Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 746
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
ja projektuję za 35 zł/m2 i via-internet 20zł/m2

przy wyjątkowo skomplikowanych projektach 40-45zł/m2

pozdrawiam

tzn co wchodzi w zakres projektu za cene 35pln/m2 ?

Co to znaczy wyjatkowo skomplikowany projekt ?

Czemu przez Internet wychodzi taniej? Czyzby gorzej?

pozdrawiam

Ps niesmialo chcialbym przypomniec o istniejacym dziale "Ogloszenia Drobne" /ale to tylko tak na marginesie/

Gość jfilemonowicz

Przez internet jest taniej, bo nie tracę czasu i pieniędzy na dojazdy na budowę.

Projekt skomplikowany, to np. z przesuwaniem , wyburzaniem ścian ...

W cenie 35 zł jest projekt koncepcyjny, projekt wykonawczy wraz z obliczeniem materiałowym. Mogę też pomóc w znalezieniu ekipy budowlanej.

PS kiedyś zamieszczałam ogłoszenie w dziale ogłoszenia drobne ;)

Projekt skomplikowany, to np. z przesuwaniem , wyburzaniem ścian ...

W cenie 35 zł jest projekt koncepcyjny, projekt wykonawczy wraz z obliczeniem materiałowym. Mogę też pomóc w znalezieniu ekipy budowlanej.

To ja bede ta ... no, jak jej tam ... oooo! wesz łonowa i zapytam dalej. A co wchodzi w sklad projektu wykonawczego ?Bo koncepcja i obliczona materialowka to nie budzi watpliwosci.Chociaz ta koncepcja to jest jedna koncepcja , czy trzy, na ten przyklad?

Czy przy wyburzaniu scian do projektu sa dolaczone obliczenia konstruktora / mam nadzieje , ze sama tego nie robisz/ A jak wyglada nadzor autorski? To sie za to jakos placi ekstra?

Gość jfilemonowicz

no wiec tak... nie robie sama obliczen, bo nie mam uprawnien (narazie ;) )

konsultuję wszystko z konstruktorem.

wykonawczy zawiera rzut i przekroje - dobór i rozrys produktów z kolorystyką (która i tak jest w koncepcji)

koncepcja jest jedna lub dwie ... zazwyczaj wystarcza :)

za nadzór dopłaca się, ale ta cena ustalana jest indywidualnie .

na koniec dodam że projekty robię tylko w Krakowie i najbliższych okolicach.

via-internet jak można się spodziewać w całej Polsce, a może i dalej jak się znajdzie ciekawy klient :)

wykonawczy zawiera rzut i przekroje - dobór i rozrys produktów z kolorystyką (która i tak jest w koncepcji)

via-internet jak można się spodziewać w całej Polsce, a może i dalej jak się znajdzie ciekawy klient :)

ale w tym temacie chyba chodzilo o projektanta wnetrz, czyli kogos kto zaaranzuje poszczegolne pomieszczenia, w sensie kolory scian, meble itp.

Do tego nie potrzeba zadnych obliczen ani nadzoru autorskiego.

ale w tym temacie chyba chodzilo o projektanta wnetrz, czyli kogos kto zaaranzuje poszczegolne pomieszczenia, w sensie kolory scian, meble itp.

Do tego nie potrzeba zadnych obliczen ani nadzoru autorskiego.

No nie bardzo :lol: Tobie jednak chodzi tylko o dekoratora albo scenografa. Tego jfilemonowicz w swojej pracy nie przewiduje. Chociaz kolor scian, jak znam zycie, to Ci ustali. Ciekawe czy plytki w lazience tez wybierze ?

Zaraz zaraz . Konsultujesz z konstruktorem czy konstruktor robi Ci projekt ? Nie wyobrazam sobie burzenia scian, zwlaszcza nosnych bez papierow na to. Chociaz architekci i projektanci wszelkiej masci to darmozjady i mozna to zrobic bez ich łaski, byle sie nie zawalilo. :wink:

Druga sprawa co oznacza okreslenie "rzut i przekroje"?Ile tego? Jesli mam dom 100m2 w tym w.c i lazienke, kuchnie otwarta na pokoj dzienny z kominkiem i 2 sypialnie to co znajde w takiej Twojej dokumnetacji? Ile to bedzie "kilo" rysunkow , zebys nie musiala przyjezdzac a wykonawca dal sobie rade.

Aha! Rysunki wykonujesz jakim programem /moze szkice odreczne, czy sa wizualizacje w tym?/

ja projektuję za 35 zł/m2 i via-internet 20zł/m2

przy wyjątkowo skomplikowanych projektach 40-45zł/m2

pozdrawiam

Jakoś sobie nie wyobrażam, że coś można zaprojektować przez internet :o :o , nie jadąc na budowę, nie widząc pomieszczeń na żywo, nie rozmawiając z inwestorem.

Istnieją ludzie którzy się na coś takiego decydują??? :o

Istnieją ludzie którzy się na coś takiego decydują??? :o

Ja, jesli zakres projektu bedzie mi odpowiadal. Ty Soniko masz dobrze jestes z Krakowa :wink: ja musze via Internet.

Miałam na myśli inwestora, który się decyduje na projekt via internet. Ja bym się nie zdecydowała.

Miałam na myśli inwestora, który się decyduje na projekt via internet. Ja bym się nie zdecydowała.

Mysle, ze jak ktos zamiast sexu woli onanizm i nie ma co robic z pieniedzmi a tak na prawde wisi mu, jaki efekt osiagnie, to sie moze zdecydowac. Tylko, ze przez internet jedyne co mozna uzyskac, to od biedy koncepcje wstepna ukladu funkcjonalnego wnetrza , ew.uklad scianek /hehee widze tu juz miny architektow/, ustawienie programu pomieszczen i ew. rozmieszczenie punktow swietlnych . To i tak poprzedzone powinno byc licznymi rozmowami z inwestorem. Czy to mozna nazwac projektem? Od biedy koncepcja(powtarzam sie qrcze) ale nie projektem, do tego wykonawczym. Ba! Ale co to jest dla komsomolca. Nie takie rzeczy sie widzialo. Widzialem juz artyste, ktory na zywca z szybka koncepcja w glowie, rysowal noga kreski na placu budowy, mowiac do wykonawcy : "ta scianka panie Janku bedzie odtąd dotąd i tak na wysokosc pol duzego chlopa". Wykonczeniowka ma to do siebie, ze nawet szczegolowy projekt wykonawczy nie jest w stanie przewidziec polowy problemow, ktore trzeba rozwiazywac na biezaco z wykonawca a nie zawracac "D", niezorientowanemu w technologii inwestorowi.W koncu po to bierze projektanta i placi , zeby sie nie uczyc nieprzydatnych mu do zycia duperel.Po co wiec mowic o przekrojach przy takich szkicach? Po to zeby na wage bylo wiecej rysunkow, czy zeby powazniej wygladal taki "projekt" - wystarcza same rzuty i klady, na licho przekroje?.To wykonawca i inwestor zostana w rzeczywistosci z garscia nieprzydatnych papierow z takiego "porjektu". Dla tego jesli projekt ma byc wykonawczy, architekt musi zrobic go niezwykle szczegolowo od momentu zatweirdzenia koncepcji po zamkniecie inwestycji w przeciwnym wypadku bedzie spal na budowie, albo inwestor nie bedzie spal po nocach. No ale jesli taki wariant internetowy poprawi komus samopoczucie, to czemu nie. Jestem za :lol:

pozdrawiam

szczegolnie meteoropatow

Mysle, ze jak ktos zamiast sexu woli onanizm i nie ma co robic z pieniedzmi a tak na prawde wisi mu, jaki efekt osiagnie, to sie moze zdecydowac.

coś w tym musi być, bo rzadko kto zamawia projekt. a projektantem nazywana jest osoba która doradza jaki kolor dać na sciany i gdzie kibelek przestawic

Gość jfilemonowicz

rozumiem że Roberta trafia jak piszę, że za 35 zł zrobię komuś normalny projekt wnętrza , a za 20 projekt przez net ... ;)

ale niestety jestem jedną z tych podbieraczek tematów - a może nie podbieraczek, bo często decydują się na projekt ludzie, którzy nie szukaliby pomocy za wyższą cenę ... sama nie wiem ... nie czuję się jakoś winna tego , że architekci mają przez takich jak ja mniej pracy... a czy ich projekty są lepsze? pewnie czasem tak, różni ludzie zajmują się wnętrzami ...

możliwe że mnie to też zaniedugo będzie denerwować... ale w końcu kończąc studia trzeba mieć 100lat praktyki ;) ...

PS co do projektów przez net- nie zrobiłabym komuś 100m2 mieszkania przez net, w ten sposób robię garsoniery lub pojedyncze pomieszczenia.

mylisz się, nie trafia mnie... rynek jest duzy, a ja mam co robić, dlatego nie reklamuje sie na forum wciąż tak jak Ty. O szanowaniu nie pisałem w kontekscie pieniedzy jakie bierzesz - nie interesuje mnie to. Jesli masz zadowolonych klientów, to gratuluje. Chcę tylko powiedziec ze Twoja porada powinna byc sensowna (to sie tyczy naszej rozmowy w innym wątku także)

• 2 weeks później...