Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na psa urok albo kto kogo wykończy...

Recommended Posts

U mnie nie ma ekipy :-( U mnie jest sam jeden małżowin.

Ja już bym się nawet wprowadziła na ten syfek, pył i malowanie, nie ma sprawy, Inwestor sie zgodził, popakowałam trochę i chciałam hajda na koń (mechaniczny) - ale płyta indukcyjna nie podłączona, czeka na wymianę, bo róg jest odgięty do góry. Mastercook miał wymienić w styczniu :evil:

a ciepło będzie już niedługo, bo mnie diabelnie w kościach łamie :lol:

• Odpowiedzi 600
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie nie, mnie łamie charakterystycznie, ja to mam od dziecka :lol: - wróżka jestem na odwilze i na śniegi (niestety na jedno i drugie łamie dokładnie tak samo, więc nigdy nie wiem, na co tym razem :-))

A wiosny niestety nie przepowiadam, ale niechby chociaz odwilż...

Marzy mi się już ogród...

I a propos ogrodu, to widziałam kiedys przed jednym domem takie drzewko nieduże... a na nim były kwiaty jak na konwalii, tylko większe, ale kształt taki cudnie dzwoneczkowaty, bieluskie były... w takich jakby gronach zwisały. Cudo!!! Czy ktoś wie, co to mogło być?

I jeszcze doradźcie - jakie gary do indukcji mam kupić, nie mając pieniedzy :lol: :lol: :lol:

nie, no serio, jakie polecacie? niedrogie

wróżka jestem na odwilze i na śniegi (niestety na jedno i drugie łamie dokładnie tak samo, więc nigdy nie wiem, na co tym razem :-))

no toś mnie pocieszyła :roll:

drzewko - nie wiem

gary - emaliowane faktycznie działają, ale przypalają, ja mam najtańsze z grubym dnem z allegro do indukcji.... naprawdę tanie były :roll: , jak będziesz zainteresowana to poszperam w starych mailach i powiem dokładnie skąd :)

Witam

Wpadłem z rewizytą . Trochę to trwało zanim wszystko przeczytałem . Tak po prawdzie to poczytałem głównie o budowaniu , bo w wątkach wnętrzarsko-meblarskich się nie odnajduje , więc je przeleciałem . :D

Projekt ciekawy , ale chyba na szeroką działkę , tak myślę . Zastanawia mnie co to za pomieszczenie nr 16 na pięterku ? Pralnia ?! Troszkę dziwią mnie też te trzy okna w jednym pokoju. No wiem ładnie wygląda ale do mnie to jakoś nie przemawia :( .

Czy ta ekipa miała wam robić od A-Z , wszystko ? Rozumiem sam dom , ale instalacje też robili ? No bo skoro dotrwali do etapu tynkowania :roll: I jak wybudowaliście ten dom bez prądu :o

Zdaję się że wkuchni masz przesuwne drzwi . Można wiedzieć producenta i cene ?!

pozdrawiam 8)

Tak, Fenix, działka jest szeroka (zreszta długa też :lol: ), to taki spory prostokąt, i dom jest wybudowany frontem do tego dłuższego boku.

Trzy okna w jednym pokoju - mnie też nie przekonują. Chciałam je zamienic na dwa jednakowej wielkości, ale Inwestor był na NIE, twierdził, że to by fatalnie wyglądało. Ja tam na wygląd mniej jakoś zważam, chodziło mi o ilość światła w pokojach.

co do ekipy - to najpierw mieli robić wszystko. Potem, gdy już zobaczyliśmy, jak budują, Inwestor pozwolił im tylko na poprowadzenie hydrauliki, prąd oczywiście robił ktoś inny (co do twojego pytania - mieliśmy oczywiście prąd budowlany, ale kabla trzeba było pilnować, bo szedł górą na takich siermiężnych badylach i raz czy dwa ktoś próbował go skubnąć :evil: ). Po tynkach była przerwa do schnięcie, potem centralne - DOBRY FACHOWIEC, wylewki - zupełnie inna ekipa, poddasze - częściowo Inwestorek sam, a gdy poszedł do szpitala, kończyli jeszcze inni fachowcy (niestety tez nie do końca dobrze, więc poprawki trwają do dziś...)

no i tak to szło.

No poszperaj kochanieńka, własnie jestem zainteresowana tanimi z allegro...

szukałam... od rana... niestety już się wykasowały z konta, widocznie automatycznie się kasują, bo kupowałam ok 2 lata temu.

Ale nic straconego, wiem, że potrafisz sama sobie znaleźć ale może chociaż tyle pomogę

http://www.allegro.pl/listing/search.php?string=indukcja&from_showcat=1&category=49868

za 2 stówki to już nawet komplet kupisz :)

Arctica, dzięki, ale zerknij proszę, jakiś napisik mają te Twoje na denku? Jakas firma? Bo naczytałam się o nietrafionych zakupach, ze to niby miały byc na indukcję, a nie działają...

Mnie się np. te podobają:

http://www.allegro.pl/item908655195_garnki_indukcyjne_indukcja_komplet_zestaw_garnkow.html

albo

http://www.allegro.pl/item911260250_garnki_king_hoff_zestaw_komplet_indukcja_16_czesci.html

Zerknij, błagam, które bys wybrała? Czy to, że dno trzywarstwowe, a nie siedmio-... ma takie duże znaczenie?

Fenix - skopiowałam z http://www.budujemydom.pl , bo nie umiałabym sama wyjaśnić:

"Z wnioskiem o zainstalowanie przyłącza energetycznego występuje się do zakładu energetycznego, który w praktyce ma na tę czynność 2 lata. Przyłącze budowlane tzw. prąd budowlany to prowizoryczne doprowadzenie do działki lub grupy działek prądu z najbliższego słupa energetycznego.

Prąd taki jest droższy od tego ze zwykłego przyłącza około trzykrotnie. Dodatkowo trzeba będzie wnosić stałą opłatę w wysokości około 50 zł miesięcznie. Poprowadzenie 100 metrów przewodu od słupa do działki kosztuje około 500 zł. W przypadku dłuższego przewodu – proporcjonalnie więcej. Warto porozumieć się w takim przypadku z sąsiadami i podzielić z nimi koszt przyłącza. "

I to właśnie zrobiliśmy. Dlatego pisałam, ze kabel na badylkach nad ziemią poprowadzony, mój mąż z gościem budującym się tuż obok pociągnęli ze słupa.

No chyba znacznie więcej niż setkę... Ale nie wiem, ile.

Pytałes o drzwi, to Porta, ceny nie znam, bo zginęła w całości zakupów okienno-drzwiowych, poniewaz wszystko razem u tego samego sprzedawcy, więc rabaty były zadowalające. Jeszcze będą przesuwne dwuskrzydłowe w salonie.

Saskio,

czy mieliście jakiś problem z drzwiami na poddaszu? Na projekcie Konkursowego, który niedawno kupiliśmy, wygląda to tak jakby g-k sufitu "wchodziły" trochę na futrynę. U Ciebie na zdjęciach widzę, że nie jest tak źle. Czy robiliście może ściankę kolankową? A jeśli tak, to o ile podnieśliście poddasze?

Ps. Wysłałam też prośbę na priva :D

Aż mnie do kuchni pognałaś... ładnie to tak? :roll:

Te moje mają na dnie "EDELSTAHL ROSTFREI 18/8 SSW" To SSW to chyba firma

Faktycznie miałam przypadek, kupiłam w jakimś supermarkecie zestaw garów do indukcji i nie przyjęła, a magnes przyciągały :-? ...

Myślę, że skoro na all podkreslają, że się nadają do indukcji to tak będzie. Ja w każdym bądź razie kupiłam tanie i działają.

A z dnami... hmmm :-? ... pewnie zaraz ktoś na mnie nakrzyczy ale jaka jest różnica między oknami cztero komorowymi a ośmio komorowymi.... myslę że tu podobnie... pewnie dłużej trzymają ciepło, ale za to wolniej się nagrzewają...

Te pierwsze widać bardziej wypasione... jak masz dodatkową stówkę na zbyciu to kup droższe, a jak chcesz po prostu gotować w zupełności wystarczą tańsze.

Na termometry bym nie zwracała uwagi... jeszcze do pierwszego domu dostałam od mamy zestaw garów za (wycisnęłam to z Niej) 4tys, i to ponad 10 lat temu. Z termometrami, bajerami itd. Z termometrów po prostu nie korzystam, a po paru odkręceniach (do pieczenia i zmywarki) gubią się :oops: . Nie wiem ile one tam mają den, ale faktycznie zupa gotowana wieczorem na drugi dzień rano jest ciepła. Niestety, jeszcze w tamtych czasach nie było indukcji i mi nie działają... dobrze, że mam pół indukcji pół zwykłej grzewczej elektrycznej, to czasami wykorzystuję :)

Ale naklikałam :roll: ... sorry :oops:

Dzięki dzięki. Wiesz, te tańsze może i bym kupiła, bo na zbyciu to ja nie mam teraz ani złotówki, ale tam komentarze były takie: te garniki to tandeta... itd. Mogło chodzić o inne, nie wiem, ten człowiek sprzedaje rózne taniochy. Uważam, że w komentarzach ludzie powinni pisac nie tylko, ze transakcja ok, ale tez jaki towar i jak sie sprawuje.

Jeszcze poszukam takich, jak Ty masz. Jeszcze raz dzięki i przepraszam, że az do kuchni musiałas... przeze mnie.... :-)

Z dnami to ja się nie znam, ale skoro indukcja działa tak, że nie nagrzewa sie w płycie, tylko w dnie garnka, to chyba im grubsze, tym większe będą oszczędnosci energii, bo nagrzeje się i trzyma, a płyta wtedy nie musi dowalać tam energii... Ale to tylko takie moje wyobrażenie, jak mówię, nie znam sie.