Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mareks77 dużo racji , człowiek chciałby już wsZuskto wiedzieć na początku . Ale nie jestem.pewny czy serwisant wszyskto się że ustawił . Z drabinkaasz rację ,dziś wyłączyłem.drabinke w celu 400 bo przecież skoro jest przed sprzęgłem to o tak dostaje temperaturę 30-40 stopni która idzie na podłogę oczywiście przed zmieszaniem w zaworze 3d . I jest dużo lepiej tazn piec zrobil swoje i dziś się wyłączył,i działa tylko automatyka teraz a swieczka zgasła . Będę obserwował zużycie gazu na dobę . Nie mniej jednak liczę na pomoc w sprawdzeniu czy aby na pewno wszyskto jest dobrze ustawione . W linku zdjęcia ustawień pieca . Jutro wstawię ustawienia z cw400. Z góry wszystkim dziękuję za pomoc .

https://photos.app.goo.gl/bEtMKJ9x5jCpt7PB9

w linku podałeś zdjęcia informacji o pracy kotła, ustawienia są troszkę w innym miejscu. Zerknij tutaj: http://pl.documents.junkers.com/download/pdf/file/6720860036.pdf. rozdział 10.3 i następne.

I druga sprawa: z moich obserwacji mojego kotła wynika, że kocioł będzie palił dopóki to co pokazuje i9 nie dojdzie do i7 ( +- parę stopni, tj. może przestrzelić z rozpędu tą temperaturę, ale też włączy się ponownie, jak parę stopni spadnie poniżej -> Obstawiam, że ustawia się to w funkcji serwisowej 2.3C).

BTW: też biegam do gazomierza ;) ...

Mareks77 dużo racji , człowiek chciałby już wsZuskto wiedzieć na początku . Ale nie jestem.pewny czy serwisant wszyskto się że ustawił . Z drabinkaasz rację ,dziś wyłączyłem.drabinke w celu 400 bo przecież skoro jest przed sprzęgłem to o tak dostaje temperaturę 30-40 stopni która idzie na podłogę oczywiście przed zmieszaniem w zaworze 3d . I jest dużo lepiej tazn piec zrobil swoje i dziś się wyłączył,i działa tylko automatyka teraz a swieczka zgasła . Będę obserwował zużycie gazu na dobę . Nie mniej jednak liczę na pomoc w sprawdzeniu czy aby na pewno wszyskto jest dobrze ustawione . W linku zdjęcia ustawień pieca . Jutro wstawię ustawienia z cw400. Z góry wszystkim dziękuję za pomoc .

https://photos.app.goo.gl/bEtMKJ9x5jCpt7PB9

dual66, ja tak patrzę na zdjęcie Twojej instalacji i nie mogę dojść czemu ma służyć to podpięcie sprzęgła : pierwsze od lewej na samej górze, które potem za zaworem przechodzi w elastyczny wężyk w oplocie ? Czy to jest zasilanie do drabinki ?

dual66, ja tak patrzę na zdjęcie Twojej instalacji i nie mogę dojść czemu ma służyć to podpięcie sprzęgła : pierwsze od lewej na samej górze, które potem za zaworem przechodzi w elastyczny wężyk w oplocie ? Czy to jest zasilanie do drabinki ?

Jeśli wężyk metalowy to jest uzupełnianie wody w instalacji na wypadek spadku ciśnienia lub odpowietrzania.

Do owej drabinki prawdopodobnie wiodą dwie białe rurki PEX idące na dół.

Edytowane przez Mareks77

Zawór w kotle przełącza z CO na CWU jak grzeje jedno to nie drugie.CWU grzeje w priorytecie

Czyli zawór już się kończy po 2 latach ktoś podmieniał na starszy model zaworu tak jak bog21 z forum ?

Bo kosztowny interes poza gwarancją i gdzie można kupić te zawory i rurki Junkers Katowice czy jeszcze ktoś wie czy w okolicy Pszczyny?

Dzięki

Czy zawór 3 drogowy ma 2 funkcje czyli albo CWU CO czy może ustawiać się pomiędzy?

Czy raczej zaczyna. się zacinać ? bo jak grzeje mi podłogówkę to. widzę że idzie na bojler też.

Ktoś już wymieniał na starszy model? który nie miał tego problemu wraz z. rurkami do smarta 14 .

Koszt spory.

517 zł 8716010801 plus rurki. 330zł. 3 sztuki

8718642211. ten który. jest w piecu to 316 zł

Jak ktoś kupował to gdzie proszę info.

Dzięki

U wnie 2 funkcje ma 3d , jak podgrzewa wodę przleacza się na zbiornik wyłącza pompę c.o i jak skonczy znów przyłącza na podłogowe

Witam.

Na wstępie zaznaczę, że szukałem odpowiedniego tematu, ale nie mogłem znaleźć więc piszę tutaj.

Jestem szczęśliwym posiadaczem ogrzewania gazowego, gdyż kupiłem mieszkanie. Piec kondensacyjny dwufunkcyjny Junkers Cerapurt Smart ZWB 28-3 C23 S5300 ze sterownikiem FW 200 + czujnik zewnętrzny pogodowy.

Mieszkanie 90 m3, zarówno grzejniki jak i podłogówki (3 nitki). Jedna pompa C.O

Generalnie piec po corocznym serwisie.

Pytania/problemy moje brzmią:

1. Pokrętło C.O mam ustawione mniej więcej na 3,5 - temperatura na regulatorze ustawione 21 stopni. Piec grzeje bez większych problemów do 49 stopni i nagle stop, tzn. palnik włączony cały czas, ale nie może wskoczyć na choćby 50 stopni. Mija kilka ładnych minut i po dobiciu do 50 stopni, palnik się wyłącza i klasycznie spada temperautra do ok. 35-37 i ponownie ten sam cykl.

Pytałem serwisanta czy to normalne zjawisko - powiedział, że tak i to nazwał to modulacją palnika, że nagle piec tzw. długo dobija do temp. czy jakoś tak.

Kazał mi pokrętło C.O dać na pozycję MAX bo powiedział, że z regulatorem pogodowym piec musi być ustawiony właśnie w tej pzoycji a nie jak np. 3 lub 3,5.

Zdziwilem się bo w kontakcie z innym serwisantem Junkersa powiedział on, że absolutnie tak być nie musi i mam zostawić na takiej a nie innej pozycji, czyli np. 3,5 a jak będzie mi zimno czy tam na dworze będą większe minusy to mam sobie zmienic na 4 lub 4,5 - obojętnie.

Pytanie kto ma racje, kogo słuchać :) Dodam, że serwisant nr.1 kazał mi zmienić parametr "typ ogrzewania w obwodzie grzewczym" na "pkt. początk. i końcowy" z "grzejniki". Serwisant nr.2 kazał to zostawić na "grzejnik" jak jest i nic nie zmieniać. Jak rownież parametr "korelacja wskazań temp. pomieszczenia" zostawić na "0,0K" - wydaje mi się, że to chyba ta krzywa grzewcza (tak wiem, czytałem nie jedno o niej, ale nie wiem który to parametr określa w tym sterowniku właśnie tą słynną krzywą).

Przyznam się, że co do ogrzewania gazowego to się uczę i uczę. Szczerze poprzednio miałem styczność co najwyżej z C.O miejskim jak i ekogroszkami :)

Czytałem zarówno i instrukcje do piec i instrukcję tego sterownika FW200 - i szczerze wszystko to takie klasycznie napisane i nie wiadomo, czy cokolwiek ruszać w tych ustawieniach by nie spieprz...

Czy któryś tutaj z doświadczonych osób/użytowników/fachowców jest w stanie w miarę udzielić mi pomocnej porady? Z góry dzięki i sory za rozpisanie się, ale tak jest mi łatwiej opisać problem.

Witam wszystkich serdecznie, przeczytałem 70 stron wątku ale jednak dla poszerzenia wiedzy postanowiłem napisać i być może uzyskać ciekawe informacji od bardziej doświadczonych gaziarzy:-)

Posiadam od tego sezony kocioł Cerapur smart zsb 14-5C . Mieszkam w domu z początku lat 90 , dom ok 130 m2, słabo ocieplony , pustak tzw.hasiak w środku styropian 5cm zalany betonem. Strop 5 cm styropianu , wszędzie okna plastikowe 2 szybowe. Nie mam podłączonego sterowania pogodowego tylko zwykły regulator pokojowy salus.

Trochę czytając w poszukiwaniu optymalnych ustawień w regulatorze np. zmieniłem histereze z 1 stopnia na 0,5 . Na początku grzałem w ten sposób ,że na regulatorze w trybie komfortowym miałem ustawione 21 a w trybie oszczędzania od godz. 22 do 6 rano 19,8. Temp zasilania na kotle była 55 stopni . Działało to w ten sposób że kocioł pracował np 1,5 godziny dogrzał do tych 21,25 stopnia i następnie temp spadała do 20,75 i znów się załączał trwało to około 2 godzin . W tym czasie gdy piec nie chodził po pewnym czasie komfort cieplny był dla nas słaby było odczuwalnie chłodno. Dodam że mam stare żeliwne grzejniki takie żeberkowe. Postanowiłem zmienić strategie i zacząłem grzanie w dzień non stop ale niska temp zasilania dziś było to 42 stopnie,w nocy regulator miał zadane aby utrzymywać te 19,8 komfort cieplny po 3 dniach takiego grzania bardzo się poprawił . Mimo że temp ledwo dochodziła do 21 stopni . Problem w tym że spalanie na takim nastawie za ostatnie 3 doby gdzie temp. w dzień była bliska zeru a w nocy około -3 wychodziło 10,11,12 m3. Wydaje mi się a może tylko mi się wydaje że to trochę dużo jak na te temperatury a może po prostu taki mam dom? A może są jeszcze jakieś rezerwy żeby to wszystko się zgrało i pracowało bardziej optymalnie? Rozważam zakup czujnika temp. zewnętrznej gdyż ten kocioł ma wbudowany automat pogodowy. Może to zwiększy efektywność całego układu? będę wdzięczny za rady i uwagi.

Witam,

W sprawie odpowiedzi na Pana pytania odnośnie ustawień kotła zachęcam do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Zachęcam do zakupu czujnika temperatury zewnętrznej do współpracy z kotłem. Pozwoli to zwiększenie komfortu obsługi gazowego kotła kondensacyjnego oraz wpłynie na oszczędność zużycia gazu. Jest to bardzo korzystne rozwiązanie pozwalające na obniżenie rachunków za ogrzewanie.

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Witam,

W sprawie odpowiedzi na Pana pytania odnośnie ustawień kotła zachęcam do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Zachęcam do zakupu czujnika temperatury zewnętrznej do współpracy z kotłem. Pozwoli to zwiększenie komfortu obsługi gazowego kotła kondensacyjnego oraz wpłynie na oszczędność zużycia gazu. Jest to bardzo korzystne rozwiązanie pozwalające na obniżenie rachunków za ogrzewanie.

Pozdrawiam,

Na forum jesteś tylko dla reklamy że nic nie odpowiadasz na pytania?

Witam,

Pozdrawiam,

Konsultant, doradca (łac. consultare – omawiać) – osoba zawodowo zajmująca się udzielaniem porad w wybranej dziedzinie, np. księgowości, technologii, prawie, zarządzaniu personelem, marketingu, finansach, reklamie.

Bardzo wąska specjalizacja.

Z całości definicji stanowiska pozostały tylko dwa końcowe określenia........

Edytowane przez Mareks77

Konsultant, doradca (łac. consultare – omawiać) – osoba zawodowo zajmująca się udzielaniem porad w wybranej dziedzinie, np. księgowości, technologii, prawie, zarządzaniu personelem, marketingu, finansach, reklamie.

Bardzo wąska specjalizacja.

Z całości definicji stanowiska pozostały tylko dwa końcowe określenia........

Nie wiem czy to skutek Twojego wpisu, ale na PW dostałem dzisiaj poradę od pana Konsultanta, krótko i rzeczowo. Można? Można!

Dziękuję.

Witam.

Mam problemy z ogrzewaniem podłogowym. Mam bardzo niskie przepływy. Podłaczałem taka pompe z beczka do odpowietrzania i przepływy były. Natomiast jak uruchomię ogrzewanie z pieca zsb 14-5c to przepływy bardzo maleją i nie mogę dogrzać domu. Pompa na sterowniku cw 400 ustawiona na działanie w zależności od mocy kotła, na min mocy kotła pompa działa na 100% i czas wybiegu ustawiłem na 60 min. Zastanawiam się czy pompa po prostu nie jest za słaba. Mam 2 rozdzielacze jeden 7 obiegów drugi 9. Pętle krótkie max 70m. Powierzchnia ogrzewana 130m2. Czy ta pompa powinna dzialac na takiej ilości podłogówki i szukać problemu gdzie indziej ?? Z góry dziękuję za odpowiedź

Jeżeli zakręcę jeden rozdzielacz ten bliżej pieca to na drugim jest max przepływ 1 litr i to nie na wszystkich obiegach. natomiast jak są oba rozdzielacze otwarte to przepływy sa ok 0,5 litra/min lub mniej. Na rozdzielaczu bliżej pieca jest ciut lepiej ale nie wiele. Takie przepływy są na maksymalnej wydajności pompy. Zakrecałem wszytskie obiegi i otwierałem jeden, zostawiłem na ok 15 minut.Tak postępowałem z każdym, ale nie pomogło.

Co do długości, to tak jak pisałem są maksymalnie 70 metrów, dokładnych wartości nie znam.

Niestety prawdopodobnie pompa kotła ma za małą wydajność.

Według instrukcji instalacji:

Pompa ZSB 14.jpg

Licząc pobieżnie 16 obiegów przy przepływie 1 l/min oznacza 960 l/h co oscyluje wokół jej maksymalnej wydajności.

Spytam może inaczej.

Czy to kiedykolwiek działało dobrze ?

Pompa ZSB 14.jpg

Edytowane przez Mareks77