Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mumin_001

Recommended Posts

Owszem roziwązanie bez drzwi jest ciekawe, ale będzie CI się chlapać na łazienkę. Chyba że masz więcej jak 1,2 metra od deszczownicy wnękę to można wtedy tak zrobić.

Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale jakiś czas temu spotkałem takie rozwiązanie w hotelu, tzn. bez drzwi. Jako, że buduję dom zrobiłem zdjęcia dla żony' przed i po kąpieli- i na prawdę bardzo niewiele wody zostało na posadzce przed kabiną. Oczywiście brałem prysznic normalnie bez specjalnej troski o pochlapanie posadzki. Co prawda przed wejściem był ręcznik na podłodze, ale nie był jakoś specjalnie pomoczony. Ja zdecydowałem, że zrobię dokładnie tak u siebie. Dla zainteresowanych zdjęcia "przed" i "po"

przed.jpgpo.jpg

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie chcę zakładać kolejnego wątku więc podpinam się do tego.

Interesuje mnie kiedy należy zamontować taki odpływ liniowy. Wyjaśnię że planujemy aby prysznic był za takimi drzwiami szklanymi, bez żadnego brodzika, a woda żeby odpływała do kanalizacji przez właśnie taki odpływ liniowy w posadzce.

Obecnie mam wylany chudziak. z tego co widziałem to takie odpływ stoją na nóżkach z regulacją wysokości od 7 do 15 cm. na chudziaku będzie 8 cm styro + wylewka czyli ok 15 cm. Czyli wnioskuję że odpływy liniowe montuje się na chudziaku, później układa się styropian i zalewa się to wszystko wylewką (jastrychem). Czy tak się własnie robi? czy może jest jakiś inny sposób na zamontowanie odpływu w wylanej już posadzce?

pozdrawiam

Na rynku nie ma raczej kanałów o nóżkach wysokości aż 15cm. Kanał powinien stać na podłożu stabilnym (nie styropian). Np kanały ACO nie posiadają nóżek, natomiast wysokość samego kanału jest około 2,5cm (syfon 6,5). co daje się zalać w grubości szlichty. Dodatkowo pod samym kanałem można zalać w szlichcie kawałek siatki z tworzywa sztucznego w celu jej wzmocnienia. Kanał zalewa się wystawiając na wysokość grubości płytki oraz kleju. Po zalaniu kanału i wyschnięciu szlichty należy przed przyklejaniem płytek wykonać izolację w płynie. Przy samym kanale można zastosować narożnikowe taśmy izolacyjne.

• 4 months później...
Poproszę również o poradę ws. odpływów liniowych - jaką markę warto wziąć pod uwagę. Czy warto zainwestować w drogi odpływ renomowanych firm czy te, które sprzedawane w internecie, w cenie np. 300 zł, będą wystarczająco dobrze spełniały swoje funkcje?

Proszę o używanie wyszukiwarki przez założeniem nowego tematu.

Łączę.

Funkcję będa spelniać, pytanie tylko czy nie będą korodowały

Proszę o używanie wyszukiwarki przez założeniem nowego tematu.

Łączę.

Funkcję będa spelniać, pytanie tylko czy nie będą korodowały

No dobrze, to zapytam inaczej: odpływy jakich firm godne są polecenia? Zależy mi na najlepszej relacji ceny do jakości. Oczywiście wiem, że odpływy mogą kosztować i kilka tysięcy złotych, ale ja sobie na takie nie mogę pozwolić, a boję się kupić chińszczyzny z internetu. Proszę o podpowiedzi.

• 4 months później...

@UP Ja szukałem odpływu dość długo i starałem się każdego pomacać na żywo nie tylko z www.

Lorac- brak kołnierza do wklejenia maty przeciwwilgociowej to dyskwalifikujący parametr. Dodatkowo brak nóżek do ustawienia poziomu- dla dobrego fachowca to nie problem ale jednak. Najniższa półka cenowa.

Kesmet- trochę lepsza jakość wykonania, ma kołnierz, Polski producent, cena wyższa ale mogę śmiało powiedzieć że tu cena najbardziej pasuje do oferowanej jakości co nie oznacza że jest to Mercedes wśród odpływów. Tani dobry odpływ bez wodotrysku.

Viega Advantix Vario najwęższy prawie nie widoczny odpływ ale ma wiele negatywnych opinii użytkowników. Można go przyciąć na dowolną szerokość, np 78,5cm. Z racji swojej cienkiej budowy często się zatyka np włosami i trzeba używać narzędzi by to oczyścić. I nie uwierze w żadne fantazje handlowców że to bzdura. Widziałem taki zatkany odpływ i gimnastykę przy jego udrożnieniu. Znajomi mają ten odpływ i śmieją się że czyszczą go prawie tak często jak siebie. Drogi mało praktycy, baaardzo ładny odpływ bardziej do patrzenia niż kąpieli.

Cedor- z tym nie miałem do czynienia, ale na moje oko to coś pomiędzy Lorac a Kesmet.

Kessel- Jest drogi ale już biorąc go do ręki czuć że ktoś bardziej nad nim posiedział na produkcji. Ma kołnierze, nogi do regulacji wysokości. Nietypowe są jego dostępne szerokości. Większość producentów szerokości w ofercie ma np 80,90cm itd. Tutaj np 65cm i dalej co 10 cm czyli 85,95 itd. W zależności od potrzeb może być to wada lub zaleta. Uwaga, chcąc wybrać inna niż podstawową maskownice ceny szybują już do nieba, bebechy są te same. Co również ciekawe gdy my szukaliśmy wersja compact (80mm wys) była tańsza do standardowej wys pow 93mm. Nie wiem jak jest teraz.

• 6 months później...
  • 4 months później...

Ja mam inny dylemat bo skoro rea daje 10 lat gwarancji nie chce mi się kombinować. Vadiol zerknął i nie miał zastrzeżeń a to w końcu on ma doświadczenie a nie ja.

Chodzi o to czy odpływ z wstawiona własną płytka czy płytkę metalową? Jak wy na to patrzycie?

• 1 month później...

Chcemy mieć prysznic bez brodzika, więc potrzebny jest odpływ liniowy. Chciałabym dopytać osoby, które się na tym znają albo mają taki odpływ, czy są jakieś lepsze i "lepsiejsze", naprawdę warte kupienia? Zależy mi też na tym, żeby się w oczy nie rzucał ;). Gdzieś tu na Muratorze natrafiłam na taki http://www.ceneo.pl/16614833?se=GbURRsztAQADmQ9B5qLdLKU3m_HZ5_bB&gclid=CP6Y4OnR48kCFQkIwwodNFwAWg#tab=spec wygląda delikatnie i tak dyskretnie.

Na necie znalazłam też taki, wygląda super http://www.ceneo.pl/9627785#mh=W2m5yrqm48006kesselAH6xUSOjtsllmfc3lhBwvSV6PUnMGe7PuzsJO-uW-RxB_mH1e2cV0ITeWaDG45W2XiI7Tt-Z4pIWDrQQMGSGTYsYrnt8i7j11frJDDembUZ1v1LkAu-PCNdYGbIhEMt6zPeq7Htm82kuyIRKuMojNcG07LNfZe7-w2PAbXsnGic2QUHiBTSUSugebKNpVTPC0

Który warto kupić, a może macie jakieś inne sugestie?

Zduńska, dzięki za propozycję. Widzę, że dość podobny do tego Kessela, którego wyżej brałam pod uwagę. Ale okazuje się, że nie tylko wygląd jest ważny. Pan od wykończeniówki zwrócił mi uwagę na "grubość" i na razie stanęło na Kesselu, który jest "szczuplejszy" od Viega. Wyślę mu jeszcze ten model, który mi pokazałaś. Ciekawe co powie.

Elfir, przepustowość odpływu oczywiście też jest bardzo ważna, to pierwsze na co zwracałam uwagę panu od wykończeniówki. Ja oglądając odpływy liniowe najpierw zwracałam uwagę, by mi się odpływ podobał ;), ale wiadomo, że przepustowość jest ważniejsza i o tym mówiłam w pierwszej kolejności. No a w sumie można mieć jedno i drugie :)

Cezary, a jaki to model? Nie bardzo mogę sobie to wyobrazić, ale zapiszę i przekażę tę inf. panu, który będzie robił odpływ. Dzięki.

• 1 month później...
Ma ktoś produkty firmy Ce'Dor?

Mają fajną cenę, ale nie słyszałam o tej firmie.

Myślałam o ściennym a nie liniowym tej firmy:

http://www.liniowe-odplywy.pl/wp-content/uploads/2013/04/DSC019131.jpg

Ja mam liniowy tej firmy a nawet dwa. używamy ok. 10 m-cy i właściwie wszystko OK. Dosyć często syfon zapacha się włosami ale nie wiem czy winić za to syfon

Na pewno łatwo się czyści.