sanipro 19.04.2002 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2002 Posłuchałem sugestii o segregacji wiadomości i chcę zaproponować publikowanie wypowiedzi związanych z tematem instalacji. Mądrości mile widziane. • Instalacja grzewcza, praktycznie nie wymaga stałego nadzoru i kontroli. Musi być jednak szczelna. Jeżeli zauważymy jakieś przecieki, natychmiast należy je likwidować. Uzupełnianie, spuszczanie wody i ponowne napełnianie, za każdym razem wprowadza do instalacji tlen i jony korozyjne. • Założone w instalacji filtry i osadniki powinny mieć możliwość ich wymontowania z instalacji, oczyszczenia i z powrotem montażu bez konieczności spuszczania wody.• Zawory termostatyczne przy grzejnikach powinno się od czasu do czasu zamknąć, potem w pełni otworzyć i ponownie ustawić na żądanej temperaturze. Unika się wtedy zacinania zaworu, spowodowanego zabrudzeniem.S-O [ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-04-19 13:58 ] [ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-04-19 13:59 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAN 21.04.2002 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2002 Po zakończeniu okresu grzewczego instalacja CO powinna być napełniona wodą. Niedopuszczalne jest poza przypadkami awaryjnymi opróżnianie instalacji CO z wody, a także częściowe opróżnianie grzejnika. Zmniejsza to korozję instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 24.04.2002 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2002 Powszechnie uważane za najlepsze rury miedziane mogą być stosowane z ograniczeniami: Zgodnie z "Warunkami technicznymi jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" w przypadku stosowania rur miedzianych w instalacjach gazowych nie dopuszcza się prowadzenia ich po zewnętrznej ścianie budynku ani wypełniania bruzd, w których są prowadzone. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-04-24 20:50 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 24.04.2002 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2002 Tak czytam i sobie myślę, że instalcja CO z powietrzem jako czynnik grzewczy jest chyba łatwiejsza w "obsłudze". Taki na przykład fundament z kanałami (jest firma co to robi), którymi cyrkuluje ciepłe powietrze. Wydaje się, że same plusy:1. Ogrzwanie podłogowe2. Brak wody jako czynnika upraszcza instalcje i eliminuje ryzyko zamarznięcia albo przecieku (niekontrolowanego).Ale chyba odbiegam od tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcik7 30.04.2002 03:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Chcialbym instalacje cwu i kanalizacyjna wykonac we wlasnym zakresie - probowaliscie??, co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 30.04.2002 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Ja to zrobię sam (instalacje ) nie wiem czy widziałeś jak ktoś to robi. JA widziałem, trochę sie bawiłem miedzią (trzeba zainwestować w palnik i ucinarkę rur) już wykonałem część instalacji i działa dobrze. To naprawdę jest proste . Instalacja kanalizacyjna robiona rurami z PCV przypomina zabawę klockami lego. Składasz i masz jako środka powodującego lepsze "wchodzenie" rury w gniazdo z uszczelką używaj jakiego kolwiek płynu do mycia naczyń kosztuje dużo mniej niż specjalne pasty a działa tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammadan 25.06.2002 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Dużo potrzeba czasu na samiedzielne wykonanie instalacji CO z miedzi (zakładam że mam dwie ręce i umiem lutować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 29.06.2002 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2002 On 2002-06-25 17:44, rammadan wrote: Dużo potrzeba czasu na samiedzielne wykonanie instalacji CO z miedzi (zakładam że mam dwie ręce i umiem lutować). Zależy czy robiłeś już jakieś połączenia w miedzi i jak ci szło, oraz jaką instalację chcesz wykonać. Radzę popróbować trochę i zrobić sobie prosty przyrząd do sprawdzania instalacji. Kupujesz zaślepkę miedzianą, przejście miedź- gwint najlepiej 1/2 cala, idziesz do warsztatu gdzie montują koła samochodowe i kupujesz jeden zaworek. W domu oczyszczsz zaworek z gumy wykręcasz wentyl, w zaślepce robisz odpowiednią dziurę i przylutowywujesz cawór do zaślepki (dobrze jest owinąć wentyl na styku z zaślepką drucikami z kabla elektrycznego, wciągną one cynę i nie pozwolą jej odpłynąć jak będzie płynna) , no i masz przyrząd do sprawdzania instalacji obok siebie wkręcasz zawór i manometr i pompujesz pompką samochodową instalację jak widziesz że ciśnienie powietrza spada to znaczy że intalację masz nieszczelną a jak nie to można puszczać wodę. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: buber dnia 2002-06-29 09:27 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 20.08.2002 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2002 Ja sobie we własnym zakresie zrobiłem instalację elektryczną , telefoniczną , telewizyjną , alarmową , CO , CWU , zainstalowałem i uruchomiłem pompę ciepła , oraz instalację do podgrzewania CWU kolektorami słonecznymi , Całość działa lepiej niż gdyby zrobił to niejedem hydraulik ( ja oczywiscie nie jestem hydraulikiem ) najeciekawsze jest wrażenie gdy ktoś zwiedza moją kotłownię , osoby nie mające dużo wspólnego z hydrauliką trochę się dopytują co jest co , natomiast kilku hydraulików którzy to widzieli milczało ( bali się zapytać co widzą ? ) nie starając się w żaden sposób skomentować że coś zrobiłem źle lub dobrze ( choć osobiscie wiem że zrobiłem kilka drobnych błędów których już nie skoryguję ze względu na brak miejsca ), w przyszłości będzie jeszcze klimatyzacja z gruntowym wymiennikem ciepła , ale to wymaga pewnych nakładów finansowych , to lato jakoś przetrwałem na klimatyzacji zastępczej ( zimna woda ze studni , nagrzewnica z poloneza , wentylator odśrodkowy ) udało mi się utrzymywać 22-23 stC .PiotrekPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IKA 03.09.2002 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 Gratuluję umiejętności. Podziel się doswiadczeniem jak wykonać własnym sumptem niezbyt skomplikowaną a skuteczną instalację alarmową. Jesteśmy na etapie docieplania i tynkowania elewacji zewnętrznej. Będę wdzięczna za radę.sprawa pilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IKA 03.09.2002 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 Prośbę o " instruktarz" dot.instalacji alarmowej skierowałam do Piotra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 05.09.2002 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 Mogę napisać troszkę o naszych doświadczeniach. Kanaliza: najlepiej z góry wiedzieć co i gdzie będzie połączone. U nas rura odpływowa z WC wyszła za wysoko i był problem z zamontowaniem kibelka podwieszanego. Robiąc odpływ z brodzika nie wiedzieliśmy również, że syfon samoczyszczący ma podłączenie pod skosem. teraz będziemy kombinować jak dostawić do tego kolanko 90 st. Zalewając wylewki warto owinąć czymś rury, żeby potem było łatwo je wyjąć do ewentualnego przycięcia.Odkurzacz: mile wspominam. Żadnych problemów a układanie przypomina składanie klocków.Prąd i alarm: trwało strasznie długo a kabli od groma i ciut ciut. Poza tym jak się wszystko dobrze przemyśli to już potem jakoś idzie.Woda: również łatwo i przyjemnie. Warto pomyśleć o zaworach odcinających różne pomieszczenia, żeby potem nie kombinować z zaworami przy bateriach.Tyle przemyśleń na etapie wykończeniówki. Zobaczymy co wyjdzie po zamieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.10.2002 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 On 2002-04-30 05:18, pawcik7 wrote: Chcialbym instalacje cwu i kanalizacyjna wykonac we wlasnym zakresie - probowaliscie??, co o tym myslicie? Witam. Sam to zrobiłem z Hepwortha, moim zdaniem to najlepszy plastik. Minelo dwa sezony i wszystko działa. Oczywiście trzeba przestrzegac zasad ogólnych i producenta materiału. Życze powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts