Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

żle ustawiony płot

Recommended Posts

Kochani,

Mam taki problem, kupiłem rok temu działkę. Dzialka była juz ogrodzona ponieważ sąsiedzi kupili wcześniej działki obok. Jeden sąsiad wykonał płot w ten sposób, że jest on usytuowany praktycznie w całości na mojej działce. W jednym końcu jest to przesunięcie o ok 0,5m na moją stronę. Jak prosze go o poprawienie tego cały czas twierdzi, że nie ma czasu, że jest chory itp. Czy mogę sam rozebrać płot i ustawić go w granicy. Dodaję, że obecny płot to siatka z wylewaną rabatką.

Pismo listem poleconym do sasiada o usunięcie płotu i postawienie go zgodnie z granica geodezyjną. Podajesz termin (jakiś logiczny) wywiazania się z obowiązku. Jak nie wykona przestawiasz płot sam, podliczasz koszty i wysyłasz żądanie zapłaty. Jak nie zapłaci oddajesz go do sądu.

Mam ten sam problem. Tylko, że to ja jestem ten zły. Namieszali wykonawcy (jeden spryciarz przestawił kamień graniczny) i teraz mam kawałek więcej działki do obrobienia. Sąsiadka zauważyła i poinformowala mnie o tym. Na szczęście to ona płot stawiała. Zasugerowałem jej, że jak ten płot się rozsypie to postawię nowy już w granicy. Nawet przygotowałem odpowiednie połączenie przy moim płocie. A nowy płot to kwestia co najmniej 10 lat.

Wykopałem rowy,wylałem fundament,zrobiłem zbrojenie słupków i....

sąsiad poprosił o przesunięcie ostatnich przęseł,bo miał problem z wjazdem na posiadłość.

Uciąłem zbrojenie,wykopałem nowy rów,zalałem fundament i zazbroiłem słupki od nowa.

Czegóż się nie robi dla sąsiada. :wink: