Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wrocławski domeczek

akswał

Recommended Posts

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Park to za szumne określenie - poprostu pas 50m szer na długość 400m które kiedyś w planach miasto zasadzi drzewami. Ja jak narazie pożądziłam się na jakiś 50m bierzących 8)

Jak tylko uruchomię aparat to podrzuce kilka zdjeć - w szególności pięknej dzikiej rózy wysokiej na 2 m - jest prześliczna :lol:

• 2 weeks później...
Fotek na razie brak :oops:

Natomiast przymiarki do projektu są.

Bardzo nam się podoba Kasjopea z MG

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/kasjopea/index.php

Ale chyba będzie trzeba robić projekt indywidualny ponieważ chcemy gigantyczną liczbę zmian.

:o :o :o

i to jest "domeczek"????

projekt ładny, ale faktycznie przy takiej ilości zmian jako gotowiec odpada

rozpiętość cen projektantów co najmniej zastanawia, może po cześci wynika z różnego zakresu prac (np. z branżami lub bez), choć pewnie nie tylko

a foty jakieś będą?

witaj,

jeśli chodzi o formularz o warunki przyłącza gazu w zakresie tych kw, to Pan z gazowni wypełnił mi na miejscu. Resztę projektantka. W moich warunkach mam kocioł co i cwu 24 kw, kuchenka 4 palniki 9. Jak sładałam wniosek, to też nie miałam projektu. Projektantka zaznaczyła mi jedynie na mapce malutki prostokąt na granicy działki od frontu jako lokalizacja gazomierza.

Proponuję, abyście zorientowali się też najpierw, gdzie będą wymagać oryginały mapy do celów projektowych. Ja miałam 3 i wersję roboczą elektroniczną. Do warunków przyłącza wody i gazu wystarczyły jednak kserokopie, projektantka pracowała na wersji elektronicznej i do pozwolenia wzięła tylko jedną sztukę. Na forum widzę, że niektórzy dostają np 10 sztuk za 1000 zł, tylko nie do czego zużywają taką ilość.

Z tą działką, to rzeczywiście mieliście fuksa. Koleżanka w 2008r. też kupowała na przetargu i za m2 zapłaciła 492 zł brutto. Jaką macie powierzchnię?

Co do architekta, to napisałam Tobie w grupie wrocławskiej.

Powodzenia

• 1 month później...

Powodzenia w budowaniu, zwłaszcza we Wrocławiu :)

Przy załatwianiu wszystkich papierów będziecie potrzebowali dużo cierpliwości, coś o tym wiem, bo nam załatwianie tego wszystkiego zajęło prawie 1.5 roku. No, ale za to w dowodzie dalej będzie miasto Wrocław!

W jakiej dzielnicy macie działeczkę?

Domy z wizją maja ciekawe projekty. Ale jedno mnie zastanawia. Taki wielki dom. Rezydencja prawie. A w wiatrołapie trzeba się przeciskać jak przyjda goście. Szafa zajmuje całą ścianę. A przydałoby się miejsce na lustro (aby się obejrzec z dystansu a nie z 40 cm w lustrzanych drzwiach szafy) i jakiś stołek (przydatne przy zakładaniu i zdejmowaniu butów)

Masz racje Elfir, jest o jakieś 0,5 za wąsko oraz drzwi otwierają się na zewnatrz (czego nie lubię - bo wydaje mi sie to niegościnne - porządne drzwi powinny otwierać się zapraszająco do środka). Mi jeszcze brakuje małej garderoby na okrycia i inne (takiego łącznika z garażem).

Co do rezydencji to przesada ;) dom ma około 180 m ( a ja i tak bede musiało go zwęzić do działki wiec pewnie wyjdzie tak ze 160 m2. Jednak jest nieprawdopodobnie udanym układem wnętrz do inspiracji :)

W jakims watku ktoś przedstawił pomysł na wybudowanie garderoby w sypialni na parterze. Łóżko przestawiono bliżej okna a garderobę urządzono za wezgłowiem.

Zmieniłabym też lokalizację kącika wypoczynkowego ze stołem - raz: nie ma się widoku na kuchnię, dwa: ma się widok na kominek.

Elfir. Widok na kuchnie chcę z pełna premedytacją (tak mam teraz) - pasuje nam taki układ pomieszczeń, bo jest całkowicie zgodny z naszym trybem życia i z upodobaniami. Lubię ogladać filmy i coś gotować, lubię patrzeć na mojego jak się krząta po kuchni i nie lubie mieć za daleko do wodopoju i lodówki 8)

Nie chce też kominka zbyt blisko kanap, bo kominki ostro grzeją i często dodatkowo światło ognia przy niekorzystnych układach odbija się od tafli ekranu TV co mmnie osobiscie doprowadza do białej gorączki :)

Przy tej kuchni jedno mi się jeszcze najbardziej podoba, na wprost niej jest bardzo duże okno z widokiem na ogród - będę sobie gotować i podziwiać 8) A miejsca do podziwiania mam sporo - od tego okna jakieś 30m~40m lini bieżącej ogrodu.

Układ o którym wspominasz (gaderoba przy tej zadużej sypialni) jest dobry - też coś takiego planuje na prywatną garderobę. Natomiast przy wiatrołapie by się przydało coś w rodzaju "garderoby - szatni" na buty codzienne, okrycia, parasole, smycze psa - tak mam w domu rodziców i świetnie się spisuje takie 3 m2 przestrzeni.