Morlena 18.11.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Co myślicie o tym projekcie : http://www.archeton.pl/projekt-domu-karat-190-339-opisogolny-2636f191ae550d42c4eef02b1702fa31 a może ktoś go buduje?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morlena 18.11.2009 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Na początku wszystkiego był chaos. Bywa, że z niego powstaje coś udanego. Jak ktoś się zna i wie wszystko, nie pyta. Pozdrawiam i liczę, że komuś się będzie chciało pomóc chaotycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.11.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 A ja jak zwykle proponuję takie przeróbki:- Przestawienie ścianki między przedsionkiem a łazienką wygospodaruje miejsce na szafę- Przeniosłam kuchnię do salonu, salon przeniosłam do sypialni a sypialnię umieściłam tam, gdzie kuchnia i przestawiłam trochę drzwi, przez co moglam wydłużyć przedsionek. Wówczas z kuchni widać furtkę a jednoczesnie można łatwo wyjśc na taras z kawą.Alternatywnie można dać kuchnię zamiast sypialni (wtedy instalację wodną łatwo puścić pod schodami)- w projekcie nie ma kominka w pokoju, więc dla marzących o ogniu umieścilam go na ścianie zewnętrznej, łatwiej go dobudować.- w kuchni najlepiej umieścić kuchenkę elektryczną, wówczas nie trzeba prowadzić komina wentylacyjnego, tylko puścić wentylację okapu przez ścianę zew. http://img204.imageshack.us/img204/7794/beztytuuiv.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morlena 18.11.2009 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dziękuję bardzo Elfir!!Rzeczywiście nie potrzebujemy sypiali na dole, więc kuchnia zostałaby gdzie jest, obok jadalnia i salon (super pomysł z kominkiem!!)Czy dobrym pomysłem byłoby "wydłużenie" garażu, coby z tyłu jakieś pomieszczenie gospodarcze jeszcze wysmyczyc? Czy możesz polecić dobrego architekta w Poznaniu, który podjąłby się adaptacji projektu? Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morlena 18.11.2009 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Jak ktoś może Ci pomóc jeśli nie wie, czy chcesz mieć ten dodatkowy pokój na dole, czy nie. No racja. Pokoju na dole nie potrzebuję Powtórzę najbardziej spójny projekt to LK 512. Do dziś był to nasz faworyt, choć i tak chcieliśmy go powiększyć. A ten Karat podobny, ale większy. Pozdrawiam, życząc udanych wyborów. Dzięki, mam nadzieję, że opowiem się w końcu po którejś ze stron... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morlena 18.11.2009 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 No właśnie, nie określiłam szczegółowiej o co mi chodzi, stad może kłopot, ale w Izabeli jest ten pokój na dole, którego nie chcemy , a pokoje na górze są trochę małe, podobnie jak kuchnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.11.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Moje zmiany ingerują jedynie w instalacje, ale nie w konstrukcję - ściany nośne są nienaruszone (przestawienie czy zamurowanie drzwi nie jest jakims strasznym przestawianiem ścian):- Ściana nośna wzdłuż schodów (między schodami a gabinetem) i u mnie i w oryginalnym projekcie posiada przejście - ściana nośna frontowa (wejscie, ściana kuchni z prewodami kominowymi) kończy się dokładnie w tym samym miejscu co u mnie- ściana nośna między garażem a domem też jest bez zmian.- ściana między wc a przedsionkiem nie jest nośna (jest zdecydowanie bardziej cienka) Mój rysunek robiony jest w paincie, więc wymiary mebli sa dośc umowne. Zobacz jak daleko są odstawione krzesła od stołu - normalnie przecież wsuwa je się pod stół. Na oko tam będzie 1,5 m przejścia. Za kanapą nie przewidywałabym wyjścia na taras. Ale starczy ustawić inaczej wypoczynek (kanapa a nie narożnik plus fotele) i voila! Mozna wychodzić na taras. Mozna wybić dodatkowe przejście w kuchni, tuż przy jadalni, bezpośrednio na taras. Morlena - a gdzie ma być gabinet męza? Przecież na górze sa trzy pokoje: wasza sypialnia, potomka i planowanego potomka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morlena 18.11.2009 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Morlena - a gdzie ma być gabinet męza? Przecież na górze sa trzy pokoje: wasza sypialnia, potomka i planowanego potomka. Nad garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morlena 18.11.2009 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Elfir, na górze są 4 pokoje, więc gabinet byłby nad garażem. Jeśli mogłabyś polecić dobrego architekta z Poznania (lub z okolic), z którym moglibyśmy pogadać o adaptacji, będę wdzięczna za namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.11.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Likwidujesz zadaszony taras przestawiając ścianę nośną. . Przecież mnóstwo osób poszerza, zwęża swoje projekty, likwiduje i dodaje wykusze, zmienia stropy, dodaje i likwiduje podpiwniczenia i te adaptacje nie są jakieś szczególnie uciązliwe. A w tym przypadku ściana nośna zewnętrzna gabinetu jest tylko i wyłącznie nośna, by cofnąc gabinet wgłąb domu. Poszerzenie tego fragmentu nie ma specjalnie znaczenia, bo konstrukcja dachu wychodzi na zadaszenie tarasu. Ściana nośna w gabinecie nie ma znaczenia konstrukcyjnego, bo rozpiętość stropu między przestawioną ścianą a ścianą nośną przy schodach starczy na postawienie chyba każdego stroopu, bez dodatkowych wzmocnień i filarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morlena 20.11.2009 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Wychodzi na to, że jednak wrócimy do naszej "elki" czyli LK&512. Bez zmian się nie obejdzie, ale chyba ten projekt najbardziej nam pasuje. Powiększymy trochę bryłę, wyprostujemy (tak jak zrobił to Bogacz5). ProStaś, czy możesz przyjrzeć się temu projektowi i doradzić co by tu jeszcze polepszyć? Wg Ciebie projekt jest w miarę spójny, ale pewnie można coś poprawić? Elfir, jeśli masz chwilkę, będę wdzięczna za uwagi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morlena 23.11.2009 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Jeśli chodzi o ogrzewanie, planujemy pompę ciepła, kominek i rekuperator.ProStaś, napisz proszę dlaczego lepsze miejsce dla kominka widzisz na ścianie schodowej? Góra - oczywiście nie będzie lukarny, ani osobnej garderoby. Chcemy tę przestrzeń podzielić między sypialnię i pokój , powstaną wnęki i w nich zrobimy jakieś "komandory". No i najważniejsze - chcielibyśmy powiększyć bryłę domu o pół metra od garażu i tyle samo od przeciwnej strony. Kuchnię chciałabym mieć troszkę większą a i pokoje na górze zyskają. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morlena 23.11.2009 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 I zapomniałam - balkonów nie będzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morlena 24.11.2009 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 No i bardzo Wam wszystkim dziękuję za twórcze podejście do tematu. Właściwie nikt już nie pisze o tytułowym projekcie (który zresztą sama nadałam) , więc i ja stąd znikam i wędruję tu: http://forum.muratordom.pl/lk-512,t159255.htm czyli do wielbicieli elki 512 wszelkie konstruktywne komentarze mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts