szczukot 20.11.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 WitamPo co sie w sumie tynkuje sciany pod kafle (lazienka itp) ? Tak z rozpedu czy ma to jakies uzasadnienie ? Fantomps. Moze mi ktos przy okazji wskazac jakies dobre porownanie tynkowc-w i gispowych ? Bo wszedzie znajduje tylko pienienie ( o wyzszosci swiat ...) na ten temat bez zadnych konkretow. Jedyne co znalazlem konkretnego to ze gispowy miekszy i wode chlonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.11.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 co do kafelkowania łazienek - nie wiem jak jest naprawdę ... ja mam - być może z rozpędu a o tynkach ... czytałeś tutaj? http://forum.muratordom.pl/tynk-gipsowy-kontra-cementowo-wapienny,t121365.htm?highlight=tynki%20gipsowe%20cementowowapienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 21.11.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 A ja nie mam wytynkowanych łazienek. Tak ustaliliśmy to z człowiekiem który będzie nam robił wykończeniówkę. Stwierdził ze pod kafelki to on sobie sam zrobi "podkład" a tam gdzie kafelków nie będzie ta zielony K-G. Dzięki temu unikniemy takiego schodka miedzy kafelkami a ścianą nad co by się nam tam kurz nie gromadził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 21.11.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Jedyne co znalazlem konkretnego to ze gispowy miekszy i wode chlonie. To nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 21.11.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 ja też nie mam wytynkowanych łazienek, kłade płytki bezpośrednio na bloczki Ytong , mam z Ytonga i ściany sa idealnie proste a tynki mam cem-wap. a na nich gładz(gips szpachlowy) twarde i mocne , gipsów bym nie chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 21.11.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Jeśli masz idealnie proste ściany możesz nie tynkować ale jeśli są "krzywe" to tynk jest tańszy niż klej do płytek, może temu warto to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 21.11.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 ja jestem swieżo po ułożeniu płytek w łazience i powiem tak jedynie tynkować można łazienkę jesli mamy tynk cementowo wapienny w przypadku gipsowego nie do końc ato jest dobre rozwiązanie. Chłonie strasznie wilgoć przy układaniu kleju na płytki i "Luszczy siie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.11.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Tynkarz mi mówił, że jak ściany są z siporeksu albo silikatu, zrobione na idealnie równo, to można pod płytki nie tynkować. Jeśli nierówno albo z czerwonego pustaka, trzeba tynkować, tyle że "na ostro". Niezależnie, czy CW czy gips. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.11.2009 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Jedyne co znalazlem konkretnego to ze gispowy miekszy i wode chlonie. To nie wystarczy? Mysle, ze nie. Bo np gipsowy jest cieplejszy i tanszy i szybciej sie kladzie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 21.11.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 a co tu ma za znaczenie ciepłość tynku , jak izolacyjność schrzaniona od początku to już niczego ten tynk gipsowy nie naprawi należy pamiętać , że tynk gipsowy by dobrze wyglądał po tynkowaniu i tak musi zostać przejechany gładzią , bo 99% firm na naszym rynku wykonuje tynki gipsowe na "odpierdol"i nie mowa tu o równości i tym podobne , tylko chodzi o samo glifowanie tynku w momencie jego końcowej fazie twardnienia tynku gipsowego nie da sie tak do konca zrobić idealnie pod swiatło , jak swiatło padnie pod odpowiednim kontem to sie ukaże sodoma i gomora, nic tylko płakać , dlatego zawsze trza poprawiać gładzią , pracowałem kiedyś przy gipsach i jedno wiem ,by było idealnie to ...... raczej niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 21.11.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 sluchajcie Krissa,ma racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 21.11.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 właśnie Lookita ty też masz racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.11.2009 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 a co tu ma za znaczenie ciepłość tynku , jak izolacyjność schrzaniona od początku to już niczego ten tynk gipsowy nie naprawi należy pamiętać , że tynk gipsowy by dobrze wyglądał po tynkowaniu i tak musi zostać przejechany gładzią , bo 99% firm na naszym rynku wykonuje Co do cieploty nie chodzi tyle o jego cieplochronnosc (bo przy takiej grubosci to malo wazne) co o jego cieplo przy dotyku. Co do gladzi - jasne. Oba trzeba tynkowac. Tylko ze gladzenie gispowego jest tansze (mniej materialu) I kladzenie gispowego jest tansze. Czyli tu si enic nie zmienia - gispowy w kladzeniu jest tanszy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 21.11.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 pierwsze słyszę o tej taniości , kto ci to powiedział że tańszy gipsowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 21.11.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Jak czytam Twoje wypowiedzi, to czuję ,że jesteś zwolennikiem gipsowego.Chyba z racji ceny.Masz jeszcze do wyboru tynk gliniany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.11.2009 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 pierwsze słyszę o tej taniości , kto ci to powiedział że tańszy gipsowy ? No ja tam nie wiem .... U nas gispowy po 12 wykonanie i 16 material. CW 14 wykonanie i 18 material. W sumie dziwne - patrze, ze np w Poznaniu mozna po 10 zl robic Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.11.2009 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Jak czytam Twoje wypowiedzi, to czuję ,że jesteś zwolennikiem gipsowego.Chyba z racji ceny.Masz jeszcze do wyboru tynk gliniany... Niestety nie jestem zwolennikiem tynku gispowego. Pisalem wczesniej zarowno o jego wadach jak i zaletach. A dla siebie ..... jeszcze nie wybralem. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 21.11.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Jeśli CW jest jak piszesz twardszy i lepiej znosi wilgoć,a zaletą gipsowego jest to ,że jest cieplejszy w dotyku to jak dla mnie wybór jasny.Tynk CW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.11.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 A co z hydroizolacją? Folia w płynie bezpośrednio na maxa lub inny ytong? Zakładam, że mówimy o łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 22.11.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 tak, bezposrednio. nalezy jednak pamietac zeby najpierw zagruntować sciany a po aplikacji hydroizolacji wyciąć kawałek zeby sprawdzić czy ma pożądaną grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts