła woda bez cyrkulacji jest to praktycznie nie możliwe wię kurek ciepłej wody to tylko atrapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 08.01.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Witam, Warto jescze przejrzec atykuły opiujące wady i zalety cyrkulacji. Ja znalazłem taki artykuł w miesięczniku "Ładny Dom" z marca 2002 (str 124). Polecam i przepraszam za reklame inej gazety w muratorze --> Nie pracuje w niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_071 08.01.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Mam cyrkulację i polecam innym.Pompę u mnie włącza programator za 16 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 08.01.2004 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Ja na położenie hydrauliki w domu jednorodzionnym wydałem 3500 zł, koszt położenia cyrkulacji to dodatkowe 300 zł ( w moim przypadku). Korzyści i komfort ogromne. Bez cyrkulacji już nie raz zdarzało mi się wyskoczyć spod prysznica sycząc bo leciała lodowata woda. Jak najbardziej warto lordvader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 08.01.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Tez sie nad tym kiedys zastanawialem ale na szczescie zrobilem cyrkulacje a nie wpadlem na glupi pomysl szukania tu oszczednosci. Bez niej po prostu nie daloby sie normalnie korzystac z CW. Nie wyobrazam sobie czekania 2 minut po kazdym odkreceniu kurka i czekania na ciepla wode. Zdarzylo mi sie ze pompka cyrkulacyjna sie wylaczyla (sterowana programatorem za 12zl) i oczekiwanie na ciepla wode to byl koszmar. Wlasciwie ktos kto ma zasobnik musi miec cyrkulacje zeby miec komfort. Naprawde warto. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 08.01.2004 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Proszę, powiedzcie swoją opinię o przepuszczeniu cyrkulacji ciepłej wody przez grzejnik w łazience (oczywiście z odłączaniem na lato ) Myśl o tym bardzo mi się podoba. Ale jakie mogą być zagrożenia. Oczywiście ten grzejnik podłączony tylko do cyrkulacji, nie do c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 09.01.2004 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Nie słyszałem aby ktoś tak miał zrobione, pomysł ciekawy ale wyaje mi się, że po takim letnim przestoju w grzejniku woda się zrobi.... no później i tak będzie ten grzejnik "płukany" ale ile to będzie trwało i jaka woda będzie z niego leciała w szczególności po kilku latach użytkowania. Natomisat jeżeli się będzie spuszczało wodę z niego no to się zrobi korozja wew. Ale to moje osobiste odczucie na świeżo Czekam na inne odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 09.01.2004 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Dzięki, ja też czekam na inne przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 09.01.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Proszę, powiedzcie swoją opinię o przepuszczeniu cyrkulacji ciepłej wody przez grzejnik w łazience (oczywiście z odłączaniem na lato ) Myśl o tym bardzo mi się podoba. Ale jakie mogą być zagrożenia. Oczywiście ten grzejnik podłączony tylko do cyrkulacji, nie do c.o. Jaką przewidujesz temperaturę cwu? Ja mam ustawiną na 40 st.C, kocioł grzeje ją do 45-48 st.C, i jest wystarczająca jako cwu. Pytanie czy wystarczy by ogrzać łazienkę? Trzebaby dostosować do niej wielkość grzejnika. A wtedy pojawia się następne pytanie: czy przepływ w cyrkulacji cwu, który jak widzę w mojej instalacji nie jest duży, wystarczy by duży grzejnik cały się nagrzał? To oczywiście kwestia wydatku pompy. Takie są moje wątpliwości. Może bezpodstawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 09.01.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Cyrkulacja przez grzejnik raczej odpada, ale może rurke PCV do cyrkulacji dać w podłodze i ułożyć z niej pętle (taka mini podłogówka). Oczywiście odpada gdy c.o. grzejemy gazem a c.w.u prądem MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts