asik86 19.11.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 A ja dzisiaj weszłam w menu na fw 200 i właśnie dostrzegłam, że parametr ogrzewanie wył. przy temp. zewn serwisant ustawił mi na 17 st., nie wiem czy dobrze rozumiem, ale przecież to też jest kluczowe gdyż w innym miejscu zaczyna się krzywa, czyli przy temp projektowej 45 st. mi nie dogrzewa. Konsekwencją jest zbyt niska temp na piecu. Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 19.11.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 (edytowane) Źle rozumiesz, ten parametr odpowiada za całkowite wyłączenie ogrzewania gdy temperatura zewnetrzna jest wyższa od wpisanej tu Edytowane 19 Listopada 2016 przez mariuszwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik86 20.11.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 (edytowane) No a powiedz mi co z tą maksymalną mocą kotła. Zostawić parametr 1a 100, czy zmniejszyć? Wodę w c.o. mam ustawioną na 40 st, i to mi starczy, bo w łazience mam baterie termostatyczną z blokadą na 38 st., więc cieplejszej wody nie potrzebuje, tymbardziej, że mam tylko prysznic, wanny nie posiadam, w trakcie oszczędzania woda 25 st. A tak apropo to jak najlepiej ustawić wodę użytkową żeby było najekonomiczniej? Czy tak jak ja mam, więc 40 i 25, czy może im mniejsza różnica tym lepiej, bo mniej gazu idzie by podgrzać wodę do żądanej wyższej temperatury. Niby najwięcej gazu idzie właśnie do podgrzania wody, a mi jak podgrzewa wodę to na piecu jest ponad 80 st., ale to chyba normalne.Piec mam i tak przewymiarowany. Serwisant mówił, że nie ma potrzeby brać mniejszego pieca, bo on sam dostosowuje sobie moc jaką aktualnie potrzebuje. Mówił lepiej większy piec niż za mały. Więc co mam zrobić, ograniczyć moc czy nie? Edytowane 20 Listopada 2016 przez asik86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 20.11.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Serwisant mówił, że nie ma potrzeby brać mniejszego pieca, bo on sam dostosowuje sobie moc jaką aktualnie potrzebuje. Mówił lepiej większy piec niż za mały. Więc co mam zrobić, ograniczyć moc czy nie? W swoim ZSB 14-3C mam ograniczoną moc grzania do maksymalnego zapotrzebowania wg OZC czyli 6KW i to wystarcza, Kocioł startuje już ograniczoną mocą zanim dostroi się do aktualnego zapotrzebowania co wydaje mi się korzystne. Dla CWU też ograniczyłem moc do 9KW, przez co nie osiąga tak wysokich temperatur na zasilaniu rzędu 70-80 st. a więc temperatura powrotu może być już poza zakresem temperatur kondensacji. Teraz zasilanie dla CWU ma do 60 st., powrót napewno poniżej 55 stopni - korzystnie bo kocioł kondensuje. Także moim zdaniem warto ograniczyć moc ale tylko do poziomu przy którym będzie utrzymany pełen komfort grzania CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 20.11.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Kocioł zawsze startuje z 85-90% mocy nominalnej czyli 14kW. Ograniczenie mocy nie ma na to żadnego wpływu.Jedyny powód ograniczenia mocy to aby po dużym wychłodzeniu domu kocioł nie puszczał w instalację zbyt gorącej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 20.11.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Koleżanka ma wersje 22 kW i tutaj ograniczenie do 9-10 kW jest wskazane, chociaż moc minimalna tego kotła to 7,3 kW i kocioł pewnie będzie i tak taktował. Jeśli nawet startuje z mocą 90%mocy miminalnej to zaraz schodzi z mocą w dól i w zależności od tego jak szybko rośnie temp. wody zwiększa moc, jeśli mocy nie ograniczysz to szybko wode nagrzeje i się wyłączy gdy moc będzie ograniczona to będzie pracował dłużej i o to chodzi. Ciekawe, że kolejna osoba kupiła za duży kocioł po namowie serwisanta. Zgadza się że kocioł zmniejsza moc, ale moc maksymalną, natomiast moc minimalna pozostaje na stałym poziomie, a właśnie za duża moc minimalna jest problemem w związku np. z taktowaniem.Kiedyś robiłem próby i kocioł przy mocy 8 kW spokojnie radził sobie przy sporych mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik86 20.11.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Koleżanka ma wersje 22 kW i tutaj ograniczenie do 9-10 kW jest wskazane, chociaż moc minimalna tego kotła to 7,3 kW i kocioł pewnie będzie i tak taktował. Jeśli nawet startuje z mocą 90%mocy miminalnej to zaraz schodzi z mocą w dól i w zależności od tego jak szybko rośnie temp. wody zwiększa moc, jeśli mocy nie ograniczysz to szybko wode nagrzeje i się wyłączy gdy moc będzie ograniczona to będzie pracował dłużej i o to chodzi. Ciekawe, że kolejna osoba kupiła za duży kocioł po namowie serwisanta. Zgadza się że kocioł zmniejsza moc, ale moc maksymalną, natomiast moc minimalna pozostaje na stałym poziomie, a właśnie za duża moc minimalna jest problemem w związku np. z taktowaniem. Kiedyś robiłem próby i kocioł przy mocy 8 kW spokojnie radził sobie przy sporych mrozach. Dzięki za info, w takim razie ograniczę moc do 10 kw. Zobaczymy jakie będą efekty. Powiedz proszę w parametrze 1A dla c.o i w 1B dla c.w.u tak samo ograniczyć, czyli 1A 55 i 1B 55? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 20.11.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Dla cwu jesli jeśli ustawisz 55 i nie będziesz długo czekać na ciepłą wodę to zostaw, a jak za długo to daj więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 21.11.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Witam Zastanawiam się nad zakupem tego kotła i chciałem zapytać o regulację temperatury zasilania C.O. W instrukcji jest napisane "Zakres nastawy temperatury zasilania c.o. wynosi ok. 35 - ok. 90 °C. " i podana jest tabelka : Położenie Temperatura zasilania 1 ok. 35 °C 2 ok. 43 °C 3 ok. 50 °C 4 ok. 60 °C 5 ok. 67 °C 6 ok. 75 °C maks. ok. 90 °C Czy to oznacza, że tylko takie temperatury mogą być ustawione na wyjściu z kotła? Czy temperatury pośrednie można uzyskać tylko za pomocą zaworu trój-drogowego? Pozdawiam To są nastawy na pokrętle. Rozumiem, że pokrętło jest po to jakby nie było żadnego sterowania ? W sterowniku pogodowym np. CW400 się ustawia temperaturę wymaganą w pomieszczeniach i piec sam przelicza jaka będzie na kotle. Ja to rozumiem tak i proszę niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę. Ustawiamy pokrętłem np., 3 czyli 50`C. Na sterowaniu np 22`C grzanie, 21`C obniżanie. Kocioł przelicza na żywo jaką potrzebuje wodę do osiągnięcia tego celu np. 40`C. Ta temperatura mieści się w tym co ustawiliśmy na pokrętle więc wszystko powinno być OK. Pytanie mam za to następujące. A co jak w powyższym przypadku ustawimy mu pokrętłem 1. czyli 35`C ? Czy będzie starał się osiągnąć przeliczone 40`C na kotle, a nastawa 35`C mu to uniemożliwi (kocioł będzie kręcił cały czas) czy... ... kocioł zignoruje nastawę pokrętła i nagrzeje sobie spokojnie do 40`C czy ile mu tam będzie potrzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 21.11.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Kocioł zawsze startuje z 85-90% mocy nominalnej czyli 14kW. Ograniczenie mocy nie ma na to żadnego wpływu. Jedyny powód ograniczenia mocy to aby po dużym wychłodzeniu domu kocioł nie puszczał w instalację zbyt gorącej wody. Jesteś pewien, że mimo ograniczenia mocy startuje 85-90% mocy nominalnej?. Wydaje mi się, że po ograniczeniu startuje o wiele spokojniej, dlatego byłem przekonany, że podczas startu nie przekracza ustawionej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.11.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Ograniczenie mocy to jedno a zapewnienie 100% zapłonu za pierwszym razem to drugie.Wiele kociołków startuje z podwyższoną mocą i wysterowaniem palnika a następnie schodzi z modulacją do wymaganych obliczonych parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 21.11.2016 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Jesteś pewien, że mimo ograniczenia mocy startuje 85-90% mocy nominalnej?. Wydaje mi się, że po ograniczeniu startuje o wiele spokojniej, dlatego byłem przekonany, że podczas startu nie przekracza ustawionej mocy. Wchodzisz do drugiego poziomu menu serwisowego kotła, przechodzisz na parametr 9.C i czekasz aż kocioł odpali - na własne oczy przekonasz się z jaka mocą startuje, po jakim czasie schodzi do mocy minimalnej i jak szybko ją zwiększa. Dlatego ograniczenie mocy maksymalnej nie ma sensu, poza sytuacja kiedy przy wychłodzonym domu chcąc szybko osiągnąć temp. zadaną zacznie wykorzystywać więcej mocy i dać wysoką temp. na zasilaniu, co przy podłogówce nie jest korzystne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekw 21.11.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Mariusz a wytłumacz mi proszę kiedy widać że kocioł kondensuje? czy jest to tylko zakres temperatury czy muszą migać te młotki na wyświetlaczu na piecu? bo u mnie bardzo rzadko migają te młotki... czy to kwestia tkwi w ustawieniach? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 21.11.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Kondensacja występuje gdy temperatura pwrotu jest nizsza od 56 st z wężyka powinien wypływać kondensat i po tym można to zjawisko rozpoznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 22.11.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 To są nastawy na pokrętle. Rozumiem, że pokrętło jest po to jakby nie było żadnego sterowania ? W sterowniku pogodowym np. CW400 się ustawia temperaturę wymaganą w pomieszczeniach i piec sam przelicza jaka będzie na kotle. Ja to rozumiem tak i proszę niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę. Ustawiamy pokrętłem np., 3 czyli 50`C. Na sterowaniu np 22`C grzanie, 21`C obniżanie. Kocioł przelicza na żywo jaką potrzebuje wodę do osiągnięcia tego celu np. 40`C. Ta temperatura mieści się w tym co ustawiliśmy na pokrętle więc wszystko powinno być OK. Pytanie mam za to następujące. A co jak w powyższym przypadku ustawimy mu pokrętłem 1. czyli 35`C ? Czy będzie starał się osiągnąć przeliczone 40`C na kotle, a nastawa 35`C mu to uniemożliwi (kocioł będzie kręcił cały czas) czy... ... kocioł zignoruje nastawę pokrętła i nagrzeje sobie spokojnie do 40`C czy ile mu tam będzie potrzeba ? Sorry, że sam siebie cytuję ale szukam funkcji dla pokręteł na kotle. Do czego tak na prawdę służą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregzawa 22.11.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Sorry, że sam siebie cytuję ale szukam funkcji dla pokręteł na kotle. Do czego tak na prawdę służą ? dotyczy sterownika FW200 (w innych powinno być tak samo) jak mu ustawisz na pokrętle 35st. to na sterowniku maksymalna temperatura zasilania będzie 35st. mimo że potrzeba będzie np. 45st. dla sprawdzenia ustaw sobie na pokrętle 35st. a na sterowniku temperaturę zadaną (w pomieszczeniu) 30st. i sprawdź sobie jaką masz pokazywaną temperaturę zasilania do osiągnięcia - będzie to 35st kociołek osiągnie temperaturę 35st. i się wyłączy pokrętła na kociołku służą też do określenia maksymalnych temperatur - dla CWU jak naciśniesz przycisk CWU natychmiast od zaraz to kociołek bęcie grzał do temperatury z pokrętła, tak samo dla CO jak naciśniesz przycisk grzej natychmiast od zaraz to kociołek zacznie grzać CO a temperatura zasilana będzie taka jak na pokrętle dlatego też należy ustawiać temperaturę na pokrętle wyższą niż temperaturę maksymalną zasilania w sterowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekw 22.11.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Mariusz zauwazylem ze na Twoich ustawieniach zuzycie gazu mam okolo 3,6m3 na dobe - 21 grzanie i 19 oszczedz. to chyba dobry wynik-temp na dworze 6st, tylko martwi mnie jeden motyw: w domu 22 stopnie na piecu 42st potem temp wody spada szybko do 30st piec podgrzewa na 5sekund wode wzrasta do 40 st znowu i przestaje grzac i chodzi pompka. Zaobserwowalem ze pare razy tak sie stalo w ciagu kilku dni, to jest to taktowanie?czy nic sie nie zepsuje jak tak robi?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 23.11.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 To jest objaw taktowania. Czy ustawiłeś nastawy na piecu, czy tylko na FWxx? Pompke daj na 3 bieg, aby był szybszy odbiór ciepła z kotła, na FWxx rozgrzewanie daj na oszczędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 23.11.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 dla sprawdzenia ustaw sobie na pokrętle 35st. a na sterowniku temperaturę zadaną (w pomieszczeniu) 30st. i sprawdź sobie jaką masz pokazywaną temperaturę zasilania do osiągnięcia - będzie to 35st kociołek osiągnie temperaturę 35st. i się wyłączy Ustawiłem na 1, a zadaną na 25`C. Przeliczył, że będzie kręcił kocioł do temp 41`C więc Twoja teoria się nie sprawdziła. Jak to jest do końca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 23.11.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Podłączenie sterownika pogodowego dezaktywuje pokrętła. Ja osobiście ustawiłem je na "3" co obecnie nie ma znaczenia, ale w razie jakby sterownik padł (przestał być widoczny dla kotła: przetarcie kabla, zepsucie etc.) to stanowi to dodatkowe zabezpieczenie niż ustawienie np. na max temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts