Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Scianka działowa na wylewce

Recommended Posts

Czy można postawić ściankę działową z betonu komórkowego grubości 7,5cm na wylewce? Układ warstw podłogi jest następujący: płyta betonowa/15cm styropianu / 7cm wylewki.

Nie będzie podłoga pękać w okolicach ściany? A może trzeba wyciąć bruzdę pod ścianę i murować na płycie betonowej bezpośrednio?

Nie powinno się murować ścianki na wylewce pod którą jest styropian.

Trzeba wyciąć w miejscu ścianki ostatnią wylewkę razem ze styropianem. Odsłonić izolację pierwszej posadzki oraz można dołożyć pasek dodatkowej izolacji pod ściankę. Na tym dopiero można wymurować jakąś lekką/ cienką ściankę.

Pozdrawiam

Trzeba wyciąć w miejscu ścianki ostatnią wylewkę razem ze styropianem. Odsłonić izolację pierwszej posadzki oraz można dołożyć pasek dodatkowej izolacji pod ściankę. Na tym dopiero można wymurować jakąś lekką/ cienką ściankę.

Pozdrawiam

Tak mi się niestety wydawało. Szkoda, że nie pomyślałem o tej ściance wcześniej :-(

Jak dobrze pamiętam, to ścianki działowe mają stać przynajmniej tak długo, jak sam dom.

Trzeba zrobić tak jak pisze kolega MK: i spać spokojnie.

Pozdrawiam

Strasznie upierdliwe jest naprawianie ścianek działowych po wprowadzeniu. :wink:

Młotek do ręki czy czym tam dysponujesz, trochę pracy i masz pewność że zrobiłeś dobrze...a tak to potem płacz i zgrzytanie zębów.

Możesz zawsze zrobić ściankę z płyt kartonowo gipsowych.

Pozdro

nic dodać nic ująć ;-) prosto, tanio i rozsądnie ....

Tylko ścianka ma być częścią wnęki (100cm długości), w której będą półki na książki. Więc GK się średnio nadaje do takiego obciążenia.

http://www.darwina.waw.pl/aps76/temp/scianki.jpg

A co w sytuacji gdy chciałbym wstawić ściankę działową między przedpokojem a kotłownią gdzie jest uskok (miał być shcodek) czyli mówiąc w skrócie na rogu podłogi. Postawnowiłem zrobić drzwi w innym miejscu a tę wnękę chcaiłbym zamurować.

bedzie o stopien "nizsza" scianka ;)

• 3 years później...

W sumie podobna sprawa u mnie.

Mianowicie mam taki problem.

Chciałbym postawić ściankę działową dzielącą spory pokój 4,3x4,5 na dwie części. Ścianka długości 4,5m, wys. 2,6. Dwa otwory na drzwi. Z obu stron ścianka dochodzi do ściany nośnej zbudowanej z 25cm pustaka ceramicznego. Ścianka ok, 1,5m od równoległej do niej ściany nośnej.

Podłoga: utwardzony piasek, 10cm chudziak, folia, styropian podłoga 10cm, folia, wylewka 7 cm zbrojona siatką z cienkiego drutu (oczko chyba 10cm).

Ścianka ta ma oddzielać garderobę od pokoju-sypialni. Co za tym idzie nie musi być jakoś specjalnie dobrze izolowana akustycznie.

Bardziej zależy mi na tym aby można na tym było zamontować jakieś drzwi i od strony garderoby jakieś półeczki, wieszaczki itd.

Pytanie najważniejsze: z czego tą ściankę postawić. Osobiście wolałbym jakiś beton komórkowy, ytong(czy coś takiego) 10-12cm szeroki zamiast karton-gipsu. Nie chcę rozwalać wylewki i warstw styropianu aby posadowić ściankę na chudziaku, więc raczej tylko taka konstrukcja która może stać na 7cm wylewce. Czy BK nie będzie za ciężki? czy jestem skazany na karton-gips?

Nie mam w tym miejscu żadnego fundamentu - wcześniej nie była ta ścianka planowana.

Tak informacyjnie - w innych miejscach gdzie mam ściany działowe murowane z 12cm pustaka ceramicznego też nie mam fundamentów (zgodnie z projektem). Były one wymurowane na chudziaku po wylaniu stropu.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

Mam wylewkę anhydrytową i potrzebuję na piętrze dostawić ściankę z płyt BK dlugości dosłownie 10 cm, szerokości 12 cm i wysokości 2,2 m (zwężenie otworu drzwiowego). Muszę bawić się w usuwanie styropianu? Całośc będzie wazyła pewnie tyle co człowiek.

Myślę na Ytong Interio

Edytowane przez Elfir