nt_Jun 18.02.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 "Jeśli ogrzewając wcześniej węglem spalałeś 6 ton węgla to i obecnie paląc gazem będziesz miał duże zużycie gazu. Nastawy parametrów na kotle mają znikomy wpływ na to ile kocioł spali gazu ogrzewając mieszkanie do określonej temperatury,owszem mają wpływ na właściwą pracę, ale przyczyn dużego zużycia szukałbym poza kotłem. " Zużycie gazu, oleju opałowego, węgla, drewna zawsze zależy od wielu czynników, głównie tych zewnętrznych. Przede wszystkim sugerujemy zwrócić uwagę na temperaturę utrzymywaną w pomieszczeniach, straty ciepła przez ściany, okna, dach, podłogę oraz przez otwory wentylacyjne. Ilość zużywanego paliwa, zależy od parametrów i staranności wykonania izolacji w budynku, jak również od temperatur utrzymywanych w pomieszczeniach. Wszystkie te i inne czynniki, mają wpływ na zużycie gazu i mogą znacząco różnicować te wyniki. Pozdrawiam,Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spyrek 07.04.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam, Prosze o porade z sprawie usprawnienia systemu grzewczego domu, bo na fachowcow Junkersa z okolic Krakowa nie ma co liczyc. Przy problemie zalaczajacego sie i wylaczajacego pieca - jeden "specjalista" powiedzial, ze to wina tego ze mam tylko podlogowke:-) a drugi tak ustawil histereze na piecu, ze piec jeszcze szybciej sie zalaczal i wylaczal. Dzieki temu forum bylem w stanie 5 minut ustawic piec na prace ciagla i piecyk smigal az pieknie, z najwiekszym spalaniem 230m3 w jednym z miesiecy - ogrzewanie wody + domu. Jako, ze sezon grzewczy sie konczy mysle o modernizacji (czytaj jestem zmuszony ) systemu. Mam tylko podlogowke w calym budynku - gora i dol. Na dole 7 sekcji, na gorze 7 sekcji. Powierzchnia budynku - 130m3 bez garazu. Caly system napedzany jedna pompa wbudowana w piec, zadnych mieszaczy czy dodatkowych pomp. Niestety przeplywy na gorze po przydlawieniu petli na dole osiagaly maksymalnie 0,8-1 l/m. Bylo to wystarczajace do spokojnego osiagniecia temperatury na dole 22-23 stopnie, na gorze 20-21. Caly system jest sterowany sterownikiem pokojowym umieszczonym na dole. Pompa pracowala na 3 biegu, na 2 - przeplywy na gorze byly zauwazlnie mniejsze. Problem jaki mam to uzyskanie wyzszej temperatury w lazience na gorze (przynajmniej 23 stopnie) ze wzgledu na malenkie dzieci. Dlawienie petli dol gora - nie jest w stanie tego zapewnic - gdyz przeplywy na gorze sa tak male - ze mam niewielkie pole manewru. Czy powinienem dodac dodatkowa pompe do sekcji na gorze? przy belce rozdzielajacej wode na petle? W jaki sposob zwiekszyc przeplywy na gorze? Czy nie isc ta droga i dokupic grzejnik recznikowy na prad i nim dogrzewac lazienke? Dzieki za pomoc, J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 08.04.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Najprościej byłoby dokupić grzejnik na prąd i do tego programator elektroniczny (będziesz miał cieplej zawsze wieczorem). Dodatkowa pompa na sekcji, może się kłócić z tą z kotła (lepszy byłby wtedy układ ze sprzęgłem i osobnymi pompami na piętra). Bo pompę w kotle i tak masz już na max. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez teres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Wyłączyłam pokrętłem na piecu ogrzewanie do zera (znak płatka śniegu) a piec nadal grzeje i włącza pompę obiegową. Poszła elektronika? W dwuletnim piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekxxx 26.04.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Witam i proszę o poradę.Planuję zakup tego kotła. Do ogrzania około 165m2 podłogówka plus grzejniki i zasobnik cwu 200 L. Wszystko to połączone jest z kominkiem z płaszczem w układzie zamkniętym. Czy ten kociołek uciągnie taki metraż? Głównie i tak będę palić kominkiem ale wiadomo że nie zawsze. Piec gazowy będzie podłączony do górnej wężownicy zasobnika bo w dolną wpięty jest kominek. Górna wężownica ma moc 17KW więc czy ten piec nie będzie zbyt mały? Z drugiej strony wiadomo że górna węzownica nie będzie grzać całego zasobnika tylko jakieś 70-80l... Ten Cerapur Smart ZSB 14 da radę czy lepiej szukać czegoś mocniejszego? Kusi mnie ten kociołek z uwagi na szeroki zakres modulacji. Wydaje się być w miarę oszczędny w eksploatacji.Z góry dziekuję za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 27.04.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Witam i proszę o poradę. Planuję zakup tego kotła. Do ogrzania około 165m2 podłogówka plus grzejniki i zasobnik cwu 200 L. Wszystko to połączone jest z kominkiem z płaszczem w układzie zamkniętym. Czy ten kociołek uciągnie taki metraż? Głównie i tak będę palić kominkiem ale wiadomo że nie zawsze. Piec gazowy będzie podłączony do górnej wężownicy zasobnika bo w dolną wpięty jest kominek. Górna wężownica ma moc 17KW więc czy ten piec nie będzie zbyt mały? Z drugiej strony wiadomo że górna węzownica nie będzie grzać całego zasobnika tylko jakieś 70-80l... Ten Cerapur Smart ZSB 14 da radę czy lepiej szukać czegoś mocniejszego? Kusi mnie ten kociołek z uwagi na szeroki zakres modulacji. Wydaje się być w miarę oszczędny w eksploatacji. Z góry dziekuję za opinie. Spokojnie wystarczy ja mam taki sam metraż i 22kw ale jest ustawiony na min.i przy mrozach daje rade a jesli chodzi o cwu to słabszy piec będzie ci troszkę dłużej grzał, ja grzanie cwu mam zjechane na pół mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekxxx 03.05.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Spokojnie wystarczy ja mam taki sam metraż i 22kw ale jest ustawiony na min.i przy mrozach daje rade a jesli chodzi o cwu to słabszy piec będzie ci troszkę dłużej grzał, ja grzanie cwu mam zjechane na pół mocy O.K. Dziękuję. Orientuje się ktoś może czy ten piec ma podwyższoną moc do grzania c.w.u. czy też jego maksymalna moc do c.w.u. to 14KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 06.05.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 O.K. Dziękuję. Orientuje się ktoś może czy ten piec ma podwyższoną moc do grzania c.w.u. czy też jego maksymalna moc do c.w.u. to 14KW? Witam. CWU, ile masz wody, tyle co w wężownicy i doprowadzenie do kotła, czyli nic w porównaniu do CO. Kocioł bedzie pracował z niską mocą, bo skąd ma mieć straty. Nie rozumie dlaczego miałby mieć podwyższoną moc, 14kw to moc maksymalna palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekxxx 08.05.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Nie rozumiem dlaczego miałby mieć podwyższoną moc, 14kw to moc maksymalna palnika. Tak mi powiedział "światły" ceryfikowany instalator Junkersa. Ale wiem już że bzdury gadał. Znalazłem w opisie że maksymalna moc dla C.W.U to 13KW. Właściwie to praktycznie jestem na ten piec już zdecydowany ale jeszcze nieco się waham czy te 13KW to nie za mało na ciepłą wodę. Ktoś się orientuje po jakim czasie od montażu muszę wykonać tzw pierwsze uruchomienie? Bo niestety mam sytuację że najpierw muszę mieć zainstalowany odbiornik w tym przypadku właśnie kocioł C.O. a dopiero później EWE łaskawie zamontuje licznik gazowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariozaur 10.05.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Może ktoś mi odpowie na pytanie jakie dobrać regulatory, tj. w całym domu mam podłogówkę - dwa obiegi grzewcze (parter i piętro) oraz ciepła wodę. Chciałbym móc sterować niezależnie temperaturą parteru i piętra wraz z możliwością programów (np. w nocy dół 18 stopni, a góra 20) oraz sterowania temperaturą w zasobniku (tak by w godzinach pracy nie grzał). Myślałem by sterowanie temp. odbywało się na podstawie temperatury wewnętrznej (na dole by uwzględniało kominek), a wiec może dwa regulatory pokojowe TRZ 12-2. Jednak chyba te regulatory nie mają regulacji czasowej temp. w zasobniku, wiec wtedy co? Może kombinacja TRZ 12-2 (piętro) i FW 120 (parter). Czy oba te można podłączyć do jednego pieca? Proszę o pomoc i z góry przepraszam jeśli odpowiedź jest w poprzednich 133 stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 11.05.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Tak mi powiedział "światły" ceryfikowany instalator Junkersa. Ale wiem już że bzdury gadał. Znalazłem w opisie że maksymalna moc dla C.W.U to 13KW. Właściwie to praktycznie jestem na ten piec już zdecydowany ale jeszcze nieco się waham czy te 13KW to nie za mało na ciepłą wodę. Ktoś się orientuje po jakim czasie od montażu muszę wykonać tzw pierwsze uruchomienie? Bo niestety mam sytuację że najpierw muszę mieć zainstalowany odbiornik w tym przypadku właśnie kocioł C.O. a dopiero później EWE łaskawie zamontuje licznik gazowy... Ile chcesz grać tym kotłem, że uważasz że mało. Do 300l na górnej wężownicy, ja nie narzekam, mam na "e" dwa prysznice + wanienka dla dzidziora i kocioł się nie włącza ponownie. Hmm... dziwne, bo mi założyli licznik i miałem w budynku tylko zawory, zero odbiorników, założyli licznik, puścili gaz, sprawdzili zawory, zamkneli w skrzynce zawór i pojechali. Ktoś cię może wkręca, z jakiego rejonu jesteś, ja podlegam po karpacki i tak to u mnie wyglądało w zeszłym roku, chyba że przepisy zmienili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 11.05.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Witam.Polecam przeczytać od początku, dużo ludzi ma ten kocioł tylko na podłogówce, więc coś tam wyłapiesz. Ja zaczynając tu cokolwiek pisać, przeczytałem ponad 100 str. Przeleć posty od początku, bo weź pod uwagę to że temat jest już stary i nie wszyscy, którzy tu wcześniej pisali zaglądają, a jak znajdziesz kogoś kto ma taką instalację jak szukasz to zawsze możesz na PW napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekxxx 18.05.2015 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Ile chcesz grać tym kotłem, że uważasz że mało. Do 300l na górnej wężownicy, ja nie narzekam, mam na "e" dwa prysznice + wanienka dla dzidziora i kocioł się nie włącza ponownie. Hmm... dziwne, bo mi założyli licznik i miałem w budynku tylko zawory, zero odbiorników, założyli licznik, puścili gaz, sprawdzili zawory, zamkneli w skrzynce zawór i pojechali. Ktoś cię może wkręca, z jakiego rejonu jesteś, ja podlegam po karpacki i tak to u mnie wyglądało w zeszłym roku, chyba że przepisy zmienili. To mnie uspokoiłeś z tą ciepłą wodą. U mnie górna wężownica będzie grzać pewnie nie więcej jak 80 litrów. Ja z zachodnich granic RP. Akurat podlegam nie pod PGNiG tylko EWE. U nich może inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nt_Jun 18.05.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 "Jestem ciekawa, ile będzie potrzeba KW rocznie na ogrzewanie przyjmując średnią 20*C z termostatami na kaloryferach, czujką wewnętrzną oraz zewnętrzną kotła Junkers Smart. Czy może ktoś ma podobne parametry i podpowie, co montować, jakie parametry? " Moc kotła nie zależy od typu zastosowanego urządzenia. Moc kotła wynika z technologii wykonania budynku, czyli materiału z jakiego został wykonany i jego izolacji , rodzaju stolarki okiennej, typu wentylacji, strefy klimatycznej w której budynek jest wybudowany. Stosownych obliczeń dokonują projektanci. Na podstawie ich obliczeń dobiera się najbardziej odpowiednie urządzenie. Pozdrawiam, Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nt_Jun 18.05.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Witam, Prosze o porade z sprawie usprawnienia systemu grzewczego domu, bo na fachowcow Junkersa z okolic Krakowa nie ma co liczyc. Przy problemie zalaczajacego sie i wylaczajacego pieca - jeden "specjalista" powiedzial, ze to wina tego ze mam tylko podlogowke:-) a drugi tak ustawil histereze na piecu, ze piec jeszcze szybciej sie zalaczal i wylaczal. Dzieki temu forum bylem w stanie 5 minut ustawic piec na prace ciagla i piecyk smigal az pieknie, z najwiekszym spalaniem 230m3 w jednym z miesiecy - ogrzewanie wody + domu. Jako, ze sezon grzewczy sie konczy mysle o modernizacji (czytaj jestem zmuszony ) systemu. Mam tylko podlogowke w calym budynku - gora i dol. Na dole 7 sekcji, na gorze 7 sekcji. Powierzchnia budynku - 130m3 bez garazu. Caly system napedzany jedna pompa wbudowana w piec, zadnych mieszaczy czy dodatkowych pomp. Niestety przeplywy na gorze po przydlawieniu petli na dole osiagaly maksymalnie 0,8-1 l/m. Bylo to wystarczajace do spokojnego osiagniecia temperatury na dole 22-23 stopnie, na gorze 20-21. Caly system jest sterowany sterownikiem pokojowym umieszczonym na dole. Pompa pracowala na 3 biegu, na 2 - przeplywy na gorze byly zauwazlnie mniejsze. Problem jaki mam to uzyskanie wyzszej temperatury w lazience na gorze (przynajmniej 23 stopnie) ze wzgledu na malenkie dzieci. Dlawienie petli dol gora - nie jest w stanie tego zapewnic - gdyz przeplywy na gorze sa tak male - ze mam niewielkie pole manewru. Czy powinienem dodac dodatkowa pompe do sekcji na gorze? przy belce rozdzielajacej wode na petle? W jaki sposob zwiekszyc przeplywy na gorze? Czy nie isc ta droga i dokupic grzejnik recznikowy na prad i nim dogrzewac lazienke? Dzieki za pomoc, J. Wykonując instalację c.o., powinien być wykonany projekt instalacji, w którym projektant, oprócz zapotrzebowania poszczególnych pomieszczeń, wyliczy opory hydrauliczne w instalacji i jej poszczególnych pętlach oraz określi nastawy na rotametrach poszczególnych pętli. Na tej podstawie, wykorzystując publikowane w instrukcji montażu wykresy z charakterystyką pompy, określi czy pompa wbudowana w kocioł jest wystarczająca, aby pokonać opory hydrauliczne instalacji, czy konieczne jest zastosowanie dodatkowych pomp w poszczególnych obiegach grzewczych. Podłączonych do rozdzielacza za sprzęgłem hydraulicznym. Równocześnie chciałbym zauważyć, że brak możliwości uzyskania żądanej temperatury nie musi wynikać „ze zbyt małej pompy”. Problem ten może wynikać ze źle dobranego grzejnika o zbyt małej mocy cieplnej. Pozdrawiam, Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekxxx 20.05.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Czy w regulatorze FW120 da się ustawić tak aby pracował jak zwykły regulator pokojowy czyli utrzymywał tylko zadaną temperaturę pomieszczenia bez analizy temperatury zewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.05.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 http://www.szkolenia-junkers.pl/materialy,66.html instrukcja na dole, strony 18 i 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekxxx 20.05.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 http://www.szkolenia-junkers.pl/materialy,66.html instrukcja na dole, strony 18 i 28 O.K. Dzięki. Czyli rozumiem, że jeśli regulator pracuje w trybie "auto" to bierze pod uwagę temperaturę zewnętrzną a jeśli w trybie np "grzanie" to działa jak regulator pokojowy. Czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.05.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 auto wg zaprogramowanego harmonogramu, grzanie to cały czas temp. "dzienna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tren90 05.06.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Witam, mam taki nietypowy problem. Korzystam z piecyka już dobrych kilka lat i do tej pory coś takie mi się nie przydarzyło.O godz 21:00 ja co dzień idę się kąpać - woda zawsze jest w granicach 45-50stopni - dziś o dziwo woda letnia. Ubieram szlafroczek biegnę na dół do sterownika - patrze woda ma 24st. Co jest grane ? jako ze nagrzewnie zbiornika 120L mam od 20:15 do 21:00 - grzanie już było wyłączone. Dałem CWU od TERAZ i załączył się program napełniania syfonu. 4F ma ustawione na 01 - czyli minimalna moc grzewcza. Czytałem w instrukcji, że program napełniania syfonu uruchamia się jak wyłączy się piec wyłącznikiem, piec nie pracuje 28dni lub nastąpiła zmiana czasu z zimowego na letni. U mnie żadna z przyczyn nie ma racji bytu a napełnie syfonu sie uruchomiło i grzeje wode w takim tempie ze do jutra się nie wykąpie. Mało tego napełnianie syfo trwa już 40min. Postanowiłem wyłączyć piec i załączyć. Wszedłem w ustawienia 4F i dałem 3 czy wyłączyć napełnianie syfonu automatycznie piec się rozhulał do prawie 80stp jak tylko ustawiłem parametr 4F na 01 znów uruchomiło się napełnianie syfonu i temperatura spadła do 35 z migającym na przemian znaczkiem. Spotkał się ktoś z takim tematem ? Co moge zrobić ? Coś się psuje ? Płyta główna ? Mogę wyłączyć na stałem 4F ? Do czego służy tak naprawdę te napełnianie syfonu ? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts