Aga-Białystok 12.05.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Powodzenia akswał! Zapowiada się pięknie:) Na jakim projekcie w końcu stanęło? P.S>Tymczasowe ogrodzenie ma być po to, żeby nie ukradli materiałów? No ale jeśli kradną nawet słupki.... Szok! Pogadaj z sąsiadami, jak oni to rozwiązali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 15.05.2010 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Powodzenia akswał! Zapowiada się pięknie:) Na jakim projekcie w końcu stanęło? P.S>Tymczasowe ogrodzenie ma być po to, żeby nie ukradli materiałów? No ale jeśli kradną nawet słupki.... Szok! Pogadaj z sąsiadami, jak oni to rozwiązali? Staneło na indywidualnym Właśnie czekamy na dwie koncepcje Pani Architekt, Jedna ma być trochę inspirowana układem funkcjalnym "Na miare 3" druga ma być całkowitą kreacją Architekt. Styl fasady nowoczesny, a wnetrza to przemieszana nowoczesność ze stylem kolonialnym. Ogród chciałabym z dużą ilością daglezji, kosodrzewiny, rododendronów wrzosów, laweny i rożnorakich traw ozdobnych. Koncepcja jest, to najważniejsze - mój brief do architekt (liste zyczen) rozpisalam na 6 stron. Ogrodzenie jest mi potrzebne, bo chce już robić nasadzenia. Nie ma jednak chyba jeszcze sensu stawianie ogrodzenia, bo droga polna idzie przez nasze działki, a droga docelowa jest jeszcze nie wykonana, wiec dotychczasowi uzytkownicy i tak zniszcza nam siatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 15.05.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 akswał - super, że zaczynacie projektowanie, 6 stron robi wrażenie, ale to chyba jedyny sposób, aby mieć "swój' projekt i idealny dom zainteresowały mnie też plany ogrodowe - masz jakąś koncepcję na papierze? zestaw iglaste + kwitnące + trawy - właśnei takie coś chcę mieć u siebie, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, więc chętnie "podpatrzę" u Ciebie:oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 16.05.2010 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 (edytowane) akswał - super, że zaczynacie projektowanie, 6 stron robi wrażenie, ale to chyba jedyny sposób, aby mieć "swój' projekt i idealny dom zainteresowały mnie też plany ogrodowe - masz jakąś koncepcję na papierze? zestaw iglaste + kwitnące + trawy - właśnei takie coś chcę mieć u siebie, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, więc chętnie "podpatrzę" u Ciebie:oops: Mam narazie zarys wizji: Z przodu jasnoszara/ ciemno szara kostka granitowa (o ile bedzie nas na końcu na nią stać ;P) Geometryczne nowoczesne rabaty z wrzosów, lawendy i traw oraz nad tym posadzone (może trzy) klony o kulistej koronie. Koło śmietnika koniecznie fioletowy Bez. Żywopłot z przodu - albo tuje (dla leniwca) albo żywopłot z grabu. Cała kolorystyka utrzymana w różnych kolorach zieleni, szarości kostki, bieli żwiru i fioletów kwiatów Przesmyk zachodni kolo domu z chęcią bym zaizolowała od uliczki - albo wysokim bambusem (wrocław, więc ciepło) lub żywopłotem z grabu Koło kuchni (przesmyk od zachodu) planuje na podwyższonych rabatach (duże donice z drobnej kostki granitowej, może zestaw czterech, ulożonych w wiekszy w kwadrat) zioła i warzywa + mini tarasik skierowany na południowo wschodnie słońce (taki na dwa balkonowe krzesełka i mini stoliczek by wypić poranną kawkę) Za garażem na ścianie wschodniej domu naturalistyczny bez, leszczyna i inne zielsko jak najmniej obsługowe i formalne - dajace nam intymną gęstwine i oslone domu przed zimowym wiatrem północno - wschodnim Koło oficjalnego tarasu (północny, więc koniecznie z ciepłego drewna) zakątek bardzo formalny wystylizowany bambusem i trawami (bambus będzie miał swiatło południowe) a w głębi - mniej więcej od ściany sypilani łukiem idace rododendrony z paprociami przechodzące w zagajnik (micro - jakieś 200m2) daglezji. Daglezje będą głownie na ściane północnej i płónocno wschodniej ogrodu (chce się chronić przed zimnym wiatrem) w zakatku północno zachodnim planuje zagajnik brzóz (jakieć 100m2). Marze o stworzeniu wrażenia, że mamy ogród na skraju lasu, pomimo że niedaleko centrum miasta. Chce jak najmniej trawnika (tak do 300m2), ploty obsadzić tak zielenią (pnacza, krzewy i trawy ozdobne) by dać wrażenie szerszej działki niż jest oraz w to wszystko wkomponować trzy karłowate drzewka owocowe. Ogólnie w ogrodzie chce mieć różne kolory fioletu, czerwieni i bieli + pełen przekrój zieleni (od jasnej po ciemną bluszczową). Co wyjdzie z tych planów - nie wiem, ale warto mieć cel Edytowane 16 Maja 2010 przez akswał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Nieduży budżet i taki metraż jak w "domu z wizją" jeszcze za mały - to da się pogodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 16.05.2010 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Da - porostu cały czas trzeba pracowac by powiększać budżet i nie zakładać budowy w ciągu roku. Mieszkać mamy gdzie, zarabiać też mamy gdzie (odpukać) - więc wszystko na dobrej drodze. Zresztą budżety (a raczej ich wielkość) to względne pojęcie - dla jednych są to kwoty nie warte uwagi, a dla innych nie do wyobrażenia. Domu za milon nie powstawie (bo mnie niestać), ale za dwieście tysiecy też nie bo wydaje sie mi to nierealne. Hihihi - no i gram w totolotka - może się poszczęści Elfir - metraż "Na miare 3" nie jest zły - dla mnie jest optymalny - Robimy indywidualny by zrobic dom trochę bardziej ekonomicznym, indywidualnym oraz by go lepiej dopasować do działki (szerokość) oraz jej niewątpliwych zalet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Ogólnie wydaje mi się, że wizja projektanta w tym biurze architektonicznym, nie przejmuje się czymś tak błahym jak budżet inwestora Ciekawa jestem waszego indywidualnego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 25.05.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Jestem bardzo ciekawa tego projektu:yes: Czekam z niecierpliwością. Mam nadzieję, że pokażesz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 25.05.2010 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Podziele sie rzutami - myśle, że autorzy nie bedą mieli nic przeciwko temu A na razie siedzę jak na szpilkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.05.2010 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 wrzuciłam dziennik do subskrypcji i również z niecierpliwością czekam na koncepcje. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 09.06.2010 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 (edytowane) Mam pierwsze plany Rzuty zamieszczam tutaj, bo coś dziennik nie chce mi działać (nie mam opcji odpowiedz, a nie wiem jak uzywać tego nowego blogu Pierwsza wersja inspirowana domem na miare Parter: Pietro: Edytowane 4 Listopada 2010 przez akswał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 09.06.2010 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 (edytowane) Druga wersja jest taka Parter: komunikacja (planowane regały na książki i pamiatki) 28m2garderoba 3,32m2kotlownia 4,92m2WC 2,40m2spiżarnia 2,89m2kuchnia 13,72m2salon z jadalnią 49,67m2sypialnia 23 m2garderoby 5,72m2łazienka 7,34m2garaż 28m2 Pietro: komunikacja 21,66m2gabinet na antresoli 14,59m2lazienka 14,30sypialnia I 19,60m2sypialnia II 17,19m2 Edytowane 4 Listopada 2010 przez akswał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.06.2010 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 czekałam na te koncepcje niestety cięzko coś dojrzeć, a jak klikam to w fotosiku nie pojawiają sie. Tak na gorąco jedna uwaga - na pewno dobrze jest, jak między garażem a domem jest jakieś dodatkowe pomieszczenie - wiatrolap lub coś podobnego, jakaś "śluza" - stąd punkt dla drugiej wersji. Resztę napiszę o bardziej przyzwoitej porze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 11.06.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Hej. To może i ja dorzucę swoje trzy grosze. Mnie też się podoba wersja nr 2. Tylko się tak zastanawiam, że te wcięcia w bryle budynku przy wejściu do sypialni zabierają sporo powierzchni. Ale z drugiej strony bryła ma ciekawy wygląd:D;) Ogólnie bardzo mi się podoba. Tyle okien. Super.:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.06.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 mam chwilę, więc mogę coś jeszcze dopisać.Dla mnie kształt domu jest za bardzo rozczłonkowany i cofnięty w głąb działki przez garaż. Nie wiem jaką macie działkę. Moja siostra też ma tak, że ma garaż wypuszczony do przodu i chociaż mają 15ar to dużo miejsca tracą na przodzie. Ale rozumiem, że tak chcieliście. Wersja 1.Parter - jadalnia wydaje się jakby położona w przejściu i za daleko od kuchni. Jak dla mnie mało funkcjonalne - będzie się biegać z talerzami i posiłkami- nie ma żadnej "śluzy" przy wejściu do garażu. W takiej sytuacji trzeba byłoby chyba montować dwoje drzwi - jedne jakieś stalowe i drugie jakieś ładniejsze na zewnątrz, bo zwykłe drzwi nie załatwią kwestii zapachów+ fajnie rozmieszczona kuchnia (nie widzę jednak rozmiarów, więc może w realu nie być tak jak narysowane, chociaż Pani z Assa rysuje meble w rozmiarach rzeczywistych)Poddasze- mała łazienka,ale nie wiem na ile osób jest planowanaZastanówcie się też, jeśli planujecie, gdzie ustawicie kominek, bo nie ma go wrysowanego. Co to za pomieszczenie za dolną łazienką? Ten "kompleks" na dole jest dla jednej czy dla dwóch osób? Jaką macie ściankę kolankową? Wersja2Parter+jak pisałam wcześniej jest śluza między garażem a domem+ prosta ścieżka od garażu przez spiżarnię do kuchni (noszenie zakupów np.)+pięknie przeszklona ściana w salonie+wygodny ciąg - kuchnia-jadalnia-salon+ciekawsze rozplanowanie "kompleksu" na dole, łazienka i garderoba jest chyba większa. Lepsze rozwiązanie, że drzwi do łazienki są przez garderobę. To przejście pewnie mało praktyczne i drogie, ale pewnie będzie bardzo ładnie wyglądać Poddasze+ o niebo lepiej rozplanowane, lepiej wykorzystana powierzchnia, duża wygodna łazienka, gabinet lepiej oddzielony od sypialni, a sypialnie wraz z tą dolną są ciekawie odseparowane Reasumując moim zdaniem laika - wersja druga jako baza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1972 17.06.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Czesc Zgadzam się w zupelnosci. Druga wersja domu wydaje mi się o wiele lepsza. Do plusow podanych przez Spiree mogę dodac, ze bardzo wygodnym rozwiazaniem wydaje mi się oddzielenie sypialni od salonu i umieszczenie wejscia do niej z oddzielnego dodatkowego korytarzyka. Wspomniane przez Magde 34 wciecia w budynku w tym momencie spelniaja chyba taka role i faktycznie bryła wyglada dzięki nim ciekawiej. W salonie bedziecie mogli spokojnie przyjmowac gosci, a sypialnia z lazienka zostaje waszym prywatnym miejscem. Poddasze faktycznie jest o wiele bardziej funkcjonalnie rozwiazane. Fajna prosta antresola, wykorzystana na miejsce do pracy - duży plus. Nie ma tutaj zmarnowanej niepotrzebnej powierzchni. W wersji pierwszej bardzo razi mnie ten przypadkowy skosny korytarz prowadzący od schodow. My tez planujemy budowe własnego domu. Wlasnie zaczynamy pomalu orientowac się w temacie, ale nie wiemy jak to będzie z finansami. Myslelismy o domku typowym, ale przerazaja nas babcine domki - dworki potworki .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 20.06.2010 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Spirea My mamy wąską a długą działkę - przy wersji numer dwa - (czyli architektów którą wybraliśmy) zostaje nam od sciany telewizyjnej do końca ogrodu jakieś 40mb - więc gigantyczna przestrzeń. Co do drugiej wersji to bardzo mi się podoba (rozpisalam się o niej w dzienniku i DODALAM dwie WIZUALKI ) Tylko ten metraż mnie przeraża Nie wiem co uciąć Bo wszystko jest takie piękne - wrrr. Wy też tak macie? Bo ja jestem niestety tym przypadkiem ze jak wejde do sklepu i nie bede wiedziała co ile kosztuje to i tak (Chol./..,ra) wybieram najdrozsze z zamknietymi oczami. A ja potrzebuje domu do 200m2 a nie 260m potwora buuuu Ale i tak mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Możesz przytulić ten wykusz z sypialnią do głównej bryły budynku i nieco ściąć salon. Jak często wydajesz przyjęcia, ze potrzebny będzie stół na 10 osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 21.06.2010 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Możesz przytulić ten wykusz z sypialnią do głównej bryły budynku i nieco ściąć salon. Jak często wydajesz przyjęcia, ze potrzebny będzie stół na 10 osób? Tak - ale wtedy trace bajer w postaci wykusza szklanego - który to bedzie o odpowiedniej godzinie wprowadzał światło południowe na taras północno zachodni. Budynek robi się też wtedy ciężki i nieprzyjazny, nie mam odzielonej wizualnie sypialni a wchodzeę do niej od razu z drzwi wejściowych. Co do jadalni stół na 8 osób + kredensy w z zastawą to minimum (mam włoską rodzinę licząc w ilości sztuk) - odwiedza nas od świeta ale jednak zawsze. Teraz mam stół 170cm na 100 cm i jest wybitnie zamały. No i nie chce ścinać salonu - mój małżonek ma tendencje do kupowania gigantycznych telewizorów - potrzebuje mieć od tego choler&^^%%twa maxymalne odejście - mam dość bólów głowy bo przekątna nie jest dopasowana do szerokosci pomieszczenia. I jak? nie wiem co robić? Bo się niestety zafiksowałam na tym projekcie i nie mogę nabrac do niego dystansu - wszystko mi się w nim podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.06.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Jak ci się podoba to ok.Myślałam, że boisz się dogrzania i sprzątania takiej powierzchni i dlatego chcesz zmniejszać. W kuchni zrobiłabym wyspę ze zlewozmywakiem i kuchenkę. Przez co pod oknem masz długi blat roboczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts