Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tynkować ściany pod kafle ?

Recommended Posts

Witam

Po co sie w sumie tynkuje sciany pod kafle (lazienka itp) ? Tak z rozpedu czy ma to jakies uzasadnienie ?

Fantom

ps. Moze mi ktos przy okazji wskazac jakies dobre porownanie tynkowc-w i gispowych ? Bo wszedzie znajduje tylko pienienie ( o wyzszosci swiat ...) na ten temat bez zadnych konkretow. Jedyne co znalazlem konkretnego to ze gispowy miekszy i wode chlonie.

co do kafelkowania łazienek - nie wiem jak jest naprawdę ... ja mam - być może z rozpędu :roll:

a o tynkach ... czytałeś tutaj?

http://forum.muratordom.pl/tynk-gipsowy-kontra-cementowo-wapienny,t121365.htm?highlight=tynki%20gipsowe%20cementowowapienne

A ja nie mam wytynkowanych łazienek. Tak ustaliliśmy to z człowiekiem który będzie nam robił wykończeniówkę. Stwierdził ze pod kafelki to on sobie sam zrobi "podkład" a tam gdzie kafelków nie będzie ta zielony K-G. Dzięki temu unikniemy takiego schodka miedzy kafelkami a ścianą nad co by się nam tam kurz nie gromadził. :D

a co tu ma za znaczenie ciepłość tynku , jak izolacyjność schrzaniona od początku to już niczego ten tynk gipsowy nie naprawi

należy pamiętać , że tynk gipsowy by dobrze wyglądał po tynkowaniu i tak musi zostać przejechany gładzią , bo 99% firm na naszym rynku wykonuje tynki gipsowe na "odpierdol"i nie mowa tu o równości i tym podobne , tylko chodzi o samo glifowanie tynku w momencie jego końcowej fazie twardnienia

tynku gipsowego nie da sie tak do konca zrobić idealnie pod swiatło , jak swiatło padnie pod odpowiednim kontem to sie ukaże sodoma i gomora, nic tylko płakać , dlatego zawsze trza poprawiać gładzią ,

pracowałem kiedyś przy gipsach i jedno wiem ,by było idealnie to ...... raczej niemożliwe :wink:

a co tu ma za znaczenie ciepłość tynku , jak izolacyjność schrzaniona od początku to już niczego ten tynk gipsowy nie naprawi

należy pamiętać , że tynk gipsowy by dobrze wyglądał po tynkowaniu i tak musi zostać przejechany gładzią , bo 99% firm na naszym rynku wykonuje

Co do cieploty nie chodzi tyle o jego cieplochronnosc (bo przy takiej grubosci to malo wazne) co o jego cieplo przy dotyku.

Co do gladzi - jasne. Oba trzeba tynkowac. Tylko ze gladzenie gispowego jest tansze (mniej materialu) I kladzenie gispowego jest tansze. Czyli tu si enic nie zmienia - gispowy w kladzeniu jest tanszy.

Fantom