epterode 02.11.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 (edytowane) Panowie piec wisi i jest mały problem. Dół rotometry podnoszą się a u góry tylko delikatnie coś się przelewa chyba są zapowietrzone bo rozumiem jak zakręcę cały dół podłogówki i puszczę na górę i do tego 1 pętle to rotometr musi się podnieść nie ma siły ? Przeleje je jutro wszystkie wężem i zobaczę górę i dół napędza pompa z pieca. Rozdzielacze po 10 pętli góra i dół też 10 Edytowane 2 Listopada 2015 przez epterode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 02.11.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Ty masz to bezpośrednio pod kocioł podłączone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 02.11.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Tak narazie bez sprzęgła i dodatkowej pompy . W instrukcji od ZSB 14-3C jest bodaj napisane, że przy przepływie <1000l/h nie trzeba stosować sprzęgła hydraulicznego.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 02.11.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Ta szafa nie ma mieszacza, jak się zachowuje taka instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 02.11.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 A po co mieszacz do samej podłogówki bez kalafiorów?Na razie nie wiem jak się zachowuje bo zapowietrzone wsio chyba niestety dam znać za kilka dni czy pompka uciągnie i rotometry czy się ruszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 03.11.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Wiem że dają to pytam i czy to ma sens. Jedni mają drudzy nie, to musi to być czy nie i jaki to mam wpływ na działanie, jeżeli ma tej pompy nie być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 03.11.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Mieszacz jest potrzebny jesli masz instalacje mieszana, bo nie puscisz takiej samej temperatury czynnika w grzejnik i w petle OP. Przy samej podlogowce z kotlem kondensacyjnym mieszacz jest zbedny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 03.11.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 To teraz jak się odnieść do sprawy optymalnej pracy kotła kondensacyjnego, głoszą że temp. wyjścia ponad 50*C a powrót 38*C. W takim przypadku gdy instalacja jest bezpośrednio wpięta do podłogówki to nigdy na powrocie nie będzie tej optymalnej 38*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cincincin 04.11.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 5 prób zakończona średnie spalanie 4,3 m3 dziennie bez bieżącej wody wody!! Ostatnie noce temp nad ranem -3 raz zmieniłem krzywe jak Mariusz, ale przegrzewało mi o 1,5 stopnia spalają 5,5 m3, więc z powrotem ustawiłem na grzejniki oraz podłogówkę. (nie miałem czasu ustawiać krzywej) Grzanie w godzinach 5-9 ora 15-19. Dzwoniłem dziś do mojego serwisanta. Powiedział, żebym grzał lepiej cały dzień, bo tak to wychładzją się ściany i spalanie mam większe. Czy zmiana akumulacji budynku ma istotny wpływ na spalanie gazu? utawiłem na 80 brakuje mi jednej czujki w instalacji, Za 2 tygodnie wezwę serwisanta do wyregulowania wszytskiego i przedyskutuję z nim wszystkie nurtujące mnie kwestie, o czym z Wami się tutaj podzielę Jestem ciekawy ile czasu dziennie ogrzewają swój dom osoby, które mają w ostatnich dniach spalanie poniżej 2m3 gazu na dobę ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 04.11.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Ja też dziś odpaliłem piecyk pierwszy raz odpowietrzone wszystko chodzi pompka z pieca jak na razie ciągnie 1200mb rurki wszystkie rotometry sie ruszyły. Ustawione 24 stop po 12 godz 6 m3 wrąbał ładnie szama idzie non stop bo suszenie jastrychu włączyłem. Zobaczymy jak to wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.11.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 I jak sprawa, było serwisant ponownie czy męczysz się dalej? Jest dobrze znaczy mam nadzieję, bo piec na przeciwzamrożeniowym programie cały czas - nie mam potrzeby grzać przy obecnych temperaturach 23 stopnie w dzień i jakieś 20 w nocy. Po wymianie zaworu bezpieczeństwa ciut za mocno nabiłam instalacje i dlatego kapało (mam nadzieję, że dlatego). Obecnie mam nabite na nieco ponad 1 bar i cały czas trzyma ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 04.11.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Jestem ciekawy ile czasu dziennie ogrzewają swój dom osoby, które mają w ostatnich dniach spalanie poniżej 2m3 gazu na dobę ??? Pozdrawiam Ostatnie 2 dni skoczylo spalanie do okolo 2,9m3 na dobę razem cwu. CO grzeje 24h na takich samych ustawieniach bez żadnych stref z obniżoną temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 05.11.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Już wiem skąd macie takie niskie spalania, u mnie też jest to możliwe, nawet bez super sterowników i pogodówki Junkersa, ale nie dla mnie 18*C i 21*C. Wcześniej już pisałem o spalaniu i warunkach dla dwóch pierwszych przypadków z tabeli, ostatni był wykonywany przy ok. 0*C za zewnątrz bez wiatru. W domu 22,4*C. Po 3h grzania żaden termostat nie zamknął obiegu na żadnym kaloryferze jak w przypadku dwóch pierwszych pomiarów, w domu z trudem ale doszło do 23*C pod koniec ostatniej godz. w najcieplejszym pomieszczeniu. W najchłodniejszym nie udało się osiągnąć 22*C. Test był wykonywany przy zadanej na kotle 40*C. Podłoga tragedia, dla mnie za chłodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 05.11.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Obecnie mam w domu 22,5 stopnie. Kocioł taktuje, ale racja więcej niż 30 stopni i to chwilowo na wyświetlaczu nie widziałem. Jak patrzyłem na sterownik i było na dworze ostatnio -3 stopnie to zadana temperatura była jakies 28 stopni. I myslę że mój rejon jednak nieznacznie cieplejszy od twojego. Generalnie najgorsze co może być to wiatr, wtedy niestety mi trochę przewiewa i czuć różnicę. Podłogówka sie długo rozgrzewa więc 1h grzania niewiele da... ale masz racje podłoga w odczuciu jest zimna , no powiedzmy, że chłodna a nie zimna, mam parę miejsc gdzie brak rur i czuć różnicę, ale to nie jest tak że podłoga jest nawet letnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 05.11.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Ja niestety jestem ciepłolubny i puszczam na podłogę 50*C i wtedy po 2h grzania jest tak jak lubię. Drugą kwestią jest instalacja mieszana i komfort w pomieszczeniach gdzie nie ma podłogówki odczuwam jak puszczam 55*C w instalację, ewentualnie 50*C ale tu kolosalnych różnic w spalaniu nie ma, ale za to na wyższej szybciej mi się nagrzewają pomieszczenia. Na dzień dzisiejszy myślę o buforze wpiętym w kominek a bufor połączony tylko z podłogówką i uzupełnianie strat w trakcie dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 05.11.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 55'C w podłogówkę??? Ło matko, kto tak Ci spartolił instalację? przy obecnych temp. koło zera w nocy powinna wystarczyć trzydzieści parę stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 05.11.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Przecież napisałem że puszczam a nie leci mi 50*, tyle chcę i lubię. na podłogówkę mogę puszczać od 10 do 70*C. Mam zawór przed mieszaczem. Są częste przypadki że jak ktoś przyjedzie to narzeka że za gorącą, a ja lubię ponad 23*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.11.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Są częste przypadki że jak ktoś przyjedzie to narzeka że za gorącą, a ja lubię ponad 23*C. też lubię, na urlopie nad morzem ale serio 70 st w podłogę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Przecież napisałem że puszczam a nie leci mi 50*, tyle chcę i lubię. na podłogówkę mogę puszczać od 10 do 70*C. Mam zawór przed mieszaczem. Są częste przypadki że jak ktoś przyjedzie to narzeka że za gorącą, a ja lubię ponad 23*C. 23 w domu ? No OK, moze być, jak ktoś tak lubi, ale dlaczego 50C w podłogę, skoro te 23C można osiągnąć tez przy wodzie o temp 35C w podłodze. Serio, 50C to już zdrowe nie jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 05.11.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 też lubię, na urlopie nad morzem ale serio 70 st w podłogę?? Puścić mogę ale nie puszczam, mam ustawione na 50*C, podłoga osiąga wtedy max. 43*C ale trzeba grzać do 4h. Druga sprawa, teraz jak jest okres przejściowy to jakbym w podłogę pchał 30*C to nawet po 3h by była zimna, dla mnie oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts