Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mi wczoraj wymienili zawór. Potwierdził serwisant, że te oryginalne się do niczego nie nadają, wymieniają je praktycznie każdemu.

Na CWU+gotowanie szło mi 30m3 gazu na miesiąc.

W jaki sposób masz spięty kominek z piecem?

Układ mam zamknięty na sprzęgle.

Ostatnio sprawdzałem ile mi spala, cytuję z innego forum:

"Ja ostatnio sprawdziłem ile spala na godzinę pracy mój kocioł. Leci tak:

- pierwsza godz. 1,2m3,

- druga 1,2m3,

- trzecia 0,8m3

Kocioł startuje na wychłodzonej instalacji, temp. zadana 55*C, temp. na zewnątrz 0*C, silny wiatr północno-wschodni. Temp. osiągnięta po ok. 2h 23*C. Przy 23,2*C termostaty się zamykają (tylko salon, kuchnia, przedpokój). W najchłodniejszych pomieszczeniach lekko ponad 22*C.

Kolejny dzień testów:

- pierwsza godz. 0,8m3,

- druga 0,85.

- trzecia 0,8m3.

Kocioł startuje na wychłodzonej instalacji, temp. zadana 50*C, temp. na zewnątrz 2*C, wiatr północno-wschodni. Temp. osiągnięta po ok. 2h 22,2*C. W najchłodniejszych pomieszczeniach lekko ponad 21*C.

Wniosek, spalanie jest niższe przy zadanej 50*C, ale nie da się osiągnąć temp. komfortowej dla mnie. Również podłogówka nie rozgrzewa się tak szybko jak przy 55*C, więc przy 50*C kocioł musiałby chodzić godzinę dłużej.

Ja jestem na taryfie W-2.12T, np. za zużycie 20m3 w lipcu zapłaciłem 55zł, co daje 2,75zł/1m3, a w grudniu ubiegłego roku za zużycie 154m3 zapłaciłem 347zł, co daje 2,25zł/m3"

Moja dane i instalacja:

- 9 grzejników Fondital (2x 140x60, 3x 180x60, 2x 100x60, 1x 60x60, 1x drabinka w łazience) + 55m2 podłogówki + CWU 300l, układ zamknięty Junkers 14kw + kominek PW Lechma 15kw na sprzęgle,

- 120m2 + garaż 25m2, parterówka, fundament 10cm, podłoga 8cm, elewacja 15cm, strop 20cm, wszędzie styro."

Edytowane przez Kizior Syberyjski

witam,

tej jesieni uruchomiłem piec na dobre. Pierwsze uruchomienie miałem w marcu tego roku jeszcze w nieocieplonym nowym domu. Spalanie było ogromne, ale to logiczne.

Piec uruchomiłem teraz 6 października, do dziś zużył mi 60m3 gazu przy ustawieniach

* od 5-23 - 21 stopni góra(grzejniki) i 21 stopni dół (podłogówka)

* 23-5 tryb oszczędzania - 18 stopni

Ustawienia na kotle: ogrzewanie 6(max), ciepła woda pzam.

Temperatura na zewnątrz ponad 10 stopni (okolice Wrocławia)

W domu nikt teraz nie mieszka, chciałem już rozpocząć grzanie aby było ciepło popołudniami, kiedy jadę tam zjeść kolację....

średnie spalanie 5m3 doba bez włączonego zasobnika(zakręcony z uwagi na brak mieszkania)

Niedługo się wprowadzam do domku, dlatego teraz trochę chciałem pokombinować z ustawieniami, ale nie wiem, czy to ma sens, bo tylko płacę za gaz w ciepłym niezamieszkałym domu.

Ale do rzeczy.

Jeśli będę wychodzić do pracy o 6 rano, a wracać będę o 16tej, to czy jest sens mieć ustawione grzanie od 5-23???

Czy może lepiej ustawić grzanie od 14-23, a od 23 do 14tej oszczędzanie na 19 stopni??

A jak ustawić czas przygotowywania ciepłej wody w takich godzinach mojej pracy??

Możecie coś podradzić?

Wszystkie krzywe itd ustawił mi w marcu instalator, tak więc ja się tym nie bawiłem, gdyż zbytnio się natym nie znam. Chcę rozpocząć ten sezon w tymi ustawieniami instalatora, oprócz godzin grzania i przygotowywania wody.

pozdrawiam

Cinomistrz

CERAPUR SMART ZB 22-3C, J FW 120 (góra), j.fw 100PODŁOGÓWKA, DOM 135M2, YTONG 24 + 15 STYROPIAN

Witam.

W pierwszej kolejności to podziękuj instalatorowi za dobór kotła (chyba że sam wybrałeś). Masz dom raczej nie energochłonny, tylko nie wiem jak ze stropem, jednak kocioł za mocny i będzie ci spalał dwa razy tyle co ZSB 14 na minimalnej mocy, czyli do -5*C na zewnątrz. Także nie porównuj zużycia, bo w tym wątku mowa o 14kw.

Następnie zapraszam do postu "1" i dajesz, wszystko opisane kropka po kropce. Dowiesz się gdzie, jakie błędy były popełniane w ustawieniach i jak temu zaradzić.

Witam.

W pierwszej kolejności to podziękuj instalatorowi za dobór kotła (chyba że sam wybrałeś). Masz dom raczej nie energochłonny, tylko nie wiem jak ze stropem, jednak kocioł za mocny i będzie ci spalał dwa razy tyle co ZSB 14 na minimalnej mocy, czyli do -5*C na zewnątrz. Także nie porównuj zużycia, bo w tym wątku mowa o 14kw.

Następnie zapraszam do postu "1" i dajesz, wszystko opisane kropka po kropce. Dowiesz się gdzie, jakie błędy były popełniane w ustawieniach i jak temu zaradzić.

Umiesz pocieszyc ale nie przesadzaj że będzie spalał dwa razy tyle to że za duzy to fakt będzie częściej taktował ale tragedii nie będzie ja mam ten sam i 160m2 teraz wychodzi z niego woda o temperaturze 32 stopnie i wcale nie na nominalnej mocy większe znaczenie ma poprawne wykonanie instalacji bo jeśli będą zbyt małe przekroje i większe opory to nie przepłynie przez przewymiarowany piec odpowiednia ilośc wody i sie będzie często wyłączał .

Umiesz pocieszyc ale nie przesadzaj że będzie spalał dwa razy tyle to że za duzy to fakt będzie częściej taktował ale tragedii nie będzie ja mam ten sam i 160m2 teraz wychodzi z niego woda o temperaturze 32 stopnie i wcale nie na nominalnej mocy większe znaczenie ma poprawne wykonanie instalacji bo jeśli będą zbyt małe przekroje i większe opory to nie przepłynie przez przewymiarowany piec odpowiednia ilośc wody i sie będzie często wyłączał .

Jak nie będzie jak palnik na minimum ma 2x wyższą moc. Nie chodzi tu o nominalną.

Mała poprawka:

Powierzchnia ogrzewana to 145 metry + garaż 21 (nie ogrzewany) i kotłownia 8m2

kubatura netto 515 m3, strop teriva, ocieplenie dachu 25-30cm wełny, u góry 6 okien połaciowyh okpol2 szyby, pozostałe okna drewniane,

Ogrzewanie podłogowe na parterze (oprócz garażu i kotłowni, gdzie są grzejniki) 73m2

góra 72 m2 grzejniki.

na dole i u góry w łazienkach ogrzewanie podlogowe oraz drabinka.

n cóż piec mam mocnijszy, już go nie wymienię, więc nie ma co się nad tym rozwodzić, tylko teraz trzeba z tym się nauczyć pracować i żyć:)

skręcenie ogrzewania na piecu na 3-4 zamiaast maxa, może coś zmienić?

i tryb oszcz. w dzień?

podrawiam

cinomistrz

Zrób sobie testy tj ja i będziesz wiedział ile spala na godz. Skręcanie grzejników nic nie da, palnik będzie spala minimum co musi. U mnie, po wyłączeniu się dwóch grzejników, z tego jednego największego spalanie nie spadło. Jeżeli chodzi o obniżanie temp. zadanej to też nie ma różnicy, jedynie na starcie mniej spala. Masz wyżej opisane szczegółowo.

P.S.

Zapomniałem dopisać wyżej, podłogówkę mam na ok. 50*C ustawioną, szybciej się nagrzewa.

Post #2722

Tyle spalam na tą porę.

czyli w grudniu ub.roku miałeś średnią dzienną 5m3

to bardzo dobry wynik.

ja mam teraz taką srednią bez ciepej wody i z dodatnimi temperaturami....

dom wychłodzony, to na pewno jest też efekt takiego wyniku

akumulację budynku mam 100%

wpływ temp zewn mam ustawione 100% temp wewn.

coś takiego zapamiętałem z niedawnych oględzin ustawień...

Wiem, że Wy macie inne parametry w tych dwóch miejscach. Ciekawe czemu instalator mi takie coś ustawił?

Muszę chyba go zawołać i niech od nowa wszystko przeglądnie....

To ja już nie wiem o co ci chodzi

Powiedzmy że mamy dwa identyczne domy w jednym jest piec 14kw a w drugim 22kw i tam gdzie jest 22kw spalimy dwa razy więcej gazu tak to zrozumiałem z twojej wypowiedzi.

Przeczytaj specyfikacje kotłów, tam bedziesz miał podane minimalne moce dla dwóch przedziałów temperatur. O ile dobrze pamiętam dla kotła 14kw, minimalna moc palnika to 3,3kw a w przypadku 22kw, chyba 7,4kw, sprawdź to będziesz pewny. Nie wiem czy na 100% spali 2x więcej bo nie testowałem, ale jak masz taki kocioł, to sprawdź, ja podałem opis mojej instalacji i jak wyglądał test, powyżej to masz porównanie i też zrób i będziemyu mieli jakieś porównanie. Wiem że kolegi De Dietrich 24kw, ma minimalną ponad 7kw i ma spalanie 1,5 większe od mojego, domy niemal podobne w 100%, instalacja również.

to bardzo dobry wynik.

Wiem, że Wy macie inne parametry w tych dwóch miejscach. Ciekawe czemu instalator mi takie coś ustawił?

W tym poście co podałem zużycie w grudniu to było tylko 3 pełne tygodnie =154m3, czyli 7,4 m na dobę. Wtedy jeszcze nie mieszkałem tylko zwoziłem graty, w domu było ustawione 20*C nonstop. Czyli wynik niezły.

to bardzo dobry wynik.

Wiem, że Wy macie inne parametry w tych dwóch miejscach.

Tak każdy dom wymaga indywidualnych ustawień.

Każdy z nas ma inne wymagania co do godzin grzania,

temperatury wew. i cwu

Ciekawe czemu instalator mi takie coś ustawił?

Serwisant nie wysteruje Ci pieca za pierwszym razem,

jest to praktycznie nie możliwe.

Ogarniesz to sam. :yes:

Żaden serwisant Ci tego nie zrobi.

Musiałby zamieszkać u Ciebie i obserwować parametry,

jak zachowuje się piec przy różnych temp.zew.

U mnie serwisant podłączył i ustawił po swojemu i co?:mad:

Spalanie było masakryczne.:o

Piec notorycznie przegrzewał.

Poszukałem wtedy na forum i trafiłem na ten wątek.

Przeczytałem dokładnie i zrobiłem w/g

postu 1898 str. 95

Mieszkam trzeci sezon i nie muszę już myśleć

o sterowaniu pieca.

Pozdrawiam i życzę powodzenia dasz radę.

Przeczytaj specyfikacje kotłów, tam bedziesz miał podane minimalne moce dla dwóch przedziałów temperatur. O ile dobrze pamiętam dla kotła 14kw, minimalna moc palnika to 3,3kw a w przypadku 22kw, chyba 7,4kw, sprawdź to będziesz pewny. Nie wiem czy na 100% spali 2x więcej bo nie testowałem, ale jak masz taki kocioł, to sprawdź, ja podałem opis mojej instalacji i jak wyglądał test, powyżej to masz porównanie i też zrób i będziemyu mieli jakieś porównanie. Wiem że kolegi De Dietrich 24kw, ma minimalną ponad 7kw i ma spalanie 1,5 większe od mojego, domy niemal podobne w 100%, instalacja również.

Dwa razy mocniejszy kocioł na pewno nie spali 2x więcej gazy na ogrzanie tego samego domu, bo po prostu w trakcie domy bedzie pracował krócej.

Może tez traktować,.

"Niemal" podobne, to nie identyczne.

Domy różne, izolacja różna, szczelność różna, użytkownicy z innymi preferencjami..

Edytowane przez fotohobby

Ale przecież nawet jeśli ma dwa razy większą moc nominalna to również dostarczy dwa razy więcej energi a jak dostarczy już ta energię to się wyłączy powiedzmy po 1h a ten z dwa razy mniejsza mocą musi grzać o tą godzinę dłużej aby uzupełnić straty energi powiedzmy np.po wyłączonym ogrzewaniu w nocy.

Jak czytam że to nie ma znaczenia i spala tyle samo to przypominają mi się wpisy na forach motoryzacyjnych, jak wszystkim samochody z silnikiem diesla spalają 5l/100km.

Tj napisałem, nie sprawdzałem, bo nie mam możliwości, napisałem ile mi spala. Jeżeli się mylę to wyjaśnijcie jak palnik z 2x wyższą mocą spali tyle samo, zgodzę się że rozruch instalacji będzie szybszy, ale ile spali później, mniej, jakim cudem?

Jak czytam że to nie ma znaczenia i spala tyle samo to przypominają mi się wpisy na forach motoryzacyjnych, jak wszystkim samochody z silnikiem diesla spalają 5l/100km.

Tj napisałem, nie sprawdzałem, bo nie mam możliwości, napisałem ile mi spala. Jeżeli się mylę to wyjaśnijcie jak palnik z 2x wyższą mocą spali tyle samo, zgodzę się że rozruch instalacji będzie szybszy, ale ile spali później, mniej, jakim cudem?

No to wyobraż sobie dom, ktory w danej temperaturze wymaga dostarczenia 3 kW ciepła w ciagu godziny.

Montujesz tam kocioł o mocy minimalnej 3kW i ten kocioł działa non stop w ciagu tej godziny,

A potem montujesz tam kocioł o mocy minimalnej 6kW i ten kocioł pracuje 30 minut w ciagu teg godziny,produkując TYLE SAMO energii i spalając TYLE SAMO gazu. Może pracować pól godzimy i poł godzimy stać, może też pracować przez 15 minut i tyle tez stać.

To dośc proste, prawda ?