Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a u mnie, kiedy piec jst w trybie oszczędnym i nie grzeje to dalej buczy (nie zawsze, tylko jak jest ok 0 na zewnątrz). Czy to chodzi pompa i czy ona ma tak ciągle chodzić?

Wystarczy, że przestawisz temp graniczną mrozu chyba z tego co pamiętam max -5 i dopiero poniżej -5 będzie mieszać non toper prawie.

Witam

Ten piec jest w kręgu moich wyborów (obok Buderusa GB 072). Mam więc pytanie, do Was, jego użytkowników:

- jakiej pojemności macie zasobniki (jaka moc wężownicy) - myślę o 120-150l np Biawara (dwie łazienki, w jednej wanna, w drugiej prysznic)

- czy nie czujecie dyskomfortu podgrzewania ciepłej wody: w jakim czasie się nagrzewa i czy jej nie brakuje np. po kąpieli w wannie

- słowem: czy te 14kw wystarcza - czy radzi sobie i z co i z cwu

- jak rachunki za gaz - wychodzi ekonomicznie?

Z góry dzięki za odp.

Wężownica musi być większej mocy niż kocioł, ale chyba zwykle są większe niż 14kW.

Wielkość zasobnika zależy od jednoczesnego poboru, ja mam dwie wanny i prysznic (zasobnik 120l) ale raczej nie przewiduję, że będę równocześnie brał dwie kąpiele i natrysk, więc póki co nie ma problemu.

Do podgrzania 1m3 wody o 1 oC potrzeba 1kW, więc dla 120l potrzeba 0,12 kW - podgrzanie o 30 oC wymaga 3,6kW czyli c.a. 20 minut na pełnej mocy; czyli lejesz wannę wody i po 20-30 minutach (zależy jaką lubisz temperaturę) masz znów nagrzany zasobnik.

Rachunki za gaz zależą od parametrów domu i instalacji nie kotła, poczytaj jest osobny wątek o zużyciu gazu.

Dylemat pompowy: full podłogówka, ok. kilometra, parter i piętro. Pompka z pieca na trójce pokazuje brak przepływów na rotametrach, no a teoretycznie powinna uciągnąć. Mam osobne pompki przy każdym z rozdzielaczy, puściłem na 1 parter i 2 piętro, piec na 2 - żeby było widać jakieś ruchy na rotametrach. Słusznie zrobiłem, czy jednak zdać się na automatykę pieca i dopychanie wody tylko jego pompką?

edyta: chyba przesadzam z biegami. dół zostawię bez wspomagania pompą, górę wrzucę na jedynkę, piec... no tu chyba trójka musi być.

edyta: doprowadzenie wody do rozdzielaczy mam chyba nie najlepsze, ale było robione w czasach, gdy ufałem fachowcom. dawno. od kotłowni w garażu biegnie pp25, wchodzi na parterze do domu, trójnik, zaraz od niego wejście w rozdzielacz parteru, a na piętro metr w bok, trzy w górę i 5 do przodu i dopiero jest rozdzielacz i pompka nań. chyba nie jest to perfekcyjnie rozwiązane.

Edytowane przez Cerbin

u mnie rury ponad kilometr, i tylko pompa w piecu na 3 (na 2 nie dawałą rady), rotametry nic nie wskazują, drgają lekko jak przykręcam/odkręcam przepływ, ale skutków ubocznych nie widzę, grzeje ok.

pp25 to chyba trochę mało. ja mam miedz do rozdzielaczy 28mm

Edytowane przez Conrad&Beata

Witam

Ten piec jest w kręgu moich wyborów (obok Buderusa GB 072). Mam więc pytanie, do Was, jego użytkowników:

- jakiej pojemności macie zasobniki (jaka moc wężownicy) - myślę o 120-150l np Biawara (dwie łazienki, w jednej wanna, w drugiej prysznic)

- czy nie czujecie dyskomfortu podgrzewania ciepłej wody: w jakim czasie się nagrzewa i czy jej nie brakuje np. po kąpieli w wannie

- słowem: czy te 14kw wystarcza - czy radzi sobie i z co i z cwu

- jak rachunki za gaz - wychodzi ekonomicznie?

Z góry dzięki za odp.

Użytkuję 14-3C z zasobnikiem Biawar Quattro 150 l , moc zasobnika producent podaje 25,7 kW. Posiadamy dwie łazienki, w jednej wanna a w drugiej prysznic, 2 dorosłe osoby + 3 małych dzieci. Ciepłej wody jeszcze nie brakło, z tym że tak: o 9:30 oraz o 17:00 piec podgrzewa wodę do 44 stopni mając ustawione na FW200 42 stopnie, grzanie zajmuje mu około 30 min przy ograniczonej mocy dla cwu do 35 %. Piec potrzebuje na to 0,5 m3 gazu. Wcześniej miałem inną konfigurację, podgrzewał cwu raz dziennie z mocą bez ograniczania i zabierał na to 0,5 m3 gazu (49 - ustawione 45). Mam włączoną cyrkulację 3x dziennie, 2x w godzinie. Rachunki za gaz to 60-80 zł (zużycie 15-20 m3 gazu) na miesiąc , tylko cwu bo dopiero dziś rano włączyłem żeby grzał centralne ogrzewanie, do tej pory tylko kominek konwekcyjny (dom 135 m2). Brak dyskomfortu, pełna wygoda, polecam.

Edytowane przez gujas

Dzięki za odp. U nas będzie prawdopodobnie Biawar 125 Mega.

Użytkuję 14-3C z zasobnikiem Biawar Quattro 150 l , moc zasobnika producent podaje 25,7 kW. Posiadamy dwie łazienki, w jednej wanna a w drugiej prysznic, 2 dorosłe osoby + 3 małych dzieci. Ciepłej wody jeszcze nie brakło, z tym że tak: o 9:30 oraz o 17:00 piec podgrzewa wodę do 44 stopni mając ustawione na FW200 42 stopnie, grzanie zajmuje mu około 30 min przy ograniczonej mocy dla cwu do 35 %. Piec potrzebuje na to 0,5 m3 gazu. Wcześniej miałem inną konfigurację, podgrzewał cwu raz dziennie z mocą bez ograniczania i zabierał na to 0,5 m3 gazu (49 - ustawione 45). Mam włączoną cyrkulację 3x dziennie, 2x w godzinie. Rachunki za gaz to 60-80 zł (zużycie 15-20 m3 gazu) na miesiąc , tylko cwu bo dopiero dziś rano włączyłem żeby grzał centralne ogrzewanie, do tej pory tylko kominek konwekcyjny (dom 135 m2). Brak dyskomfortu, pełna wygoda, polecam.

Witam

Wczoraj miałem kolejną nasiadówkę z instalatorem i cały czas nie wiem.

Ja cały czas się zastanawiam nad smartem 14-3 z dodatkowym zasobnikiem, a on mnie usilnie przekonuje do Cerapur ACU.

Na moje pytanie w czym jest Acu lepszy od smarta odpowiada mi że smart nie da rady na mój domek (150 m2 - 2 łazienki, 50% podłogówka, 50% kalafiory) oraz że jest mniej ekonomiczny bo acu ma wbudowany zasobnik warstwowy 42 litry a smart nie. I że jak smart będzie dogrzewał wodę w zasobniku to idzie na pełnej wiksie nie wykorzystując kondensacji co jest nieekonomiczne.

Nie wiem co mam zrobić i jak to sobie wszystko poukładać. (Jednym słowem jestem w ciemnej d...) Może jakoś byście pomogli albo podpowiedzieli.

Już pytałem tu na forum wcześniej i dostawałem odpowiedzi (Dzięki Tacim), ale po każdej rozmowie z instalatorem wątpliwości wracają.

Pozdrawiam

Na moje pytanie w czym jest Acu lepszy od smarta odpowiada mi że smart nie da rady na mój domek (150 m2 - 2 łazienki, 50% podłogówka, 50% kalafiory)

Instalatorem nie jestem, ale wg mnie spokojnie da radę.

U mnie jest po podłodze ~160 m2, a użytkowej ok 120 m2 + mały stryszek (jakieś 30m2 po podłodze) i raczej słabe ocieplenie (w porównaniu z tym co tutaj czytam), bo ściany to porotherm + 12 cm styropianu, a na skosach 20 cm wełny, i przy ostatnich weekendowych mrozach (w dzień -8, w nocy -13) spalanie było ok 13-14 m3 na dobę razem z CWU (2 + 2 osoby), a temp. w domu na dole 22-23, a na górze 21 stopni. Jeśli dobrze rozumuję to przy takim spalaniu kocioł pracując 24h na dobę zużył ok. 40% swojego maksymalnego zużycia, więc ma jeszcze spory zapas mocy. Wcześniej miałem kocioł 24kW (który miał min. moc 10kW) i spalanie było sporo wyższe bo wiecznie taktował.

Witam mam Junkersa Cerapur Smart ZSB 14-3C i staram się go lepiej zrozumieć.

Pytanie:

Czym różnią się grzanie od oszczędzania

dwa ustawienia dla uszczegółowienia pytania:

przykład 1) ustawiamy parametry obiegu grzewczego (w FW200),

dla obiegu nr 1 ustawiamy poziomy temperatur: grzanie - 21st, oszczędzanie - 15st, pzamroż - 5st.

i definiujemy Program A:

P1 grzanie od 06:00

P2 pzamroż od 22:00

przykład 2) ustawiamy parametry obiegu grzewczego (w FW200),

dla tego samego obiegu ustawiamy poziomy temperatur: grzanie - 24st, oszczędzanie - 21st, pzamroż - 5st.

i definiujemy Program A:

P1 oszczędzanie od 06:00

P2 pzamroż od 22:00

Czyli 21st. zostało przypisane raz do grzania raz do oszczędzania lecz cały czas odnosi się do tego samego okresu czasu.

Czy kocioł będzie pracować tak samo w obydwu przykładach?

Pytam, bo według instrukcji definicje grzania i oszczędzania są następujące:

grzanie = maksymalna wymagana temperatura pomieszczenia (np. gdy w pomieszczeniu przebywają osoby preferujące komfort cieplny).

oszczędzanie = średnia wymagana temperatura (np. gdy wystarczy niższa temperatura pomieszczenia lub jeśli wszystkie osoby są poza domem, bądź śpią, a budynek nie powinien się zbyt mocno wychłodzić).