Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiem tak - jest to najgorsze gó***o na rynku!

Psuje się co rok. Mam dom od trzech lat ogrzewany i co sezon jest awaria.

Padł już wentylator, była nieszczelność na rurkach czy zaworkach, co doprowadziło do gwałtownego spadku ciśnienia, teraz pękła pompka.

W tej chwili koszty napraw i serwisów zbliżają się do kosztów zakupu pieca.

A niestety nie mam już gwarancji, bowiem obowiązuje ona od dnia zakupu pieca a nie dnia uruchomienia.

Dlaczego nie uwierzyłam w wyliczenia OZC i nie zdecydowałam się na grzanie prądem.... :bash:

A tak w błoto wywalona kasa na przyłącze, instalację i %$& piec - miałabym kilka lat grzania prądem za darmo.

Edytowane przez Elfir

Witam ,mam zamiar zakupić kocioł kondensacyjny 1 funk Junkers .Cerapur smart zsb 14 c + zasobnik 100l (Biawar ?)

Dom ok 130mkw blizniak ,nowe okna ,ocieplony dach ,sciany ,podłoga .Kaloryfery przewymiarowane do kondensatu wg. kalkulatora Purmo.

Brak podłogówki i cyrkulacji.Instalacja prosta trójnikowa .

Czy tej mocy (14kW ) kocioł wystarczy do ogrzania domu i zasobnika ?

Czy kocioł 14kW może współpracować z zasobnikiem z wężownicą o mocy 32kW ?

Dzieki za poradę .

A może lepiej Beretta Mynute Green 15 kw ?

Serwis podobnie jak Junkers niedaleko .

Witam ,mam zamiar zakupić kocioł kondensacyjny 1 funk Junkers .Cerapur smart zsb 14 c + zasobnik 100l (Biawar ?)

Dom ok 130mkw blizniak ,nowe okna ,ocieplony dach ,sciany ,podłoga .Kaloryfery przewymiarowane do kondensatu wg. kalkulatora Purmo.

Brak podłogówki i cyrkulacji.Instalacja prosta trójnikowa .

Czy tej mocy (14kW ) kocioł wystarczy do ogrzania domu i zasobnika ?

Czy kocioł 14kW może współpracować z zasobnikiem z wężownicą o mocy 32kW ?

Dzieki za poradę .

A może lepiej Beretta Mynute Green 15 kw ?

Serwis podobnie jak Junkers niedaleko .

Wystarczyłby 12kW Immergas victrix 12 erp ? Moc 2-12 kW .

Pozwolę sobie powrócić do zaworu trójdrożnego, wcześniej już opisywałem sytuację jak to wygląda. Jakiś czas temu znowu zadzwoniłem do serwisu, Pan przyjechał i o dziwo stwierdził że instalacja jest źle wykonana, przy odbiorze tego nie stwierdził, przy pierwszej wymianie zaworu również, jednak przy drugiej próbie wymiany stwierdził że przed sprzęgłem nie powinno być zaworu zwrotnego, kazał do wydłubać i obserwować co się dzieje. OK, nie dyskutowałem, pojechał, zadzwoniłem do instalatora, powiedział nie ma sprawy ale wg niego bzdura. Wlazłem na stronę Junkersa, sprawdzam schematy, zawór ma być. Więc dzwonię do Guru z Junkersa a on mówi że tak może się dziać, bo różnica ciśnień, temperatur. To przedstawiam sytuację, że jeżeli wszystko działa sezon a później pada to gdzie problem z instalacją, tym bardziej że zgodna z wytycznymi Junkersa. Zaczął pyskować że o co mi chodzi, co ja od niego w ogóle chce.

Więc wniosek dla przyszłych użytkowników, żądajcie potwierdzenia na papieże od serwisu podczas odbioru kotła że instalacja jest wykonana pod dany kocioł poprawnie, żeby później nie było problemów. Ja musiałem zapłacić za wydłubanie zaworu, czy to zadziała zobaczymy, po obserwacjach.

Patrząc na to z innej strony, to gdzie jest dział techniczny, który wie o problemie a nie zgłasza uwag do działu konstrukcyjnego. U mnie w firmie działa to inaczej.

• 3 weeks później...

Witam

W domu będzie 120 m2 podłogówki i dwa grzejniki w nią wpięte. Jakie sprzęgło polecacie do tego kotła? W dokumentacji Junkersa jest sprzęgło hw 50 ale cena mnie trochę odstrasza. I do jakich styków w kotle powinien być dopięty czujnik temperatury sprzęgła?

Pozdrawiam

Dr

Witam

Panowie jak w praktyce działa opcja natychmiastowej aktywacji

przygotowania ciepłej wody?

wg instrukcji:

Zasobnik c.w.u.

jest przez 60 minut podgrzewany do żądanej

temperatury, a w przypadku kotła

dwufunkcyjnego przez 30 minut aktywny jest

tryb komfortowy.

Czy to oznacza, że mimo tego że woda osiągnie zadane parametry kocioł będzie przez godzinę ją dozorował i dogrzewał?

pozdrawiam

Edytowane przez DrAko

Witam,

mam większy kociol CERAPUR SMART ZB 22-3C

Obecnie mam problem c ciśnieniem.

W domu ciśnienie wody ustawione na 3bary, Na zbiorniku wyrównawczyk również pokazuje 3 bary.

Jednak kiedy wieczorem podgrzewam wodę do 60 stopni w zasobniku, to na zbiorniku wyrównawczym widzę, że ciśnienie dochodzi do 7 barów i mi wypuszcza zimną wodę, ab ciśnienie zmalalo!

Dlaczego podgrzewanie wody powoduje wzrost ciśnieni aż do 7 bar ???

Jak grzeję cały dzień wodę do 44 stopni to nie ma problemu. Tylko jak o 18tej podgrzewam do 60 stopni:/

Dziś obniżyłm temp. do 53 stopni na wieczór, jutro zobaczę do ilu wzrośnie bar podczas wiieczornego podgrzewania.

Ale coś na pewno jest nie tak.. tylko co?

pozdrawiam

Marcin