zOOr 21.11.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Czy można postawić ściankę działową z betonu komórkowego grubości 7,5cm na wylewce? Układ warstw podłogi jest następujący: płyta betonowa/15cm styropianu / 7cm wylewki.Nie będzie podłoga pękać w okolicach ściany? A może trzeba wyciąć bruzdę pod ścianę i murować na płycie betonowej bezpośrednio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 mozesz murowac na wylewcetylko połącz scianke działowa z nośnymi poprzez strzępia albo co trzecia spoina drut fi 6 w spoine i sciane / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zOOr 24.11.2009 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 mozesz murowac na wylewce/ Jakieś uzasadnienie? Czy z własnego doświadczenia życiowego wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 24.11.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Nie powinno się murować ścianki na wylewce pod którą jest styropian. Trzeba wyciąć w miejscu ścianki ostatnią wylewkę razem ze styropianem. Odsłonić izolację pierwszej posadzki oraz można dołożyć pasek dodatkowej izolacji pod ściankę. Na tym dopiero można wymurować jakąś lekką/ cienką ściankę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zOOr 25.11.2009 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Nie powinno się murować ścianki na wylewce pod którą jest styropian. Trzeba wyciąć w miejscu ścianki ostatnią wylewkę razem ze styropianem. Odsłonić izolację pierwszej posadzki oraz można dołożyć pasek dodatkowej izolacji pod ściankę. Na tym dopiero można wymurować jakąś lekką/ cienką ściankę. Pozdrawiam Tak mi się niestety wydawało. Szkoda, że nie pomyślałem o tej ściance wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 25.11.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Szkoda, że nie pomyślałem o tej ściance wcześniej Tak bywa, nie da się wszystkiego przewidzieć. A roboty z rozcięciem wylewki nie ma tak dużo, kątówka z tarczą do betonu, maska i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zOOr 25.11.2009 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 A roboty z rozcięciem wylewki nie ma tak dużo, kątówka z tarczą do betonu, maska i gotowe Pod warunkiem, że ma się diaksa 250 Bo 115mm to sobie można podłubać w ... nosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 25.11.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Nie przesadzaj wylewka na styropianie to parę młotków i pęka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 25.11.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Możesz zawsze zrobić ściankę z płyt kartonowo gipsowych. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 25.11.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Jak dobrze pamiętam, to ścianki działowe mają stać przynajmniej tak długo, jak sam dom. Trzeba zrobić tak jak pisze kolega MK: i spać spokojnie. Nie powinno się murować ścianki na wylewce pod którą jest styropian. Trzeba wyciąć w miejscu ścianki ostatnią wylewkę razem ze styropianem. Odsłonić izolację pierwszej posadzki oraz można dołożyć pasek dodatkowej izolacji pod ściankę. Na tym dopiero można wymurować jakąś lekką/ cienką ściankę. Pozdrawiam Strasznie upierdliwe jest naprawianie ścianek działowych po wprowadzeniu. Młotek do ręki czy czym tam dysponujesz, trochę pracy i masz pewność że zrobiłeś dobrze...a tak to potem płacz i zgrzytanie zębów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 25.11.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Możesz zawsze zrobić ściankę z płyt kartonowo gipsowych. Pozdro nic dodać nic ująć prosto, tanio i rozsądnie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertmm 29.11.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Czy robiliście mały fundament pod ścianami działowymi, ścianki będą z gazobetonu 12cm. Czy stawialiście je na chudziaku bez fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zOOr 29.11.2009 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Możesz zawsze zrobić ściankę z płyt kartonowo gipsowych. Pozdro nic dodać nic ująć prosto, tanio i rozsądnie .... Tylko ścianka ma być częścią wnęki (100cm długości), w której będą półki na książki. Więc GK się średnio nadaje do takiego obciążenia. http://www.darwina.waw.pl/aps76/temp/scianki.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIECKA2 29.11.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 A co w sytuacji gdy chciałbym wstawić ściankę działową między przedpokojem a kotłownią gdzie jest uskok (miał być shcodek) czyli mówiąc w skrócie na rogu podłogi. Postawnowiłem zrobić drzwi w innym miejscu a tę wnękę chcaiłbym zamurować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 29.11.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 A co w sytuacji gdy chciałbym wstawić ściankę działową między przedpokojem a kotłownią gdzie jest uskok (miał być shcodek) czyli mówiąc w skrócie na rogu podłogi. Postawnowiłem zrobić drzwi w innym miejscu a tę wnękę chcaiłbym zamurować. bedzie o stopien "nizsza" scianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIECKA2 29.11.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Tak, ale mam zrobioną wylewkę, chodziło mi o toczy też muszę skuwać tę warstwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 14.11.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 W sumie podobna sprawa u mnie.Mianowicie mam taki problem.Chciałbym postawić ściankę działową dzielącą spory pokój 4,3x4,5 na dwie części. Ścianka długości 4,5m, wys. 2,6. Dwa otwory na drzwi. Z obu stron ścianka dochodzi do ściany nośnej zbudowanej z 25cm pustaka ceramicznego. Ścianka ok, 1,5m od równoległej do niej ściany nośnej.Podłoga: utwardzony piasek, 10cm chudziak, folia, styropian podłoga 10cm, folia, wylewka 7 cm zbrojona siatką z cienkiego drutu (oczko chyba 10cm). Ścianka ta ma oddzielać garderobę od pokoju-sypialni. Co za tym idzie nie musi być jakoś specjalnie dobrze izolowana akustycznie. Bardziej zależy mi na tym aby można na tym było zamontować jakieś drzwi i od strony garderoby jakieś półeczki, wieszaczki itd.Pytanie najważniejsze: z czego tą ściankę postawić. Osobiście wolałbym jakiś beton komórkowy, ytong(czy coś takiego) 10-12cm szeroki zamiast karton-gipsu. Nie chcę rozwalać wylewki i warstw styropianu aby posadowić ściankę na chudziaku, więc raczej tylko taka konstrukcja która może stać na 7cm wylewce. Czy BK nie będzie za ciężki? czy jestem skazany na karton-gips?Nie mam w tym miejscu żadnego fundamentu - wcześniej nie była ta ścianka planowana. Tak informacyjnie - w innych miejscach gdzie mam ściany działowe murowane z 12cm pustaka ceramicznego też nie mam fundamentów (zgodnie z projektem). Były one wymurowane na chudziaku po wylaniu stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 23.11.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Nikt nic nie poradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Mam wylewkę anhydrytową i potrzebuję na piętrze dostawić ściankę z płyt BK dlugości dosłownie 10 cm, szerokości 12 cm i wysokości 2,2 m (zwężenie otworu drzwiowego). Muszę bawić się w usuwanie styropianu? Całośc będzie wazyła pewnie tyle co człowiek. Myślę na Ytong Interio Edytowane 25 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts