Jarek.P 01.02.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Zmień instalatora, dobrze ci radzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobzd 04.02.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Moje założenia dla instalacji, dom 130 m2parter+poddasze, podłogówka 100% zasilana bezpośrednio z kotła -> prosta instalacja bez mieszaczy itp., dla CWU zasobnik 120L. Mam 112m2 podłogówki bez mieszaczy i zasobnik ST-120 Junkersa. Woda do CO ustawiona na max 48C i piec tego nie przekracza, podczas grzania zasobnika piec grzeje ponad 80C. Instalacja maksymalnie uproszczona. Dobrze założyć bimetaliczny ogranicznik temperatury gdyby zdarzyło się że zawór nie przełączy z CWU na CO i pójdzie 80C w podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARJ 04.02.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Mobzd dzięki za konkretną odpowiedź ! tym bardziej, że wcześniejsze dwa wpisy niewiele wniosły do dyskusji ... thx, pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 07.02.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Mobzd dzięki za konkretną odpowiedź ! tym bardziej, że wcześniejsze dwa wpisy niewiele wniosły do dyskusji ... thx, pozdr Jak nie wniosły dali Ci jedyne sensowne rozwiązanie. Są 2 opcje: 1) naciąga na maxa na koszta aby prowizję dostać i wykazać się ilością roboty, 2) gorsza nie ma pojęcia co robi - ku tej koledzy się skłaniają i ja również. A uwierz mi, że kto jak kto - ale wiedzą co piszą. Już miałem tak, że chłop rozgrzebał kotłownię a później kumpel z nim przyjeżdżał do mnie pokazywac mu jak to wygląda bo nie potrafił prostego pieca ogarnąc. Ja to jestem z tych , że po budowie każde słowo majstra biorę za wałek Edytowane 7 Lutego 2014 przez tacim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepexy 08.02.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Zdaje sobie sprawę, że powyższe pytanie brzmi dziwnie, ale instalator twierdzi, że generalnie kotły "nie wiedzą" czy grzeją CO czy CWU i dlatego trzeba stosować wyższy parametr żeby dogrzać CWU, a co za tym idzie rozbudowywać instalację o mieszacze itd. Myślę, że ZSB 14-3C ze sterownikiem FW 100 doskonale wie, kiedy grzeje CO, a kiedy CWU. U mnie to wygląda tak: w tej chwili na zewnątrz +2 stopnie. Zasilanie na piecu 38. Kiedy temperatura CWU spadnie poniżej określonego poziomu (mam ustawione 50 stopni) piec zacznie grzać CWU. W takiej sytuacji piec "rozpala" się do ponad 70 stopni. Kiedy tylko CWU osiągnie te 50 stopni piec na chwilę się wyłącza, ale CWU dalej jest ogrzewana niejako siłą rozpędu do ok. 54 stopni. Zasilanie na piecu spada i kiedy osiągnie ok 45 stopni słyszę jak przełącza się zawór (tak poza tematem-u mnie przełączenie jest bardzo głośnie i trochę mnie to martwi-wie ktoś, czy tak ma być?). I dalej, kiedy temperatura zasilania spadnie poniższej wymaganej temperatury zasilania (czyli w tej chwili te 38 ), piec się załącza i dalej spokojnie grzeje sobie CO. Konkludując-zmień instalatora także dlatego, że nie potrzeba Ci 22kW do 130 m i to podłogówki. Ogólnie zasada jest taka - 1kw na 10m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 08.02.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Witam, użytkowników omawianego kotła prosiłbym o informację odnośnie temeperatur jakie można ustawić dla CO i CWU - czy to są dwie od siebie niezależne wartości, i kocioł "wie" kiedy grzeje CO i kiedy CWU ? Tzn. jak kocioł grzeje CO to ma ustawione np. 40 stopni, a jak przełącza się na grzanie CWU to grzeje wężownicę w zasobniku temp. np. 50 stopni ? Zdaje sobie sprawę, że powyższe pytanie brzmi dziwnie, ale instalator twierdzi, że generalnie kotły "nie wiedzą" czy grzeją CO czy CWU i dlatego trzeba stosować wyższy parametr żeby dogrzać CWU, a co za tym idzie rozbudowywać instalację o mieszacze itd. Moje założenia dla instalacji, dom 130 m2parter+poddasze, podłogówka 100% zasilana bezpośrednio z kotła -> prosta instalacja bez mieszaczy itp., dla CWU zasobnik 120L. r Mam 134m2 do ogrzania , 100% podłogowe. Instalator mówi bzdury!! Instalacja bez mieszaczy, kocioł 2-funkcyjny ze zbiornikiem 300l CWU. Junkers Cerasmart 14 KW przełącza 2x na dobę grzanie CWU (do 45st. C ) reszta grzanie podłogówki ( na 21,5 st. C ) Dla mnie najtańsze rozwiązanienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 09.02.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) Mam tak samo . Mała poprawka - Cerapur Smart to kocioł 1-funkcyjny. Grzeje albo CO, albo CWU. U mnie 220m2 zasilane bezpośrednio z kotła, zero dodatkowego osprzętu. Edytowane 9 Lutego 2014 przez RadziejS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Ja mam problem z pompą cyrkulacyjną i sterownikiem FW120. Ustawiłam godziny w jakich ma pracować oraz częstotliwość włączania się pompy cyrkulacyjnej co 1/h, a ta w nastawionych godzinach pracy włącza się co minutę. W dodatku przy włączaniu się cyrkulacji natychmiast włącza się piec by dogrzać wodę i wówczas buczy jak buczek przeciwmgielny Z tego powodu mam cały dzień ustawiony tryb nocny (oszczędzania), bo tylko on wyłącza cyrkulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 11.02.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Z tego co pamietam w instrukcji kotła jest błąd, podłączenie pompy cyrkulacyjnej ma być do innego złącza, opisywał to tutaj JarekP.Warto sprawdzić, może to jest przyczyną?Cytuję: Jarek.P24-03-2013, 14:04Masz źle podłączoną tą pompkę. Zaciski NP/LP są do zewnętrznej pompy obiegu CO, recyrkulacja powinna być podpięta do NZ/LZ tylko trzeba jeszcze odpowiednie parametry w sterowniku poustawiać. Poszukaj w tym wątku dyskusji jakoś rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof244 05.03.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Krótko i w temacie: Junkers 14 smart z zasobniekim 120ltr i programatorem FW120, dom 150m, dwa piętra, trochę podłogówki reszta kaloryfery.Na początku wiecie, krzywe i te rzeczy (zabawa długimi tygodniami). Doszedłem do stałej temp: 20 stopni czy to mróz czy zima ale teraz jak jest 6 stopni a chciałbym lekko podciągnąć temp np do 22. Jak to zrobić?tpocz=22tkonc=42tem zas=48wpływ temp wew=0Pytanie drugieczy przy takim ustawieniu jest sens ustawiać programy dzień noc? Czy pogodówka i tak wszystko sama wysteruje? dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 06.03.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Krótko i w temacie: Junkers 14 smart z zasobniekim 120ltr i programatorem FW120, dom 150m, dwa piętra, trochę podłogówki reszta kaloryfery. Na początku wiecie, krzywe i te rzeczy (zabawa długimi tygodniami). Doszedłem do stałej temp: 20 stopni czy to mróz czy zima ale teraz jak jest 6 stopni a chciałbym lekko podciągnąć temp np do 22. Jak to zrobić? tpocz=22 tkonc=42 tem zas=48 wpływ temp wew=0 Pytanie drugie czy przy takim ustawieniu jest sens ustawiać programy dzień noc? Czy pogodówka i tak wszystko sama wysteruje? dziękuję za odpowiedźPodnieś temp. punkt. pocz.o 2 st i poczekaj dobe na efekt i jeśli trzeba zmieniaj dalej ten parametr. Program na dzień i noc można ustwić bo podczas snu lepiej mieć niższą temp, a i trochę mniej gazu spalisz, chociaż przy wpływie temp. wew. 0 % tego nie ustawisz. Edytowane 7 Marca 2014 przez mariuszwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drk001 21.03.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 (edytowane) Witam, posiadam Junkers Cerapur ACU - Smart ZWSB 30-4A z regulatorem pogodowym FW120. Piec nie reaguje na ustawienia na programatorze tylko grzeje do temperatur ustawionych pokrętłami na piecu.dla przykładu:- ustawiona temp. grzania ciepłej wody na programatorze 20 stopni a na piecu 60 stopni - piec grzeje wodę do 60 stopni, nie bierze pod uwagę temperatury ustawinej na programatorze. Edytowane 22 Marca 2014 przez drk001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes413 24.03.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Witam, posiadam Junkers Cerapur ACU - Smart ZWSB 30-4A z regulatorem pogodowym FW120. Piec nie reaguje na ustawienia na programatorze tylko grzeje do temperatur ustawionych pokrętłami na piecu. dla przykładu: - ustawiona temp. grzania ciepłej wody na programatorze 20 stopni a na piecu 60 stopni - piec grzeje wodę do 60 stopni, nie bierze pod uwagę temperatury ustawinej na programatorze. A dobrze jest ustawiony i podłączony regulator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tren90 28.03.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Z tego co kojarze to minimalna temperatura CWU to 40stopni jaką można ustawić, poniżej tej wartości program nie jest brany pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drk001 31.03.2014 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Chyba sytuacja jest bardziej skomplikowana. Wcześniej trzymał każdą temperaturę ustawioną na programatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drk001 11.04.2014 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam,po wymianie wtyku kodującego kocioł nie reaguje na ustawienia na programatorze FW-120. pozdrwiam Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez drk001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 12.04.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Zadzwoń na infolinię Junkersa, bo faktycznie wydaje się iż serwisant dorabia teorię do rzeczywistości, ale kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajo 25.04.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Witampotrzebuje pomocy odnosnie Junkersa i ogrzewania wody. Mam obecnie model 22-.... ze sterownikiem FW-200 i mimo tego iz mam ustawione temperatury jakie powinny byc utrzymywane to piec tego nie trzyma, woda za bardzo sie wychladza a przycisk grzania na żądanie nie dziala, co prawda wyswietla sie komunikat 'zadana jest funkcja ciepla woda od teraz' ale piec sie nie uruchamia.Moje ustawienia wyglądaja tak:-ciepla woda i pompa cyrkulacyjna: osobne programy>program cieplej wody>wszystkie dni> p1: 43 oC od 6.00 p2: 38 oC od 23>program pompy cyrkulacyjnej>wszystkie dni> zal: od 6.00, wyl: od 22.00>parametry> dzialanie pompy cyrk: 3/hna piecu temp ustawiona na okolo 46.Zauwazylem ze piec podgrzewa wode dopiero jak spadnie do 32-33 stopni. Zadanie natychmiastowego nie uruchamia go. Troche mnie to irytuje bo mam male dziecko w domu i czesto potrzebuje cieplej wody na 'juz'. Macie moze jakies pomysly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes413 28.04.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Witam potrzebuje pomocy odnosnie Junkersa i ogrzewania wody. Mam obecnie model 22-.... ze sterownikiem FW-200 i mimo tego iz mam ustawione temperatury jakie powinny byc utrzymywane to piec tego nie trzyma, woda za bardzo sie wychladza a przycisk grzania na żądanie nie dziala, co prawda wyswietla sie komunikat 'zadana jest funkcja ciepla woda od teraz' ale piec sie nie uruchamia. Moje ustawienia wyglądaja tak: -ciepla woda i pompa cyrkulacyjna: osobne programy >program cieplej wody>wszystkie dni> p1: 43 oC od 6.00 p2: 38 oC od 23 >program pompy cyrkulacyjnej>wszystkie dni> zal: od 6.00, wyl: od 22.00 >parametry> dzialanie pompy cyrk: 3/h na piecu temp ustawiona na okolo 46. Zauwazylem ze piec podgrzewa wode dopiero jak spadnie do 32-33 stopni. Zadanie natychmiastowego nie uruchamia go. Troche mnie to irytuje bo mam male dziecko w domu i czesto potrzebuje cieplej wody na 'juz'. Macie moze jakies pomysly? a jak masz ustawione gałki na piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajo 29.04.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 a jak masz ustawione gałki na piecu na piecu mam ustawione cos kolo 3 czyli 46 stopni. Dziwi mnie fakt iz przycisk nie wymusza podgrzania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts