Antoniusz 24.11.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Cześć wszystkim Mam pytanie do użytkowników Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C jest to mój pierwszy prawdziwy sezon grzewczy i chciałbym się upewnić co do prawidłowej pracy pieca.Mam dwa obiegi grzejniki(pietro) plus podłogówka(parter) z modułem IPM2 i mieszaczem.Podłogówki z 60m2Ustawnienia podłogówki punkt pocz 33C koncowy 55C max zasilanie 55. Teraz problem.FW200 temperatura żądana zazwyczaj pomiedzy 32-45 stopni a na zasilaniu nigdy nie było więcej niż 30 stopni.Jak zakręce część pokoji na podłogówce to temperatura już jak żądana.Pompa zasilająca chodzi na 2 biegu(max) na zewnątrz -2 stopnie. Temperatura na parterze jest OK ale zastanawiam się czy różnica w żądaniu zasilania a w tym co jest na zasilaniu jest ok ?? Czujnik na zasilaniu sprawdzony jest ok.Czy możliwe że pompa nie domaga mieszacz prawie cały czas otwarty na 100% ?Pietro obsługuje identyczna pompa na pierwszym biegu 7 grzejników i daje rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 24.11.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Możesz jakiś poglądowy schemat instalacji zapodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 24.11.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Cześć wszystkim Teraz problem. FW200 temperatura żądana zazwyczaj pomiedzy 32-45 stopni a na zasilaniu nigdy nie było więcej niż 30 stopni. Jak zakręce część pokoji na podłogówce to temperatura już jak żądana. Sprawdź w ustawieniach czy nie masz ograniczonej mocy maksymalnej na c.o. - parametr chyba 1A (sprawdź w instrukcji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 25.11.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 (edytowane) Który sterownik tatarka masz? Ogólnie są to ubogie w ustawienia sterowniki za dużą kasę. Mam RT-08P KOMINEK LUX. Wlasnie dzwonilem do producenta I dowiedzialem sie, ze jest sterowanie histereza od pomp i to samo wplywa na wysterowanie przekaznika. Sprawdze w domu i zobaczymy. Edytowane 25 Listopada 2015 przez gonzo93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 25.11.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 @gonzo93Strona 10 instrukcji, pierwsza tabela, ostatnia pozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 25.11.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Dziś u mnie -2 na zew Na fw 120 auto Podłogowe Temp zadana ponieszczenia 16,5 Temp oszcz 16 Aktualna temp pom 11,9 Zadana temp zasilania 23,6 Aktualna temp zasilania 12 i piec nie odpalil Temp projektowa 35 Max temp zasilania 45 Wplyw temp pom 100% Wplyw temp pom skuteczny w trybie oszcz.-pzamr Korekcja wskazan 0.0k Ogrz wyl do nizszego poziomu temp nie Ogrz wyl przy temp zew 20stop Temp granicza mrozu 3 Min temp zewc-15 Akumulacja cieplna budynku 50% Kalib wew czujnika temp pom 0.0k 1A 34 3A 0 3B 8 3C 4 Co zmienić? Dziś jak dałem 0% wplyw temp pomieszczenia to nie ma regulacji temp tylko skala cieplo zimno wtedy piec grzeje tez wg krzywej ? U mnie tylko podłogówka Ktoś kto ma podłogówkę tylko i wyłącznie i ma sprawdzone ustawienia to może się pochwali ja narazie nie mieszkam i chce utrzymać 16-18 stop max ale później przydają się inne sprawdzone ustawienia. NIkt nie doradzi mariusz chyba tu już nie zagląda:( Może ktoś szerzej omówi 3A 0 jak jest zero to jest wyłączona ta funkcja? i te poniżej nie działają ustawienia czy odwrotnie? 3B 8 3C 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harryON 03.12.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 witam Mam szeregowca o pow.użytkowej 280m2 ściany pustak ceramicznay + wełna 12cm, dach 30-40cm wełny. Przymierzam się do kupna pieca kondensacyjnego Junkers.- Jeden poziom 80m2 cały w podłogówce- Na dwóch pozostałych podłogówka łącznie 50m2- Pozostałe pomieszczenia grzejniki Czy możecie pomóc w określeniu mocy pieca? Pytałem kilku instalatorów i rozrzut jest od 21 d0 30kW czy wiecie czym różni się Cerapur Compact od Cerapur Smart? pozdrawiam harryON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 06.12.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 witam Mam szeregowca o pow.użytkowej 280m2 ściany pustak ceramicznay + wełna 12cm, dach 30-40cm wełny. Przymierzam się do kupna pieca kondensacyjnego Junkers. - Jeden poziom 80m2 cały w podłogówce - Na dwóch pozostałych podłogówka łącznie 50m2 - Pozostałe pomieszczenia grzejniki Czy możecie pomóc w określeniu mocy pieca? Pytałem kilku instalatorów i rozrzut jest od 21 d0 30kW czy wiecie czym różni się Cerapur Compact od Cerapur Smart? pozdrawiam harryON http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-compact.html http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-smart.html Mamy dom o powierzchni do ogrzewania ok 196 mkw, kubatura do ogrzewania ok 520 m3 liczona wewnątrz pomieszczeń, zainstalowany jest kociołek Smart 14-3C. Przy październikowej pogodzie i ogrzewaniu tylko piętra na najniższej mocy (ustawienie na pokrętle cyferka 1) nieustannie taktował. Przy testowaniu przez instalatora, gdy włączone były wszystkie grzejniki oraz zbiornik c.w.u. Junkersa 120 l- nie można było wewnątrz wytrzymać. Od 3 tygodni budynek nie jest zupełnie ogrzewany, na parterze brak wylewek i drzwi wewn oraz wiatr wygwizduje na bramie garażowej- to wewnątrz utrzymuje się temp 8*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fala. 08.12.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Witam,Jestem posiadaczem kotła Junkers Cerapur Smart zsb14c.Problem z jakim się spotykam to ustawienie odpowiedniej temperatury ciepłej wody.Kocioł na sterowniku FW100 idealnie reaguje na zadane "polecenia" jeśli chodzi o ogrzewanie, natomiast kiedy ustawiam na sterowniku, że od godziny np. 6:30 ma zagrzać wodę do temperatury 50 stopni grzeje ją aż do 80 i tyle. Ustawione na ciepła woda - osobne programy, i zadane temperatury na każdą godzinę jaką chce, aby mi przygotowywał ciepłą wodę.Na piecu niezależnie na które pokrętło ustawię CW - czy 1,2,3,4,e itd i tak cały czas się załącza i grzeje do 80 stopni. Proszę o pomoc i poradę co może być przyczyną??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.12.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Właśnie skończyłem amatorskie czyszczenie wymiennika w tym kociołku, u mnie wymuszone z nagła faktem, że z kotła mi się woda lać zaczęła, po prostu tyle syfu się zebrało, że kondensat nie odpływał właściwą drogą. Takie amatorskie czyszczenie nie zastąpi pełnego przeglądu (choćby dlatego, że powtórna regulacja nie jest robiona), niemniej jest możliwe do zrobienia i nawet nie takie trudne, choć dość czasochłonne. Co trzeba zrobić jest dość dobrze opisane w instrukcji instalacji i konserwacji, ponieważ jednak nigdzie w necie nie znalazłem takiej dla laika pełnego dobrych chęci, pozwoliłem sobie swoje czyszczenie zrelacjonować dokładniej, chętnych do zapoznania się zapraszam na moją stronę, tutaj. Nie jest to opis "jak należy to robić", a raczej jak ja to zrobiłem. Robiłem to pierwszy raz, trochę na czuja i w sumie pokazuję to również i dlatego, by ktoś zorientowany mi wytknął, co zrobiłem nie tak albo czego nie zrobiłem albo mogłem zrobić lepiej. Za wszelkie konstruktywne uwagi będę wdzięczny, w tym również i za tą, gdzie/jak/za ile kupić nową uszczelkę (tą spod wentylatora), bo kolejnego odrywania już raczej nie przeżyje. Edytowane 12 Grudnia 2015 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 14.12.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Jarku, napisz mi swój tel na priv, jutro będzie ALMAT u mnie instalował regulator i inne graty, to może się dogadacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 17.12.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Witam, Jestem posiadaczem kotła Junkers Cerapur Smart zsb14c. Problem z jakim się spotykam to ustawienie odpowiedniej temperatury ciepłej wody. Kocioł na sterowniku FW100 idealnie reaguje na zadane "polecenia" jeśli chodzi o ogrzewanie, natomiast kiedy ustawiam na sterowniku, że od godziny np. 6:30 ma zagrzać wodę do temperatury 50 stopni grzeje ją aż do 80 i tyle. Ustawione na ciepła woda - osobne programy, i zadane temperatury na każdą godzinę jaką chce, aby mi przygotowywał ciepłą wodę. Na piecu niezależnie na które pokrętło ustawię CW - czy 1,2,3,4,e itd i tak cały czas się załącza i grzeje do 80 stopni. Proszę o pomoc i poradę co może być przyczyną??? We wtorek rano mój kociołek tak samo zaszalał i na zbiorniku pokazało się 86*C, instalator kazał wyłączyć grzanie cwu. Po przyjeździe ekipy trochę odpowietrzyli zbiornik cwu Junkersa. Wieczorem zajrzał przejazdem serwisant i stwierdził, że skok temp do 86*C jest to max temperatura zasobnika i występuje po długim czasie niekorzystania z cwu. Mój zestaw c.o. + c.w.u. nie był włączany od kilku tygodni, więc zgadzałoby się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 18.12.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Może to wygrzewanie zbiornika ze względu na bakterie... Sprawdźcie w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 19.12.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Może to wygrzewanie zbiornika ze względu na bakterie... Sprawdźcie w ustawieniach. A jak? Chałupka sama sobie ma radzić, zamontowano mi nareszcie regulator FW120 i ustawiono na nim temperaturę p.zamrożeniową 12*C całą dobę, czujnik pogodowy dynda na pn-wsch; cwu zaś na minimum czyli wyłączone. Kocioł 14-3Cwisi w garażokotłowni /zimno!/ a zasobnik cwu na parterze w łazience. Na parterze brak wylewek i drzwi wewn, nawet tych między garażokotłownią a częścią mieszkalną. Tato choruje już 2 mies i dom zszedł na ostatni plan:( Edytowane 19 Grudnia 2015 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 21.12.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Instrukcja od FW120 pkt 6.3.6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 21.12.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Instrukcja od FW120 pkt 6.3.6. Serdecznie dziękuję. Przejrzałam opis i się skurczyłam, że grzebiąc w sterowniku coś tak zmajstruję i stracę nawet te ustawienia Muszę się porządnie podszkolić i wówczas odważyć na samodzielność Na takich ustawieniach j.w. opisałam kocioł pożarł 17m3 gazu przez 4 doby, a w środku psiarnia /czyli te 12*C/, grzejniki na parterze lodowate,na piętrze temperatura spada, chyba tam ogrzewanie do grzejników nie dochodzi zupełnie mimo ich max rozkręcenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.12.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 ja mam z tym piecem kłopoty - co rok to awaria Teraz robiłabym grzanie prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 21.12.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Chciałabym mieć Twoje kłopoty z ogrzewaniem, bo u mnie chyba licznik wyrwie się ze skrzynki jak spadnie temp zewn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 21.12.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Pisałam Wam jakiś czas temu o wypluwaniu wody przez piec. Zawór bezpieczeństwa instalator wymienił, chwilę działało i znów pluje. Instalator "zamówiony", mam nadzieję,że przed świętami zajrzy do pieca I słowo daję, jeszcze raz się ten badziew zepsuje, a zrobię Junkersowi taki czarny pijar, że hejterzy "jedynie słusznej partii" będą się ode mnie uczyć.:mad::mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.12.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Chciałabym mieć Twoje kłopoty z ogrzewaniem, bo u mnie chyba licznik wyrwie się ze skrzynki jak spadnie temp zewn. Awaria kosztowała 1200 zł. Teraz tylko grzanie prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts