Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

Panowie piec wisi i jest mały problem.

Dół rotometry podnoszą się a u góry tylko delikatnie coś się przelewa chyba są zapowietrzone bo rozumiem jak zakręcę cały dół podłogówki i puszczę na górę i do tego 1 pętle to rotometr musi się podnieść nie ma siły ?

Przeleje je jutro wszystkie wężem i zobaczę górę i dół napędza pompa z pieca.

Rozdzielacze po 10 pętli góra i dół też 10

IMG_2061.jpg

Edytowane przez epterode

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

5 prób zakończona

średnie spalanie 4,3 m3 dziennie bez bieżącej wody wody!! Ostatnie noce temp nad ranem -3

raz zmieniłem krzywe jak Mariusz, ale przegrzewało mi o 1,5 stopnia spalają 5,5 m3, więc z powrotem ustawiłem na grzejniki oraz podłogówkę. (nie miałem czasu ustawiać krzywej)

Grzanie w godzinach 5-9 ora 15-19.

Dzwoniłem dziś do mojego serwisanta. Powiedział, żebym grzał lepiej cały dzień, bo tak to wychładzją się ściany i spalanie mam większe.

Czy zmiana akumulacji budynku ma istotny wpływ na spalanie gazu? utawiłem na 80

brakuje mi jednej czujki w instalacji, Za 2 tygodnie wezwę serwisanta do wyregulowania wszytskiego i przedyskutuję z nim wszystkie nurtujące mnie kwestie, o czym z Wami się tutaj podzielę:)

Jestem ciekawy ile czasu dziennie ogrzewają swój dom osoby, które mają w ostatnich dniach spalanie poniżej 2m3 gazu na dobę ???

Pozdrawiam

I jak sprawa, było serwisant ponownie czy męczysz się dalej?

Jest dobrze :) znaczy mam nadzieję, bo piec na przeciwzamrożeniowym programie cały czas - nie mam potrzeby grzać przy obecnych temperaturach 23 stopnie w dzień i jakieś 20 w nocy.

Po wymianie zaworu bezpieczeństwa ciut za mocno nabiłam instalacje i dlatego kapało (mam nadzieję, że dlatego).

Obecnie mam nabite na nieco ponad 1 bar i cały czas trzyma ciśnienie.

Jestem ciekawy ile czasu dziennie ogrzewają swój dom osoby, które mają w ostatnich dniach spalanie poniżej 2m3 gazu na dobę ???

Pozdrawiam

Ostatnie 2 dni skoczylo spalanie do okolo 2,9m3 na dobę razem cwu.

CO grzeje 24h na takich samych ustawieniach bez żadnych stref z obniżoną temperaturą.

Już wiem skąd macie takie niskie spalania, u mnie też jest to możliwe, nawet bez super sterowników i pogodówki Junkersa, ale nie dla mnie 18*C i 21*C.

Wcześniej już pisałem o spalaniu i warunkach dla dwóch pierwszych przypadków z tabeli, ostatni był wykonywany przy ok. 0*C za zewnątrz bez wiatru. W domu 22,4*C. Po 3h grzania żaden termostat nie zamknął obiegu na żadnym kaloryferze jak w przypadku dwóch pierwszych pomiarów, w domu z trudem ale doszło do 23*C pod koniec ostatniej godz. w najcieplejszym pomieszczeniu. W najchłodniejszym nie udało się osiągnąć 22*C. Test był wykonywany przy zadanej na kotle 40*C. Podłoga tragedia, dla mnie za chłodna.

spalanie.JPG

Obecnie mam w domu 22,5 stopnie. Kocioł taktuje, ale racja więcej niż 30 stopni i to chwilowo na wyświetlaczu nie widziałem. Jak patrzyłem na sterownik i było na dworze ostatnio -3 stopnie to zadana temperatura była jakies 28 stopni. I myslę że mój rejon jednak nieznacznie cieplejszy od twojego. Generalnie najgorsze co może być to wiatr, wtedy niestety mi trochę przewiewa i czuć różnicę.

Podłogówka sie długo rozgrzewa więc 1h grzania niewiele da... ale masz racje podłoga w odczuciu jest zimna :), no powiedzmy, że chłodna a nie zimna, mam parę miejsc gdzie brak rur i czuć różnicę, ale to nie jest tak że podłoga jest nawet letnia.

Ja niestety jestem ciepłolubny i puszczam na podłogę 50*C i wtedy po 2h grzania jest tak jak lubię. Drugą kwestią jest instalacja mieszana i komfort w pomieszczeniach gdzie nie ma podłogówki odczuwam jak puszczam 55*C w instalację, ewentualnie 50*C ale tu kolosalnych różnic w spalaniu nie ma, ale za to na wyższej szybciej mi się nagrzewają pomieszczenia.

Na dzień dzisiejszy myślę o buforze wpiętym w kominek a bufor połączony tylko z podłogówką i uzupełnianie strat w trakcie dnia.

Przecież napisałem że puszczam a nie leci mi 50*, tyle chcę i lubię. na podłogówkę mogę puszczać od 10 do 70*C. Mam zawór przed mieszaczem.

Są częste przypadki że jak ktoś przyjedzie to narzeka że za gorącą, a ja lubię ponad 23*C.

23 w domu ?

No OK, moze być, jak ktoś tak lubi, ale dlaczego 50C w podłogę, skoro te 23C można osiągnąć tez przy wodzie o temp 35C w podłodze.

Serio, 50C to już zdrowe nie jest....

też lubię, na urlopie nad morzem ;)

ale serio 70 st w podłogę??

Puścić mogę ale nie puszczam, mam ustawione na 50*C, podłoga osiąga wtedy max. 43*C ale trzeba grzać do 4h. Druga sprawa, teraz jak jest okres przejściowy to jakbym w podłogę pchał 30*C to nawet po 3h by była zimna, dla mnie oczywiście.