Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moje założenia dla instalacji, dom 130 m2parter+poddasze, podłogówka 100% zasilana bezpośrednio z kotła -> prosta instalacja bez mieszaczy itp., dla CWU zasobnik 120L.

Mam 112m2 podłogówki bez mieszaczy i zasobnik ST-120 Junkersa. Woda do CO ustawiona na max 48C i piec tego nie przekracza, podczas grzania zasobnika piec grzeje ponad 80C. Instalacja maksymalnie uproszczona. Dobrze założyć bimetaliczny ogranicznik temperatury gdyby zdarzyło się że zawór nie przełączy z CWU na CO i pójdzie 80C w podłogę.

Mobzd dzięki za konkretną odpowiedź ! tym bardziej, że wcześniejsze dwa wpisy niewiele wniosły do dyskusji ... thx, pozdr

Jak nie wniosły dali Ci jedyne sensowne rozwiązanie. Są 2 opcje: 1) naciąga na maxa na koszta aby prowizję dostać i wykazać się ilością roboty, 2) gorsza nie ma pojęcia co robi - ku tej koledzy się skłaniają i ja również. A uwierz mi, że kto jak kto - ale wiedzą co piszą.

Już miałem tak, że chłop rozgrzebał kotłownię a później kumpel z nim przyjeżdżał do mnie pokazywac mu jak to wygląda bo nie potrafił prostego pieca ogarnąc.

Ja to jestem z tych , że po budowie każde słowo majstra biorę za wałek :)

Edytowane przez tacim

Zdaje sobie sprawę, że powyższe pytanie brzmi dziwnie, ale instalator twierdzi, że generalnie kotły "nie wiedzą" czy grzeją CO czy CWU i dlatego trzeba stosować wyższy parametr żeby dogrzać CWU, a co za tym idzie rozbudowywać instalację o mieszacze itd.

Myślę, że ZSB 14-3C ze sterownikiem FW 100 doskonale wie, kiedy grzeje CO, a kiedy CWU.

U mnie to wygląda tak: w tej chwili na zewnątrz +2 stopnie. Zasilanie na piecu 38. Kiedy temperatura CWU spadnie poniżej określonego poziomu (mam ustawione 50 stopni) piec zacznie grzać CWU. W takiej sytuacji piec "rozpala" się do ponad 70 stopni. Kiedy tylko CWU osiągnie te 50 stopni piec na chwilę się wyłącza, ale CWU dalej jest ogrzewana niejako siłą rozpędu do ok. 54 stopni. Zasilanie na piecu spada i kiedy osiągnie ok 45 stopni słyszę jak przełącza się zawór (tak poza tematem-u mnie przełączenie jest bardzo głośnie i trochę mnie to martwi-wie ktoś, czy tak ma być?). I dalej, kiedy temperatura zasilania spadnie poniższej wymaganej temperatury zasilania (czyli w tej chwili te 38 ), piec się załącza i dalej spokojnie grzeje sobie CO.

Konkludując-zmień instalatora :) także dlatego, że nie potrzeba Ci 22kW do 130 m i to podłogówki. Ogólnie zasada jest taka - 1kw na 10m.

Witam,

użytkowników omawianego kotła prosiłbym o informację odnośnie temeperatur jakie można ustawić dla CO i CWU - czy to są dwie od siebie niezależne wartości, i kocioł "wie" kiedy grzeje CO i kiedy CWU ? Tzn. jak kocioł grzeje CO to ma ustawione np. 40 stopni, a jak przełącza się na grzanie CWU to grzeje wężownicę w zasobniku temp. np. 50 stopni ?

Zdaje sobie sprawę, że powyższe pytanie brzmi dziwnie, ale instalator twierdzi, że generalnie kotły "nie wiedzą" czy grzeją CO czy CWU i dlatego trzeba stosować wyższy parametr żeby dogrzać CWU, a co za tym idzie rozbudowywać instalację o mieszacze itd.

Moje założenia dla instalacji, dom 130 m2parter+poddasze, podłogówka 100% zasilana bezpośrednio z kotła -> prosta instalacja bez mieszaczy itp., dla CWU zasobnik 120L.

r

Mam 134m2 do ogrzania , 100% podłogowe.

Instalator mówi bzdury!!

Instalacja bez mieszaczy, kocioł 2-funkcyjny ze zbiornikiem 300l CWU. Junkers Cerasmart 14 KW przełącza 2x na dobę grzanie CWU (do 45st. C ) reszta grzanie podłogówki ( na 21,5 st. C )

Dla mnie najtańsze rozwiązanienie .

Ja mam problem z pompą cyrkulacyjną i sterownikiem FW120. Ustawiłam godziny w jakich ma pracować oraz częstotliwość włączania się pompy cyrkulacyjnej co 1/h, a ta w nastawionych godzinach pracy włącza się co minutę.

W dodatku przy włączaniu się cyrkulacji natychmiast włącza się piec by dogrzać wodę i wówczas buczy jak buczek przeciwmgielny :(

Z tego powodu mam cały dzień ustawiony tryb nocny (oszczędzania), bo tylko on wyłącza cyrkulację.

Z tego co pamietam w instrukcji kotła jest błąd, podłączenie pompy cyrkulacyjnej ma być do innego złącza, opisywał to tutaj JarekP.

Warto sprawdzić, może to jest przyczyną?

Cytuję:

Jarek.P

24-03-2013, 14:04

Masz źle podłączoną tą pompkę. Zaciski NP/LP są do zewnętrznej pompy obiegu CO, recyrkulacja powinna być podpięta do NZ/LZ tylko trzeba jeszcze odpowiednie parametry w sterowniku poustawiać. Poszukaj w tym wątku dyskusji jakoś rok temu.

• 4 weeks później...

Krótko i w temacie:

Junkers 14 smart z zasobniekim 120ltr i programatorem FW120, dom 150m, dwa piętra, trochę podłogówki reszta kaloryfery.

Na początku wiecie, krzywe i te rzeczy (zabawa długimi tygodniami). Doszedłem do stałej temp: 20 stopni czy to mróz czy zima ale teraz jak jest 6 stopni a chciałbym lekko podciągnąć temp np do 22. Jak to zrobić?

tpocz=22

tkonc=42

tem zas=48

wpływ temp wew=0

Pytanie drugie

czy przy takim ustawieniu jest sens ustawiać programy dzień noc? Czy pogodówka i tak wszystko sama wysteruje?

dziękuję za odpowiedź

Krótko i w temacie:

Junkers 14 smart z zasobniekim 120ltr i programatorem FW120, dom 150m, dwa piętra, trochę podłogówki reszta kaloryfery.

Na początku wiecie, krzywe i te rzeczy (zabawa długimi tygodniami). Doszedłem do stałej temp: 20 stopni czy to mróz czy zima ale teraz jak jest 6 stopni a chciałbym lekko podciągnąć temp np do 22. Jak to zrobić?

tpocz=22

tkonc=42

tem zas=48

wpływ temp wew=0

Pytanie drugie

czy przy takim ustawieniu jest sens ustawiać programy dzień noc? Czy pogodówka i tak wszystko sama wysteruje?

dziękuję za odpowiedź

Podnieś temp. punkt. pocz.o 2 st i poczekaj dobe na efekt i jeśli trzeba zmieniaj dalej ten parametr. Program na dzień i noc można ustwić bo podczas snu lepiej mieć niższą temp, a i trochę mniej gazu spalisz, chociaż przy wpływie temp. wew. 0 % tego nie ustawisz. Edytowane przez mariuszwa

• 2 weeks później...

Witam, posiadam Junkers Cerapur ACU - Smart ZWSB 30-4A z regulatorem pogodowym FW120.

Piec nie reaguje na ustawienia na programatorze tylko grzeje do temperatur ustawionych pokrętłami na piecu.

dla przykładu:

- ustawiona temp. grzania ciepłej wody na programatorze 20 stopni a na piecu 60 stopni - piec grzeje wodę do 60 stopni, nie bierze pod uwagę temperatury ustawinej na programatorze.

Edytowane przez drk001

Witam, posiadam Junkers Cerapur ACU - Smart ZWSB 30-4A z regulatorem pogodowym FW120.

Piec nie reaguje na ustawienia na programatorze tylko grzeje do temperatur ustawionych pokrętłami na piecu.

dla przykładu:

- ustawiona temp. grzania ciepłej wody na programatorze 20 stopni a na piecu 60 stopni - piec grzeje wodę do 60 stopni, nie bierze pod uwagę temperatury ustawinej na programatorze.

A dobrze jest ustawiony i podłączony regulator?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam

potrzebuje pomocy odnosnie Junkersa i ogrzewania wody. Mam obecnie model 22-.... ze sterownikiem FW-200 i mimo tego iz mam ustawione temperatury jakie powinny byc utrzymywane to piec tego nie trzyma, woda za bardzo sie wychladza a przycisk grzania na żądanie nie dziala, co prawda wyswietla sie komunikat 'zadana jest funkcja ciepla woda od teraz' ale piec sie nie uruchamia.

Moje ustawienia wyglądaja tak:

-ciepla woda i pompa cyrkulacyjna: osobne programy

>program cieplej wody>wszystkie dni> p1: 43 oC od 6.00 p2: 38 oC od 23

>program pompy cyrkulacyjnej>wszystkie dni> zal: od 6.00, wyl: od 22.00

>parametry> dzialanie pompy cyrk: 3/h

na piecu temp ustawiona na okolo 46.

Zauwazylem ze piec podgrzewa wode dopiero jak spadnie do 32-33 stopni. Zadanie natychmiastowego nie uruchamia go. Troche mnie to irytuje bo mam male dziecko w domu i czesto potrzebuje cieplej wody na 'juz'.

Macie moze jakies pomysly?

Witam

potrzebuje pomocy odnosnie Junkersa i ogrzewania wody. Mam obecnie model 22-.... ze sterownikiem FW-200 i mimo tego iz mam ustawione temperatury jakie powinny byc utrzymywane to piec tego nie trzyma, woda za bardzo sie wychladza a przycisk grzania na żądanie nie dziala, co prawda wyswietla sie komunikat 'zadana jest funkcja ciepla woda od teraz' ale piec sie nie uruchamia.

Moje ustawienia wyglądaja tak:

-ciepla woda i pompa cyrkulacyjna: osobne programy

>program cieplej wody>wszystkie dni> p1: 43 oC od 6.00 p2: 38 oC od 23

>program pompy cyrkulacyjnej>wszystkie dni> zal: od 6.00, wyl: od 22.00

>parametry> dzialanie pompy cyrk: 3/h

na piecu temp ustawiona na okolo 46.

Zauwazylem ze piec podgrzewa wode dopiero jak spadnie do 32-33 stopni. Zadanie natychmiastowego nie uruchamia go. Troche mnie to irytuje bo mam male dziecko w domu i czesto potrzebuje cieplej wody na 'juz'.

Macie moze jakies pomysly?

a jak masz ustawione gałki na piecu