Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA IKEA - jakie AGD nie z Ikea pasuje do szafek tej firmy?

frykow

Recommended Posts

No, temat wymyśliłem ładny, to teraz treść właściwa:

Mam zmywarkę wolnostojącą, jakiegoś Elektroluxa i chciałbym ją zabrać ze sobą do nowego domu, w którym meble kuchenne będą z Ikei. Czy istnieje możliwość montażu takich zmywarek jak moja pod blatem? Czy można jakoś sprawdzić czy zmywarka się nadaje - wiem, że górną część obudowy mojej zmywarki da się ściągnąć - czy to warunek wystarczający do montażu pod blatem?

A co do innego AGD - czy sprzęt i meble z Ikei zachowują jakieś standardowe wymiary, tak że np. typowa mikrofalówka Candy czy piekarnik Mastercooka kupiony w innym markecie będzie pasował do szafek z Ikei?

I zupełnie na koniec - czy do montażu płyty grzewczej trzeba mieć specjalną szafkę, czy płyta pasuje do każdej szafki (o odpowiedniej szerokości) i tylko wycina się w blacie odpowiedni otwór?

Dziękuję za uwagę, proszę o pomoc ;)

I zupełnie na koniec - czy do montażu płyty grzewczej trzeba mieć specjalną szafkę, czy płyta pasuje do każdej szafki (o odpowiedniej szerokości) i tylko wycina się w blacie odpowiedni otwór?

różne płyty mogą wymagać różnych otworów. na przykład w mieszkaniu, które wynajmuję właściciele mieli płytę boscha, zabrali ją ze sobą i wstawili zanussi. okazało się, że otwór jest zbyt duży i teraz to koszmarnie wygląda. jeśli będą cieli na miejscu to nie ma problemu, bo blaty są standardowej szerokości i nowy też powinien pasować.

ps. a propos płyt z ikei. miałem kupić indukcję tam, jak ją zobaczyłem dałem sobie spokój. płyta była na tyle cienka i "mało czarna", że widać było wszystkie kable i cewki (tudzież kondensatory, nie znam się na tym :)). w miele było tak samo, za to w płycie electroluxa, która ostatecznie wybrałem, było tak czarno, że idealnie komponuje się z blatem i nie widać niczego w środku.

co do innego AGD - czy sprzęt i meble z Ikei zachowują jakieś standardowe wymiary, tak że np. typowa mikrofalówka Candy czy piekarnik Mastercooka kupiony w innym markecie będzie pasował do szafek z Ikei?

Ja mam szafki Ikea, a piekarnik Siemens kupiony w innym sklepie i pasował bez problemu, więc wym szafek to raczej stand.

czy do montażu płyty grzewczej trzeba mieć specjalną szafkę, czy płyta pasuje do każdej szafki (o odpowiedniej szerokości) i tylko wycina się w blacie odpowiedni otwór?

Tylko wycina się otwór w blacie. U nas w starym mieszkaniu płyta gazowa była umieszczona na środku 2 szafek i mieściła się w blacie.

Szafki kuchenne Ikea BARDZO łatwo się składa. My to robiliśmy sami.

Mam zmywarkę wolnostojącą, jakiegoś Elektroluxa i chciałbym ją zabrać ze sobą do nowego domu, w którym meble kuchenne będą z Ikei. Czy istnieje możliwość montażu takich zmywarek jak moja pod blatem? Czy można jakoś sprawdzić czy zmywarka się nadaje - wiem, że górną część obudowy mojej zmywarki da się ściągnąć - czy to warunek wystarczający do montażu pod blatem?

Nie ma znaczenia jaka masz zmywarke , przeciez zmywarki nie wklada sie w szafkę , do blatu tez sie nie przymocowuje.

Po prostu wstawiasz ja miedzy szafki i dostosowujesz sobie wysokosc.

Wysokosc szafek ikeowskich jest regulowana nozkami .

Co do innych sprzetow . Problem jest tylko z lodówkami , a dokladnie z dolnymi drzwiami od zamrazarnika.

• 5 months później...
A czy ktoś może mi napisać jaką kuchenkę mikrofalową do zabudowy zmieszczę w szafkę z Ikei? Mam taką szafkę specjalnie pod mikrofalę i obawiam się, że jeśli chcę mikrofalę do zabudowy to muszę ją kupić tylko w Ikei. Czy standardowa mikrofala do zabudowy o wysokości 38cm zmieści się w ten otwór w szafce z Ikei?

Wczoraj właśnie rozmawiałam z panem z IKEI na temat ich sprzętu AGD do ich szafek kuchennych Faktum.

Akurat było mało ludzi to miał czas i pogawędziliśmy trochę.

:D

Z naszej rozmowy wynikło, że problem jest w zasadzie tylko z lodówkami.

Żeby innej firmy lodówkę zabudować w ich szafce.

Jest problem z dopasowaniem tych rozmiarów - często po prostu nie da się tego zrobić i tacy klienci w końcu przeważnie decydują się, że lodówka jest wolnostojąca.

Z całą resztę sprzętu nie ma problemu - trzeba tylko dokładnie patrzeć na rozmiary i dopasować.

:wink:

• 3 months później...

Hej :)

Mam do Was pytanie i prośbę.

Pytanie: Chcemy wrzucić w słupek do zabudowy piekarnik i zmywarkę. Meble bierzemy z IKEI, sprzety nie. Zastanawiam się nad jednym faktem: Szerokość szafek to 60 cm. Szerokość wsystkich piekarników do zabudowy, z jakimi się spotykamy to 59,5 cm. Czy to oznacza, że boczne ścianki obok piekarnika mają po 2,5mm każda? Ikeowe piekarniki mają takie same wymiary.

Sprawa druga - zmywarka. Chcemy dać ją też w słupek, ale nie na podwyższeniu, tylko normalnie na poziomie podłogi. Jednak Większość zmywarek ma szerokość 60cm - czyli nijak między ścianki nie wejdzie. Zna ktoś jakąś taką, co wejdzie? :)

Prośba:

(do posiadaczy ikeowskich słupków do zabudowy)

Czy jakaś dobra dusza będzie tak dobrą aby zmierzyć dla nas dokładnie szerokość ikeowskiego słupka 60-tki do zabudowy? Chodzi o szerokość całości, szerokość wnęki, grubość bocznych ścianek.

pozdrawiam :)

Mam do Was pytanie i prośbę.

Pytanie: Chcemy wrzucić w słupek do zabudowy piekarnik i zmywarkę. Meble bierzemy z IKEI, sprzety nie. Zastanawiam się nad jednym faktem: Szerokość szafek to 60 cm. Szerokość wsystkich piekarników do zabudowy, z jakimi się spotykamy to 59,5 cm. Czy to oznacza, że boczne ścianki obok piekarnika mają po 2,5mm każda? Ikeowe piekarniki mają takie same wymiary.

Sprawa druga - zmywarka. Chcemy dać ją też w słupek, ale nie na podwyższeniu, tylko normalnie na poziomie podłogi. Jednak Większość zmywarek ma szerokość 60cm - czyli nijak między ścianki nie wejdzie. Zna ktoś jakąś taką, co wejdzie? :)

Nie da się tak. Zmywarka nie wchodzi "do szafki" tylko jest szafką samą w sobie. Do zmywarki dokupujesz tylko drzwiczki i nakrywasz ją blatem od góry.

Co do piekarnika to liczy się wymiar płyty czołowej - jest to zawsze niecałe 60 cm. Obudowa szafki ma 60 cm i daje Ci to trochę luzu z każdej strony - analogicznie jak w przypadku drzwiczek szafek. One też nie są równo 60 cm tylko 59,5.

Prośba:

(do posiadaczy ikeowskich słupków do zabudowy)

Wszystkie te obudowy (słupki i stojące) są robione z tych samych podzespołów. Nie pamiętam w tej chwili dokładnie ale grubość ścianek to ok. 1,5-1,8 cm.

Szafki mają szerokość 60 cm (lub 50, 80 itp.). Za to drzwiczki są nieco mniejsze.

Nie pamiętam w tej chwili dokładnie ale grubość ścianek to ok. 1,5-1,8 cm.

18mm, właśnie przerabiałem ten temat.

Tak jak kolega wyżej napisał, zmywarki 60cm nie wsadzisz w słupek.

Dobierając sprzęt do zabudowy, szukaj wymiarów montażowych, których zazwyczaj nie podaje się na stronach sklepów.

• 9 months później...

Mam prośbę - podajcie proszę jakie sprzęty idealnie mieszczą się w szafkach IKEA.

Chciałabym miec większy wybór - a niestety w IKEA lodówka standardowa jest tylko jedna, zmywarki też niezbyt duży wybór i podobno głośne.

Proszę pomóżcie.

Wpiszcie proszę lodówki, zmywarki, (to przede wszystkim) również piekarniki - choć tu jest już w czym wybierać i pewnie kupię razem z meblami..

Kuchenkę mikrofalową chyba wezmę od nich - choć cena wysoka - ale chyba tylko w IKEA kupię taką która idealnie pasuje do zabudowy.

Wiem że już było "rozsiane" w różnych wątkach, ale fajnie byłoby mieć wszystko w jednym miejscu.

Mam nadzieję że przyda sie nie tylko mi.

to mieliście szczęście. z tego co wiem jest problem z dobraniem lodówki, o mikrofali już nie mówię - bo takich wielkości by wypełniły całe "swoje miejsce" w słupku nie ma w sprzedaży poza IKEA - chyba że się mylę to proszę o linki....

Dokładnie!! Niestety nie wszystko pasuje do zabudowy IKEA. Jest coś o tym, które pasują chyba w wątku IKEOWSKIM w tym dziale, o ile pamiętam

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15810-Co-sądzicie-o-meblach-kuchennych-z-Ikea

Jak również tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?144448-Jaka-lodówkę-zmywarkę-i-piekarnik-urządzamy-kuchnie

• 1 year później...
  • 4 months później...
  • 8 months później...

Wiem, że temat troszeczkę stary, ale może komuś to pomoże.

jeśli chodzi o zabudowę lodówki, to my wzięliśmy szafkę FA 775 tą wyższą i pan z Ikea powiedział, że trzeba patrzeć głównie na wymiar dolnych drzwiczek i wysokość na jakiej wypada ta przerwa między drzwiami lodówki a zamrażarki - choć ją można troszeczkę dopasować nóżkami lodówki. Gdy wybieraliśmy lodówkę, to wszystkie jakie braliśmy pod uwagę by nam weszły bez problemu. :yes: