krzyk123 23.09.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Hej. Mam pytanie o wyświetlanie temperatury zewnętrznej na FW100. U mnie piec pokazuje na sterowniku temp. zewnętrzną podczas trybu pracy grzania CO, natomiast w trybie podgrzewania CWU pokazuje temperaturę ładowania zasobnika, a temp. zewnętrzna znika. Jest to dla mnie o tyle niewygodne, że często na piecu sprawdzam temp. zewnętrzną (nie mam innych termometrów zewnętrznych ) i jeśli piec sobie aktualnie grzeje wodę w zasobniku to muszę się przebijać przez menu informacyjne żeby odczytac temp. zewnętrzną. Czy można jakoś wymuśić żeby temperatura zewnętrzna była pokazywania przez cały czas ? pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 23.09.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) Czy ktoś robi dezynfekcje termiczną i jak to u was wygląda? bo mam taki problemik. Chciałem sobie zrobić dezynfekcje termiczną 70 st. Jakie muszą być spełnione warunki, ustawienia żeby to uruchomić. Jak daje "uruchom teraz" to nic sie nie dzieje. Na ścianie w salonie sterownik FW100, ogrzewanie mam wyłaczone na pokrętle na piecu. W menu srvisowym opcja jest aktywna - 01. P.S krzyk123 - nie można wymusić, pokazuje te dane którymi aktualnie "kocioł sie zajmuje". pzdr. Edytowane 23 Września 2013 przez slawos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 24.09.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 CZeść słuchajcie, mam taki problemik. Chciałem sobie zrobić dezynfekcje termiczną 70 st. Jakie muszą być spełnione warunki, ustawienia żeby to uruchomić. Jak daje "uruchom teraz" to nic sie nie dzieje. Na ścianie w salonie sterownik 100, ogrzewanie mam wyłaczone na pokrętle na piecu. Przytrzymaj dłuzej przycisk menu na FW100 i wejdż do ustawień serwisowych. Tam bedziesz miał dezynfekcję termiczna zasobnika i wybierasz tryb ręczny. Po kilku minutach kociołek zacznie dezynfekować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 24.09.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 CZeść Przytrzymaj dłuzej przycisk menu na FW100 i wejdż do ustawień serwisowych. Tam bedziesz miał dezynfekcję termiczna zasobnika i wybierasz tryb ręczny. Po kilku minutach kociołek zacznie dezynfekować. Pozdrawiam mam ustawione "tryb ręczny" daje "uruchom teraz" i nic sie nie dzieje ;( W ust. servisowych na kotle funkcja dezynfekcji termicznej aktywna czyli - 01. Nie wiem jak to ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro01 25.09.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 w ustawieniach pieca wyłącz funkcje i uruchom na fw100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro01 25.09.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 mam ustawione "tryb ręczny" daje "uruchom teraz" i nic sie nie dzieje ;( W ust. servisowych na kotle funkcja dezynfekcji termicznej aktywna czyli - 01. Nie wiem jak to ruszyć. funkcją 01 aktywną uruchamiasz dezynfekcję w przypadku braku fw100. W przeciwnym razie w menu pieca ma być wyłączona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popek1 26.09.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Witam, prosze o porade jak rozwiazac nastepujacy problem 1. mam kociol cerapur smart zsb 14-3c2. zasobnik 120l - to w sumie nie istotne3. sterownik FW-1004. domek jednorodzinny z poddaszem uzytkowym sterownik ten mam zawieszony na scianie w salonie, w kotrym takze jest kominek. Problem jest taki ze jak napale w kominku temperatura w salonie sie podniesie tak, ze kociol sie wylacza,a pokoje na gorze - sypialnia jest zimna ze ciezko wejsc. w salonie mam 23 stopnie, a w sypialni ok 18.Jak rozwiazac problem zeby podczas palenia w kominku, kociol sie nie wylaczal i grzal tylko pokoje na gorze...Wiem ze mozna np. przeniesc sterownik na kociol i niech grzeje wg. krzywej..ale chyba bym wolal jednak miec ten sterownik w zasiegu reki, zeby w razie potrzeby cos podkrecic albo kociol wylaczyc,itp. wiec prosze o propozycje inne.dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 26.09.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 sterownik przenieś do pomieszczenia, w którym najszybciej spada temp, lub które jest najchłodniejsze... w tym pomieszczeniu odkręć zawory na grzejnikach na maxa, w pozostałych pomieszczeniach skręć na temp. jaką chcesz w nich mieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 26.09.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 funkcją 01 aktywną uruchamiasz dezynfekcję w przypadku braku fw100. W przeciwnym razie w menu pieca ma być wyłączona Ustawiłem na 00 i dalej nie startuje ta dezynfekcja ("tryb ręczny" daje "uruchom teraz"), może musi być jeszcze jakiś warunek spełniony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 26.09.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Witam, prosze o porade jak rozwiazac nastepujacy problem 1. mam kociol cerapur smart zsb 14-3c 2. zasobnik 120l - to w sumie nie istotne 3. sterownik FW-100 4. domek jednorodzinny z poddaszem uzytkowym sterownik ten mam zawieszony na scianie w salonie, w kotrym takze jest kominek. Problem jest taki ze jak napale w kominku temperatura w salonie sie podniesie tak, ze kociol sie wylacza,a pokoje na gorze - sypialnia jest zimna ze ciezko wejsc. w salonie mam 23 stopnie, a w sypialni ok 18. Jak rozwiazac problem zeby podczas palenia w kominku, kociol sie nie wylaczal i grzal tylko pokoje na gorze... Wiem ze mozna np. przeniesc sterownik na kociol i niech grzeje wg. krzywej..ale chyba bym wolal jednak miec ten sterownik w zasiegu reki, zeby w razie potrzeby cos podkrecic albo kociol wylaczyc,itp. wiec prosze o propozycje inne. dzieki! Wydaje mi się że można by było zastosować moduł FB10 do FW 100 w tym pokoju na górze http://szkolenia-junkers.pl/materials/index/download/file/12 i z tegoż pokoju ustawiać temp. poprzez ten właśnie moduł. Trzeba się poradzić servisu czy by to zagrało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro01 26.09.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Ustawiłem na 00 i dalej nie startuje ta dezynfekcja ("tryb ręczny" daje "uruchom teraz"), może musi być jeszcze jakiś warunek spełniony? sprawdziłem u mnie jest na pewno 00. Może masz ograniczoną moc grzania cwu, nie wiem czy to ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 27.09.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Wydaje mi się że można by było zastosować moduł FB10 do FW 100 w tym pokoju na górze http://szkolenia-junkers.pl/materials/index/download/file/12 i z tegoż pokoju ustawiać temp. poprzez ten właśnie moduł. Trzeba się poradzić servisu czy by to zagrało... A może po prostu ustawić "wpływ temperatury pomieszczenia" na 0% w parametrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popek1 27.09.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 A może po prostu ustawić "wpływ temperatury pomieszczenia" na 0% w parametrach? dzieki za podpowiedz ale mysle ze w ten sposb bedzie kociol sterowany typowo przez pogodowke, czyli pewnie bedzie grzal ostro? tzn przy takim ustawieniu kiedy kociol sie wylacza, gdzies sie ustawia temperature ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popek1 27.09.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 sterownik przenieś do pomieszczenia, w którym najszybciej spada temp, lub które jest najchłodniejsze... w tym pomieszczeniu odkręć zawory na grzejnikach na maxa, w pozostałych pomieszczeniach skręć na temp. jaką chcesz w nich mieć... dzieki ze podpowiedz to by bylo dobre rozwiazanie, tylko musialbym kabel na pietro pociagnac do sterownika, wiec troche odpada bo nie mam jak tego kabla ladnie schowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 30.09.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam Czy spotkaliście się z taka przypadłością że Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C wpada w rezonans podczas pracy palnika i chodzi momentami jak trąbka wuwuzela ??? Dźwięk jest taki że słychać w całej okolicy, wolno narasta i trwa kilka sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.09.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam Czy spotkaliście się z taka przypadłością że Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C wpada w rezonans podczas pracy palnika i chodzi momentami jak trąbka wuwuzela ??? Dźwięk jest taki że słychać w całej okolicy, wolno narasta i trwa kilka sekund. Mialem tak prawie 2 lata, teraz za to mam inaczej: nie buuczy tylko zadudni z 2,3 razy za kazdym razem jak odpale grzanie CO..., to cos moze oznaczac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.09.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 podejrzewam zły montaż dyszy.Ja miałam tak w bojlerze, po zmianie typu gazu, kiedy jakieś patałachy wymieniłay na zły model dyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 30.09.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Z tym trabieniem to napewno ma wpływ moc palnika z jaka chodzi kocioł w danym momencie, napewno mozna zredukowac poprzez zmiane ustawień maksymalnej mocy.W tej chwili moc na CO jest ograniczona do 6 KW i wolałbym zeby tak zostało (to jest max zapotrzebowanie tego budynku przy -20 st na zewnątrz, ogrzewanie grzejnikami), dzieki temu kocioł chodzi dłużej a na mniejszej mocy i nie ma częstego taktowania, szczególnie teraz gdy jeszcze nie jest na dworze bardzo zimno. W moim domu mam identyczny kocioł, tez zdarzyło się ze kiedyś zajęcza,ł ale szybko mu przeszło, w całym domu ogrzewanie podłogowe i chyba mniejszy problem z taktowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 30.09.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam, Mam pytanie do użytkowników tego pieca, którzy mają w całym domu podłogówkę (ewentualnie może jakiś montażysta się tu pojawi i podpowie ) Zakupiłam Junkersa model jak w tytule wątku. Dom 125 mkw powierzchni użytkowej i w całym domu podłogówka + 1 drabinka w łazience. Hydraulik za 1,5 tygodnia ma mi ten piec zamontować i uruchomić, i dziś dzwoni do mnie i każe mi się upewnić w Junkersie (póki co nikt nie odbiera) czy ten piec wystarczy tylko podłączyć i uruchomić, i sobie będzie działał jak należy (na temperaturze 24-26), czy może wymaga jakichś dodatkowych bajerów (siłowniki, zawory 3drogowe??). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drk001 30.09.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam, posiadam Junkers Cerapur ACU - Smart ZWSB 30-4A z regulatorem pogodowym FW120. mój program grzania ciepłej wody to:8.30-9.30 12.00-13.0017.00-22.00 Moje pytanie jak powinienem ustawić pompę cyrkulacyjna czy podczas grzania wody czy podczas oszczędzania, żeby pompka "rozprowadzała" ciepłą wodę po instalacji. dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts