aladin07 27.11.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 witam jestesmy swiezo w trakcie robienia kostki i przed domem mamy taki okrag o srednicy okolo 3 metrow w ktory chcielismy poczatkowo wsadzic jakiegos fajnego swierka srebrzystego lub cos podobnego jednak po pewnym namysle stwierdzilismy ze za dobrych pare lat takie drzewo bedzie ladnie korzenie w bok puszczac i w pewnym momencie zacznie podnosic kostke na sciezkach a to mi sie wcale nie usmiecha ... i wiem ze to bedzie mialo miejsce pewnie dopiero za 10-20lat ale chce tego uniknac co wobec tego mozna zasadzic co nie ma powierzchniowego systemu korzeniowego a raczej taki ktory skupiony jest na palu idacym w glab gleby? co mozecie zaproponowac? moze jakies lisciaste drzewo i generalnie sklanialbym sie za czyms co mi nie bedzie roslo na 10 m w gore chetnie zobaczylbym jakies fotki proponowanych drzewek z gory serdecznie dziekuje za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 27.11.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 to zalezy też od tego jaką glebę tam masz, bo nie każdy gatunek sprawdzi się wszędzie z takich typowych małych liściastych drzew alejowych to np. te o naturalnie kulistych koronach: klon 'Globosum' http://www.szkolkarstwo.pl/images/article/2004/02/380/drzewa_02.jpg robinia akacjowa 'Umbraculifera' http://www.profizahrada.cz/images_data/2789-robinia-pseudacacia-trnovnik-akat-1.jpg albo może coś z kwitnących wiosną np. wiśnia piłkowana 'Kanzan' (szczepiona na pniu - tzw. sheraton tree) - wiosną ma piękne różowe kwiaty, a jesienią jej liście przebarwiają sie na pomarańczowo-różowy kolor http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a2/Prunus_kapteynlaan.jpg/799px-Prunus_kapteynlaan.jpg http://www.keele.ac.uk/university/arboretum/trees/cherries/images/prunus%20kanzan3s.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Poza tym świerki mają palowy system korzeniowy. Kupcie mniejszą odmianę, np. Białobok, Maigold. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 30.11.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Poza tym świerki mają palowy system korzeniowy. Kupcie mniejszą odmianę, np. Białobok, Maigold. Rozbawiłaś mnie do łez ,,Najlepsza" ogrodniczko na Forum Muratora Jak świerki mają system korzeniowy palowy to ja jestem Papierzem !!! Polecam poniższy link : http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awierk#Sekcja:_Omorica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 30.11.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Świerk pospolity ma płytki system korzeniowy, ale świerk kłujący (którego dwie odmiany zostały wymienione) jest drzewem o głębokim systemie korzeniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.11.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Kuna - zamiast czytać wikipedię, po prostu kiedyś wykopałbyś świerka kłującego. Ja takowe przesadzałam, a ty? Swoją drogą info na wiki - swierk jako rolina cienioznośna? W taki sposób to i sosna jest cienoznośna bo czasem potrafi wegetować w zacienieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artluka 30.11.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 sadziłem i przesadzalem dużo świerków , jednak nie zauważyłem aby miały korzeń palowy , mysle jednak że oboje możecie mieć racje gdyż rosliny te mogą wytwarzać korzeń palowy w cieżkich warunkach wodno glebowych np. na piaszczystym gruncie , świerki sadzone przez nas są specjalnie szkółkowane i rosną na dobrych glebach lub w torfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 30.11.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Świerk pospolity posiada płytki system, zaś wyjątkową cechą w ramach rodzaju (Picea) jest stosunkowo głęboki system korzeniowy świerka kłującego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.12.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 a własnie świerka kłujacego autor wątka chciał posadzić na podjeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 02.12.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Świerk pospolity posiada płytki system, zaś wyjątkową cechą w ramach rodzaju (Picea) jest stosunkowo głęboki system korzeniowy świerka kłującego. .. O widzisz Pinus mądrego to i przyjemnie poczytać . I z tym się zgadzam - ,, stosunkowo głęboki " czyli najgłębszy z całego rodzaju. W stosunku do innych drzew np. sosny nawet świerk kłujący nie ma głębokiego systemu korzeniowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 02.12.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Kuna - zamiast czytać wikipedię, po prostu kiedyś wykopałbyś świerka kłującego. Ja takowe przesadzałam, a ty? Swoją drogą info na wiki - swierk jako rolina cienioznośna? W taki sposób to i sosna jest cienoznośna bo czasem potrafi wegetować w zacienieniu. Powiem tak - zajmuję się hodowlą i szkółkarstwem w tym świerka kłującego . Na studiach miałem dendrologię i generalnie zgadzam się z tym co napisano w wikipedi . Poza tym dendrologia to moja pasja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.12.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Kuna - zamiast czytać wikipedię, po prostu kiedyś wykopałbyś świerka kłującego. Ja takowe przesadzałam, a ty? Swoją drogą info na wiki - swierk jako rolina cienioznośna? W taki sposób to i sosna jest cienoznośna bo czasem potrafi wegetować w zacienieniu. Ta informacja jest jak najbardziej poprawna. Oczywiście w odniesieniu do P. abies. Kłujący oczywiście jest rośliną nie znoszącą ocienienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Tyle, że na wiki nie podano o jaki gatunek chodzi. Swoją drogą świerki pospolite rosnące w cieniu a w słońcu - nie do porównania!Nie nazwałabym ich cienioznośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 03.12.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Poza tym świerki mają palowy system korzeniowy. Elfir to świerki mają palowy system korzeniowy czy nie mają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.12.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Te które wykopywałam, kłujące, jak dla mnie miały korzeń palowy a nie wiązkowy. Natomiast przesadzałam sosny i one miały wiązkowy, płytko rozłożony a nie palowy. Podaje informacje zgodne z moim doświadczeniem, a nie definicjami z wikipedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 05.12.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Cóż, jest dokładnie odwrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 05.12.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Elfir, nie upieraj się przy swoim doświadczeniu - zaufaj wiedzy leśników a także Wikipedii .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Jasne - oczy mnie oszukują. nie ten wiek i okulary za słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 06.12.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 głęboki system korzeniowy, to nie to samo co korzeń palowy.każde z Was ma troszkę racji.system palowy występuje u wszystkich drzew i krzewów rozmnażanych z nasion. w większości przypadków ulega deformacjom na skutek uszkodzeń przez szkodniki lub np. przy przesadzaniu w szkółkach, ewentualnie przy wysokim poziomie wód gruntowych i tworzy się w ten sposób system korzeniowy poziomy.Napisz aladin07, jakie kryterium jest dla Ciebie najważniejsze -drzewko ma szybko urosnąć, ładnie kwitnąć, mieć ozdobne, długo pozostające na drzewie owoce, może jadalne do tego, czy może coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiktorK 07.12.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Dziwny spór. Po części każdy z aws ma rację. Wszystko zalezy od siedliska. Jeżeli świerk będzie rósł na czystym piasku np; na glebie bielicowej w warunkach silnego nasłonecznienia, jego system korzeniowy będzie penetrował glebę w poszukiwaniu wody. Wtedy wytworzy się system korzeniowy zbliżony do palowego. Ten sam gatunek rosnąc na żyznej, wilgotnej glebie wytworzy system korzeniowy wiązkowy charakterystyczny dla świerków. Zawsze przy sadzeniu roślin bierzmy pod uwagę siedlisko i specyficzne warunki glebowe oraz klimatyczne danego miejsca.Generalnie świerk wytwarza rozgałęziony sytem wiązkowy, sosna- system palowy. Wynika to właśnie ze specyfiki siedlisk jakie zajmują w naturalnych warunkach oba gatunki. Świerki tworzą żyzne, wilgotne lasy, sosny preferują gleby piaszczyste, bielicowe i w tych warunkach nie mają większej konkurencji, własnie dzieki zdolności wytwarzania silnego, głęboko penetrującego warstwy gleby systemu palowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts