daszum 28.11.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Chciałam na działce posadzić katalpę.Śledziłam ceny na allegro i znalazłam drzewko wys.120 cm za 12 zł. Przed zakupem postanowiłam sprawdzić cenę w centrum ogrodniczym - sprzedawca stwierdził, że ma jeszcze jedną i tanio sprzeda - za 40 zł. Oczywiście wyraziłam zdumienie z powodu tej ceny. Sprzedawca wytłumaczył mi, że katalpy zawsze są drogie bo są to drzewka szczepione, a to co sprzedają na allegro to podkładka, na której można zaszczepić szlachetną odmianę. Jak to jest z tą katalpą?Co wyrośnie z sadzonki kupionej na allegro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 28.11.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Sprzedawca miał rację ale skoro Cię nie przekonał to i ja nie będę tego usiłował robić Z sadzonki kupionej na Allegro wyrośnie to co tam kupisz (120 cm za 12 zlł ). Prawdopodobnie będzie to surmia zwyczajna (Catalpa bignonioide) jako gatunek a nie odmiana (np. 'Aurea", 'Nana', 'Purpurea', .....) Różnica jest mniej więcej taka jak miedzy dziką różą a szlachetną .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 28.11.2009 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Nie w tym rzecz czy sprzedawca mnie przekonał czy też nie. Po prostu chciałam tą informację potwierdzić. Dzięki Pinus, pomogłeś mi, teraz już wiem że nie ma co szukać katalpy na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Chyba ze ktoś chce posadzić katalpę jako zwykłe drzewo, a nie odmianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts