gaga2 09.01.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 a czy ktoś z Was zdecydował się na położenie kabli grzejnych wzdłuż rur ciepłej wody zamiast cyrkulacji? Nas projektant zamówił nas to rozwiązanie (takie kable robi chyba Luxbud) ale ciągle mam wątpliwości czy to dobry pomysł. Podobno nakłady inwestycyjne są mniejsze od tradycyjnej cyrkulacji no i teoretycznie nie trzeba mieć zasobnika c.w.u. Co do kosztów eksploatacji - jeśli jest zegar sterujący wyłączający kable w nocy i na czas pobytu w pracy - nie powinny mieć większego znaczenia. Co o tym sądzicie?Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 09.01.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Jeżeli budując dom nie ułożymy rurek do cyrkulacji - to już nigdy ich potem nie ułożymy.Możemy zatem tylko oszczędzić na pompce, lub ewentualnie z cyrkulacji nie korzystać.Koszty używania cyrkulacji wynikają z pracy pompki (energia elektryczna), oraz strat ciepła w rurkach ciepłej wody i rurkach cyrkulacyjnych, ale tylko w sezonie letnim - bo w sezonie grzewczym wszystko jedno czy grzejemy kaloryferem czy rurkami c.w.Zatem rurki c.w. i cyrkulacji trzeba starannie zaizolować, bo po co dogrzewać dom w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot 09.01.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 pare uwag: ze wzgledu na rozwoj bakterii w nieuzywanym w lecie grzejniku nie polecalbym przepuszczac przez niego cwu, nie umylbym zabkow pozniej. poza tym cyrkulacja zdecydowanie tak, ale nie moge sie zgodzic, ze pozniej juz nic z tego nie mozna zrobic. cyrkulacje mozna zrobic w kazdym momencie. u mnie nie ma jeszcze, ale bedzie. lazienki i kuchnia sa ok 1,5 m od pionu i to wystarczy. wszystko mozna zrobic. ale to warto od poczatku.gaga2: kable grzejne????? duzy znak zapytania. pracowalem z czyms takim i nie sadze, zeby to bylo w stanie ogrzac rure wiecej niz do 40, a jezeli wiecej, to koszt energii bedzie za duzy. ale i tak nie zastapi to zasobnika. ja mam przeplywowy wymiennik z EC i nie jest to komfortowe rozwiazanie. jak chcesz wiecej informacji, to pytaj.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 09.01.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Kemot, to korzystam z zaproszenia do zadawania pytań i zapytuję - czy widziałeś takie instalacje z kablami grzejnymi a może słyszałeś - ja będę mieć zasobnik tak czy siak bo będę mieć kolektory słoneczne, zasobnik warstwowy 300 l, odległość jednej łazienki od zasobnika to prawie 10 m, więc na pewno coś z tym trzeba zrobić; pytanie tylko czy ma to być cyrkulacja czy te kable? - w takich warunkacj jak moje - co jest bardziej opłacalne ekonomicznie (skoro w lecie woda będzie ogrzewana po kosztach minimalnych), ale zimą wodę będę dogrzewać grzałką (brak gazu i oleju)? Pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot 12.01.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 sorry, troche to trwalo. do gaga: pracowalem czesto na takich kablach ogrzewajacych rurociagi go paliwa ciezkiego, zeby nie zgestnialo w rurociagach. osobiscie nie polecam, bo raz ze kosztowne, poza tym czesto sie przerywal obwod przez przegrzanie elementu. moze teraz robia lepsze. poza tym koszt cyrkulacji jest jednorazowy i zawsze mozna to zatrzymac i nawet pompka nie pobiera energii. ja uwazam, ze lepsza jest cyrkulacja. policz ile kosztuje 10 m rurki, a ile kabel grzejny. a jezeli ma to isc przez jakies pomieszczenia, gdzie rura bedzie widoczna, to wyobraz sobie jak to bedzie wygladalo z oplotem na zewnatrz, nawt pomalowac bedzie ciezko.wybor nalezy do ciebie. a jezeli ogrzewasz wymiennik, to po co jeszcze rury?? wystarczy cyrkulacja. jak by cos jeszcze, to daj znac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 12.01.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Mam pytanie, gdzie znajdę instrukcję / opis jak poprawnie zainstlaować cyrkulację do CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2004 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Znalazłem że pompka cyrkulacyjna pompuje ok. 3 000 l/h to by byłook. 0,8 l/sek. Jeśli instalacja cwu ma ok. ( bez zasobnika - same rurki ) 6 litrów pojemności, czy to oznacza, że po załączeniu pompki cyrkulacyjnej, w kranie będę miał ciepłą wodę po 7-8 sekundach ? ( 6 [ l ]/ 0,8 [/sek] = 7,5 sek. ) Czy są jeszcze inne uwarunkowania ? Cz. P.S.Oczywiście zakładam, że w zasobniku woda jest gorąca,wysokość podnoszenia jest odpowiednia dla pompki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 23.01.2004 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Wydaje mi się, że pompka cyrkulacyjna pracuje cały czas więc ciepła woda jest zaraz po odkręceniu . Natomiast do pompki zakłada się programator na którym ustawia się czas w jakich godzinach ta pompka ma pracować np: zakładamy, że w tygodniu wychodzimy do pracy o godz 7 i wracamy o 18. No to programator ustawiamy od 6 (kiedy sie podnosimy z łóżka ) do 7 kiedy opuszczamy dom. Następnie od 18 do np 22 (kiedy tulimy żonę lub poduszkę ). Wtedy pod naszą nieobecność w domu, pompka ma wolne Natomiast gdy zostajemy w domu np choroba nas zmusza, to albo czekamy właśnie te kilka sekund zanim piec obróci wodą lub ręcznie uruchamiamy programator i pompka wraca do pracy a my siedzimy pod gorącym prysznicem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 23.01.2004 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Jestem za cyrkulacją koszt niewielki a komfort duży bo trzeba wiedzieć ze nie wystarczy by zleciała woda z rury ale z reguły zanim zacznie lecieć ciepła najpierw musi ogrzać ścianki rur oczywiście nie dotyczy rur z tworzyw sztucznych podpisuje sie prawą i lewą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Czy gdy są dwie łazienki - jedna nad drugą, a kocioł wisi w dolnej, to do górnej łazienki dawać cyrkulację, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 23.01.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 A dlaczego nie? Ja mam łazienkę obok kotłowni w której jest zasobnik i pompka, a mimo to na ciepłą wodę czekam kilkanaście sek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2004 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Znalazłem że pompka cyrkulacyjna pompuje ok. 3 000 l/h to by było ok. 0,8 l/sek. Jeśli instalacja cwu ma ok. ( bez zasobnika - same rurki ) 6 litrów pojemności, czy to oznacza, że po załączeniu pompki cyrkulacyjnej, w kranie będę miał ciepłą wodę po 7-8 sekundach ? ( 6 [ l ]/ 0,8 [/sek] = 7,5 sek. ) Czy są jeszcze inne uwarunkowania ? Cz. P.S. Oczywiście zakładam, że w zasobniku woda jest gorąca, wysokość podnoszenia jest odpowiednia dla pompki itp. Sorry, że cytuje siebie, ale w domu bywam nieregularnie i raczej odpada programator godzinowy. Zamierzam zastosować czujki ruchu z opóźnionym wyłączeniem, które uruchomią pompę na kilka minut. Pytanie czy taka pompka przemiesza wodę w instalacji w ciagu tych 5-8 sekund ??? Wydaje się to optymalny czas od wejścia do łazienki do odkręcenia kurka. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2004 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 nie ma szans zbyt krótki czas. Z własnego doświadczenia potrzeba ok. 1 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 23.01.2004 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 A ja poszedłem jeszcze dalej. Do programatora godzinowego (czas naszej domowej aktywności + zakładki) podpiąłem s-owy włącznik czasowy (120 zł), który pracuje w cyklach: 1 minuta załączenia, 15 minut wyłączenia. Szczerze polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 23.01.2004 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 http://www.elektra.pl/index.php?level=4&dzial=2_2_7 tu znalazłem reklamę kabla grzejnego do rur - zamiast recyrkulacji, czy ktoś ma coś takiego? ja będę miał bojler elektryczny więc dla mnie pompa recyrkulacyjna nie zmieni źródła ogrzewania wody - prądu, co więcej sterowanie godzinowe takim kablem to podobno około 20 zł a więc mogę go ustawić na godzinę rano i na parę godzin wieczorem. Ale nie ma na tej stronie cen, sprawdzę w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 24.01.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 A ja poszedłem jeszcze dalej. Do programatora godzinowego (czas naszej domowej aktywności + zakładki) podpiąłem s-owy włącznik czasowy (120 zł), który pracuje w cyklach: 1 minuta załączenia, 15 minut wyłączenia. Szczerze polecam! Masz jakiegoś linka na taki włącznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 24.01.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 programatory i wyłączniki czasowe http://www.zext.com.pl/programatory.htm Najlepiej zadzwonić i się dowiedzieć osobiście, sprzedaż detaliczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 24.01.2004 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 Proszę: http://www.mikrobest.komputronik.pl/ofertahandlowa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 26.01.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 a ja mam jedno pytanie odnosnie cyrkulacji.oczywiscie zamierzam ja zainstalowac. mam 2 lazienki. jedna nad druga. rozumiem ze ze wzgledu na sposob dzioalania cyrkulacji bede musial rury z ciepla woda poprowadzic w jednym ciagu. czyli rura bedzie szla na pietro zasilala wszystkie odbiory i wracala na parter gdzie zasili odbiory i wroci do zasobnika. podlaczone to oczywiscie do pompki. powstanie duza petla. na pierwszym etapie budowy mam zamiar zasiedlic tylko pietro i nie chcialbym grzac wody w rurach na parterze gdzie bedzie nizsza temperatura. czy istnieje mozliwosc odlaczenia z cyrkulacji lazienki na dole? bez cyrkulacji zrobilbym 2 obwody i zaworem moglbym odciac wode ciepla na parterze.dziekuje pieknie za uwage i pozdrawiam forumowiczow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 26.01.2004 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Wydaje mi się, że nie bardzo ale... ja nie jestem specjalistą. Natomiast jeśli ocieplisz rurki w ścianach , to strata ciepła będzie znikoma wręcz żadna. Ja będę ocieplał wszystkie ciepłe rurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts