Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cyrkulacja c.w.u.

Gość

Recommended Posts

Zastanawiam się, czy gra jest warta świeczki.

Tak sobie pomyślałem, że w rurach domku jednorodzinnego wcale tak dużo wody się nie mieści i można ją (tą zimną ) zmarnować. Czy aby wydatki na zrobienie instalacji, a potem straty ciepła jakie oddaje krążąca w rurach woda nie będą większe niż zmarnowana woda??????

Te parę sekund można poczekać na wrzątek. :-?

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie w mieszkaniu piec przepływowy jest po jednej stronie łazienki, a odbiorniki po drugiej. Efekt: ręce zaczynam myć w zimej wodzie, a pod prysznic wchodze z pewnym opóźnieniem. W domu, gdzie będę miał szambo na coś takiego sobie nie pozwolę i nie będę wchodził pod zimny prysznic :D

Tez myślałem że gra nie warta świeczki, ale zrobiłem cyrkulację. Odbiorniki mam blisko pieca i rzeczywiście te parę litrów wody może sobie zlecieć, myślałem. Bez pompki po odkręceniu kranu leci lodowata woda i dopiero po minucie zaczyna lecieć ciepła.

Ja buduję dom dla wygody a nie oszczędności za wszelką cenę. Dlatego też nie mam pieca na drewno tylko na gaz, mam cyrkulację, a nawet (o zgrozo!) grzejniki w wiatrołapie i garażu (jakie straty ciepła!). A salon z kominkiem jest salonem a nie kotłownią!

Pzdr

Jestem za cyrkulacją koszt niewielki a komfort duży bo trzeba wiedzieć ze nie wystarczy by zleciała woda z rury ale z reguły zanim zacznie lecieć ciepła najpierw musi ogrzać ścianki rur oczywiście nie dotyczy rur z tworzyw sztucznych

1. straty ciepła

ciepłą lub gorącą wodę używamy głównie w tym samym okrsie co ogrzewamy dom ( latem rtaczej chętnie bierzemy chłodny prysznic ), a więc strat ciepła nie ma, gdyż to ciepło zostaje w domu.

2. cena wody

Woda ???

jak pamiętam, kiedyś woda była "za darmo", później wprowadzono symboliczne opłaty, liczniki, teraz jak widzę rachunki za wodę to zaczynam dostawać gęsiej skórki. A co będzie za parę lat ?

3. komfort

bez komentarza

4. cena instalacji i prąd na jej zasilanie

1 mb rurki = 4 zł, nie potrzeb pewnie więcej niż 20-30 mb, a i pewnie przesadzam.

straty na zasilanie - załóż zegar za 12 zł, bądź czujki - trochę drożej.

Cz.

Dzięki za porady.

Chyba jedna rozterka mniej. W projekcie mam cyrkulację i dzięki Waszym opiniom prawdopodobnie nie będę z niej rezygnował (skoro tak zachwalacie. ) :D

Tego mi trzeba było...

A może ktoś myśli co innego? :-?

Ja na położenie hydrauliki w domu jednorodzionnym wydałem 3500 zł, koszt położenia cyrkulacji to dodatkowe 300 zł ( w moim przypadku). Korzyści i komfort ogromne. Bez cyrkulacji już nie raz zdarzało mi się wyskoczyć spod prysznica sycząc bo leciała lodowata woda. Jak najbardziej warto

lordvader :evil: :evil:

Tez sie nad tym kiedys zastanawialem ale na szczescie zrobilem cyrkulacje a nie wpadlem na glupi pomysl szukania tu oszczednosci. Bez niej po prostu nie daloby sie normalnie korzystac z CW. Nie wyobrazam sobie czekania 2 minut po kazdym odkreceniu kurka i czekania na ciepla wode. Zdarzylo mi sie ze pompka cyrkulacyjna sie wylaczyla (sterowana programatorem za 12zl) i oczekiwanie na ciepla wode to byl koszmar. Wlasciwie ktos kto ma zasobnik musi miec cyrkulacje zeby miec komfort.

Naprawde warto.

D.

Nie słyszałem aby ktoś tak miał zrobione, pomysł ciekawy ale wyaje mi się, że po takim letnim przestoju w grzejniku woda się zrobi.... no później i tak będzie ten grzejnik "płukany" ale ile to będzie trwało i jaka woda będzie z niego leciała w szczególności po kilku latach użytkowania. Natomisat jeżeli się będzie spuszczało wodę z niego no to się zrobi korozja wew. Ale to moje osobiste odczucie :D na świeżo :lol: Czekam na inne odp.

Proszę, powiedzcie swoją opinię o przepuszczeniu cyrkulacji ciepłej wody przez grzejnik w łazience (oczywiście z odłączaniem na lato :wink: ) Myśl o tym bardzo mi się podoba. Ale jakie mogą być zagrożenia. Oczywiście ten grzejnik podłączony tylko do cyrkulacji, nie do c.o.

Jaką przewidujesz temperaturę cwu? Ja mam ustawiną na 40 st.C, kocioł grzeje ją do 45-48 st.C, i jest wystarczająca jako cwu. Pytanie czy wystarczy by ogrzać łazienkę? Trzebaby dostosować do niej wielkość grzejnika. A wtedy pojawia się następne pytanie: czy przepływ w cyrkulacji cwu, który jak widzę w mojej instalacji nie jest duży, wystarczy by duży grzejnik cały się nagrzał? To oczywiście kwestia wydatku pompy.

Takie są moje wątpliwości. Może bezpodstawne.