_gringo 24.09.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 WItam, Będę instalował kocioł jednofunkcyjny w nowym budynku i potrzebuję porady odnośnie mocy oraz zasobnika. Z góry dziękuję za odpowiedź. Warunki: Dom SZKIELETOWY 170m2 / użytkowej 130m2. Kubatura całkowita 590 m3 ale w to wliczony jest nieocieplony szczyt dachu więc pewnie ok 500m3 Ocieplony z zewnątrz 10cm Rockwool 038, w ścianie 15cm isover 038 Skosy i sufit na piętrze 25cm Isover 038 Podłoga 15cm Austrotherm 037 Na parterze ogrzewanie podłogowe, na piętrze grzejniki + w toalecie podłogówka. Wentylacja grawitacyjna Rodzina 3 osobowa Rzoważam JUNKERS CERAPUR SMART ZSB 24-5C + 120l zasobnik (nie wiem jeszcze jaki ) Czy ten piec nie będzie miał zbyt dużej mocy do moich warunków? Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam. gringo PS. Żona ma duże zapotrzebowanie na ciepłą wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 24.09.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Wybierz 14kw a podlogowke zrob na 100%powierzchni podlog wszystkich ogrzewanych pomieszczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 26.09.2017 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Wybierz model mniejszy - ZSB14 lub ZSBR16 oraz zbiornik 150L - nie musi być Junkers, może być Elektromet albo Biawar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 26.09.2017 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Pytałem o temp. jaką ustawiacie dla cwu. Nie otrzymałem odpowiedzi więc sam próbuję kombinować. Miałem 45`C i podgrzanie 60`C. Przestawiłem teraz 50`C i sytuacja się na tyle poprawiła, że po prostu cieplejsza woda się napełnia lecz problem nadal występuje bo powiedzmy na oko z 50-70l się wleje i już leci zimna woda. Muszę odczekać z 15-20 minut i znów mam zapas gorącej wody więc dolewam. Muszę porozmawiać z jakimś specjalistą czy to jest naturalne czy jednak coś źle ustawione. Przepraszam, że cytuję sam siebie ale nie macie przymusu pamiętać jaki miałem problem. A był nim wybrany program pracy "redukcja c.w.u." zamiast "program własny", który sobie defacto ustawiałem (godzinowo w ciągu doby). I piec po prostu cały czas podawał wodę 45`C w trybie pracy "redukcja", która powinna działać tylko i wyłącznie w nocy (bo tak ustawiłem program. Jeszcze nie sprawdzałem efektów co do wypełnienia wanny ale komfort gorącej wody w kranach od razu się poprawił. Mam nadzieję, że to koniec bo szukałem tego kilka miesięcy i na taką banalną rzecz nie trafiłem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 26.09.2017 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Wybierz model mniejszy - ZSB14 lub ZSBR16 oraz zbiornik 150L - nie musi być Junkers, może być Elektromet albo Biawar. Ja na razie Biawara srednio polecam bo mam Vikinga 100L i ZSB-15 i w tym zasobniku miejsce na czujnik kotła jest nie do końca trafnie umieszczone bowiem przekłamuje pomiar temperatury - jak ustawiam 40 stopni to grzeje do 50 a nawet troche wiecej (wg wskazan na zasobniku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 26.09.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 nie musi być Junkers, może być Elektromet A potem posty na forum: mam bojler ale wylatuje tylko 40l wody i nie moge ie wykapac w wannie. Bojler tylko renomowanego producenta np Junkers/Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 27.09.2017 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Ja na razie Biawara srednio polecam bo mam Vikinga 100L i ZSB-15 i w tym zasobniku miejsce na czujnik kotła jest nie do końca trafnie umieszczone bowiem przekłamuje pomiar temperatury - jak ustawiam 40 stopni to grzeje do 50 a nawet troche wiecej (wg wskazan na zasobniku) Fizyka działa taka samo dla zbiorników wszystkich producentów i prawie zawsze cieplejsze będzie na górze. Pamiętać trzeba, że kocioł ma temperaturę zasilania wyższą o 15-25stK od temperatury żądanej, dodatkowa jak wyjmiesz termometr to z tyłu masz jego regulację na śrubokręt płaski - sprawdź czy będzie pokazywać 100stC w gotującej się wodzie. A potem posty na forum: mam bojler ale wylatuje tylko 40l wody i nie moge ie wykapac w wannie. Bojler tylko renomowanego producenta np Junkers/Buderus Adam626 - rozbierałeś kiedyś zbiornik "renomowanego producenta"? Mi się zdarzyło parę i jakość pozostawia do życzenia, bo czy możńa nazwać zbiornik dobrym jeśli z jednej strony ma 10cm PURu a po przeciwnej 2cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 27.09.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 A potem posty na forum: mam bojler ale wylatuje tylko 40l wody i nie moge ie wykapac w wannie. Bojler tylko renomowanego producenta np Junkers/Buderus Ale "głupie głupoty", ja mam biawara 300l już 4 sezon zaczynami i wszystko działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 27.09.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 A potem posty na forum: mam bojler ale wylatuje tylko 40l wody i nie moge ie wykapac w wannie. Bojler tylko renomowanego producenta np Junkers/Buderus Proszę doczytać bo to nie był problem bojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 27.09.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Fizyka działa taka samo dla zbiorników wszystkich producentów i prawie zawsze cieplejsze będzie na górze. Pamiętać trzeba, że kocioł ma temperaturę zasilania wyższą o 15-25stK od temperatury żądanej, dodatkowa jak wyjmiesz termometr to z tyłu masz jego regulację na śrubokręt płaski - sprawdź czy będzie pokazywać 100stC w gotującej się wodzie. Tak tylko ze slyszalem ze w niektórych zasobnikach (podobno np Junkersa) miejsce zamocowania jest wyzej albo w ogole od gory i wtedy jest to bardziej miarodajne i zgadza sie ze wspomniana fizyka. Natomiast tutaj czujnik wchodzi tylko ok 20 cm od dolu i stad ta roznica bo termostat zasobnika juz jest zamocowany wyżej. W weekend wyjem ten czujnik i zrobie jak pisales ale nie wiesz moze czy np.w samym kotle gdzieś w ustawieniach nie mogę ustawic korekty np o "-5 stopni"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 27.09.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Tak się składa że mam bojlery Biawara i Elektrometu elektryczne o tej samej pojemności.Dwa bojlery elektrometu po niecałym roku zaczęły wywalać różnicówkę- > złom.Biawar pracuje do dziś - prawie dwa lata.Z elektrometu wylatuje zaledwie połowa objętości ciepłej wody w stosunku do Biawara. Biawar to skandynawski koncern NIBE, zaś Elektromet to chyba jakiś Janusz. Polecam poczytać komentarze o urządzeniach tej firmy czy to na ceneo czy castoramie. Są dość zbieżne (krótka żywotność-> śmietnik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 27.09.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Adam626 ja nie jade po Biawarze ze względu na jakosc bo ciezko mi sie tu wypowiedziec po ok 3 miesiacach użytkowania a wybralem ich ze zwgledu na pozytywne opinie wlasnie. Jednakze jesli czujnik jest ok a tak pewnie bedzie to miejsce jego montazu nie jest do konca szczesliwe pod katem konstrukcyjnym do czego zreszta juz mi sie przyznal jeden z ich techników przez telefon. Najlepszy byl tekst ze "niektórzy sobie z tym radzą nawiercając otwór w izolacji od góry i tam czujnik umieszczają ale oczywiście wiąże sie do z utrata gwarancji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_gringo 28.09.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Wybierz 14kw a podlogowke zrob na 100%powierzchni podlog wszystkich ogrzewanych pomieszczen Niestety na to jest już za późno, kontrukcja na piętrze nie jest przewidziana pod podłogówkę (jedynie toaleta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 28.09.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 (edytowane) @gringo Czytałem co tam zamierzasz postawić i ja mam 174m2 a użytkowej 120 i kocioł 14kw wystarczy, do tego mam palnik na 60% skręcony, w mrozy -27*C kocioł dawał radę bez problemu. Edytowane 28 Września 2017 przez Kizior Syberyjski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 29.09.2017 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Tak tylko ze slyszalem ze w niektórych zasobnikach (podobno np Junkersa) miejsce zamocowania jest wyzej albo w ogole od gory i wtedy jest to bardziej miarodajne i zgadza sie ze wspomniana fizyka. Natomiast tutaj czujnik wchodzi tylko ok 20 cm od dolu i stad ta roznica bo termostat zasobnika juz jest zamocowany wyżej. W weekend wyjem ten czujnik i zrobie jak pisales ale nie wiesz moze czy np.w samym kotle gdzieś w ustawieniach nie mogę ustawic korekty np o "-5 stopni"? Pytanie, jaki masz zapas wody jeśli czujnik jest zamontowany wyżej a jaki masz zapas wody jeśli czujnik jest zamontowany niżej zbiornika. Termometr tarczowy jest tylko wizualizacją temperatury na danym poziomie (pod warunkiem, że jest dobrze ustawiony). Sposobem na niższą temperaturę w górnej części zbiornika jest np. zmniejszenie maksymalnej temperatury zasilania zbiornika ciepłej wody użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 29.09.2017 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Montuję i Biawary, i Elektromety - brak problemów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_gringo 29.09.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 @gringo Czytałem co tam zamierzasz postawić i ja mam 174m2 a użytkowej 120 i kocioł 14kw wystarczy, do tego mam palnik na 60% skręcony, w mrozy -27*C kocioł dawał radę bez problemu. Zadzwoniłem do Viessmana i bardzo profesjonalna pani poradziła mi abym kupił piec 26kW. Kuźwa skąd oni biorą takich doradców! Paaaanie weź pan najmocniejszy, będziesz miał zapas mocy, urwali się z 1985. Na stronie cieplowlasciwie.pl sprawdziłem zapotrzebowanie mojego domu na ciepło i wyszło mi, że wystarczy mi kocioł 11kW, ale sugerują wziąć 13kW+. Wykonawca sugeruje 19kW i wydaje mi się, że to jest przewymiarowane o 60% ale ciągle rozsądn - ale nie 26kW! Ty to może wezmę sobie kocioł komercyjny 150kW, wtedy będę miał naprawdę spory zapas mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.09.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Jeśli cena jest atrakcyjna to czemu nie. Warunek jest jeden..... niska moc minimalna do której moduluje palnik.model Viessmana 19kW ma 1,9kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 29.09.2017 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Pytanie, jaki masz zapas wody jeśli czujnik jest zamontowany wyżej a jaki masz zapas wody jeśli czujnik jest zamontowany niżej zbiornika. Termometr tarczowy jest tylko wizualizacją temperatury na danym poziomie (pod warunkiem, że jest dobrze ustawiony). Sposobem na niższą temperaturę w górnej części zbiornika jest np. zmniejszenie maksymalnej temperatury zasilania zbiornika ciepłej wody użytkowej. A z ciekawosci jak jest Twoim zdaniem optymalna wysokość lub miejsce montażu takiego czujnika? Jak mam rozumiec zasade "dzialania" takiego zasobnika - bowiem jak ustawiam sobie np.na 40 stopni to po zagrzaniu w teorii powinienem miec caly zbiornik z taka temperatura a rzeczywistosci jak jest? A co mi da jak zmniejsze temp zasilania (np. z obecnych 80 stopni na powiedzmy 60) bowiem wydaje mi sie ze wtedy bedzie tylko dluzej grzał do zadanej temp bo czujnik i tak będzie pokazywał to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiltel 29.09.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Zmniejsz nie temperaturę zasilania lecz temperaturę jaka na być uzyskana w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts