epterode 31.03.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Dziś się zdziwiłem kurcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 31.03.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Maksymalnie 1,2 l/h, więc jakby ci pracował 24h na dobę to 1,2*24*30*4=3,5 m3 tak więc ktoś jeszcze ci nasikał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 01.04.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Czyli przecieka a tak był izolowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.04.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Powiem tak - jest to najgorsze gó***o na rynku! Psuje się co rok. Mam dom od trzech lat ogrzewany i co sezon jest awaria. Padł już wentylator, była nieszczelność na rurkach czy zaworkach, co doprowadziło do gwałtownego spadku ciśnienia, teraz pękła pompka. W tej chwili koszty napraw i serwisów zbliżają się do kosztów zakupu pieca. A niestety nie mam już gwarancji, bowiem obowiązuje ona od dnia zakupu pieca a nie dnia uruchomienia. Dlaczego nie uwierzyłam w wyliczenia OZC i nie zdecydowałam się na grzanie prądem.... A tak w błoto wywalona kasa na przyłącze, instalację i %$& piec - miałabym kilka lat grzania prądem za darmo. Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek1965 04.04.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Witam ,mam zamiar zakupić kocioł kondensacyjny 1 funk Junkers .Cerapur smart zsb 14 c + zasobnik 100l (Biawar ?) Dom ok 130mkw blizniak ,nowe okna ,ocieplony dach ,sciany ,podłoga .Kaloryfery przewymiarowane do kondensatu wg. kalkulatora Purmo.Brak podłogówki i cyrkulacji.Instalacja prosta trójnikowa .Czy tej mocy (14kW ) kocioł wystarczy do ogrzania domu i zasobnika ?Czy kocioł 14kW może współpracować z zasobnikiem z wężownicą o mocy 32kW ?Dzieki za poradę .A może lepiej Beretta Mynute Green 15 kw ?Serwis podobnie jak Junkers niedaleko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 06.04.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Tak Tak Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek1965 07.04.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 TakTakNie Dzięki za odpowiedz .Czy ew. można coś sensownie wytanic na piecu bo z kasą .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 08.04.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedz . Czy ew. można coś sensownie wytanic na piecu bo z kasą .... Nie ma na czym, z konkurencji masz Immergas Victrix, DeDitrich Baxi, Ariston Genus... pewnie inne firmy też mają w ofercie takie tanie kotły. Ale poniżej ~3800-4000 nie dasz rady zejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 08.04.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Dlaczego Beretta nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek1965 08.04.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Witam ,mam zamiar zakupić kocioł kondensacyjny 1 funk Junkers .Cerapur smart zsb 14 c + zasobnik 100l (Biawar ?) Dom ok 130mkw blizniak ,nowe okna ,ocieplony dach ,sciany ,podłoga .Kaloryfery przewymiarowane do kondensatu wg. kalkulatora Purmo. Brak podłogówki i cyrkulacji.Instalacja prosta trójnikowa . Czy tej mocy (14kW ) kocioł wystarczy do ogrzania domu i zasobnika ? Czy kocioł 14kW może współpracować z zasobnikiem z wężownicą o mocy 32kW ? Dzieki za poradę . A może lepiej Beretta Mynute Green 15 kw ? Serwis podobnie jak Junkers niedaleko . Wystarczyłby 12kW Immergas victrix 12 erp ? Moc 2-12 kW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 12.04.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 WitamJaki zasobnik polecacie do tego kotła?potrzebuje ok 120 l, cyrkulację i wejście na grzałkę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.04.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 ja mam Biawara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 12.04.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Pamiętasz którego? Ja zastanawiam się nad quattro tylko że są 100 lub 150 ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
camelouge 12.04.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Też się zastanawiam właśnie nad zasobnikiem do tego kotła. Wybiorę raczej Kospel 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 13.04.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Pozwolę sobie powrócić do zaworu trójdrożnego, wcześniej już opisywałem sytuację jak to wygląda. Jakiś czas temu znowu zadzwoniłem do serwisu, Pan przyjechał i o dziwo stwierdził że instalacja jest źle wykonana, przy odbiorze tego nie stwierdził, przy pierwszej wymianie zaworu również, jednak przy drugiej próbie wymiany stwierdził że przed sprzęgłem nie powinno być zaworu zwrotnego, kazał do wydłubać i obserwować co się dzieje. OK, nie dyskutowałem, pojechał, zadzwoniłem do instalatora, powiedział nie ma sprawy ale wg niego bzdura. Wlazłem na stronę Junkersa, sprawdzam schematy, zawór ma być. Więc dzwonię do Guru z Junkersa a on mówi że tak może się dziać, bo różnica ciśnień, temperatur. To przedstawiam sytuację, że jeżeli wszystko działa sezon a później pada to gdzie problem z instalacją, tym bardziej że zgodna z wytycznymi Junkersa. Zaczął pyskować że o co mi chodzi, co ja od niego w ogóle chce.Więc wniosek dla przyszłych użytkowników, żądajcie potwierdzenia na papieże od serwisu podczas odbioru kotła że instalacja jest wykonana pod dany kocioł poprawnie, żeby później nie było problemów. Ja musiałem zapłacić za wydłubanie zaworu, czy to zadziała zobaczymy, po obserwacjach. Patrząc na to z innej strony, to gdzie jest dział techniczny, który wie o problemie a nie zgłasza uwag do działu konstrukcyjnego. U mnie w firmie działa to inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 01.05.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 WitamW domu będzie 120 m2 podłogówki i dwa grzejniki w nią wpięte. Jakie sprzęgło polecacie do tego kotła? W dokumentacji Junkersa jest sprzęgło hw 50 ale cena mnie trochę odstrasza. I do jakich styków w kotle powinien być dopięty czujnik temperatury sprzęgła? PozdrawiamDr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 01.05.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Żadne, grzejniki wepnij do rozdzielacza podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 04.05.2016 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Przy instalacji podłogowej sprzęgło nie jest wymagane. Ale z mojego doświadczenia jak będziesz miał jakieś problemy z kotłem to różnie może być, będą wymyślać że masz źle instalację wykonaną lub coś tam jeszcze, więc założyłbym sprzęgło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 05.05.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) WitamPanowie jak w praktyce działa opcja natychmiastowej aktywacjiprzygotowania ciepłej wody? wg instrukcji:Zasobnik c.w.u.jest przez 60 minut podgrzewany do żądanejtemperatury, a w przypadku kotładwufunkcyjnego przez 30 minut aktywny jesttryb komfortowy. Czy to oznacza, że mimo tego że woda osiągnie zadane parametry kocioł będzie przez godzinę ją dozorował i dogrzewał? pozdrawiam Edytowane 5 Maja 2016 przez DrAko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cincincin 08.05.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Witam,mam większy kociol CERAPUR SMART ZB 22-3CObecnie mam problem c ciśnieniem.W domu ciśnienie wody ustawione na 3bary, Na zbiorniku wyrównawczyk również pokazuje 3 bary.Jednak kiedy wieczorem podgrzewam wodę do 60 stopni w zasobniku, to na zbiorniku wyrównawczym widzę, że ciśnienie dochodzi do 7 barów i mi wypuszcza zimną wodę, ab ciśnienie zmalalo!Dlaczego podgrzewanie wody powoduje wzrost ciśnieni aż do 7 bar ???Jak grzeję cały dzień wodę do 44 stopni to nie ma problemu. Tylko jak o 18tej podgrzewam do 60 stopni:/Dziś obniżyłm temp. do 53 stopni na wieczór, jutro zobaczę do ilu wzrośnie bar podczas wiieczornego podgrzewania.Ale coś na pewno jest nie tak.. tylko co?pozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts