Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zna ktos "prawidlowy" schemat instalacji pieca+kom

szczukot

Recommended Posts

Schematy są, ale czy wytężać wzrok czy może jest jakaś metoda zobaczenia tego w normalnym rozmiarze? Poza oczywiście CTRL i +.

Ja buduję u siebie schemat 7 i 8. Dodatkowo wpinam w obieg grzejnika (za zaworem mieszającym) kocioł elektryczny (celem grzania tylko i wyłącznie podłogówki.

Pytania: czy na przedstawionych schematach zamiana zaworu 3drożnego na 4 drożny sprowadza się do wpięcia powrotu grzania w 4 wlot zaworu?

Czy nie włączona pompa blokuje/ogranicza ruch wody w jej biegu? Czy może sterować ten obieg (kotła elektrycznego) ręcznie zaworami kulowymi? Wiadomo zwrotny mogę tam wstawić i zasterować 4 drożny na pracę tylko na powrocie podłogówki.

• 2 weeks później...

Moim zdaniem najlepiej byłoby zastosować zasobnik buforowy ACV Multienergy.

Ma wężownicę solarną, ma cztery wejścia i cztery wyjścia i dodatkowo w środku zbiornik ze stali nierdzewnej na cwu. Takie rozwiązanie pozwoli wszystkimi źródłami ciepła podgrzewać c.o. i cwu bez zbędnej kombinatoryki z oszczędzeniem miejsca.

Acha!

No, to on też jest warstwowy... :lol:

Poczytaj o buforach. Jest tu o tym spory wątek.

Adam M.

Opieralem sie wiedza na tego typu informacjach :

http://www.muratordom.pl/instalacje/instalacje-wodne/zasobnik-warstwowy,6392_5136.htm

:(

Ogolnie chodzi mi o polaczenie zasobnika z wezownica w szeregu z wymiennikiem warstwowym wbudowanym w piec co

Fantom