szczukot 30.11.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 WitamZasugeorwany kilkoma wypowiedziami, chcialbym zrobic zawor, ktorym moge odciac wode w calym domu (np wyjazd na wakacje). No i najlepiej aby mozna to bylo zrobic elektrozaworem i to w studni. Po pierwsze - mozna sterowac pradem (np wlaczenie alarmu). Po drugie - eliminuje sie w duzym stopniu prawdopodobenstwo zalanie domu (np czujniki zalania).I pytanka : 1) sa elektrozawory sterowane bistabilnie ? Nie chce podawac caly czas napiecia jak che miec wode (lub odwrotnie). Cce to robic impulsami. Bo co w przypadku zaniku napiecia ? Nie bede trzymac elektrozaworu na UPSie.2) Czy mozna takie elementy montowac w studni wodomierzowej za licznikiem ? Wodociagi sie nei czepiaja ?3) Ma ktoś coś takiego ? Jakieś uwagi lub sugestie ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.11.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 poczytaj wątek "Instalacja alarmowa raz jeszcze". Było o kilku możliwych konfiguracjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.11.2009 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 poczytaj wątek "Instalacja alarmowa raz jeszcze". Było o kilku możliwych konfiguracjach. Juz kilka razy podjalem probe przeczytania tego watku. Ale za duzo tego. Od kilku tygodni sledze juz na biezaco. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.11.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Wrzuć w wyszukiwarkę forumową lub google. Powinno coś wyskoczyć. Ja tylko podpowiem, że było to chyba na końcowych stronach. Ja przeczytałem całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 30.11.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 ... Ja przeczytałem całość No to teraz się doktoryzować możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.11.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Wiem, że na pewno założę elektrozawór . Po tej lekturze mój kolega z branży alarmowej stwierdził podczas dyskusji ze mną o moim przyszłym alarmie: "widzę, że lekcje odrobiłeś". Na bank mogę już określić, że nie z kilku rzeczy zrezygnuję, a kilka będzie na pewno. Przedtem było całkiem inaczej. Jedno jest pewne. Należy ubezpieczyć dobrze chałupę. Dobrze nie znaczy wcale drogo. Sprawdzałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 30.11.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Nie obraźcie się, ale czytając takie posty mam wrażenie że ręczne zakręcenie zaworu wody to jakaś filozofia.Skoro jadę z domu na dłuższy czas to wyłączam co trzeba i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.11.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Nikt się nie obraża. Każdy ma swoje potrzeby. Ja wiem, że gdy uzbroję całkowicie alarm to woda zostanie odcięta. Koszt praktycznie niewielki, a korzyści mogą być spore. Oczywiście zakładając korzystanie z II taryfy i grzanie lub pranie z programatora w godzinach naszej nieobecności taka koncepcja jest wykluczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 30.11.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 1) sa elektrozawory sterowane bistabilnie ? Nie chce podawac caly czas napiecia jak che miec wode (lub odwrotnie). Cce to robic impulsami. Bo co w przypadku zaniku napiecia ? Nie bede trzymac elektrozaworu na UPSie. Tak 2) Czy mozna takie elementy montowac w studni wodomierzowej za licznikiem ? Wodociagi sie nei czepiaja ? Tak, nie czepiają się, to w końcu za licznikiem. 3) Ma ktoś coś takiego ? Jakieś uwagi lub sugestie ? Poczytaj: http://forum.muratordom.pl/elektrozawor-odciecie-wody-przez-alarm,t172850.htm?sid=1cd551942a917ccbb2d750c05cb385ea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts