jajmar 03.03.2019 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 KIEDY opracować PW konstrukcji ? – moim zdaniem najlepiej równolegle do PB lub sam PB poszerzyć o to opracowanie, wówczas jest szansa, na zmiany w Projekcie Budowlanym. Z mojego doświadczenia, konstruktora, to tak "równolegle" się nie da. Tzn współpraca musi być od początku ale czasem mała zmiana na PB powoduje spore zmiany w PW........... więc zawsze PB jest 'pierwszy' na mecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.03.2019 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) – moim zdaniem najlepiej równolegle do PB lub sam PB poszerzyć o to opracowanie, wówczas jest szansa, na zmiany w Projekcie Budowlanym. Czyli już na etapie projektu inwestor ma wybrać np. wykonawcę płyty fundamentowej i wiązarów? A potem ma czekać na wolny termin ekipy, jak się okaże, że ta akurat nie ma terminu - a inne mają. Tylko, że np. nie mają patentu na zawartą w projekcie opaskę przeciwwysadzinową (piję do Brinkmanna) albo nie są w stanie wykonać takich wiązarów - ale proponują lepsze, ale trzeba zaprojektować od nowa. Moim zdaniem bez sensu jest projektowanie na wczesnym etapie czegoś, co i tak chce projektować wg swoich technologii wykonawca a prawo nie wymaga tego do PnB. Skoro projektu wykonawczego nie składamy do PnB, to przecież jego "dorobienie" nie jest zmianą projektu i nie powoduje potrzeby przechodzenia ścieżki urzędniczej. Więc po co on wcześniej, niż tuż przed przystąpieniem do prac? Edytowane 4 Marca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.03.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Czyli już na etapie projektu inwestor ma wybrać np. wykonawcę płyty fundamentowej i wiązarów?- absolutnie nie, natomiast musi mieć choć tą podstawową świadomość, że będzie płyta ( nie np. ławy ) czy też wiązary systemowe ( nie więźba tradycyjna ), bo chyba nie ma sensu, aby na etapie PB konstruktor przeliczał ławy i wydawał więźbę skoro te elementy nie pojawią się w realizacji budynku. Chyba żaden Inwestor nie chce podwójnej pracy projektowej.- kilka razy miałem budynek z wiązarami systemowymi - Inwestor na podstawie wyboru oferty na wykonanie dachu ( na etapie opracowywanego PB !!! ) dokładnie wskazał wykonawcę od którego otrzymałem do PB projekt dachu / wiązarów systemowych wraz z obliczeniami statycznymi, które są wymagane w Projekcie Budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.03.2019 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 - kilka razy miałem budynek z wiązarami systemowymi - Inwestor na podstawie wyboru oferty na wykonanie dachu ( na etapie opracowywanego PB !!! ) dokładnie wskazał wykonawcę od którego otrzymałem do PB projekt dachu / wiązarów systemowych wraz z obliczeniami statycznymi, które są wymagane w Projekcie Budowlanym. Z którego przepisu to wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.03.2019 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanegoOPIS TECHNICZNY ... powinien określać :...§ 11. 2. p.4 " układ konstrukcyjny obiektu budowlanego, zastosowane schematy konstrukcyjne (statyczne), założenia przyjęte do obliczeń konstrukcji, w tym dotyczące obciążeń, oraz podstawowe wyniki tych obliczeń ... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.03.2019 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Pozostaje mieć nadzieję, że znasz różnicę między wynikami obliczeń a obliczeniami statycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.03.2019 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 możesz rozwinąć myśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.03.2019 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 ... bo może projektant konstrukcji z którym współpracuję przy każdym projekcie, niepotrzebnie wykonuje " Obliczenia statyczno - wytrzymałościowe " ( ??? ) elementów konstrukcji budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.03.2019 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Nie ma i nigdy nie było obowiązku dołączania obliczeń statycznych. Schematem np stropu jest pokazany kierunek oparcia stropu (wystarczy na rzucie, lub schemacie konstrukcyjnym), a wynikiem obliczeń grubości płyty i rozstaw zbrojenia. Obliczenia statyczne 99% ludzi nic nie mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.03.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 ... bo może projektant konstrukcji z którym współpracuję przy każdym projekcie, niepotrzebnie wykonuje " Obliczenia statyczno - wytrzymałościowe " ( ??? ) elementów konstrukcji budynku Jednak nie widzisz różnicy. Obliczenia się wykonuje lub czasami się ich nie wykonuje ale z pewnością nie ma obowiązku i potrzeby zamieszczania obliczeń w PB konstrukcji. Nawet nie powinno się ich tam załączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.03.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 d7d- jeżeli " czasami się ich nie wykonuje " ( obliczeń ) to skąd biorą się w PB " wyniki tych obliczeń " ?kiedy się ich nie wykonuje ? i tym razem ja zapytam : z którego przepisu to wynika, aby nie wykonywać obliczeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.03.2019 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Np. z doświadczenia własnego albo z ogólnych zasad albo korzystając z tabel.Widziałeś kiedyś obliczenia belek nadprożowych typu L19 (L-19).Obliczenia dotyczących nośności tych belek lub obliczenia tych belek w PB konstrukcji domu?Mając prosty dom - jedna kondygnacja z płaskim dachem, bez podciągów, stosując gęstożebrowe stropy i prefabrykowane nadproża nie pojawią się żadne obliczenia statyczne konstrukcji.Będzie tylko zestawienie obciążeń i dobór elementów.Projektant konstrukcji policzy (zestawi) obciążenia na ławy fundamentowe i dobierze szerokość ławy w zależności od nośności gruntu i obciążeń.Zbrojenie podłużne i strzemiona w ławach dobierze z własnego doświadczenia i z ogólnych zaleceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.03.2019 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 d7d - jeżeli " czasami się ich nie wykonuje " ( obliczeń ) to skąd biorą się w PB " wyniki tych obliczeń " ? kiedy się ich nie wykonuje ? i tym razem ja zapytam : z którego przepisu to wynika, aby nie wykonywać obliczeń ? Nie pisałem, że nie wykonywać obliczeń a pisałem jednoznacznie że nie należy zamieszczać obliczeń statycznych w PB Obliczeń a nie wyników obliczeń. Obliczeń nie ma i nie powinno być w PB. Jeżeli zapytasz dlaczego "nie powinno być" to chętnie odpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.03.2019 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 masz rację – wczytując się w § 11. 2. p.4 Rozporządzenia jest napisane o wynikach obliczeń, nie obliczeniach w PB, ale dokończ myśl „ dlaczego nie powinno być obliczeń " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.03.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Nie powinno być tych obliczeń załączonych do PB chociażby ze względów praktycznych:1. przeniesienie obliczeń z programu obliczeniowego zajmuje projektantowi dużo czasu w zależności od programu i typu obliczeń.Szkoda tego czasu bo Inwestor (lub Architekt) za to nie zapłaci2. obliczenia domku mogą zająć 50-100 a może nawet 500 stron lub więcej - szkoda papieru i drzew3. konsekwencja p.2 - trzeba to oprawić - to kosztuje4. konsekwencja p.3 - dokumentacja PB jest gruba i nieporęczna 5. konsekwencja p.4 - urząd nie będzie chciał przyjąć takiej dokumentacji bo zajmuje miejsce w archiwum i taka zawartość nie jest wymagana przepisami prawa budowlanego.6. W zależności od sposobu wyedytowania obliczeń z programu te obliczenia mogą być czytelne i przydatne lub być zupełnie nieczytelne i nieprzydatne.7. Czy inne branże tez podają do etapu PB swoje obliczenia czy tylko wyniki obliczeń?8. Podajesz obliczenia cieplne przegród i całego budynku? 9. IS i IE podają obliczenia swoich instalacji? Przepisy podają dosyć jasno co powinna zawierać dokumentacja do uzyskania PnB.Nie należy być nadgorliwym bo może się odbić czkawką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 05.03.2019 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 ad. 1 - u mnie branżyści mają komfortowo – ustalają kwotę opracowania bezpośrednio z Inwestorem. Jeśli Inwestor chce pełne obliczenia – proszę bardzo, zakres opracowania się zmienia i wycena również w zależności od zakresu.ad. 2 - fakt, szkoda drzew – lepsza jest wersja elektroniczna obliczeń ( jak już ). Raz dostałem do „ prostego domku „ 300stron obliczeń do PB, poprosiłem o wersję skróconą, „ zrobiło się ” 80stron. Na chwilę obecną będę prosił o wyniki obliczeń. I tak samych obliczeń nie weryfikuję a i dla Urzędu to i tak Black Magic.ad. 3, 4, 6 - prawdaad. 5 - Urząd nie ma prawa nie przyjąć dokumentacji choćby przyjechała tirem.ad. 7 - zazwyczaj wyniki obliczeń lub skrócone wersje pełnych obliczeńad. 8 - obliczenia nie , wyniki takad. 9 - wg. odp. p7 „ Nie należy być nadgorliwym bo może się odbić czkawką. „- to zależy. Ja wolę mieć wszystko pod kontrolą na etapie projektu co procentuje podczas realizacji budynku, na czym mi zależy, a Inwestora jestem w stanie przekonać, że warto ! oczywiście nie tego, który ma przewidziany jakiś szczątkowy „ budżet „ na Projekt w kwocie ( przykładowo ) drzwi wejściowych do budynku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.03.2019 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Dobra i ciekawa odpowiedź.Jednak nie zgodzę się z odpowiedzią w p.5 - dokumentacja ma spełniać wymogi zapisane w przepisach.Wyniki obliczeń np. 1000 strom - przepisy mówią co ma być w dokumentacji i nie można sobie dawać więcej niż jest wymagane.Makietę domku tez można załączyć do projektu PB?I to działa w dwie strony.Urząd może zażyczyć sobie np. sprawdzających do projektu domku mimo że nie ma takiego wymogu w przepisach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 05.03.2019 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 ostatnio pewien Urząd zażyczył sobie ode mnie wersji elektronicznej Zagospodarowania i rzutów budynku z PB w celu "archiwizacji danych". wykracza to poza zakres PB - ale też dlaczego miałbym odmówić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.03.2019 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Urząd nie ma prawa do takiego żądania. Można by zrozumieć gdyby, w ramach wzajemnych uzgodnień z Architektem, poprzestać tylko na wersji elektronicznej. Pewnie kiedyś tak będzie. Urząd oczekiwał wersji w pdf czy jpg ? bo chyba nie w dwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 06.03.2019 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 .pdf... tak, wiem że nie mieli prawa, ale jeśli mieliby w inny sposób skanować rysunki PB pod kątem archiwizacji, to nie widziałem przeszkód, aby im ich nie przesłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts