Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy podoba ci się projekt D06s - Mały?  

19 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy podoba ci się projekt D06s - Mały?

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 970
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

witajcie Maluchy,

jestem na etapie kupna projektu D06. Czy ktoś ogrzewa go gazem? jeśli tam, jakie są koszty. Planuję posstawić go za 180 tys pod klucz. Jak rozwiązaliście kwestię poddasza nieużytkowego? planuję podnieść kąt nachylenia do 40 st max. reszta pozostaje bez zmian(no moze za wyjatkiem okien które planuje nieco pozmieniać) Pozdrawiam wszystkich fanów małego! :)

• 3 weeks później...

!80 tys. trochę za mało.

Kwestia poddasza to podniesienie ścianki kolankowej o 1,5 pustaka i kąt nachylenia do 35 st jest u mnie. Poszukaj na wcześniejszych stronach tego wątku.

Właśnie jestem na etapie meblowania poddasza. Wyszły dwa pokoje i malutka łazienka. Potrzeba dobrego architekta do przerobienia projektu lub można kupić projekt Małego z użytkowym poddaszem. Wg mnie wygląd nie ciekawy, za wysoki i bez proporcji - trzeba poszperać w w projektach.

• 3 weeks później...

Witam, poszukuję kogos kto wybudował D06 w woj. Lubelskim.

Noszę się z zamiarem budowy, ale pragniemy takze zobaczyc rozkład pomieszczen "na żywo"

Jesli ktos moglby nam udostepnić swoj dom w celu obejrzenia to bardzo proszę o kontakt.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów -użytkowników jak i budujących Małego!

Mam projekt MAŁEGO po modyfikacji na 3-pokojowy - większy salon ok 30 m2 i duża sypialnia za nim. Kominek obok kuchni-za nim pom. gospodarcze (zamienione miejscami,obok wiatrołapu - z lewej gospodarcze a z prawej łazienka). Powiększone drzwi/okna w salonie 230x225 cm i 165x225 cm (jedno takie też w sypialni). Ganek ustawiony centralnie po środku ( wraz ze zmianą usytuowania pom.gosp.). Od kilku lat nic nie robiłem poza bud. garażowym w głębi działki. Teraz jednak od wakacji planuję budowę. Pozdrawiam! To tytułem przedstawienia się.

Aby ograniczyć koszty wybrałem lokalnego -małego wykonawcę. Od razu drobny problem i moje pytanie do tych co już wybudowali.

Z projektu wynika (rysunek) ,że ścianki działowe (chcę z suporexu) zaczyna się na ostatniej warstwie betonu o grubości ok. 5 cm. Wykonawca twierdzi, że powinienem je zacząć od grubej płyty chudziaka a pod nimi jeszcze lekko pogrubić podkład z betonu . Wg. mnie na pewno będzie spory mostek termiczny pod wszystkimi działówkami - może to i dobre ale tylko w duże upały letnie. Wtedy ocieplenie ze styro pominie powierzchnię pod ściankami.

Proszę o opinie tych co wykonywali już ścianki działowe nie z regipsów. Jak to technicznie wykonywaliście?! Pozdrawiam JaceK

Edytowane przez Jacek06

Wykonawca ma rację. Taką ściankę stawia się na chudziaku.

Nie można postawić ścianki działowej na podłodze z wylewką i pod spodem styropianem. Podłoga aby nie przenosiła dźwięków jest robiona jako pływająca.

Mam ścianki z suporexu 12cm na chudziaku.

Dzięki tomeek! Niestety dość długo oczekiwałem na forum i już dostałem szczegółową odpowiedź od samego Pawła Włada Kowalskiego - autora projektu. Po części masz rację - jednak ścianki cieńsze np 6-7 cm można na podłodze"pływającej". Pozdrawiam! JaceK

Witam!

Mam kolejne pytanie do tych, którzy niedawno, np. w ubiegłym roku rozpoczęli budowę "małego". Ile kosztowała ich robocizna do stanu "'0" - bez materiałów. Rozważam obecnie 2-3 oferty wykonawców. projekt powierzchniowo bez zmian, ławy tylko po obrysie budynku wysokość do podłogi ostatecznej 130 cm (30 cm ponad poziom gruntu) + łączenie i ława pod kominem- tak jak w D06.

Pozdrawiam! JaceK

• 4 weeks później...

Witam na forum,

Jesteśmy na etapie załatwiania formalności i za max. 2 m-ce planujemy wystartować z budową małego D06. Planuję zamknąć się w kwocie 280 tyś. wraz z wyposażeniem. Czy to realne? Znajomi, którzy już wybudowali ten domek twierdzą, że kosztowało to ich 180 tyś. zł. (rok temu).

Z tym, że ja planuję drobne przeróbki, tj. zmiana kąta naczylenia dachu z 25 do 30 st. (wymóg formalny) i powiększenie salonu oraz kuchni poprzez poszerzenie domu z lewej strony o jakieś 1-1,5 m.

Muszę się przyznać, że to już nasz kolejny zakupiony projekt na budowę domu, ale dopiero teraz jestem pewna, że to właśnie taki domek chcę mieć.

Pierwszy nasz wybrany projekt to był dom w aloesie, prawie 200 m kw., drugi-zakupiony- w żurawinie - 160 m kw. i trzeci-też zakupiony- Roma- 120 m. kw. Planowaliśmy więcej dzieci i w ogóle uważaliśmy, że dom powinien być duży. Jednak życie zweryfikowało plany, mamy jedno dziecko i stwierdziliśmy, że dla rodziny 3-osobowej taki mały domek w zupełności wystarczy, a na dodatek jest tani w budowie i eksploatacji. Wolimy sobie 1 czy 2 razy do roku pojechać na urlop, niż wszystkie oszczędności w dom pakować i takim to sposobem wybór padł właśnie na małego D06. Tak jak pisałam powyżej planuję go trochę powiększyć, ale nieznacznie, więc całkowita poowierzchnia będzie ok. 90 m. kw. i tyle musi nam wystarczyć ;-)

A relację z budowy będę zdawać na bieżąco ;-)

• 2 months później...
Witam,

Ja równiez jestem nowa na formu i również jestem zainteresowana projektem tego małego, "kompaktowego" domku. Czy buduje lub zbudował go niedawno ktoś z Małopolski ? Jaki jest realny koszt budowy ?

Pozdrawiam,

Witam ja buduje na podkarpaciu ale przy granicy z małopolską w tym tygodniu zaczynam dach. Okna i blacha juz zamówione koszt około 50tys zamkniety surowy . przy czym zmieniłem strop na żelbet podniosłem sciane kolankowa o 4 pustaki dach na 40stopni i na górze drzwi z wyjsciem na taras nad garazem który dostawiony do domu w konstrukcji szkieletowej w sumie dom wyszedł bardzo duzy bo ma 16 m długosci i wysoki bo jakies 7m. Jestem tu nowy wiec chetnie powymieniam doswiadczenia z kimś budującym lub zaczynającym budowac

Pozdrawiam

PS. Dodam ze robocizna mnie nic nie kosztuje bo stawiam po godzinach sam od 17-21:) codziennie i od wiosny mam już takowy stan:)

• 2 months później...
Udało się jest mój wpis teraz już nuda w domu mi nie grozi.A więc zaczęło sie tak projekt małego odszukalam w internecie i obrazu wiedziałam że to jest już mój projekt,cena projektu mi trochę nie odpowiadała więc cały internet przeszukalam gdziekolwiek wchodziłam wszędzie już automatycznie wyskakiwalo magiczne słowo MAŁY ,szukałam i szukałam aż wreszcie znalazłam projekt za 550zł i już uśmiech na twarzy i w sercu że jest już coś taniej a gdy kurier go przywiózł to do wieczora przegladalam kartką po kartce.Dla pocieszenia tych którzy boją się budować i twierdzą że to makabryczne koszta mam jedną radę allegro i inne fora budowlane gdzie można wyczaic różne perełki pozdrawiam budujących małego

• 1 month później...
Ja jestem na etapie wyboru projektu. Mimo że przeglądam internet od dłuższego czasu, wciąż wracam do projektu D06 mały:) i chyba na ten się zdecyduję. Jacku, czy mógłbyś powiedzieć mi ile kosztował cie stan surowy zamkniety i w jakim regionie Pl budujesz? pozdrawiam