Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

No to pisz od razu, źe podczas wygrzewania w podlegę szło 30C, bo powyżej napisałeś coś, co można interpretować inaczej.

Wiesz, dlaczego nie czytasz o pękaniu wylewek podczas wygrzewanie ?

Bo nikt tego nie robi z temperaturą 55C

A program wygrzewanie jes jest szybki, wręcza przeciwnie.

Ilośc zużytego gazy zależy od ilości wody pozostałej w wylewce, ta od czasu, jaki upłynął od jej wykonania, a także od ilości użytych plastyfikatorów.

Porównywanie komin ile zjadło gazu, to jak porównywanie jabłek do gruszek.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja wygrzewałem budynek przed wprowadzką 3 tygodnie, miałem ustawione 20*C/24h i zjadało mi ponad 7m3 na dobę.

Było 20*C na sterowniku, na kotle 55*C.

Boże..... A może tylko przez ułamek tego czasu ci się ta wylewka hartowała (stąd 7m3)? Jak byś "wygrzewał budynek" ogniskiem to gazu byś nie zużył wcale. To jest myśl!

Czy ja się spotkam kiedykolwiek na jakimkolwiek forum, z racjonalnym podejściem do sprawy

Mam obawy czy się się zorientujesz... :D

No to pisz od razu, źe podczas wygrzewania w podlegę szło 30C, bo powyżej napisałeś coś, co można interpretować inaczej.

Wiesz, dlaczego nie czytasz o pękaniu wylewek podczas wygrzewanie ?

Bo nikt tego nie robi z temperaturą 55C

A program wygrzewanie jes jest szybki, wręcza przeciwnie.

Ilośc zużytego gazy zależy od ilości wody pozostałej w wylewce, ta od czasu, jaki upłynął od jej wykonania, a także od ilości użytych plastyfikatorów.

Porównywanie komin ile zjadło gazu, to jak porównywanie jabłek do gruszek.

Napisałem mój sposób, porównując do jego sposobu. Nie jesteśmy dziś w stanie stwierdzić ile było wilgoci w danej wylewce, można porównać jedynie sposoby, czas trwania i spalanie. Jak wspomniałem wcześniej, jeżeli się nie ma zamiaru wprowadzać w tym roku to można to jeszcze wolniej wygrzewać.

Nie chodziło mi o wygrzewanie z temp. 50*C tylko użytkowanie z tą temp.

Nie chodziło mi o wygrzewanie z temp. 50*C tylko użytkowanie z tą temp.

Czy jest Ci znana idea działania kotła kondensacyjnego?

Bo śmiem wątpić i doradzasz tutaj ludziom farmazony które stosujesz w swoim domu, do tego próbując zagłuszyć kogokolwiek niezgadzającego się z Twoją opinią.

Może tak łaskawie sam przeczytałbyś cały wątek w którym się wypowiadasz, zamiast wpadać w środek czegoś i doradzać ludziom głupoty.

Tak - sugerowanie ludziom aby puszczali w podłogówkę 50 stopni z kotła kondensacyjnego jest totalną głupotą.

BTW, mi przy wygrzewaniu popękały wylewki, ale właśnie między innymi to ma na celu wygrzewanie (i jest to proces długotrwały i stopniowy).

@saik

Właśnie potwierdziłeś jak czytasz wpisy, gdzie napisałem żeby wygrzewać z temp 50*C na podłodze, komu tak poleciłem, gdzie polecam używać taką temp. podczas użytkowania budynku??? NAPISAŁEM ŻE JA UŻYWAM TAKIEJ TEMP. NA PODŁODZE A NIE MACIE UŻYWAĆ! każdy zrobi co chce i jak chce, forum niczego nie nakazuje kolego. Każdy kto czyta podejdzie do tematu jak chce, ja lubię ciepło i mam.

Wiem jak działa kocioł kondensacyjny, nie martw się.

Podaj co się stanie jak będę puszczał sobie na podłogę 50*C?

Edytowane przez Kizior Syberyjski

Jesli rozmawiasz o wygrzewanie podłogówki i piszesz :

Ja wygrzewałem budynek przed wprowadzką 3 tygodnie, miałem ustawione 20*C/24h i zjadało mi ponad 7m3 na dobę. Jeżeli się nie wprowadzasz w tym roku to bym się tym nie przejmował i ustawił na 18*C/24h i zostawił na zimę.

A zaraz póżniej:

Było 20*C na sterowniku, na kotle 55*C.

No to brzmi to dokładnie tak, jakbyś przy wygrzewaniu wpuszczał do podłogi 55C

Rochę więcej precyzji w wypowiedziach i nie bedzie niepotrzebnej rozmowy

Rozgrzana podłogówka jest niekorzystna dla osób z żylakami kończyn dolnych. Czy jest jednym z powodów ich występowania, nie wiem, porozmawiaj z lekarzem. Przy czym temperatura wody w podlogówce ma tu znacznie pośrednie, liczy sie temperatura podłogi

W każdym razie 55C to złe robione instalacje z kotłami na paliwo stałe w podłogówkę puszczały.

@fotohobby

Wspomniałem koledze Salik żeby przeczytał kilkanaście postów wstecz, tam napisałem jaką mam instalację, jaki budynek, jakie spalanie itd. To że później pisałem nie składnie to przepraszam.

Tam gdzie spędzam najwięcej czasu nie ma podłogówki, mam instalację mieszaną, znowu o tym wspominam :/ tylko korytarze, łazienki, wiatrołap i kuchnia.

A co do lekarzy, pójdziesz do jednego czy drugiego, proszę nie palić, nie pić alkoholu, a sami co robią :))) jakoś trzeba żyć :p

Edytowane przez Kizior Syberyjski

W funkcji suszenia jastrychu junkersa podczas wpisywania pyta ile dni i jak długo temp maksymalna 50stop ustawiłem 48 max chyba ale jak patrze na protokoły wygrzewania to na wszystkich jest do 50stopni czyli jednak dają do 50 stop w podłogę? to za dużo ? przy suszeniu jastrychu.

Ja ustawiłem 14 dni 2 dni max temp czyli jakieś 48stop teraz idzie z temp 34stop w budynku mam jakies 25stop

Zostawić ten oryginalny program czy to za dużo te 48?

Z tym wygrzewaniem to różnie jest najlepiej jeśli podłogi są wygrzane ale nieraz zdażyło mi się kłaśc kafle na niewygrzanych podłogach bo co zrobic klient che się wprowadzic na święta a gaz mają podłączyc w listopadzie jeśli chodzi o pojedyncze pomieszczenia jak łazienka czy jakis pokój w płytkach to nic się złego nie stanie jeśli nie będzie wygrzane ale taka wylewka musi byc wysezonowana i miec pare miesięcy i w większosci przypadków gdy kładłem nie było wygrzane i nikt jeszcze nie dzwonił ze gdzies pękło problem jest z dużymi pomieszczeniami jak np.cały parter w płytkach w tym przypadku jak nie jest wygrzane to nie układam.

W funkcji suszenia jastrychu junkersa podczas wpisywania pyta ile dni i jak długo temp maksymalna 50stop ustawiłem 48 max chyba ale jak patrze na protokoły wygrzewania to na wszystkich jest do 50stopni czyli jednak dają do 50 stop w podłogę? to za dużo ? przy suszeniu jastrychu.

Ja ustawiłem 14 dni 2 dni max temp czyli jakieś 48stop teraz idzie z temp 34stop w budynku mam jakies 25stop

Zostawić ten oryginalny program czy to za dużo te 48?

Program pozwala na podłogę puścić 50*C przy wygrzewaniu, ahhhhhh ci inżynierowie Junkersa, co oni wyprawiają.

Na poważnie, jest taka możliwość na oryginalnym sterowniku to można, ktoś to sprawdził i zatwierdził. Jak się do tego odniosą przedmówcy po fachu zobaczymy.

Kizior, jasne że moźna.

Tylko, że po pierwsze do tej temperatury program dochodzi przez kilka dni, tydzień, stopniowo podnosząc temperaturę (o 2-3st na dobę) nie powodując powstania nagłych, nadmiernych napreżeń. Wylewkę wręcz należy wygrzać do takiej temperatury

A po drugie nikt w tym czasie w domu nie mieszka.

Czy czegoś jeszcze nie rozumiesz ? ;)

Popcorn, może się mylę (wtedy ktoś mnie poprawi;) ale moc grzewczą maksymalną przy CWU mało kto ogranicza (da się, ustawienia na piecu e1?) bo czas grzania się znacząco wydłuża i jest to po prostu mało wygodne. Szczególnie w opcji "Ciepła woda na żądanie", bo czasowe nagrzewanie zasobnika to jeszcze obleci. Co do zasobnika wbudowanego to widzę minus na swoim przykładzie - garaż i kotłownię tym samym mam nieogrzewane. Zasobnik zewnętrzny, docieplony wełną w mało gustowny ale skuteczny kokonik. Dociepl zasobnik wbudowany...

Gdzie te ustawienia E1 ? bo nie mogę się doszukać bo chce zmniejszyć moc kotłą bo odpala się co 5 minut na 20 sek

Maksymalna moc grzewcza 1A chyba ? na piecu to jest ?

I można zmniejszyć nie trzeba przestawiać gazu potem itp ? czy tylko procentowo się ustawia teraz? a regulacja gazu bez zmian?

Edytowane przez epterode

Witam

Mam kociolek jak w temacie I bufor750l z wewnetrzym zbiornikiem 250l CWU. Obecnie kociolek jest sterowany sterownikiem TATAREK (taki od kominka z plaszczem wodnym). Niestety ten sterownik nie ma ustawianej histerezy ustawionej temperatury, czego efektem jest taktowanie kociolka (nawet kilkanascie razy na godzine). Szukam obecnie sterownika w ktorym mozna ustawic histereze wieksza niz 1 stopien. Czytalem instrukcje od FW100 I jakos nie moge znalezc gdzie sie ustawia ta histereze. Jesli to cos pomoze to mam podlaczony bufor pod obwod grzewczy. Obwod CWU jest odlaczony.

Czy ktos moze mi wskazac gdzie i jak na sterowniku FW100 ustawia sie histereze obwodu grzewczego?

Wrazenia eksploatacyjne: co roku trzeba robic czyszczenie za 300zl. Ostatnio musialem jeszcze robic czyszczenie chemiczne za 200 bo kociolek zaczal buczec jak syrena okretowa.:/

ps. sory za brak polskich znakow ale taki mam komp w tym momencie.

Edytowane przez gonzo93

Za co odpowiada

3A Automatyczna blokada taktowania ? co oznacza ze jak to włączę to wtedy bierze pod uwagę parametry 3b i 3c?

3B czas postoju jak to rozumieć? jakie ma mieć przerwy? pomiędzy odpaleniem ?

3C temp o ile ma spaść ile dajecie?

I jak to się ma do sterownika pokojowego? mam dane 100% czyli powinien grzać do ustawionej temp na sterowniku pok FW120 mam ustawione np 19 stop a on i tak załącza się na 10 sek i gaśnie ? czemu nie grzeje cały czas ?

w 1a mam 36

Cały cza mówicie o taktowaniu co macie na mysli?

Widzę że piec często odpala głośno idzie ale płomyk nie świeci sam nadmuch wtedy idzie czy jak?

Dzięki

Edytowane przez epterode

Spróbuj zastosować moje parametry.

Nastawy FW 100

charakterystyka-punkt początkowy - punkt końcowy

punkt pocz- 30

punkt końcowy- 47

akumulacja budynku - 80

kalibracja czujnika : 0

max zasilania - 60

wpływ temp pomieszczenia - 100

wpływ twmp skuteczny - grzanie-oszczedznie-pzamarzanie,

korekcja wskazan:0 ogrzew.

wył do niższego poziomu -tak

Po takim ustawieniu regulatora sprawdź jaka będzie temp.w mieszkaniu, jeśli będą odchyłki od zadanej to koryguj temp. punktu pocz. i końc. Podczas regulacji krzywej "wpływ temp. wewn" można ustawić na0%- 10%.

Temp. grz. 20st

Temp. osz. 18st.

Nastawy na kotle

3.A- 0

3.b- 15

3.C- 12

Przy takim ustawieniu temp. wody na zasilaniu wynosi 30st przy 20st na zewn. i 47st przy -15st na zewn. Pracuję przy takich nastawach 4 sezon i temp. wewątrz jest taka jak założyłem.

Dom o podobnych parametrach jak u ciebie ale i gazu idzie 7-8 m3 przy obecnych temperaturach zewn.

Mariusz może podasz pełne ustawienia dla pełnej podłogówki? Wszyscy będą mega wdzięczni w tym ja :)

Witam

Mam kociolek jak w temacie I bufor750l z wewnetrzym zbiornikiem 250l CWU. Obecnie kociolek jest sterowany sterownikiem TATAREK (taki od kominka z plaszczem wodnym). Niestety ten sterownik nie ma ustawianej histerezy ustawionej temperatury, czego efektem jest taktowanie kociolka (nawet kilkanascie razy na godzine). Szukam obecnie sterownika w ktorym mozna ustawic histereze wieksza niz 1 stopien. Czytalem instrukcje od FW100 I jakos nie moge znalezc gdzie sie ustawia ta histereze. Jesli to cos pomoze to mam podlaczony bufor pod obwod grzewczy. Obwod CWU jest odlaczony.

Czy ktos moze mi wskazac gdzie i jak na sterowniku FW100 ustawia sie histereze obwodu grzewczego?

Wrazenia eksploatacyjne: co roku trzeba robic czyszczenie za 300zl. Ostatnio musialem jeszcze robic czyszczenie chemiczne za 200 bo kociolek zaczal buczec jak syrena okretowa.:/

ps. sory za brak polskich znakow ale taki mam komp w tym momencie.

Który sterownik tatarka masz? Ogólnie są to ubogie w ustawienia sterowniki za dużą kasę.

Szukam obecnie sterownika w ktorym mozna ustawic histereze wieksza niz 1 stopien. .

może coś takiego?

histereza od 0,2*C do 4*C -> http://www.sterr.pl/products_RTW101.html

histereza od 0,2*C do 2*C -> http://www.deltadore.com/poland/pl/produkty-dystrybucji-profesjonalnej/tybox-137.html#prod_detail

Dziś u mnie -2 na zew

Na fw 120 auto

Podłogowe

Temp zadana ponieszczenia 16,5

Temp oszcz 16

Aktualna temp pom 11,9

Zadana temp zasilania 23,6

Aktualna temp zasilania 12 i piec nie odpalil

Temp projektowa 35

Max temp zasilania 45

Wplyw temp pom 100%

Wplyw temp pom skuteczny w trybie oszcz.-pzamr

Korekcja wskazan 0.0k

Ogrz wyl do nizszego poziomu temp nie

Ogrz wyl przy temp zew 20stop

Temp granicza mrozu 3

Min temp zewc-15

Akumulacja cieplna budynku 50%

Kalib wew czujnika temp pom 0.0k

1A 34

3A 0

3B 8

3C 4

Co zmienić?

Dziś jak dałem 0% wplyw temp pomieszczenia to nie ma regulacji temp tylko skala cieplo zimno wtedy piec grzeje tez wg krzywej ?

U mnie tylko podłogówka

Ktoś kto ma podłogówkę tylko i wyłącznie i ma sprawdzone ustawienia to może się pochwali ja narazie nie mieszkam i chce utrzymać 16-18 stop max ale później przydają się inne sprawdzone ustawienia.

Edytowane przez epterode