bobo30 09.01.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Doradzcie! Chcemy zamowic projekt indywidualny. Niektorzy architekci proponuja projekt tzw. budowlany, inni oprocz tego dokladny projekt wykonawczy( za stosowna oplata). Czy naprawde warto go miec? kiedy sie przydaje? bobo30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 09.01.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Kasieje , ktora chcesz wtopic na te projekty (bud. , wyk. ) przeznacz na inspektora nadzoru. Ale dobrego a nie tych wszystkich zlodziei, ktorzy biora kase za nic. Co Ci po projektach- najwazniejszy jest efekt koncowy.W Twoim pytaniu jest bardzo duzo znakow zapytania np. jakim sposobem chcesz budowac, czy sie na tym znasz, stopien trudnosci inwestycji.Pomimo tych krzykow , ktore zaraz nastapia uwierz mi z wydawaniem pieniedzy sie wsztrzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 09.01.2004 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Ja mam projekt wykonawczy. Mogę dpowiedzieć tak: zaoszczędziło mi to bardzo wiele dyskusji na termat - co i jak ma być w rzeczywistości zrobione. Dobry inspektor nadzoru to nie wszystko. Jesli chcesz mieć umowę z wykonawcą - to projekt wykonawczy pozwoli Ci dokładnie zdefiniować - jaki zakres robót zamiawiasz i egzekwować wykonawstwo zgodnie z projektem. Dzięki temu unikniesz zadawania pytań, także na tym forum - na etapie budowy - jak wykonać schody, taras, ocieplić fragment ścianki kolankowej itp. Oczywiście wszytsko jest kwestią ceny - z mojego doświadczenia wynika, że architekci niechętnie proponują i mają ochotę wykonać taki projekt wykonawczy - bo to wymaga dużego nakładu pracy i staranności.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.01.2004 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Nie wiem ile taki projekt wykonawczy kosztuje ale muszę przyznać, że wiele razy by mi się przydał. Nie da się wszystkiego napisać w umowie a tak można wymagać aby było jak w projekcie i spokój. Dobry projekt i szczegółowy moim zdaniem to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 09.01.2004 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Dzieki za odzew. Jak na razie spotkalam sie z dwoma architektami, ktorzy w ramach umowy proponuja taki projekt za okolo 12 -13 tys. za dom 200m2. Planujemy sciany trojwarstwowe z pustakow ceramicznych. Trzeci gosc chcial za sam(!) projekt wykonawczy 14 tys. i drugie tyle za reszte.Zwariowal. Na budowaniu jeszcz sie nie znam. Na pewno bedzie inspektor nadzoru i na pewno bedzie umowa z wykonawca. Czy ktos jeszcze na ten temat. Bardzo prosze. bobo30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2004 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Nie znam Twoich mozliwosci finansowych ale z tego, ze zamierzasz czy tez nawet rozwazasz wyplate architektowi 13 tysiecy za projekt wykonawczy domu jednorodzinnego ( przy zalozeniu, ze to dom a nie palac ) wnioskuje, ze problemow bedziesz mial malo.Jest kasieja nie ma problemow.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 10.01.2004 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 jam to byl cmasowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2004 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 A tak na marginesie. Dobre, rekomendowane i, ze sie tak wyraze pracownie z ,, historia,, biara przy projektowaniu nie wiecej jak 300 zl za metr , wiec te ceny ? Mozna zaplacic wiecej czemu nie tylko po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 10.01.2004 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Sorki mialo byc 30 zeta za m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 10.01.2004 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Nie siedzimy na worku z pieniedzmi i wlasnie ta cena ktorej zadaja boli nas najbardziej. Sorry ale jak na razie nie spotkalismy dobrych, fachowych architektow, ktorzy chcieliby za cos takiego do 30 zl za m2. Gdzie oni sa? Wciaz szukamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.01.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Dlaczego chcecie projekt indywidualny? Czy dom ma być nietypowy? Czy nie znaleźliście nic w gotowych? My mamy projekt gotowy i mamy w nim wszystko (wszystkie szczegóły - włącznie z instalacjami, ale z tego akurat nie korzystałem). Nie rozważaliśmy nawet projektu indywidualnego, bo nas nie stać na taki. Poza tym mój kolega parę lat temu zamówił u architekta (z polecenia) za masę pieniędzy projekt indywidualny (domek 600 m2 ) i na ogrodzie zimowym dach mu się nie zszedł W dodatku kolega sam narysował ten dom (bo wiedział jaki dom chce i jak on ma wyglądać), a architekt tylko to przerysował i podpisał. Dziękuję za taki projekt . Forumowicze piszą o dobrym inspektorze nadzoru - TYLKO GDZIE TAKIEGO ZNALEŹĆ?!! Nie zgadzam się z twierdzeniem, że jak jest kasa, to nie ma problemów. Nie wszystko jest kwestią pieniędzy! I nie jest to kwestia dania większej kasy, postawienia wódki czy panienek. "PANIE, SIE NIE DA I KONIEC!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.01.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 ... Dzięki temu unikniesz zadawania pytań, także na tym forum - na etapie budowy - jak wykonać schody, taras, ocieplić fragment ścianki kolankowej itp. Nie zgadzam się z tobą. Architekt (projektant) nie jest alfą i omegą, jest teoretykiem. Część rozwiazań w teorii jest super, ale w praktyce ich wykonanie jest trudne, albo niemożliwe. Kto pyta, nie błądzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 10.01.2004 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Zgadzam sie ze Zbychem, ze nie wszystko jest kwestia pieniedzy. Mozna duzo zaplacic i dostac bubel, wszedzie, w kazdej sytuacji.z projektem gotowym mamy ten problem, ze chcielibysmy miec w domu, nietypowy uklad pomieszczen, rzadko spotykany w projektach gotowych. Trzeba by robic duza adaptacje i tu zaczynaja sie schody. Tu potrzeba naprawde dobrego architekta. Poza tym duze przerobki duzo kosztuja. To juz lepiej robic indywidualnie. Wyjdzie na jedno. Wlasnie sie dowiedzialam, ze kolega mial indywidualny za 4 tys., konczy budowac i jest zadowolony. Musze zapytac o szczegoly.Zbychu, czy masz projekt Muratora? Robiles adaptacje?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 10.01.2004 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Projekt typowy budowlany budynku jednorodzinnego zawiera na ogół dość szczegółowe rozwiązania architektoniczno-konstrukcyjne.Natomiast projekty instalacyjne są bardzo uproszczone.Jeżeli trafimy na dobrych wykonawców i inspektora nadzoru, lub kierownika budowy, to nie warto zamawiać projektów wykonawczych, zwłaszcza architektoniczno-konstrukcyjnych.Przypuszczalnie będą wymagane projekty wykonawcze instalacji gazowej, oraz niektórych przyłączy, podlegające uzgodnieniom.Jeżeli już, to można zamówić projekty wykonawcze instalacji rurowych i elektrycznych, ale w ograniczonym zakresie - ograniczające się do planów tych instalacji. Dla instalacji centralnego ogrzewania powinny być obliczone moce grzejne dla poszczególnych pomieszczeń (jeśli nie podano tego w projekcie budowlanym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 10.01.2004 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Dziekuje za rzeczowa odpowiedz. Najprawdopodobniej bedziemy miec bardzo dobrego inspektora nadzoru. Sadze wiec, ze decyzje dotyczaca projektu wykonawczego podejmiemy wspolnie z nim. Chyba rzeczywiscie nie warto przeplacac jesli inspektor wie co w trawie piszczy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 10.01.2004 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Ja przepraszam. A czym się różni projekt wykonawczy od projektu (np. budowlanego, czy konstrukcyjnego, czy instalacji wod-kan, czy CO) ?Tak sobie pytam, bo w moim detale były rozrysowane i wykonawca jak nie wiedział jak coś wykonać (a zdarzało się to rzadko), to mnie pytał, a ja konstruktora i tenże odpowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 10.01.2004 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Architekt moze stworzyc projekt architektoniczno-budowlany - to dostaje kazdy, projekt instalacji - z tym jest roznie oraz projekt wykonawczy( niektorzy nazywali to konstrukcyjnym), czyli, jak mi powiedziano, baaardzo dokladny projekt budowy poszczegolnych elementow domu. Niestety nie widzialam takiego projektu, wiec zapytalam budujacych, co o tym sadza. Potrzebny czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 10.01.2004 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Architekt moze stworzyc projekt architektoniczno-budowlany - to dostaje kazdy, projekt instalacji - z tym jest roznie oraz projekt wykonawczy( niektorzy nazywali to konstrukcyjnym), czyli, jak mi powiedziano, baaardzo dokladny projekt budowy poszczegolnych elementow domu. Niestety nie widzialam takiego projektu, wiec zapytalam budujacych, co o tym sadza. Potrzebny czy nie? No więc odpowiadam. Projekt architektoniczny i konstrukcyjny (wyliczenia, rysunki) występują w każdym projekcie budowlanym (a przynajmniej powinny). Bez tego nie dostaniesz pozwolenia na budowę. Architekt projektując dom , jego detale, które mogą nastręczać problemów powinien rozrysować na osobnych arkuszach. Ja miałem rozrysowane np. drabinki balkonowe, przekroje przez warstwy balkonu itp. Konstruktor musi te elementy, które architekt zastosował, przeliczyć. Architekt nie może sobie byle czego narysować, nie konsultując z projektantem/wytrzymałościowcem, bo inaczej budynek się zawali, lub w lepszym przypadku wyjdzie nie to co zamierzał architekt, bo np. konstruktor uzna, że tam w salonie po środku musi być słup. Przykład: Architekt projektuje balkon, wrysowuje go w swoje rzuty. Konstruktor rysuje na jego podkładzie (o ile używany był Acad) jakiego rodzaju zbrojenie ma być zastosowane do jego konstrukcji, jakie i ile prętów musisz użyć, w jakich odległościach pręty powiązać itd. Te rysunki są b. podobne, ale różnią się "wizualizacją" w architektonicznym widzisz mebelki, zarysy ścian itd. W konstrukcyjnym natomiast "wchodzisz" do wnętrza "zanurzasz się w beton". Jeden bez drugiego żyć nie może ,a są dla siebie jak pies z kotem. Ten mówi: tu piękna przestrzeń", a drugi przelicza, i wychodzi mu podciąg w środku, albo strop gruby na metr Jak już pisałem każdy projekt budynku musi zawierać zarówno część architektoniczną, jak i konstrukcyjną. Zamawiając u architekta projekt musisz powiedzieć, że ma to być projekt na który w 100% uzyskasz pozwolenie na budowę, a ewentualny wykonawca nie będzie miał problemów z wykonaniem elementów składowych. Jak architekt nie współpracuje z konstruktorem, to do kitu taka impreza- kupisz kota w worku i zapłacisz dwa razy. Aha... Wykonawca najczęściej zerka na projekt konstrukcyjny. Inwestor powinien zerkać i na ten i na ten. O mało w ten sposób nie straciłem balkonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 11.01.2004 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 "PANIE, SIE NIE DA I KONIEC!" Zbychu jeszcze sie nie spotkalem z czyms takim. Wszystko mozna zrobic i w wiekszym lub mniejszym stopniu opiera sie to tylko na kosztach. Pozdr. PADI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 02.03.2019 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Wiem, że bardzo stary wątek, ale chciałam odświeżyć. Zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny i wybraliśmy architekta i pojawiło się pytanie czy warto dopłacić (4,5 tys.) za projekt wykonawczy. Poczytałam forum, podzwoniłam i wychodzi mi, że:1. domy indywidualne są nie przetestowane i mogą mieć błędy, więc lepiej dodać wykonawczy to i architekt ma szansę więcej przemyśleć w trakcie2. gotowce są projektowane na wiele sprzedaży, więc mają często dużo detali, zestawienia materiałowe, bo to się zwraca w skali, w indywidualnym może być mniej dokładnie bez wykonawczego2. nie znam się na budowie, z czasem na douczanie średnio i zdolnościami technicznymi średnio, więc lepiej jak ktoś to przemyśli i da dokładną instrukcję3. dobry wykonawca zawsze sobie poradzi, inny nie zawsze4. czasem wykonawca jako praktyk może mieć lepsze pojęcie i pomysły niż architekt bardziej teoretyk5. bez wykonawczego ważny jest dobry nadzór i kierownik - nie wiem jak z tym będzie6. większość osób z indywidualnymi jak widzę ma też projekt wykonawczy, osoby z gotowymi radzą sobie z tym co dostaną Niby większość argumentów za wykonawczym, ale czy naprawdę konieczny? Zastanawiam się, czy nie można wziąć najpierw budowlanego, a przy wyborze wykonawcy zobaczyć jak się odniosą do trudności i najwyżej dokupić wykonawczy, czy jednak to średni pomysł, bo może być za późno na przeprojektowanie jak się jakieś błędy ujawnią? Bez wykonawczego nie będę miała sensowego kosztorysu i zestawień materiałowych, ale jak planuję jednego wykonawcę na całość, to chyba nie jest tak istotne, bo w procesie ofertowym i tak cena zostanie ustalona? Jeżeli ktoś ma ochotę podzielić się doświadczeniami, to będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts