f.5 24.01.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Sprawa jest prosta. kiedys to byly pola i było sucho. powstało niewielkie osiedle teren z minimalnym spadkiem. Woda zawsze leci w doł - proste. powstała droga bez studzienek bo wykonawca tak uważal i cala woda z ulicy idzie na sam doł a ze moj dom jest na samym koncu widzisz co sie dzieje. W związku tym musiałem tę wodę złapać i zbudowac swoj system odprowadzenia wody nie tylko z mojej posesji ale też z samej drogi. dodam ze jak 2 lata temu były ulewne deszcze woda dostala sie do garażu czyli było jej sporo. na działce widzisz efekt podwyzdzenia gruntu przez działąnia typu powiekszenie rowu melioracyjnego. była dobra firma wszystko cacy ale niebardzo wiedzieli co zrobic z pozostałą ziemią i upchali ją pomiedzy moja dzialka a tym strumykiem (rowem melioracyjnym) jeszcze jedno widze ze od 2 lat miasto zaczęło dbac o te rowy czyli jesienią dokadnie kosztą trawę aby to co spływa nie zostawalo w rowie. i bardzo dobrze bo 2 lata temu w 20 minut ów rów był pelniusienki - zrobila sie z niego mała rzeczka. wczesniej drenaz byl nie potrzebny na dzialce bylo sucho kupujac dzialke na koncu osiedla nie sadziłem ze tyle bedzie mnie kosztowalo nawiezienie ziemi aby zrownac sie z sąsiadami nie mowiac o drenażu. tych kosztow nie bralem pod uwagę znowu pare zdjec https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/20082011WyrownywanieDziaKi Ps. kolega graniczy z małym jeziorkiem - stawem ale to inna historia bo jego działka ma ponad 10 000 m2 kupowana jeszcze po 5 zl za m2 bardzo sobie chwali ten teren. bardzo urokliwie 20 minut do centrum a jednak w lesiei prywatny staw. Edytowane 24 Stycznia 2012 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 24.01.2012 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 f.5 - świetnie sobie poradziliście! Tak to w zyciu bywa, że wszystkiego się nie przewidzi..Dzięki za te wszystkie informacje, to jest konkret. Działka o której mowa to byłoby coś zbliżonego do miejsca Twojego kolegi - trochę mniej niż hektar ale można by zrobić staw i cieszyć się nim.A za stawem byłby (jest) las.Tylko czy to by załatwiło sprawę w temacie powodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 24.01.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 wydaje mi sie ze wszystko jest kwestią ceny jesli działka ma dobrą cenę to nawet warto wziąsc i potrzymać jakis okres.Nie znam osoby ktora straciłą na ziemi.Pytanie tylko co z rzeką czy wylewa w jakim stopniu to wszystko. Pamietajmy ze zeszłe powodzie przynajmniej u nas na sląsku dotknęły miejsca gdzie nigdy wcześniej nie było tego problemu. wydaje mi sie ze problem tez leży we własciwym odwodnieniu danego terenu. Po tych powodziach duzy nacisk położono na odwodnienie i deszczówkę - przynajmniej w naszych rejonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts