Mymyk_KSK 26.11.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Z przeprowadzonej ostatnio rozmowy ze znajomymi wynikło, że boja się mieć w sypialni rośliny doniczkowe, gdyż " w nocy wydzielają dwutlenek węgla co jest niezdrowe". Dla tych, którzy mają podobne obawy, przygotowałam listę roślin "bezpiecznych" przeprowadzających fotosyntezę CAM, przy której w tzw. pierwszej fazie - w nocy- rośliny pobierają dwutlenek węgla z powietrza. peperomia, kaktusy cissus hoja zamiokulkas jukka aloes sanseweria dracena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 26.11.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 A mnie się wydawało, że wszystkie rośliny pobierają CO2. Jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.11.2009 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 A mnie się wydawało, że wszystkie rośliny pobierają CO2. Jak to jest? oczywiście że pobierają. Ale i wydzielają. I ważne jest kiedy Rośliny typu CAM sa przystosowane do oszczędnego gospodarowania wodą, w ciągu dnia mają zamknięte aparaty szparkowe co zapobiega utracie wody ale i uniemożliwia wymianę gazową w ciągu dnia. Dlatego rośliny CAM pobierają CO2 wyłącznie noca i magazynują go w wakuoli na potrzeby "dzienne" - można powiedzieć, że oczyszczają powietrze w nocy - a sypialnie z reguły w dzień sa puste, a w nocy przebywaja w nich ludzie więc zależy nam na tym powietrzu oczyszczonym, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 26.11.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Dziękuję za krótki ale jak sensowny wykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.11.2009 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 a proszę uprzejmie PS. a nie znosiłam fizjologii roślin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noxili 26.11.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Dodatkowo dodałbym jeszcze z fotosyntezą typu CAM z doniczkowców: Wszystkie z rodzaju crassulla czyli grubosze a w tym popularnne "drzewko szczęścia" crasulla arborescensmoj egzemplarz http://img204.imageshack.us/img204/5056/pict0117dl.jpg Z częściej paproci to tylko u platycerium (łosie rogi)http://amerfernsoc.org/AFS%20Fern%20Gallery/P/Platycerium%20superbum%20.jpg i polypodium(to to raczej w ogrodzie zimowym) Bromelie (dawniej zwane ananasowatymi ) http://www.gniazdko.com/wp-content/uploads/2008/01/12130120040905bromelia-m-thumb.jpgz popularnych doniczkowców olbrzymia ilość gatunków i mieszńców (bromelie, nidularie , frizee) No i oczywiście epifity z rodziny storczykowatych (Orchidaceae ) czyli prawie wszystkie doniczkowe orchidee.Dodatkowo Aloes oraz tzw trawka czyli sitowie doniczkowe. Tylko jedna uwaga fotosynteza: typu CAM nalezy do najmniej wydajnych i dlatego te rośliny lubia sporo światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noxili 26.11.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 MYk_Myk: "....PS. a nie znosiłam fizjologii roślin... " Ja tyż i dlatego po liceum biol-chem poszłem na jakże przyrodnicze studia pt "Automatyka i Robotyka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 26.11.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Moja żona ma doktorat z fizjologii roślin ale taaaaakich ciekawych rzeczy mi nie opowiada..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.11.2009 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Moja żona ma doktorat z fizjologii roślin ale taaaaakich ciekawych rzeczy mi nie opowiada..... może niewłaściwie pytasz OT -a pracuje na UR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 26.11.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Dobra, doktorat z biologii - praca z fizjologii roślin (poszedłem na skróty).PAN. Faktycznie, nie pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.11.2009 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Dobra, doktorat z biologii - praca z fizjologii roślin (poszedłem na skróty). PAN. Faktycznie, nie pytałem. myślałam, że może się znamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 26.11.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Jak bywasz w fitotronie to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Ja rozumiem, że znajomi zamykają szczelnie sypialnię i odłączają wentylację na noc, skoro mają takie banalne obawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.11.2009 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Ja rozumiem, że znajomi zamykają szczelnie sypialnię i odłączają wentylację na noc, skoro mają takie banalne obawy? Ty się śmiejesz, ale to sa bardzo popularne obawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 27.11.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Baaardzo interesujacy temat... A jak ktos chodzi spac w srodku nocy i spi do poludnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.11.2009 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Baaardzo interesujacy temat... A jak ktos chodzi spac w srodku nocy i spi do poludnia? To pewnie inny zestaw roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 27.11.2009 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Baaardzo interesujacy temat... A jak ktos chodzi spac w srodku nocy i spi do poludnia? To pewnie inny zestaw roślin To ja poprosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.11.2009 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Baaardzo interesujacy temat... A jak ktos chodzi spac w srodku nocy i spi do poludnia? To pewnie inny zestaw roślin To ja poprosze. Ale ja nie znam A jak mogę, to też tak lubię długo pospać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 27.11.2009 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Baaardzo interesujacy temat... A jak ktos chodzi spac w srodku nocy i spi do poludnia? To pewnie inny zestaw roślin To ja poprosze. Ale ja nie znam A jak mogę, to też tak lubię długo pospać To czekamy na eksperta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.11.2009 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Baaardzo interesujacy temat... A jak ktos chodzi spac w srodku nocy i spi do poludnia? To pewnie inny zestaw roślin To ja poprosze. Ale ja nie znam A jak mogę, to też tak lubię długo pospać To czekamy na eksperta. A jak powie, że sztuczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts