Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ładne świeczki 1,7m3 za dobę to wyjdzie taniej niż kartonami, drewnem, wunglem itd. a gaz najdroższym paliwem. Nie obraź się, ale zrób doktorat i ratuj Kraków przed smogiem, przy takim spalaniu każdy przejdzie na gaz, miasto z chęcią dofinansuje docieplenia budynków i ci pomnik na kopcu Kościuszki postawią za to.

Oj tam, oj tam. U mnie średnia z ostatnich 7 dni 2m3 w tym CWU około 0,6m3.

Mam Junkersa ale poprzedni model czyli Cerasmart 16-3. Wymiennik i graty w środku podobno te same co w cerapur, jedynie sterowanie heatronic 2, zamiast 3.

Miszkamy od lutego. Całość podłogówka, po podłodze 135m2, użytkowej 115m2. Rekuperator. Sciany 17cm grafitowego 031, skosy 15+18cm wełny 035 i 032. podłoga 13cm EPS100 038

Temperatura od 21,5 do 22,5(wczoraj coś zaczał przegrzewać i nadal walczę z ustawieniami.) Dodam że brak podbitki i przy wietrze troche przewiewa więc są jeszcze miejsca do poprawy.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj tam, oj tam. U mnie średnia z ostatnich 7 dni 2m3 w tym CWU około 0,6m3.

Mam Junkersa ale poprzedni model czyli Cerasmart 16-3. Wymiennik i graty w środku podobno te same co w cerapur, jedynie sterowanie heatronic 2, zamiast 3.

Miszkamy od lutego. Całość podłogówka, po podłodze 135m2, użytkowej 115m2. Rekuperator. Sciany 17cm grafitowego 031, skosy 15+18cm wełny 035 i 032. podłoga 13cm EPS100 038

Temperatura od 21,5 do 22,5(wczoraj coś zaczał przegrzewać i nadal walczę z ustawieniami.) Dodam że brak podbitki i przy wietrze troche przewiewa więc są jeszcze miejsca do poprawy.

Ja już raz uwierzyłem w porady, opinie i diagnozy forumowiczów pewnego forum, straciłem prawie 6 tyś. dlatego teraz podchodzę do każdego wpisu sceptycznie, tym bardziej że mogę coś sprawdzić a w tym przypadku mogę.

Ja już raz uwierzyłem w porady, opinie i diagnozy forumowiczów pewnego forum, straciłem prawie 6 tyś. dlatego teraz podchodzę do każdego wpisu sceptycznie, tym bardziej że mogę coś sprawdzić a w tym przypadku mogę.

Chciałem sie podzielić swoim doświadczeniem jako posiadacz Junkresa, bo podglądam temat od jakiegoś czasu.

A jak widać wyszło że ścieme wale. Ok, nie ma tematu.

Chciałem sie podzielić swoim doświadczeniem jako posiadacz Junkresa, bo podglądam temat od jakiegoś czasu.

A jak widać wyszło że ścieme wale. Ok, nie ma tematu.

Nie powiedziałem że walisz ściemą, tylko ja w to nie wierzę, chciałbym to zobaczyć ale za daleko mam do ciebie, druga sprawa to zaproszenie :)

Spalaj jak najmniej. Pokój!

A między 19 a 6:30 jaką temp. utrzymujesz?

Między 19 a 6:30 podgrzewanie zbiornika jest wyłączone(sterownik pokazuje wtdy że ustawione jest 10C). Jest nas 2+2. Dzieciaki kapią się przed 19 i cieplej wody wystarcza dla nas na wieczór. Rano się załącza grzanie zanim wstaniemy, od 8 do 17 nie ma nikogo w domu. Nigdy nie sprawdzałem ile razy musi dogrzać zbiornik w ciągu dnia co mogłoby być też przydatne.

Nie powiedziałem że walisz ściemą, tylko ja w to nie wierzę, chciałbym to zobaczyć ale za daleko mam do ciebie, druga sprawa to zaproszenie :)

Spalaj jak najmniej. Pokój!

Tylko skoro ty nie wierzysz, a ja nie ściemniam to gdzieś musi być błąd lub przekłamanie.

Uznajmy, że licznik gazowni oszukuje :) co też jest nie do wykluczenia lub termometry są do du...

Zaprosić mogę, ale podczas jednej wizyty i tak nic sobie nie udowodnimy. Musiałbym Ci oddać chałupę na tydzień do pomieszkania :)

Wszystko da się policzyć

U mnie teraz idzie nieco ponad 2m3 na dobę, czyli średnio na dobę budynek potrzebuje 1kW mocy grzewczej. I nawet się zgadza, biorąc pod uwagę, że budynek przy -20;C bierze 3,5kW. Przy grzanych 120m2 powierzchni to jakieś 30W/m - czyli nic trudnego w nowym budownictwie. Skończyły się czasy durszlaków :)))

Ładne świeczki 1,7m3 za dobę to wyjdzie taniej niż kartonami, drewnem, wunglem itd. a gaz najdroższym paliwem. Nie obraź się, ale zrób doktorat i ratuj Kraków przed smogiem, przy takim spalaniu każdy przejdzie na gaz, miasto z chęcią dofinansuje docieplenia budynków i ci pomnik na kopcu Kościuszki postawią za to.

A może u ciebie było chłodniej kilka dni w jakim rejonie mieszkasz ? za kilka dni uruchomie reku wiec pewnie spalanie trochę wzrośnie.

Dzięki za pomoc.

Ja wciąż jestem w trakcie 4 próby i póki co nic nie zmieniam.

Ale za 2 dni ustawię to co Mariuszwa

punkt pocz- 30

punkt końcowy- 47

akumulacja budynku - 80

kalibracja czujnika : 0

max zasilania - 60

wpływ temp pomieszczenia - 100

wpływ twmp skuteczny - grzanie-oszczedznie-pzamarzanie,

korekcja wskazan:0

ogrzew. wył do niższego poziomu -tak

Temp. grz. 20st

Temp. osz. 18st.

Nastawy na kotle 3.A- 0 ; 3.b- 15 ; 3.C- 12

Taka sama krzywa ma być naa grzejnikach i podłogówce????

Ustawy na kotle dac na 6?

A może u ciebie było chłodniej kilka dni w jakim rejonie mieszkasz ? za kilka dni uruchomie reku wiec pewnie spalanie trochę wzrośnie.

Prawie u ciebie za płotem, po linii prostej może 10 km, jeszcze problem wyższego spalania może tkwić w zadanej na kotle, ja mam 55*C (czyli pokrętło za 3), i grzeję całą instalacje, 8 grzejników + 55m2 podłogi.

Prawie u ciebie za płotem, po linii prostej może 10 km, jeszcze problem wyższego spalania może tkwić w zadanej na kotle, ja mam 55*C (czyli pokrętło za 3), i grzeję całą instalacje, 8 grzejników + 55m2 podłogi.

Oczywiście że to ma wpływ ,pogodówki rozumiem że nie posiadasz ?

Oczywiście że to ma wpływ ,pogodówki rozumiem że nie posiadasz ?

Nie mam, ponieważ mam dwa źródła ciepła na jednej instalacji, z drugiej strony jak zacząłem czytać ten temat i przeleciałem kilkanaście stron to zauważyłem że z tymi sterownikami są duże problemy. Jednym działają poprawnie, drugim jak się uda.

@Kizior Syberyjski - mam wrażenie, że mylisz pogodówkę (czujnik temperatury zewnętrznej) ze sterownikiem pokojowym (termostatem).

Pogodówka dostosowuje za Ciebie temp. czynnika grzewczego zależnie od temperatury zewnętrznej.

I tak jak pisze Open11 można zrobić sterowanie mieszane, tzn. stałotemperaturowo/ilościowe, znaczy się, za włączenie kotła odpowiada pokojówka, a pogodówka tylko określa temperaturę czynnika.
Dzięki za pomoc.

Ja wciąż jestem w trakcie 4 próby i póki co nic nie zmieniam.

Ale za 2 dni ustawię to co Mariuszwa

punkt pocz- 30

punkt końcowy- 47

akumulacja budynku - 80

kalibracja czujnika : 0

max zasilania - 60

wpływ temp pomieszczenia - 100

wpływ twmp skuteczny - grzanie-oszczedznie-pzamarzanie,

korekcja wskazan:0

ogrzew. wył do niższego poziomu -tak

Temp. grz. 20st

Temp. osz. 18st.

Nastawy na kotle 3.A- 0 ; 3.b- 15 ; 3.C- 12

Taka sama krzywa ma być naa grzejnikach i podłogówce????

Ustawy na kotle dac na 6?

No cóż... dziś zakończyłem 4 próbę, która zakończyła się spalaniem średnio 5,07 doba

Tak więc dziś rozpocząłem 5 próbę z ustawieniami jak Mariuszwa, oprócz pkt początkowego i końcowego, których nie mogłem ustawić, bo mi nie wyświetłałoo ich w menu. Tzn mam ustawiony obieg1 na grzejniki, a obieg 2 jako podłogówka i rozumiem, że tam miałem wejść i to zmienić na pkt początkowy i końcowy.

No cóż, teraz mnie nie ma w domu i będę za kilka dni więc to poprawię.

Proszę o info, czy pkt poczatkowy i koncowy dać taki sam na grzejniki jak i podłogówkę???

Tj. pkt pocz 30

pkt końcowy 47 ??

Zmieniłem na kotle 3b (było 03 dałem na 15) i 3c (było 05 dałem na 12) wg ustawień Mariusza.

Ponadto grzanie dałem w godzinach 5-9 i 15-19

grzanie 21, oszcz 19

Zobaczymy co teraz mi wyjdzie.

Jakieś sugestie??

regulator mam jednak Fw 200.

Pozdrawiam Marcin