Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robił ktoś elektrozawór do odcięcia wody ?

szczukot

Recommended Posts

Witam

Zasugeorwany kilkoma wypowiedziami, chcialbym zrobic zawor, ktorym moge odciac wode w calym domu (np wyjazd na wakacje). No i najlepiej aby mozna to bylo zrobic elektrozaworem i to w studni. Po pierwsze - mozna sterowac pradem (np wlaczenie alarmu). Po drugie - eliminuje sie w duzym stopniu prawdopodobenstwo zalanie domu (np czujniki zalania).

I pytanka :

1) sa elektrozawory sterowane bistabilnie ? Nie chce podawac caly czas napiecia jak che miec wode (lub odwrotnie). Cce to robic impulsami. Bo co w przypadku zaniku napiecia ? Nie bede trzymac elektrozaworu na UPSie.

2) Czy mozna takie elementy montowac w studni wodomierzowej za licznikiem ? Wodociagi sie nei czepiaja ?

3) Ma ktoś coś takiego ? Jakieś uwagi lub sugestie ?

Fantom

Wiem, że na pewno założę elektrozawór :) . Po tej lekturze mój kolega z branży alarmowej stwierdził podczas dyskusji ze mną o moim przyszłym alarmie: "widzę, że lekcje odrobiłeś". Na bank mogę już określić, że nie z kilku rzeczy zrezygnuję, a kilka będzie na pewno. Przedtem było całkiem inaczej. Jedno jest pewne. Należy ubezpieczyć dobrze chałupę. Dobrze nie znaczy wcale drogo. Sprawdzałem :).

Nikt się nie obraża. Każdy ma swoje potrzeby. Ja wiem, że gdy uzbroję całkowicie alarm to woda zostanie odcięta. Koszt praktycznie niewielki, a korzyści mogą być spore. Oczywiście zakładając korzystanie z II taryfy i grzanie lub pranie z programatora w godzinach naszej nieobecności taka koncepcja jest wykluczona.

1) sa elektrozawory sterowane bistabilnie ? Nie chce podawac caly czas napiecia jak che miec wode (lub odwrotnie). Cce to robic impulsami. Bo co w przypadku zaniku napiecia ? Nie bede trzymac elektrozaworu na UPSie.

Tak

2) Czy mozna takie elementy montowac w studni wodomierzowej za licznikiem ? Wodociagi sie nei czepiaja ?

Tak, nie czepiają się, to w końcu za licznikiem.

3) Ma ktoś coś takiego ? Jakieś uwagi lub sugestie ?

Poczytaj: http://forum.muratordom.pl/elektrozawor-odciecie-wody-przez-alarm,t172850.htm?sid=1cd551942a917ccbb2d750c05cb385ea