Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie ściany trójwarstwowej

maniollo

Recommended Posts

Witam wszystich forumowiczów i ekspertów i proszę o pomoc w poniżej opisanym temacie.

Posiadam domek kilkuletni w którm porter zbudowany jest w technologi trójwarstwowej - od środka: cegła kratówka 12, styropian 10, pustak żużlowy 22cm. Mam potrzebe docieplić tą ścianę od zewnątrz wełną mineralną fasadową grubości 5cm i na to rynk silikatowy. Wiem że styropian odpada napewno bo zamknoł bym obieg powietrza. Proszę o pomoc czy można to zrobić, czy nie będzie się czasem skraplać pomiędzy wełną a pustakiem. Z góry dziękuję za pomoc

Tzn. na grubości mi akurat tak nie zależy bo w sumie to będzie 15cm plus pustaki. Zależy mi dlatego ze drugą kondygnację wybudowałem z MAXa i wpuścilem ją 8cm wgłąb (wcześniej myślełem ze 8cm styropianu mi wystarcy). Teraz na Maxa przykleiłem 12 i mam 6cm gzymsu, i dlatego myślę o zrównaniu tego wełną gr. 5cm. i własnie stąd moje pytanie, a najwiękze obawy to właśnie o wilgoć, przemarzanie i skraplanie. Czy czasem mi to nie będzie grozić bo tego bym nie chciał

• 3 weeks później...
Przemarzanie Ci nie grozi. Spokojnie możesz docieplić wełną 5 cm i zastosować tynk silikatowy, mineralny, mineralny malowany farbą silikatową. Ciekawi mnie tylko, jak będą się zachowywały dwa różne materiały izolacyjne na jednej ścianie. Zrób na wszelki wypadek jakąś dylatację pomiędzy styropianem a wełną.

• 1 month później...

Wiem że temat, zaniedbany juz dawno jednak, aktualny więc pytam panów specjalistów.

Zgodnie z powyższym sciana trójwarstwowa, od wewnatrz 24 siporex, 6cm styropianu pustka 1 albo 2cm, cegła 12,5cm.

Czy mozna docieplić np 10 cm styropianem od zewnątrz, albo stosując styropian ryflowany, albo zadbać żeby pustka wspomniana wyżej 1-2cm była wentylowana. Wentylowana w sposób na dole powiedzmy do wysokosci 1 metra, i poddachem, myślę że cyrkulacja powietrza bedzie zapewniona.

Bardzo proszę o odpowiedzi z uzasadnieniem godne prawdziwego fachowca, ze 2 zdania.

dziękuję

Ta ściana to fakt dokonany, prosiłbym o konstruktywne odpowiedzi. Co do docieplenia w takiej sytuacji. Jak to będzie w końcu z tym wentylowaniem warstwy zewnetrznej czyli tej cegły 12cm, w końcu niektórzy zalecaja wełnę i tynki odpowiednie.

Jescze jedno mnie nurtuje skąd by się brała wilgoć w tej warstwie, przecież warstwa styropianu skutecznie blokuje tą z wnętrza domu.

Jak sa wentylowane ściany max 25 i styropian 15cm, chyba wcale nie są? (chodzi mi tutaj oczywiście o przepływ pary wodnej z wewnatrz

• 2 weeks później...

Witam też ma pytanko o ścianę trójwarstwową. Da radę ocieplić taka ścianę na. styropianem 10cm (od zewnątrz, cegła kratówka 12cm, pustka z 10 lat temu wypełniona styropianem w płynie i os środka suporex), nie będą działy się jakieś dziwne rzeczy, typu wilgoc itp.. ??

pozdrawiam