Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za instalacje alarmowa ?

szczukot

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

satel + visonic

kupowane ze sporym rabatem a robione wlasnorecznie

koszt tysiac kilkaset zeta

aby było pewnie powinieneś jeszcze napisać co i ile czego było..wtedy obiekywnie można będzie stwierdzić atrakcyjność ceny.

Jest jeszcze jeden argument przemawiający za sup[er oferta :)

" robione własnoręcznie"

a masa jest takich co własnych rąk nigdy nie włoży a chce jeszcze taniej.

No sorki popatrz sam że jednak troche pracy i wiedzy cię to kosztowało

Weendy Jasna sprawa :) i nowe wyzwania

i jeszcze jedno nie ma to jak Stay D :)

satel + visonic

kupowane ze sporym rabatem a robione wlasnorecznie

koszt tysiac kilkaset zeta

aby było pewnie powinieneś jeszcze napisać co i ile czego było..wtedy obiekywnie można będzie stwierdzić atrakcyjność ceny.

Jest jeszcze jeden argument przemawiający za sup[er oferta :)

" robione własnoręcznie"

a masa jest takich co własnych rąk nigdy nie włoży a chce jeszcze taniej.

No sorki popatrz sam że jednak troche pracy i wiedzy cię to kosztowało

Weendy Jasna sprawa :) i nowe wyzwania

i jeszcze jedno nie ma to jak Stay D :)

ca10

ladna obudowa podtynkowa

spory dobry aku

1 manipulator

2 czujki z jakimis filtrami

2 zwykle

1 kontaktron ale to akurat pare zeta kosztowalo

radiolinia 4 kanalowa elmes

calosc kosztowala nieco ponad tysiac zeta

cos tam jest jest do zamontowania

instalacje kladl tata elektryk, konfigurowal kolega instalator a sprzedawal dawny kolega z pracy po rabatach dla instalayorow

Dobre pytanie "Ile za instalację alarmową"

Odpowiedz powinna brzmieć rozsądnie i adekwatnie za jakość wykonania, zastosowane materiały i urządzenia.

Dodam od siebie ze ta integra 64 u dystrybutora u którego sie zaopatrujemy kosztuje netto 489 zł i dla spokojnego sumienia dzwoniłem i potwierdziłem ta cene w dniu dzisiejszym.

Zastanawiam sie tylko wszyscy tylko patrzą na cenę a ciekaw jestem czy Wasz instalator uzasadnił wybór takiego urządzenia - czujki, takiego akumulatora. Jak widzę centralę, 3 LCD i czujniki a do tego tylko akumulator 17 lub 18Ah to sie zastanawiam czy ten Wasz instalator zastanowił sie przez chwilkę ile ten system bedzie chronił dom gdy wyłączą zasilanie 230V. Czy bedzie wstanie pilnować prze 24H a moze 48H a możę padnie zaraz po 1 godzinie bo akumulator był najtanszy a instalator chciał skasować za te pozycję jak najwięćej.

Warto sie czasami zastanowić lepiej wydać troszkę więcej i mieć solidnie zrobione niż 100 - 200 zł taniej i samo badziewie kupić.

Dodam tylko na koniec ze obiekt obiektowi nie równy i wzorowanie sie dokładne ze ktoś ma tyle urządzeń za tyle kasy na takim domku i metrarzu jest nie poważne.

Osobiście proponuję klientom centrale Satela (niewiele droższe od DSC). Jako jedyny producent oferuje na swoje produkty 3 lata gwarancji.

Jak ktoś już wcześniej zauważył, łatwiejsza niż DSC obsługa (zwłaszcza przy kilku strefach),no i niezawodność (centrale DSC również niezawodne- działają po kilkanaście lat). Do mniejszych mieszkań dobre są centrale z rodziny Versa,do domów Integra.A jeśli klient ma zwierzęta to można zastosować czujki DSC lc-100 :) Matrixa bym się wystrzegał (choć najtańszy)

Hm ... wsumie nawet DT3 Dantoma jest przyjazna:) Mnie tam typ nie przeszkadza:) Ale to ciągłe PARCIE na satela :) no cóż:) dobja mnie trochę ... może by było lepiej gdyby betonowcy z Gdańska ruszyli głową i poprawili się w kilku miejscach... ale po co przecież Verse wypuścili :((

Co do zjadliwości Paradoxa .... inne myślenie na chwilę należy włączyć i okazuje się że to całkiem przyjazne jest:)

o nieprzyjazne ... to Napco ( zwłaszcza dla użytkownika) ale to Napco które ja znam.. niezniszczalne było.... przeżyje i tego Satela i DSC razem wzięte:) to nowe podobnie ma:)

Hm ... wsumie nawet DT3 Dantoma jest przyjazna:) Mnie tam typ nie przeszkadza:) Ale to ciągłe PARCIE na satela :) no cóż:) dobja mnie trochę ... może by było lepiej gdyby betonowcy z Gdańska ruszyli głową i poprawili się w kilku miejscach... ale po co przecież Verse wypuścili :((

Co do zjadliwości Paradoxa .... inne myślenie na chwilę należy włączyć i okazuje się że to całkiem przyjazne jest:)

o nieprzyjazne ... to Napco ( zwłaszcza dla użytkownika) ale to Napco które ja znam.. niezniszczalne było.... przeżyje i tego Satela i DSC razem wzięte:) to nowe podobnie ma:)

Jest parcie bo system jest sprawdzony,niezawodny,niedrogi i POLSKI.

Jeden z niewielu naszych eksportowych towarów,popularnych na całym świecie.

Fajne są strony o Satelu w innych krajach np.Węgry,Czechy

hm.. zgodze się z tym że jest POLSKI...co do niedrogi... i niezawodny ... niestety już nie:) a co gorsze to najbardziej mnie drażni to iż jako monopolista na rynku Polskim nie szanują klienta co okazują niejednokrotną wpadką do której jakos nie mają odwagi sie przyznac i co gorsze zwalają winę na instalacje....instalatora:) czy bogu ducha winnego użytkownika.

ale może się poprawią...przecież w ubiegłym roku raczej spadła im sprzedaż.[/code]

Cena zależy np od:

- czy są już kable czy nie

- czy system będzie miał kontaktrony wpuszczane czy nie

- złożoność systemu, czy wchodzi w to jakieś sterowanie

- na jakim sprzęcie będzie to realizowane

Zdażają się szybkie instalacje gdzie inwestor ma już powieszony sprzet, wystarczy tylko połączyć i zaprogramować, zajmuje mi to 1,5 h, tak miałem ostatnio u jednego z forumowiczów miał już Ca5 i 5 czujników a umówiliśmy się jak wracałem z innej instalacji - kosztowało go to 150 zł

Cena zależy np od:

- czy są już kable czy nie

- czy system będzie miał kontaktrony wpuszczane czy nie

- złożoność systemu, czy wchodzi w to jakieś sterowanie

- na jakim sprzęcie będzie to realizowane

Zdażają się szybkie instalacje gdzie inwestor ma już powieszony sprzet, wystarczy tylko połączyć i zaprogramować, zajmuje mi to 1,5 h, tak miałem ostatnio u jednego z forumowiczów miał już Ca5 i 5 czujników a umówiliśmy się jak wracałem z innej instalacji - kosztowało go to 150 zł

ENERDOM... zapoznaj się z ofertą Paradoxa:) ciekawsze niż DSC a i obsługa banalna.

Do prostych instalacji jak znalazł:)

Risco też jest OK ale większe centrale :)

Instalacja systemów alarmowych zajmuje się już kilka ładnych lat, instalowałem już chyba przez większość systemów od prostych "na kluczyk" do bardziej skomplikowanych, ale centrale Paradoxa z seri esprit wspominam jako koszmar , zdarzało się że faktycznie centrala działała dopóki np na dachu bloku nie postawili anteny do GSM-a albo agencja podpieł nadajnik monitoringu-nagle zaczynały się nieuzasadnione alarmy. Centrale DSC są faktycznie praktycznie bezawaryjne w codziennym uzytkowaniu tylko coraz częściej spotykamy się jako instalatorzy z taką sytuacją kiedy klient zażyczy sobie coś nietypowego i żadny paradox , dsc czy rokonet tego nie ogarnia (o napco nie wspominam nawet).Prosze o propozycję centrali która w podobnej cenie wyśle mi np 64 rózne sms, ma prostą obsługę przez Lan (i cenę do zaakceptowania).Oczywiście każdy instalator ma swoje przyzwyczajenia,montuje np. tylko jeden typ central ponieważ ma hurtownię koło domu która sprzedaje tylko to, ostatnio spotkałem "kolegę instalatora" który się wprost obraził na mnie że jego klient zobaczył zamontowane przez nas kontraktrony wpuszczane i wymusił na nim takie same, chodzi mi o to że klienci nie wiedzą że istnieje coś takiego jak prosty kontraktron, czujka inercyjna, czujnik gazu czy dymu a o zalaniowej nie wspomnę .

Arm.pl

czytając forum od dłuższego czasu sporo spotykam twoich postów. Nie znam cię ale szanuje.

Jednak tu się z Tobą niezgodzę.

Jak już od histori zaczynamy to też zajmuję się systemami alarmowymi ładnych kilka lat. Może nie tak długo jak niektórzy na tym forum ale naście już będzie. Zaczynałem od róznych wynalazków przechodząc przez chyba wszystkich producentów jakich w Polsce widzieli. Dzieki pracy w pewnej firmie ochroniarskiej ( nie tej na S) i człowiekowi który zajmował się tam radiówką sporo ciekawych rzeczy dowiedziałem się ( niestety nauczyciele w szkole nie mieli takiej wiedzy) o nadajnikach jakie były a co gorsza są używane

i wierz mi jeśli przyszedł nadajnik który zamiast swojej mocy miał jej dwa razy tyle to nie było systemu czy to alarmowego czy jakiej kolwiek elektroniki w domu która by nie odczuwała skutków . Nie ważne czy to był paradox, satel,crow,visonic,dsc ,napco jablotron,rokonet czy jaki kolwiek inny wynalazek . Zawsze były problemy. Pomagało albo wymiana na poprawny model albo wyniesienie anteny.

Od wieków już nie robie dla agencji ( kiepskie z nich zawsze płatniki) ale moi klienci korzystają z ich usług. I niestety zdażają się sytuacje kiedy nadajnik wali po urządzeniach... producent nie ma tu niestety znaczenia bo częściej niż po centrali wali po czujnikach.

Co do samych central. Jednym podoba się to drugiemu to a trzeci wybierze jeszcze inną opcję.Będzie też i taki który zna tylko i wyłącznie DSC i takie też będzie polecał.Mnie tak wsio ryba jaka centrala będzie u klienta.Jeśli właściciel zamiast funkcjonalnością kieruję się wyglądem lub odwrotnie ; jeśli właściciel chce taką klawiature jak u sasiąda... jakoś trzeba temu zaradzic.

A tak prywatnie ile takich koszmarów z seri E powiesiłeś i co zrobiłeś aby pozbyć się koszmaru?

Arm.pl

czytając forum od dłuższego czasu sporo spotykam twoich postów. Nie znam cię ale szanuje.

Jednak tu się z Tobą niezgodzę.

Jak już od histori zaczynamy to też zajmuję się systemami alarmowymi ładnych kilka lat. Może nie tak długo jak niektórzy na tym forum ale naście już będzie. Zaczynałem od róznych wynalazków przechodząc przez chyba wszystkich producentów jakich w Polsce widzieli. Dzieki pracy w pewnej firmie ochroniarskiej ( nie tej na S) i człowiekowi który zajmował się tam radiówką sporo ciekawych rzeczy dowiedziałem się ( niestety nauczyciele w szkole nie mieli takiej wiedzy) o nadajnikach jakie były a co gorsza są używane

i wierz mi jeśli przyszedł nadajnik który zamiast swojej mocy miał jej dwa razy tyle to nie było systemu czy to alarmowego czy jakiej kolwiek elektroniki w domu która by nie odczuwała skutków . Nie ważne czy to był paradox, satel,crow,visonic,dsc ,napco jablotron,rokonet czy jaki kolwiek inny wynalazek . Zawsze były problemy. Pomagało albo wymiana na poprawny model albo wyniesienie anteny.

Od wieków już nie robie dla agencji ( kiepskie z nich zawsze płatniki) ale moi klienci korzystają z ich usług. I niestety zdażają się sytuacje kiedy nadajnik wali po urządzeniach... producent nie ma tu niestety znaczenia bo częściej niż po centrali wali po czujnikach.

Co do samych central. Jednym podoba się to drugiemu to a trzeci wybierze jeszcze inną opcję.Będzie też i taki który zna tylko i wyłącznie DSC i takie też będzie polecał.Mnie tak wsio ryba jaka centrala będzie u klienta.Jeśli właściciel zamiast funkcjonalnością kieruję się wyglądem lub odwrotnie ; jeśli właściciel chce taką klawiature jak u sasiąda... jakoś trzeba temu zaradzic.

A tak prywatnie ile takich koszmarów z seri E powiesiłeś i co zrobiłeś aby pozbyć się koszmaru?

Masz tu oczywiście troche racji (więcej jak 50% :wink: ) jeśli chodzi o nadajniki agencji i ogólnie stacje monitorowania ale w moim przypadku takie problemy były zazwyczaj właśnie z Espritami i naprawdę nie ważne gdzie wisiał nadajnik metr czy naście, w momencie puszczania sygnału centrala się wyłączała, w praktycznie żadnym przypadku nie zdażyło mi się to wtedy z DSC.

Prywatnie Esprita nie powiesiłem żadego ( zajmowałem się serwisem w firmie o której wspomniałeś że w niej nie pracowałeś :oops: , nie zawsze tak było jak teraz kiedyś usługi były na wyższym poziomie a teraz Flagowiec: PYRONIX).