Razir 11.12.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Da radę 14-3.Mam dom 160m2 plus podgrzewany garaż 40m2 wszystko ocieplone 12cm styro. Działam na tym kociołku ostatnie dwa miesiące (moja wiedza ogranicza się do -10st) i cały czas obniżam temperatury bo jest nam za gorąco, celujemy w 20st.Konfiguracja: Wspomniany Junkers 14-3, zasobnik 120, IPM 2, FW200, sprzęgło, czujka pogodowa. W projekcie mam zapotrzebowanie 11KW na ogrzanie budynku.Rodzina 2+1 woda grzana na 50st, tylko natryski bez moczenia w wannie. Nie mam świadomości że może zabraknąć ciepłej wody. Góra kalafiory przewymiarowane, dół podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerbin 11.12.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Popcorn, może się mylę (wtedy ktoś mnie poprawi;) ale moc grzewczą maksymalną przy CWU mało kto ogranicza (da się, ustawienia na piecu e1?) bo czas grzania się znacząco wydłuża i jest to po prostu mało wygodne. Szczególnie w opcji "Ciepła woda na żądanie", bo czasowe nagrzewanie zasobnika to jeszcze obleci. Co do zasobnika wbudowanego to widzę minus na swoim przykładzie - garaż i kotłownię tym samym mam nieogrzewane. Zasobnik zewnętrzny, docieplony wełną w mało gustowny ale skuteczny kokonik. Dociepl zasobnik wbudowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 11.12.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Witam Wczoraj miałem kolejną nasiadówkę z instalatorem i cały czas nie wiem. Ja cały czas się zastanawiam nad smartem 14-3 z dodatkowym zasobnikiem, a on mnie usilnie przekonuje do Cerapur ACU. Na moje pytanie w czym jest Acu lepszy od smarta odpowiada mi że smart nie da rady na mój domek (150 m2 - 2 łazienki, 50% podłogówka, 50% kalafiory) oraz że jest mniej ekonomiczny bo acu ma wbudowany zasobnik warstwowy 42 litry a smart nie. I że jak smart będzie dogrzewał wodę w zasobniku to idzie na pełnej wiksie nie wykorzystując kondensacji co jest nieekonomiczne. Nie wiem co mam zrobić i jak to sobie wszystko poukładać. (Jednym słowem jestem w ciemnej d...) Może jakoś byście pomogli albo podpowiedzieli. Już pytałem tu na forum wcześniej i dostawałem odpowiedzi (Dzięki Tacim), ale po każdej rozmowie z instalatorem wątpliwości wracają. Pozdrawiam 1) da rade z nadwyżką 2) ACU to niby nie chodzi na pełnym wiksie ( Smarta możesz ograniczyć moc grzania i będzie długo chodził w kondensacji - choć zimą przy podłogówce to się nie sprawdza ze względu na długość grzania podłogi) 3) i co niby 42 litry wody mają starczyć do kąpieli i co dalej. Ja bym zadał inne pytanie podstawowe: 1) czy hydraulik chce dobrze dla Ciebie czy siebie 2) kto kupuje piec Ty czy on 3) sam go szukasz czy on da Ci top firmę która to sprzeda Jeżeli odpowiedziałeś 3x tak hehe to naciąga na kasę i tyle, ma mniej roboty itd . Na 10 majstrów 9 chce dobrze dla siebie ot cała filozofia. Ja miałem znajomego u siebie też mnie na Wolfa namawiał czy coś tam ale dał luz . Chyba, że ACU ma stać w kuchni jako ozdoba RAZIR niczym po prostu piec ma zadane grzanie do 24 i jak wskoczy na oszczędzanie to zależności od ilości energii zmagazynowanej przez dom do twoich 21 przy oszczędzaniu będzie dochodzić np 5 godzin i to ta oszczędność bo dalej będzie grzał jak normalnie tylko do 21 a nie 24. Tak osobiście po 3 latach gazu uważam, że przy założeniu podłogowe 100% domu nie ma sensu oszczędny program - u mnie jest non toper grzanie na wskazaną temp generalnie jest to 22 stopnie do 22,5 zależy jak dziewczyny krzyczą hehe. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez tacim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Razir 11.12.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 To ja jeszcze podam moje rzeczywiste koszty grzania (dom nowy pierwszy sezon): październik - 300,- listopad - 400,- grudzień (szacunek podług pierwszych 7dni) - 700,- temperatura minimalna 21st. ale ostatnio w grudniu toczę walkę aby opanować gada, potrafi zrobić duchotę podłogówką. Chłodzę rekuperatorem z nawiewem 10stopni. Znajomy z pracy ma trochę mniejszy dom i piec na ekogroszek. Jak się dowiedział jakie mam koszty na gazie to przyznał, że spalił w każdym z tych miesięcy więcej kasy. Powiedział, że gdyby teraz mógł to gazowe z butli by stawiał. Jego piec na groszek był droższy od naszego Junka btw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 12.12.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Ja jak wygrzewałem jastrych to miałem za styczeń 400 m3 gazu . Na zewnątrz -20 w domu plus 27 majstry w samych spodniach latały. Przez caly rok poszło 1400 m3 gazu z czego 400 w styczniu. Nie miałem większego rachunku niż 450 zł przez 3 lata. Teraz popalam w kominku to mam taryfę do 1200 m3 bo idzie tak ok 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 12.12.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 a ja chyba muszę dołożyć pompkę na parter, na dole mam 490 mb rury 8 obiegów, na gorze 8 obiegów i 620 mb rury, góra fajnie grzeje nawet za bardzo, muszę do minimum na rotametrach przykręcać, na dole jednak trochę słabo mam otwarty salon i kuchnie na poddasze i ciepło mi spierdziela, teraz w te mrozy, całkiem zakręciłem górny rozdzielacz, bo na poddaszu upał, a na dole nie może dogrzać do 21, tak jak by ciepłą woda pchana przez pompkę z pieca szła na poddasze i tam szybciej krążyła a na parterze też dochodzi ciepła do rozdzielacza ale już nie ma takiego przepływu i mniej ciepła oddaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 12.12.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Ja mam odwrotnie na dole skręciłem do 1/2 a na górze mam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 13.12.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Tacim masz jakieś dodatkowe pompki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepexy 13.12.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Witam, a ja mam pytanie: jak ustawię ogrzewanie na 21 stopni i prędkość ogrzewanie oszczędnie, to czy jest możliwość, że piec nagrzeje dom do takiej temperatury i się wyłączy? Jak to działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 13.12.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Witam, a ja mam pytanie: jak ustawię ogrzewanie na 21 stopni i prędkość ogrzewanie oszczędnie, to czy jest możliwość, że piec nagrzeje dom do takiej temperatury i się wyłączy? Jak to działa? Hm nie wiem czy to żart czy poważnie zadajesz pytanie jak junior. A co ten piec ma zrobić jasne że będzie chodził jak trzeba. Jeszcze napisz jaki masz dom. Conrad nie mam pompek. Ale mam 3 kalafiory dwa w garażu i drabinkę (w razie czego) w łazience i nie mam ich włączonych bo pompka w kotle już nie da rady 2 obiegu zasilić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepexy 13.12.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Hm nie wiem czy to żart czy poważnie zadajesz pytanie jak junior. A co ten piec ma zrobić jasne że będzie chodził jak trzeba. Jeszcze napisz jaki masz dom. z cegły Dom 120 m2, parter i dwa piętra. Podłogówka na ok. 40m2 - wszystko na jednym obiegu. Dom z cegły - cegła-6cm stro - cegła - 5 cm styro Tacim ja poważnie z tym pytaniem. Ja mam tak, że na ogrzewaniu ten piec chodzi non stop - ma ogrzać do 21 stopni i faktycznie w alonie np. jest 21 stopni, grzejniki nie grzeją, a piec chodzi. Zastanawia mnie, czy tak ma to być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 13.12.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Napisz jeszcze jakie masz dobowe zużycie, bo przy dość słabym ociepleniu może się okazać, że przy mocy minimalnej obecne temperatury wymuszają pracę non stop. Czy w pomieszczeniu gdzie jest sterownik osiągana jest zadana temperatur? Czy piec będzie działał jeśli ją obniżysz np. do 19oC, czy się wyłącza? Czy nie masz zredukowanej mocy na co do minimum - parametr 1.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepexy 13.12.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) u mnie ustawienia były takie: - typ zasilania - grzejniki;- temp. projektowa - 65 stopni;- maks moc grzania 70 stopni; przy temperaturze na zewnątrz ok 3-5 stopni piec spalał ok 4,5m3 gazu. Jak temperatura na zewnątrz była ok -8 to spalanie wzrosło do 12m3. Zmniejszyłem powyższe parametry o 20% i ciepło nie było komfortowe. Potem przestawiłem na:- projektowa - 55 stopni,- maks moc grzewcza - 59 stopni. Ciepło jest ok, na zewnątrz - 9 stopni i piec grzeje z mocą 47. sterownik mam na piecu. Temperaturę sprawdzam termometrem elektroniczny głównie salonie. Dom ok 120m2. na 40 jest podłogówka, reszta zwykłem grzejniki w większości z głowicami termostatycznymi. W tej chwili walczę z ustawieniami pieca, żeby było najekonomiczniej. teraz piec wszedł w tryb oszczędny (od 22). Na zewnątrz -11 (brrr), a piec chodzi z mocą zasilania 38. w salonie na termometrze 21 stopni, ale grzejniki zaczynają się już rozgrzewać. takie jeszcze pytanie - jak moc na zasilaniu jest dla tego pieca optymalna i czy da się gdzieś sprawdzić, ile zużywa gazu przy danej mocy na zasilaniu? Edytowane 13 Grudnia 2012 przez pepexy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibibyk 13.12.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Nadszedł już czas, żeby się podzielić moimi obserwacjami z użytkowania kociołka Cerapur-Smart 14-3Do wszystkich zainteresowanych moim rozwiązaniem, potwierdzam że przy domku 205 m2 powierzchni użytkowej oraz około 700 m3 kubatury kociołek sprawuje się bez zastrzeżeń, a sterowanie dwoma obiegami odbywa się bez żadnych kłopotów przy znacznie zredukowanych kosztach montażu.Mianowicie do obsługi grzejników, podłogówki oraz CWU zastosowany mam zestaw kocioł + IPM1 +FW200 + zasobnik junkersa 120l+czujnik zewnętrzny pogodowy.Całość połączona bez sprzęgła hydraulicznego, z mieszaczem do podłogówki działa bez zastrzeżeń na pompie z pieca+pompa do mieszacza.To oznacza tyle, że sprzęgło nie jest konieczne w instalacjach w małych domach jednorodzinnych przy dwóch obiegach, a do sterowania dwoma obiegami (podłogówka i grzejniki) nie potrzeba IPM2. Jeżeli zaś chodzi o zużycie gazu to kształtowało się ono następująco:Średnia od 10.09.2012 do dzisiaj to 5,18 m3/dobędla temp zewnętrznej powyżej 5 stopni C - poniżej 5 m3dla temp -5 do - 10 około 7-10 m3dla temp -10 do -17 nawet do 13,5 m3 W tym również ciepła woda użytkowa dla 4 osób Gdybyście mieli jeszcze jakieś wątpliwości lub pytania jestem do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 14.12.2012 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 sterownik mam na piecu. no to masz odpowiedź, powieś w salonie to się zacznie wyłączać częściej, teraz grzeje tylko według krzywej grzewczej i widocznie temperaturę powrotu jest na tyle niska, że grzeje "cały czas" minimalna moc to 33% nominalnej czyli około 3,7-3,9kW, a więc zuzycie to 0,4 m3/h, czyli 9,6m3/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 14.12.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 No Odyseuszek to ten piec zna chyba najdłużej i najlepiej z nas nie licząc specjalistów i na pewno ma rację . Ja bym spróbował później przestawić krzywą pod podłogowe. Użytkownicy wiele razy pisali , że sprawdza się to ale trzeba się liczyć z tym że piecyk będzie długo pracował . U mnie dzisiaj -6 temp zasilania 31 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gujas 14.12.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Witam. A czy da się ustawić takie coś ? Na dowolnym obwodzie np na grzejnikach temp zadana 20 st. w godzinach od 6:00 do 17:00 ale od 17:00 do 20:00 temp. na tym samym obwodzie ma być 22 st. (na pierwszym obwodzie mam grzejniki a na drugim podłogówkę, IPM1, FW200, mieszacz). Edytowane 14 Grudnia 2012 przez gujas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepexy 14.12.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 no właśnie Tacim, za Twoją namową zmniejszyłem trochę temperaturę projektową i max moc grzewczą - i po kilku próbach spadło zasilanie bez ubytków na temperaturze - dzięki! teraz mam ustawiony automat, który mniej więcej grzeje od 5-7, oszczędza od 7-18, grzeje od 18-22, oszczędza od 22-00 i chroni przed mrozem od 00-5. muszę teraz trochę poobserwować zużycie i zacznę próby z wydłużeniem czasów grzania przy jednoczesnym przełączeniu krzywej na podłogówkę co do temperatury powrotu, to chyba spróbuję jeden dzień grzać non stop. Zobaczę, czy jak się dom całkiem rozgrzeje, to czy piec zacznie się wyłączać. Jeszcze słowo o zużyciu - a da się gdzieś sprawdzić/wyczytać ile piec zużywa gazu , jak wyświetlacz pokazuje moc zasilania np. 30, 35, 40, to zużywa na godzinę tyle i tyle gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 14.12.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 jak wyświetlacz pokazuje moc zasilania np. 30, 35, 40, Wyświetlacz pokazuje temperaturę zasilania nie moc (poczytaj instrukcję). Moc z jaka pracuje kocioł odczytujesz menu serwisowy - parametr 9.C. Jeżeli sprawdzasz parametr 9.C to jest to procent mocy maksymalnej z jaką pracuje kocioł w danej chwili. Wystarczy, że pomnożysz maksymalne zużycie dla danego rodzaju gazu (jest w tabelce w instrukcji) razy ten procent i masz odpowiedź jakie jest zużycie godzinowe w danej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tren90 15.12.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Drodzy koledzy - pomocy ! Posiadam ZSB14-3C + ST120 + FW100Powierzchnia użytkowa : 120m2 kubatura : 588m3 połowa bliźniakaDwie kondygnacje ( parter i piętro ) Ocieplenie styro 12cmDo tej pory ogrzewałem dom kominkiem (zwykły bez płaszcza wodnego)Teraz od 4 dni już musiałem włączyć piec bo temp spadła do - 8stopni.Problem mam taki że strasznie dużo spala mi gazu i nie wiem jak dokładnie wyregulować mam ten piec.Pokrętło na piecu mam w pozycji 4Nadmienię że mam full grzejniki - grzejniki takie stare żeliwne + dwie drabinki w dwóch łazienkach i jeden grzejnik panelowy w przedpokojuFW100 wisi w przedpokoju na ścianie północnej pomiędzy kuchnią a salonem.Przebrnąłem przez wszystkie strony forum i starałem sie dostosować do różnych ustawień. I tu proszę o pomoc : I konfiguracja to : pkt początkowy / końcowy : 35-55max temp. zasilania : 60st.korekcja wskazań temp. : 0Kogrz. wył przy temp. zew. : 15st.ogrz.wył do niż poz. temp : nieakumulacja ciep.bud. : 50% W ciągu doby spalanie rzędu 8m^3 II konfiguracja to : grzejniki : min.temp. zew : -20sttemp projektowa : 55stmax. temp. zasilania : 60stkorekcja wskazań temp. : 0Kogrz. wył przy temp. zew. : 15st.ogrz.wył do niż poz. temp : nieakumulacja ciep.bud. : 50% W ciągu doby spalanie rzędu 10m^3 Wydaje mi się że spalanie gazu jest za dużo w stosunku do powierzchni 120^2. Po przeczytaniu wszystkich stron ludzie maja po 4-7m^3 zużycia razem z CWUOgraniczyłem moc co i CWU do 50% - nie wiem czy dobrze.Mam dziwne obawy że po prostu grzejniki żeliwne nie nadają się do tego SMARTA. Do żeliwiaków trzeba wlać od 60-75st wody żeby dobrze grzały a jak ja wlewam max 55st to chyba za mało - i woda szybko się wychładza. Głowice termostatyczne wszystkie mam na 6 odkręcone a kaloryfery nie są gorące tylko można powiedzieć ciepłe ( mierzyłem pirometrem grzejnik żeliwny to ma temp rzędu 41-45st. ) Proszę o poradę jak w miarę ekonomicznie ustawić parametry pieca żeby było komfortowo przy ekonomicznym zużyciu gazu. Zależy mi na kondensacji dlatego nie chce przeholować z temp. Zachodzi ona do 55st a jeśli dam np temp projektową na 60 i wyżej lub podniosę punkt początkowy na 55-60 stopni to wiem że na bank będę mieć komfort cieplny ale nie będzie kondensacji (więc po co taki piec) no i spalanie będzie rzędu 15m^3 na dobę Prędkość rozgrzewania mam : normalnie.Grzanie : 22st.Oszczędzanie: 21st. Druga sprawa: Zauważam na sterowniku, że jeśli mam ustawione na grzanie 22st i temp. na sterowniku już ma też 22st to piec dalej grzeje - czy dzieje sie tak dlatego że mam ustawione wpływ temp pomieszczenia ustawione na 20% (bo mam kominek) ??? A czasami dzieje się tak że mam grzanie na 22st - na sterowniku mam np juz 21st a piec się nie włącza i nie dogrzewa do tych 22st. I tak mam częściej niż w przykładzie powyżej. Zauważalnie mam tak że na parterze mam cieplejsze grzejniki a u góry około 30% mniej ciepłe. Bardzo proszę o poradę - może kolega RAPczyn coś poradzi lub odyseuszek, remigiusz, majki lub mice bądź ktokolwiek kto ma o tym większe pojecie. Nadmienię tylko, że kompletnie nie znam się na samej instalacji tzn jaka rurka jest od czego jaki zawór itp. Mam jeden obieg bez mieszaczy. Edytowane 15 Grudnia 2012 przez tren90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts