Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sprzet + montaz ( 7 % Vat) = utrata gwarancji ?

Recommended Posts

Wlasnie dowiedzialem sie od jednego z przedstawicieli znanej marki okien, ze jezeli zakupie okna wraz z montazem (7 % vat) to strace gwarancje. Dokladniej, to jakos tak, ze gwarancja bedzie, ale bedzie ja posiadala firma montujaca. A wtedy ja do nich chyba na zasadzie rekojmi itp bede mogl tylko uderzyc. Czy jest to mozliwe ?

W koncu gwarancja jest dobrowolna sprawa producenta/sprzedawcy. I jak daje np 5 lat gwarancji, to potem nastepny sprzedajacy chyba nie musi jej dac ? Tylko nie wiem, czy ogolnie gwarancja jest przypisana do "transakcji" czy do produktu.

Fantom

Wlasnie dowiedzialem sie od jednego z przedstawicieli znanej marki okien, ze jezeli zakupie okna wraz z montazem (7 % vat) to strace gwarancje.

Jak dla mnie to kompletna bzdura. Chyba sprzedawca wymyślił bajkę na poczekaniu by naciągnąć cię na zakup z VATem 22%. Co to za firma?

Nie chcicalbym podawac nazwy firym.

Dla sprzedawcy przeciez to bez roznicy, czy ma 7% czy 22 % vat - to i tak idzie do oddania do panstwa.

Fantom

Ma to całkiem spore znaczenie gdyż w ten sposób może doprowadzić do nadwyżki vatu naliczonego nad naleznym i w konsekwencji do zwrotu Vat-u... Kupuje towar na 22 % vat a sprzedaje na 7%...

A z drugiej strony czy sprzedawca okien wystawia ci fakturę czy firma montująca stolarkę??

Nie chcicalbym podawac nazwy firym.

Dla sprzedawcy przeciez to bez roznicy, czy ma 7% czy 22 % vat - to i tak idzie do oddania do panstwa.

Mysle, ze kluczowym tematem jest tutaj : czy gwarancje dostaje sie na produkt czy jest ona przypisana do transakcji kupna-sprzedazy.

Fantom

Stawka VAT ma kluczowe znaczenie ze względu na przepływ pieniądza. Po prostu na zwrot VATu z US czeka się! Czyli pracując na niskiej marży może się okazać, że za okna trzeba producentowi zapłacić więcej (brutto) niż dostanie się ok klienta za okna z montażem (brutto) a pomimo tego jeszcze trzeba będzie odprowadzić podatek dochodowy :lol:

Gwarancja producenta jest udzielana na produkt.

Podaj jaka to firma to może będę w stanie odpowiedzieć konkretnie.

Gwarancja jest nie taka jak mówi sprzedawca, tylko taka jak jest napisana na karcie gwarancyjnej. jak na karcie gwarancyjnej napisali, ze gwarancja sa objete okna kupowane tylko w dni parzyste to tak wlasnie jest.

nie gadaj ze sprzedawca, tylko przeczytaj karte gwarancyjna.

pozdrawiam

W karcie gwarancyjnej czesto zawarta jest klauzula: "podstawą gwaracji jest karta gwarancyjna wraz z dokumentem zakupu(paragon/faktura VAT)

A w tym momencie często można otrzymać fakture o tytule "Montaż stolarki okiennej z materiałem"

Dodatkowo często fakturę za montaż wystawia inny podmiot gospodarczy (ekipa montażowa) niż kartę gwarancyjną ( sprzedawca okien)

I w tym momencie pojawia się problem poniewaz nie są spełnione warunki gwarancji...

W karcie gwarancyjnej czesto zawarta jest klauzula: "podstawą gwaracji jest karta gwarancyjna wraz z dokumentem zakupu(paragon/faktura VAT)

A w tym momencie często można otrzymać fakture o tytule "Montaż stolarki okiennej z materiałem"

Faktura na "montaż okien" oraz umowa, w której jest mowa, że wykonawca dostawcza wszystkie materiały + specyfikacja tych materiałów są wg mnie (i chyba dla każdego sądu) dostatecznym dowodem zakupu.

nie wiem dokładnie jak jest praktykowane w innych firmach - moge powiedziec jak to wyglada na moim podworku

Na oknach dostarczonych przez producenta przyczepiona jest gwarancja - 5 letnia. Bezimienna z podanymi warunkami gwarancji.

Klient po podpisaniu ze mną umowy i wykonaniu prac dostaje ode mnie fakturę na "Montaż stolarki okiennej z materiałem" i oprócz tego gwarancję w której mowa jest o odpowiedzialności producenta stolarki przez lat pięć i mojej (dodatkowej) na dodatkowe pięć lat. I nie sądzę by jakiekolwiek późniejsze roszczenia klienta były zagrożone przy takich dokumentach. Nawet w sytuacji gdyby mnie przedwcześnie szlag trafił to zamiast gwarancji 10 letniej pozostaje gwarancja pięcioletnia, bezpośrednio producenta

Jest tak:

Obligatoryjnie za wszystkie „wady” sprzedanego towaru, które „ujawnią się” na przestrzeni 2 lat, odpowiada sprzedawca – z zastrzeżeniem, że jeśli ujawnią się do 6m-cy od chwili zakupu, to przyjmuje się, że wada ta była w chwili zakupu.

W okresie tych 2 lat stroną zawsze powinien być sprzedawca i to on ma załatwić reklamację i to bez względu na zapisy w gwarancji. Wszelkie sprawy „rozliczeniowe” z producentem (w tym zakresie) ciążą na sprzedawcy.

Gwarancja jest dodatkowym „zabezpieczeniem” dla klienta. Może jej udzielić sprzedawca, producent lub inna „jednostka” gwarancyjna np. importer. Nie ma przepisów określających co ma zawierać taka gwarancja i na jaki okres ma „opiewać”. Jest to, tak jak wspomniano wcześniej, dowolne.

Gwarancja również zabezpiecza „gwaranta”, albowiem w gwarancji wyszczególnione jest za co odpowiada gwarant i w jakich okolicznościach.

Gwarancja (zapisy w niej) jest też (w zasadzie - może być) elementem rozstrzygającym podczas ewentualnych sporów ze sprzedawcą, w sprawach nie „podpadających” pod definicję „towar niezgodny z umową”.